Pondělí 23. dubna 1990

4. den - pondělí 23. dubna 1990

(Pokračování schůze v 10.20 hodin.)

Přítomno: 166 poslanců Sněmovny lidu
58 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
57 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Axmann, Bartončík, Bartošková, Belko, Bubeník, Dymáček, Grebeníček, Harenčár, Jankovič, Kanis, Kokavcová, Kontríková, Kubinský, Kuljovský, Madarász, Mandler, Müller, Pančurová, Petrželková, Šoltés, Strbová, Urban, Turek, Vácha, Valko, Procházka, Vrba, Zamazal, Zeman

5 poslanců rezignovalo

Sněmovny národů zvolení v České republice:

Andrýsek, Glac, Hadrava, Chromý, Jičínský, Krauskopf, Křenek, Kukrál, Muraško, Pilch, Pithart, Řehková, Svoboda, Šuterová, Vacek, Vinter

1 poslankyně rezignovala

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

Comba, Červenka, Hrušovský, Konvit, Kováč, Liščák, Micovčin, Nemcsková, Némethová, Posluch, Prievozníková, Rusnák, Silvanová, Suchán, Sýkora, Šádek, Šagát

1 poslanec rezignoval


(Řízení schůze převzal a čtvrtý den jednání zahájil místopředseda FS I. Mičieta.)

Předsedající místopředseda FS I. Mičieta: Vážené Federálne zhromaždenie, vážené dámy, vážení páni, vážení hostia, verím, že sme pookriali cez víkend, oddýchli sme si a sme ešte plní dojmov z návštevy svätého otca - myslím, že sa nám bude preto dobre pracovať.

Ale dovoľte, aby som vám ešte pred tým prečítal jednu správu: "Podle sdělení místopředsedy vlády Valtra Komárka nebude možno uskutečnit plánovaný seminář o radikálním urychlení hospodářské reformy v nahlášeném termínu, t. j. ve čtvrtek 26. dubna 1990, vzhledem k tomu, že vláda v této době nebude mít ještě definitivně zpracovaný podkladový materiál. Seminář se proto uskuteční cca za 14 dní. O jeho konání budou poslanci včas informováni."

V piatok, 20. apríla 1990, sme v odpoludňajších hodinách začali prerokovávať zo schváleného programu 27. spoločnej schôdze snemovní Federálneho zhromaždenia ČSFR vládny návrh zákona o súdnej rehabilitácii (tlač 303) a spoločnú správu výborov Snemovne ľudu a výborov Snemovne národov (tlač 361). Vypočuli sme si stanovisko odôvodňovateľa a spoločných spravodajcov výborov obidvoch snemovní a rokovanie sme prerušili. Keďže v našej dnešnej dopoludňajšej časti rokovania je ospravedlnený odôvodňovateľ JUDr. Tibor Böhm, generálny prokurátor ČSFR, budeme v rokovaní v tomto bode pokračovať až v odpoludňajšej časti rokovania.

Dovoľte, aby som zistil prezenciu v sále: prítomných 135 poslancov zo Snemovne ľudu, poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike je 47 a poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike je 42.

Rokovanie môžeme začať, i keď sme na hranici únosnosti, a sme zatiaľ uznášania schopní. Verím, že ďalší sa ešte dostavia.

Navrhujem doplniť program o prerokovanie iniciatívneho návrhu poslanca pána Alexandra Dubčeka na vydanie zákona o uctení pamiatky generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý dnes na spoločnom rokovaní prerokovali ústavnoprávne výbory a výbory pre kultúru a výchovu.

Ďalej navrhujem postupovať pri prerokúvaní zvyšných bodov programu 27. spoločnej schôdze tak, ako budem uvádzať skrátené pracovné názvy:

Najprv by sme hovorili o zrušení uznesenia snemovní z roku 1970 - pôvodne 23. bod, ďalej by sme prerokovali voľby a zbavenie funkcie sudcov Najvyššieho súdu ČSFR - pôvodný bod 24, voľbu sudcu vojenského súdu - pôvodne bod 25, o nebytových priestoroch - pôvodne bod 15, o cestnej doprave - pôvodne bod 16, o súdnej rehabilitácii - to by bolo dokončenie, ktoré som v úvode spomenul - pôvodne 17. bod, o zabezpečení plurality odborov - pôvodne 21. bod, o sviatkoch - pôvodne 22. bod, nový iniciatívny návrh poslanca Alexandra Dubčeka o uctení pamiatky Štefánika, a ako desiaty bod dnešnej schôdze by boli interpelácie, otázky a podnety - to bol pôvodný 7. bod a jeho dokončenie, potom by boli odpovede na interpelácie a správa o činnosti.

Prosím, má niekto pripomienky na doplnenie programu a k navrhovanému ďalšiemu postupu? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

To považujem za súhlas s predloženými návrhmi.

Podľa tohto programu, ako som vám oznámil, by sme pristúpili k prvému nášmu bodu.

23

Ide o návrh ústavnoprávnych výborov Snemovne ľudu a Snemovne národov na zrušenie uznesenia Federálneho zhromaždenia z 8. schôdze Snemovne ľudu a zo 7. schôdze Snemovne národov z 27. mája 1970 (tlač 389).

Z poverenia ústavnoprávnych výborov odôvodní stanovisko poslanec dr. Vladimír Mikule. Týmto mu dávam slovo. (Poslanec Mikule nebyl přítomen.)

Než pán doktor Mikule príde, prehodíme program a začneme s druhým návrhom, ktorý máme na programe.

24

Návrh Zhromaždenia predstaviteľov politických strán a spoločenských organizácií Česko-slovenskej federatívnej republiky na voľbu a zbavenie funkcie sudcov Najvyššieho súdu ČSFR (tlač 272)

a

25

na voľbu sudcu z povolania vojenského súdu (tlač 387).

Za navrhovateľov odôvodní materiál výkonný tajomník Ing. Josef Krejčí, žiadam ho, aby sa ujal slova.

Výkonný tajemník Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací ČSFR J. Krejčí: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, písemně vám byly předloženy návrhy předsedy Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky projednané v Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací na volbu soudců Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky a na zproštění z funkce soudců Nejvyššího soudu projednané Shromážděním politických stran a společenských organizací per rollam dne 3. dubna letošního roku. V souladu s § 43 odst. 2 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a volbách soudců ve znění novel navrhuji, aby byli zvoleni soudci Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky: JUDr. František Paldus, dosavadní právník národního podniku Silnice Praha, JUDr. Milan Pokorný, CSc., dosavadní předseda senátu Nejvyššího soudu ČSFR, JUDr. Josef Dudek, dosavadní předseda senátu Nejvyššího soudu ČSFR, JUDr. Ladislav Červenka, CSc., dosavadní soudce Nejvyššího soudu ČSFR, JUDr. Júlie Muránská, dosavadní předsedkyně senátu Krajského soudu v Košicích, kpt. JUDr. František Púry, dosavadní soudce vyššího vojenského soudu v Táboře, pplk. Josef Hendrych, dosavadní předseda senátu vyššího vojenského soudu v Příbrami a plk. JUDr. Juraj Malík, dosavadní vedoucí správního odboru podniku Drobné zboží Praha.

U dvou navrhovaných kandidátů JUDr. Františka Palduse a plk. JUDr. Juraje Malíka jde o výraz rehabilitačního úsilí federální justice. Oba jmenovaní byli nuceni z justice v 70. letech odejít pro jejich postoje v období let 1968-1969 a jejich návrat do justiční služby by měl být zároveň satisfakcí za nuceně přerušenou soudní praxi.

U tří navrhovaných kandidátů JUDr. Milana Pokorného CSc., JUDr. Josefa Dudka a JUDr. Ladislava Červenky, CSc., jde o opětovnou volbu po uplynutí desetiletého mandátu. Vysoká odborná úroveň těchto tří kandidátů je spolu s jejich osobními vlastnostmi zdrojem a zárukou jejich nezávislého rozhodování.

U tří dalších navrhovaných kandidátů JUDr. Julie Muránské, kpt. JUDr. Františka Puryho a plk. Josefa Hendrycha jde o novou volbu k federálnímu Nejvyššímu soudu a o doplnění stavu soudců. U všech tří jmenovaných jejich dosavadní rozhodovací činnost dává záruku vyhovět všem požadavkům kladeným na soudce federálního Nejvyššího soudu. Volbou JUDr. Muránské by byla navíc vyřešena i problematika dosavadní absence odborníka ve věcech sociálního zabezpečení. Navíc volbou JUDr. Muránské a kpt. JUDr. Puryho by došlo k posílení paritního zastoupení soudců slovenské národnosti u Nejvyššího soudu ČSFR.

Navrhovaní kandidáti splňují podmínky stanovené v § 39 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a volbách soudců ve znění pozdějších novel a se svojí kandidaturou souhlasí.

Návrhy byly projednány v ústavně právních výborech Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Dále předkládám návrh, aby podle § 52 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a volbách soudců ve znění pozdějších novel byli zproštěni z funkce soudce Nejvyššího soudu JUDr. Miroslav Vavrečka, dosavadní soudce Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky, pplk. JUDr. Josef Hrabovský, dosavadní soudce Nejvyššího soudu ČSFR. U obou výše jmenovaných je navrhováno zproštění z funkce na základě vlastní žádosti. U JUDr. Miroslava Vavrečky ze zdravotních důvodů, odchází do důchodu, pplk. Josef Hrabovský byl pověřen funkcí na ministerstvu národní obrany.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dne 18. 4. 1990 jsme obdrželi od Kanceláře Federálního shromáždění žádost, aby byl urychleně projednán ve Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací návrh na volbu soudce z povolání vojenského soudu (tisk 387). Projednání návrhu na volbu a na zproštění funkce soudce Nejvyššího soudu a soudců vojenských soudů přísluší podle zákona, který jsem několikrát citoval, č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a volbách soudců ve znění pozdějších novel ÚV NF ČSSR. Vzhledem k tomu, že Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací převzalo v současné době některé funkce, zejména legislativní, bývalého ÚV NF ČSSR, zvolili jsme opětovně mimořádnou formu projednání tohoto návrhu na volbu soudce vojenského obvodového soudu per rollam ve snaze napomoci urychlenému projednání ve Federálním shromáždění, kterému také dnes návrh zákona předkládáme.

Tato forma se však nesetkává s jednoznačným pochopením politických stran a společenských organizací zúčastněných na práci Shromáždění. Představitelé Shromáždění politických stran a společenských organizací nemají možnost ovlivnit výběr navrhovaných soudců. Proto již na jednání Shromáždění představitelů dne 16. března t. r. bylo doporučeno navrhnout Nejvyššímu soudu České a Slovenské Federativní republiky a poslancům Federálního shromáždění přijetí změn zákona o organizaci soudů a volbách soudců tak, aby mohlo být vynecháno projednání těchto návrhů ve Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací tak, aby tyto návrhy byly Nejvyšším soudem či Správou vojenských soudů, popř. ministerstvem národní obrany, předkládány i Federálnímu shromáždění přímo.

Do přijetí případné novely zákona o organizaci soudů a volbách soudců však předpokládám v souladu s § 40 odst. 1 a § 43 odst. 2 zákona č. 36/1964 Sb., doplněného zákonem č. 19/1970 Sb., o organizaci soudů a volbách soudců, návrh, aby byl zvolen soudcem z povolání vojenského soudu, vojenského obvodového soudu Praha mjr. JUDr. Jiří Rybář, dosavadní předseda Senátu obvodového soudu Litoměřice. Tento návrh je předkládán z důvodů nutnosti rychlého obsazení funkce náčelníka výše uvedeného soudu s přihlédnutím k současnému nápadu trestních věcí i v souvislosti s událostmi 17. listopadu loňského roku a postihu zainteresovaných příslušníků SNB. Funkce byla uvolněna odchodem bývalého náčelníka z vojenské činné služby 28. 2. t. r. Kandidát splňuje předpoklady stanovené v zákonu č. 36/1964 Sb., doplněného zákonem č. 19/1970 Sb., § 39 a s kandidaturou souhlasí. Charakteristika byla připojena.

Vážený pane předsedající, dávám na zvážení hlasovat o návrzích an block.

Předsedající místopředseda FS I. Mičieta: Ďakujem ing. Krejčímu. Návrhy prejednali Ústavnoprávne výbory obou snemovní bez pripomienok. Máte niekto z poslancov dotaz?

(Hlas z pléna: Proč nemá JUDr. Rybář původní povolání?)

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedo, pane předsedající, vážení přítomní, nechci zpochybňovat osoby, které jsou navrhovány do vysokých soudcovských funkcí. Chtěl bych upozornit na mechanismus, i když pan ing. Krejčí se o tom zmínil. Shromáždění politických stran a společenských organizací je následníkem Národní fronty, která ze zákona navrhuje a odvolává z funkcí soudce Nejvyššího soudu a vojenských soudů.

Chtěl bych upozornit na to, že v současné době je politická situace taková, že vedle tohoto Shromáždění působí naprostá většina důležitých politických stran a ty se neúčastní práce Shromáždění politických stran, společenských organizací a jsou tudíž z mechanismu vyřazeny. Nebylo s námi jednáno o těchto otázkách a upozorňuji na to, že je velice žádoucí, aby novelizace zákona o organizaci soudů a volbě soudců byla učiněna v co nejkratší době a vypracován takový mechanismus, který by napravil nedostatek - podle mne velice závažný - při navrhování soudců tak, aby nemohly být z toho eliminovány důležité politické síly v této zemi.

Předsedající místopředseda FS I. Mičieta: Ďakujem poslancovi Kučerovi. Má niekto z poslancov ešte dotaz? (Nikdo se nehlásil.) Nie je tomu tak. Prosím pána ing. Krejčího, aby aj na prvý, aj druhý dotaz reagoval.

Výkonný tajemník Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací ČSFR J. Krejčí: Pokud jde o připomínku poslance Kučery, v mém zdůvodnění jsem sám navrhoval, aby takováto novelizace se v nejbližší době přijala, aby se mechanismus schvalování návrhu soudců Nejvyššího soudu a soudců vojenského soudu dostal na patřičnou úroveň. Bohužel zatím funguje zákon, který tuto povinnost dává bývalému ústřednímu výboru Národní fronty, a vzhledem k tomu, že Shromáždění představitelů politických stran a společenských organizací převzalo právní závazky po bývalém ústředním výboru Národní fronty, spadá to do kompetence tohoto grémia.

Pokud jde o dotaz, proč není uváděno původní povolání u navrhovaného soudce pro obsazení funkce u Nejvyššího vojenského soudu mjr. JUDr. Jiřího Rybáře, mně také není známo, proč není uváděno bývalé zaměstnání nebo bývalá funkce.

Předsedající místopředseda FS I. Mičieta: Prosím predsedu Najvyššieho súdu pana dr. Otakara Motejla, aby nám podal tiež vysvetlenie v tejto záležitosti.

Předseda Nejvyššího soudu ČSFR O. Motejl: Pane předsedající, pane předsedo, vážené shromáždění, otázka původního povolání majora Rybáře je objasněna z textu a jeho životopisu. Chtěl jsem se pouze vyjádřit, respektive odpovědět na dotaz poslance Kučery, týkající se budoucí organizace soudců a volby soudců z hlediska zákonného ustavení o navrhovateli jako o Národní frontě. Ing. Krejčí se zde zmínil o tom, že dal podnět Nejvyššímu soudu České a Slovenské Federativní Republiky k legislativnímu návrhu na novou úpravu voleb soudců. Nejvyšší soud České a Slovenské Federativní Republiky na tomto návrhu pracuje. Protože chceme, aby se tato nová úprava týkala nejen soudců nejvyššího soudu, ale soudců všech stupňů - jak konečně dosud platný zákon předkládá, který ve všech rovinách předpokládá návrhovou iniciativu na orgány Národní fronty - je pochopitelně třeba, aby novela zákona č. 36/1964 Sb., byla prováděna v souladu s republikovými ministerstvy spravedlnosti, s republikovými nejvyššími soudy, aby byla celá věc komplexně upravena nově, přičemž je ovšem třeba počítat a předpokládat s tím, že při neexistenci orgánu, který by nahrazoval Národní frontu, tedy při neexistenci orgánu, který by měl nějakou politickou reprezentativní kvalitu, bude třeba přenést navrhovací iniciativu na příslušné ministry spravedlnosti. kteří po eventuálním slyšení - v případě vojenských soudců i ministra národní obrany - by tyto návrhy posléze předkládali zákonodárným sborům. Bude třeba zřejmě uvažovat i touto cestou, že v případě soudců Nejvyšších soudů by iniciativa přešla na předsednictvo Federálního shromáždění, u ostatních soudů potom na ministra spravedlnosti obou republik.

Protože projednání této poměrně zásadní novely by nebylo vhodné řešit v rámci souboru zákonů, které momentálně řešíte a které mají zásadní celospolečenský, politický, hospodářský význam, proto prosím, abyste pochopili danou situaci a vyhověli skutečnosti, že zvolený postup je jediným možným řešením pro současnou dobu v souladu s § 43 zákona č. 36/1964 Sb., a že pro další práci Federálního shromáždění bude předložen návrh novely v souladu s politickými možnostmi a se zaručením příslušných právních jistot pro další úpravu voleb soudců. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS I. Mičieta: Ďakujem predsedovi Najvyššieho súdu. Praje si niekto z poslancov ešte prehovoriť? (Nikdo se nehlásil.) Nikto. Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Pripomienky boli vysvetlené. Odporúčam hlasovať teraz o prvom návrhu na voľbu i zbavenie funkcie sudcov Najvyššieho súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

V zasadacej sále je prítomných 139 poslancov Snemovne ľudu, 48 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike a 47 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Obidve snemove sú uznášania schopné.

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s návrhom na voľbu a zbavenie funkcie sudcov Najvyššieho súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky - parlamentná tlač 372 - nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa hlasovania? (Devät.) Deväť.

Snemovňa ľudu vyslovila súhlas s návrhom.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov, hlasujú spoločne.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s predloženým návrhom? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Čtyři.) Štyria.

Takisto Snemovňa národov s návrhom súhlasí.

Preto konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky odvolalo: Františka Paldusa, Milana Pokorného, Josefa Dudka, Ladislava Červenku a Júliu Muránsku, Františka Púryho, Josefa Hendrycha a Juraje Malika.

Hlási sa poslanec Pospíšil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP