Středa 14. března 1990

Poslanec SL J. Šašek: Prosím vás, vždyť je to zcela jednoznačné. V generálském kádru a vůbec vojáků z povolání nenajdeme nikoho, kdo by nebyl členem Komunistické strany Československa. Jestliže má naše společnost mít důvěru, že armáda je nepolitická, pak je třeba zcela jednoznačně činnost straníků v armádě přerušit s tím, že kdo chce být velitelem, nemůže v současné době být členem Komunistické strany Československa. Buďto je důstojník, který bude sloužit tomuto národu a tomuto lidu, nebo je to komunista. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Machalík: Vážený pane předsedající, vážení poslanci, jako člen Komunistické strany Československa zcela jednoznačně odmítám názor, který zde byl vysloven a který možná nebyl tak myšlen - že ten, kdo je člen Komunistické strany Československa, není ochoten tomuto národu sloužit. (Potlesk.)

Poslanec SN S. Hanák: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, domnívám se, že to, co zde řekl poslanec Mohorita je nehorázné. Je jasné, kolik procent komunistů je v Československé armádě v důstojnickém sboru. Není tam ani jeden příslušník jiné politické strany.

Druhá věc: z politruků, tj. absolventů Vysoké politické školy, organizované komunistickou stranou, jsme udělali kulturní důstojníky, totiž důstojníky pro kulturu, přes noc. Jediný deník, který si vojáci mohou v kasárnách přečíst, je Rudé právo.

Takže všechny tyto připomínky na adresu komunistické strany jsou podle mého názoru naprosto správné.

Další věc - katedry. Byl jsem na základní službě 6 měsíců jako lékař a vůbec tím naše armáda neutrpěla, že jsem tam nebyl déle. To, co jsem se naučil za 4 roky na katedře, to bych se naučil za jeden měsíc při kapacitě studenta, který musí zvládnout medicínu. To, že má kdejaký nedouk u nás plno titulů před a za, za to nemůžou studenti, za to může komunistická strana a její 40leté působení. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SL O. Kužílek: Myslím, že bylo trochu nešťastné formulovat požadavek v tom směru, že by snad příslušníci komunistické strany neměli stejný cit a potřebu bránit naši vlast. Takto to jistě není myšleno. Já v celé problematice spatřuji jedno pozitivní. Když jsem se setkal s některými středními důstojníky, sami mě prosili, jestli by se nemohlo zařídit, aby byli stranické příslušnosti zbaveni. Já jsem to pochopil tak, že jsou to lidé, kteří jsou přirozeně psychologicky zaměřeni na jakousi poslušnost, na jakési vykonávání rozkazů a je pro ně v určitém smyslu složité a těžké, aby sami legitimaci položili nebo se s tím nějak vyrovnali.

Chci jen říci, že jsem dostával mnoho proseb, abychom je zbavili tohoto problému a umožnili jim stát se nestraníky. Myslím, že to je v podstatě velmi pozitivní přístup.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Kužílkovi.

(Hlásí se další diskutující, předsedající neuvádí jeho jméno.)

(Hlas ze sálu: Vážené dámy a páni, mám len dve stručné poznámky. Predovšetkým by som chcel poukázať na to, že v tejto situácii v každom prípade chcem dodržiavať medzinárodné dokumenty. Z týchto medzinárodných dokumentov, ktoré sa dotýkajú ľudských a občianskych práv, nemóžeme vylúčiť ani armádu. To je prvá vec.

Druhá vec - ak máme rozhodovať o armáde a jej apolitičnosti, je treba v každom prípade tento náš názor vzťahovať nielen na armádu, ale na všetky štátne zložky.

(Hlas ze sálu: Pani poslankyne, páni poslanci, diskusia, do ktorej sme sa dostali, nemala zrejme byť náplňou nášho dnešného rokovania. V každom prípade by som sa chcel pripojiť k názoru, že apolitizácia armády je nevyhnutná, a to z toho dôvodu, že už v roku 1968 bola naša armáda vďaka komunistickému veleniu paralyzovaná, a tým pádom nebola použiteľná k obrane vlasti, a to práve v čase kedy dochádzalo k okupácii našej krajiny. To je prvý fakt.

Mohol by som sa zmieniť o ďalších prípadoch, kedy bola naša armáda zneužitá proti vlastnému ľudu, i keď to generál Václavík po 17. novembri vehementne popieral a tvrdil, že použitá proti vlastnému ľudu nebola.

Taktiež by som chcel uviesť fakt, ktorý skutočne existuje - i keď zrušením článku 4. Ústavy bola fakticky zrušena vedúca úloha strany, neznamená to ešte, že základné organizácie v armáde zanikli. Väčšina vojakov z povolania, ako iste viete, sú ubytovaní podľa útvarov tak, že žijú v centrálnych blokoch a títo vojaci ďalej fungujú organizovane v uličných organizáciách, rovnako organizovane, ako boli organizovaní v útvaroch. K tomu by som chcel podotknúť len toto: minister národnej obrany má iste presné informácie o tom, koľko vojenských fór v Československu existuje v jednotlivých vojenských útvaroch a koľko iných politických organizácií je v našej ČSĽA. To na veci nič nemení, i keby tam tieto fóra vo veľkom množstve boli. Znovu sa prikláňam k názoru, že je treba v každom prípade apolitizovať armádu, obzvlášť veliteľské zbory.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil poslanec Fišera. Dávám mu slovo.

Poslanec SL I. Fišera: Dámy a pánové, smyslem našeho návrhu nebylo vyvolat boj mezi jednotlivými stranami a hnutími. Jeho smyslem bylo vytvořit podmínky pro demokratickou důvěryhodnost armády. Jsme dospělí lidé, jsme poslanci, nepřesvědčujme se vzájemně a hlasujme. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Fišerovi. Myslím, že po této připomínce bychom mohli konečně přistoupit k hlasování nejprve o pozměňovacích návrzích a pak o celkovém obsahu zákona.

V zasedacím sále je přítomno 168 poslanců Sněmovny lidu, 57 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a 59 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Nejdříve budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, jak je přednesl poslanec Balgavý. V § 8 odst. 1 branného zákona atd., jak to tu poslanec Balgavý citoval, vypustit odst. 2 bez označení.

(Faktická připomínka ze sálu: Myslím, že je třeba, aby se návrhy zopakovaly, nemohou si to všichni přesně pamatovat.)

Poslanec SL P. Balgavý: Paragraf 8 znie takto: Zhodnocení výkonu branné povinnosti. Odstavec 1. Předpokladem k zastávání jakýchkoliv veřejných funkcí je řádné plnění veškerých povinností, které dotčené osobě tento zákon ukládá. Navrhuje sa tento odst. 1 vypustiť.

Zdôvodnenie: Pretože predpokladom zastávania akýchkoľvek verejných funkcií je riadne plnenie všetkých zákonov, netreba v brannom zákone tento predpoklad zvlášť zdôrazňovať.

Doterajší odstavec 2 § 8 platí bez označenia.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Balgavému. Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Poslankyně SN B. Kocinová: Z volebního obvodu vím, že se normálně i vojáci zúčastňují práce s mládeží, třeba v pionýrských organizacích, apod. Na to se také bude vztahovat tento zákaz?

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Ne. Ptám se poslanců Sněmovny lidu.

Kdo je pro, aby pozměňovací návrh v pořadí č. 1 byl zahrnut do vládního návrhu zákona? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Devět.) Devět.

Zdržel se někdo hlasování? (Někteří poslanci se zdrželi, ale předsedající neuvedl počet.)

Konstatuji, že Sněmovna lidu pozměňovací návrh č. 1 schválila.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem č. 1, jak ho přednesl poslanec Balgavý? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Čtyři.) Čtyři.

Rovněž Sněmovna národů návrh schválila.

Nyní přistoupíme k hlasování o pozměňovacím návrhu č. 2. Prosím poslance Balgavého, aby ho přednesl.

Poslanec SL P. Balgavý: Paragraf 9 sa navrhuje doplniť o odstavec 3, ktorý znie: " (3) Vojáků v činné službě (odkaz 1, § 20, odstavec 2 branného zákona) s výjimkou vojáků, povolaných na vojenská cvičení, se po dobu výkonu této služby přerušuje členství a činnost v politických stranách a v politických hnutích".

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Stav v zasedací místnosti se nezměnil. Vážené poslankyně, vážení poslanci, nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo je pro přijetí druhého pozměňovacího návrhu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti ? (Deset.) Deset.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Sněmovna národů pozměňovací návrh č. 2 schválila.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro přijetí druhého pozměňovacího návrhu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.)

Děkuji.

Je někdo proti? (Třicet dva.) Třicet dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Sněmovna lidu druhý pozměňovací návrh schválila. (Potlesk.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, nyní přistoupíme k hlasování o zákonu ve znění společné zprávy výborů Sněmovny národů a podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny národů s připomínkami, které jsme odsouhlasili v pozměňovacích návrzích.

Poslanec SL P. Toman: Dovolím si připomenout slova poslance Bakšaye. Ať už návrh dopadne jakkoliv, myslím si, že musí být podle jednacího řádu rozhodnuto. Pokud jsem to správně pochopil, jde o to, aby absolventům vysokých škol byla určena základní služba v trvání devíti měsíců.

V tom případě by se navrhovaná změna týkala tisku 283 u poznámky 10, kde v § 27 odst. 2 se slova "základní služba trvá 24 měsíců" nahrazuje slovy "základní služba trvá 18 měsíců" a tam by pravděpodobně bylo nutné doplnit "u absolventů vysokých škol 9 měsíců".

Myslím si, že žádné jiné změny by nebyly potřebné. Tímto způsobem bych formuloval pozměňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji. O slovo se přihlásil ministr národní obrany.

Ministr národní obrany ČSSR generálplukovník M. Vacek: Musím obhajovat původní stanovisko vlády, která mne pověřila, abych přednesl návrh novely branného zákona. Takže znovu pro vás, vážené poslankyně, vážení poslanci, opakuji, že základní délka vojenské služby je navrhovaná 18měsíční služba. Protože toto je netypické pro vysokoškoláky, je to uplatněno vládním nařízením č. 17 z roku 1990.

Jestliže poslanec, který navrhoval pozměňovací návrh, prosím, posuďte to, ale pak tam musí být i dovětek,... "že mají 9měsíční službu, jestliže se budou zúčastňovat výuky na vojenských katedrách".

To je stanovisko vlády a já ho nemohu v průběhu jednání změnit, protože mě k tomu nikdo nepověřil.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji ministru Vackovi za vysvětlení.

Trvá poslanec Bakšay i po vysvětlení ministra národní obrany na svém pozměňovacím návrhu? (Ano.) Ano.

Poslanec SL P. Bakšay: Ako už vyplynulo z dopoludňajšieho rokovania, § 27 odst. 2 sa mení s textom: Základná služba trvá 18 mesiacov a u absolventov vojenskej prípravy študentov vysokých škôl 9 mesiacov.

Vysvetlím aj prečo. V prípade, ak by sme tam nechali vojenské katedry, tak každý študent by musel navštevovať vojenskú katedru. Ak tam necháme vojenskú prípravu, tak FMNO bude povinné nejakým spôsobom vyriešiť vojenskú prípravu tým návrhom, ktorý sme dali pôvodne.

Místopředsedkyně SL J. Moltašová: Chtěla bych se zeptat pana Bakšaye, jak si představuje, když někdo absolvuje vojenskou přípravu, ale neabsolvuje vysokou školu - půjde na 9 nebo 18 měsíců?

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Prosím, aby poslanec Bakšay upřesnil svůj návrh.

Poslanec SL J. Bakšay: "a u absolventov vojenskej prípravy študentov, ktorí dokončili vysokoškolské štúdium."

Pán Bubeník má iný návrh.

Poslanec SL J. Bubeník: U absolventů vysokých škol, kteří absolvovali vojenskou přípravu.

Poslanec SL J. Bakšay: U absolventov vysokých škôl, ktorí absolvovali vojenskú prípravu.

(Poslanec z pléna: Já svůj návrh beru zpět a přikláním se k návrhu pana poslance Bakšaye.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Přistoupíme k hlasování ohledně pozměňovacího návrhu číslo 3, který přednesl poslanec Bakšay.

V zasedací síni je přítomno 166 poslanců Sněmovny lidu, 59 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, 59 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich je pro pozměňovací návrh přednesený poslancem Bakšayem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet sedm.) Třicet sedm.

Sněmovna lidu pozměňovací návrh poslance Bakšaye přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich je pro přijetí pozměňovacího návrhu číslo 3, který podal poslanec Bakšay, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Devět.) Devět.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet pět.) Čtyřicet pět.

I Sněmovna národů návrh číslo 3 schválila.

(Faktická poznámka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, mám faktickou připomínku. Při všech třech hlasováních odmítám je brát, protože to bylo špatně spočteno. S kolegy jsme si spočítali při prvním návrhu dvě řady a rozcházíme se s počítáním lidí, kteří jsou tady. Doporučuji, ať se hlasuje znovu, v klidu, ať znovu se pořádně drží ruce nahoře. Co hlasujeme, to není pravdou. V první řadě při hlasování o doplnění se hlásili čtyři, bylo jich tam osm. V druhé řadě jich bylo patnáct a bylo jich nahlášeno devět. Pokládám toto hlasování za zmatečné.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP