(13.15 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Na žádost klubu sociální demokracie prodlužuji přestávku o 20 minut do 13.35 hodin.

 

(Jednání pokračovalo ve 13.35 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Vítám vás po polední přestávce, kterou jsme prodlužovali na žádost klubu o 20 minut, a budeme pokračovat v jednání.

O přestávce se sešlo ještě politické grémium, které svolal předseda Poslanecké sněmovny, a bylo dohodnuto, že budeme postupovat dále podle programu s tím, že hlasování ve třetím čtení bychom prováděli až na konci, s tím, že bychom jednotlivé body programu přerušovali a hlasování meritorní bychom odkládali na závěr jednání. Netýká se to samozřejmě procedur, protože jsme ve stavu legislativní nouze a je potřeba procedurální návrhy o tom, zda zkrácené jednání budeme provádět, nebo neexistují podmínky pro zkrácené jednání, se musí odhlasovat vždy před zahájením každého bodu.

V tuto chvíli přistupuji k bodu číslo 6 naší schůze. Ano, hlásí se předseda vlády. Prosím, pane premiére máte slovo. (Silný hluk v sále.) Klid prosím. (Premiér upravuje mikrofony.)

Děkuji, pan premiér osvědčil své technické schopnosti, když byly vyjmuty mikrofony. Prosím ještě o klid.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Funguje to? Myslím si, že ne. Nebo ano? Dobře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Slovo má předseda vlády České republiky Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Myslím si, že postup, který zvolila paní poslankyně Marvanová, nebo respektive místopředsedkyně Marvanová, je jasným porušením koaliční dohody, o tom není žádných pochyb, a já požádám své koaliční partnery o okamžité jednání, řekněme dneškem počínaje a budeme pokračovat tak, jak bude nutné. To si myslím, že je základní věc, je to ryze politická a procesní věc.

Za druhé bych chtěl říci zcela jasně, že soustava zákonů, které předkládáme a jejichž určitá souvislost byla narušena tímto mohl bych říci že infantilním postupem, tak … (Potlesk části sálu.) … tak tento soubor, který byl narušen, směřoval a směřuje k zvládnutí popovodňových škod. Nebyla v něm žádná jiná koncepce. Nebyla v něm koncepce daňové reformy. Je to čistě situační záležitost, situační záležitost zaměřená na zvládnutí povodní. Musím říci také zcela jasně a ujistit naše občany, že jejich osud nezávisí na jednom jediném člověku. Prostě schopnost zvládnout povodně a jejich následky tím nebyla narušena, spíš si myslím, že do určité míry se některé věci usnadní, které by byly předtím komplikované, ale to je jiná záležitost.

Proto nebudu stahovat, nebo nenavrhnu vládě, abychom stáhli onen soubor zákonů, protože ten byl dřív zaměřen na to, abychom lidem pomohli zvládnout obtížnou situaci, a je také jasné, že další zákony a další reakce vlády k tomu, abychom situaci vyřešili co nejrychleji a s co nejlepšími výsledky pro prosté občany, budou následovat.

Musíme mít před očima Karlín, musíme mít před očima 76 čističek, které byly postiženy … (Bouchání na lavice v části sněmovny.) … které byly postiženy těmito povodněmi, nesmíme zapomínat na 800 podniků, které byly vážně zasaženy a 32 tisíc lidí, kteří pravděpodobně mají ohroženou práci. To jsou vše věci, které jsou důležité, a já chci jednoznačně ujistit, že to, co je před námi a co je potřeba, zvládneme.

Osud českých občanů rozhodně nezávisí na jednom jediném člověku a vláda České republiky si je nepochybně vědoma svých povinností. Děkuji vám. (Dlouhotrvající potlesk části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi vlády České republiky. Ještě jsem nezahájil bod, takže jsme mimo rozpravu a slovo má s přednostním právem předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Prosím ale o klid celou sněmovnu. Nepovažoval jsem za vhodné, když předseda vlády mluvil, abych ho přerušoval. Nebyl tady klid, který by si zasluhovalo slovo předsedy vlády.

Slovo má předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP