Středa 14. března 1990

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Bakšayovi.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, po vysvětlení ministra národní obrany ČSSR generálplukovníka Miroslava Vacka, předsedy ústavně právního výboru Sněmovny lidu pana JUDr. Masopusta a zpravodaje pana PhDr. Antona Nemce doporučuji, abychom hlasovali o návrhu zákona včetně společné zprávy výborů (tisk 299).

(Hlasy poslanců: Není možné. Tady byly pozměňovací návrhy.) Hlásí se poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Tady padly některé pozměňovací návrhy. Podle jednacího řádu mají přednost.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji. Hlásí se poslanec Masopust.

Poslanec SL Z. Masopust: Za prvé bych chtěl, dámy a pánové, ujistit pana poslance Világiho, že jsem postupoval korektně a ve shodě s jednacím řádem. Jestliže vystoupí navrhovatel, je ve shodě s jednacím řádem rozprava automaticky znovu zahájena.

Za druhé myslím, že v této situaci asi není možné nic jiného - a to je můj návrh - než udělat přestávku, zformulovat do legislativní řeči protinávrh jak odezněl, a pak hlasovat nejprve o protinávrhu, protože jinak jsme v rozporu s jednacím řádem. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci JUDr. Masopustovi a navrhuji přestávku 45 minut.

(Jednání přerušeno ve 12.27 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.40 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Vážené poslankyně, vážení poslanci, protože nebyl dosud zpracován příslušný návrh, nebudeme pokračovat ve schůzi, přestávka stále trvá, ale přihlásil se o slovo první místopředseda federální vlády JUDr. Ján Čarnogurský. Uděluji mu slovo.

První místopředseda vlády ČSSR J. Čarnogurský: Vážené poslankyne, vážení poslanci, neformálne by som vás chcel požiadať o porozumenie a ospravedlnenie. Podľa pôvodného programu som mal uviesť zákon o civilnej službe. Vzhľadom na to, že cestujem do zahraničia, požiadal som ministra národnej obrany generála Vacka, aby tento zákon uviedol za mňa a prípadne, aby odpovedal na otázky poslancov.

Prosím tedy o porozumenie, že som sa ocitol v časovej tiesni a musím túto situáciu takto riešiť.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji prvnímu místopředsedovi vlády ČSSR panu Jánu Čarnogurskému. Přestávka dále trvá.

(Pokračování přestávky v 13.42 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.55 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v jednání. Prosím poslance Balgavého, aby přednesl pozměňovací návrhy k zákonům.

Poslanec SL P. Balgavý: Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení hostia, ako zástupca skupiny poslancov, predkladajúcich pozmeňovacie návrhy, odporúčam prijať vládny návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje branný zákon (tlač 283) v zmysle spoločnej správy výborov Snemovne ľudu a výborov Snemovne národov (tlač 299), ktorý som predložil ako spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu s tým, že tento návrh sa dopĺňa v dvoch bodoch, o ktorých navrhujem hlasovať oddelene.

Prvý pozmeňovací návrh: V § 8, odstavec 1 branného zákona odporúčam vypustiť. Dosavadní odstavec 2 platí bez označení. Ak dovolíte, prečítam príslušný odstavec, ktorý navrhujeme na vypustenie, aby bolo zrejmé, o čo ide:

"§ 8: Zhodnocení výkonu branné povinnosti. (1) Předpokladem zastávání jakýchkoli veřejných funkcí je řádné plnění veškerých povinností, které dotčené osobě tento zákon ukládá." Tento odstavec sa navrhuje vypustiť.

Druhý pozmeňovací návrh: § 9 navrhujeme doplniť o odstavec 3, ktorý znie: "(3) Vojákům v činné službě (odkaz 1 na § 20, odstavec 2, branného zákona) s výjimkou vojáků povolaných na vojenská cvičení se po dobu výkonu této služby přerušuje členství a činnost v politických stranách a v politických hnutích."

Podotýkam, že podobne ako druhý pozmeňovací návrh navrhneme zaradiť do novely zákona č. 40/1974 Zb., o Zbore národnej bezpečnosti.

Ďalej navrhujeme, aby otázka vojenských katedier na civilných vysokých školách sa prerokúvala v súvislosti s novým zákonom o vysokých školách, ktoré Federálne zhromaždenie bude prerokúvať. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Balgavému za přednesení pozměňovacích návrhů. Má ještě někdo nějaký dotaz?

(Hlas ze sálu: Jak je chápána činnost v politických stranách?)

Poslanec SL P. Balgavý: Činnosť v politických stranách a hnutiach je chápaná ako činnosť, vyplývajúca z členstva v politických stranách a hnutiach a súvisiaca s členstvom v politických stranách a v politických hnutiach.

(Hlas ze sálu: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se mohl vymluvit ve výboru pro kulturu a výchovu tak jak všichni ostatní ve výborech. Zatím jsem se tu jako poslanec mnohokrát nezasmál. Pouze jenom dvakrát, když poslanec Bubeník provedl jakousi slovní karikaturu našeho jednání. Potom jsem se zasmál, když dnešní rektor bratislavské univerzity vzpomínal na to, když podepsal Chartu 77, jak byl degradován na řadového vojína a nedávno dostal hodnost, kterou ani nedokázal rozlišit a pak zjistil, že je podplukovníkem. Usmál jsem se tomu všemu, do jakých extrémů jdeme.

Chtěl bych se vyjádřit k jedné věci v souvislosti s tím, co se zde navrhuje. Mluví se tady o tom, že vojákům v činné službě je zaručena svoboda projevu, náboženského vyznání včetně účasti na náboženských obřadech, pokud tomu nebrání povinnosti při výkonu služby.

Já jsem ve výboru mluvil o tom, že svým způsobem jde o světonázorovou profilaci. Každý z nás máme určitý postoj k světu. Shodli jsme se samozřejmě na tom, že je to potřebné, ale doplňky, které se objevují, svým způsobem sahají nám všem na náš postoj ke světu. To je vážná věc. To je disproporce. Toto musíme skutečně zvažovat ze všech stran. Vzhledem k tomu, že jsme si vytyčili akceschopnost parlamentu orientovanou na volební zákon, nezbytně potřebujeme ekonomické zákony na vysoké úrovni, protože chceme jít na tržní mechanismus, je jasné, že tam bude těžiště našeho jednání. Já bych se tady nevybíjel v tomto případě na podružných věcech. Zůstal bych u té první varianty, s tím, že máme dost prostoru s odstupem času se k tomu vracet a dopracovat to. To je moje faktická připomínka.) (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji za faktickou připomínku.

Vážené poslankyně a vážení poslanci, přistoupíme tedy k hlasování. Slyšeli jste návrh poslance Balgavého na doplnění, respektive změny v návrhu zákona. O každém pozměňovacím návrhu budeme hlasovat zvlášť.

V zasedací síni je přítomno 157 poslanců Sněmovny lidu a 57 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a 55 poslanců SN zvolených ve Slovenské republice.

(Faktická připomínka ze sálu: Vážené kolegyně, kolegové, zpravodaj tady přednášel zprávu, pozměňovací návrh za naše výbory, ale my jsme jej vůbec ve výborech neprojednali; to je všechno.)

Poslanec SL J. Macek: Mám jednu připomínku k tomu, co zde bylo řečeno k politické příslušnosti a světonázoru. Nepleťme dohromady otázku světonázoru, tedy výkonu náboženských práv a politické příslušnosti! Jestliže komunista je představitelem nějakého politického názoru, to odpovídá nějakému světonázoru, ale politická příslušnost je jiná kategorie. Já. jako věřící, jsem příslušníkem politické strany - lidové strany, ale to nemohu dávat do stejné roviny. Proto navrhuji, aby skutečně v branném zákoně byl vysloven zákaz politické činnosti, což se vztahuje na všechny politické strany. (Potlesk.)

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych upozornit jenom na to, že poslanec Balgavý nepřednášel stanovisko za výbory, ale za iniciativní skupinu poslanců, která zpracovala podněty, které z diskuse vyplynuly.

Za druhé se domnívám - předřečník pan Macek řekl v podstatě to, co jsem chtěl říci já - že jde o to, aby armáda byla nepolitická, ale nestranická. A ne jenom armáda, ale i ostatní ozbrojené složky. Tudíž ztotožňuji se s názorem, který byl předložen panem Balgavým a těmi poslanci, kteří se shodně vyslovili pro tuto myšlenku. (Potlesk.)

(Faktická připomínka ze sálu: Technická připomínka. Padl na začátku ještě jeden pozměňovací návrh poslance Bakšaye, který je též nutno vyřešit hlasováním. A vzhledem k tomu, že to byl pozměňovací návrh, má podle jednacího řádu zatím přednost.)

Poslanec SL Z. Masopust: Dámy a pánové, nejprve slovo k tomu, co jsme tady vyslechli z úst pana Poslance Balgavého. Upozorňuji, že pravdu měl předřečník, který zdůraznil, že pan poslanec Balgavý tady vystupoval jako mluvčí skupiny poslanců, kteří vznášejí pozměňovací návrh; nikoliv jako hlavní zpravodaj. Na to má zcela evidentně právo. Jestliže mu toto právo uznám, pak tím nevyjadřuji své ano nebo ne k obsahu jeho návrhu, ale konstatuji, že nevystoupil jako zpravodaj.

Jiná je otázka vojenských kateder. K tomu mně dovolte několik slov. Tady od samého počátku vzniká nebezpečí velkého zmatku. My novelizujeme branný zákon, zatím co existenci vojenských kateder zakotvuje stále ještě platný zákon o vysokých školách č. 39/1980, před jehož novelizací v kratší nebo ještě kratší budoucnosti nepochybně stojíme. To za prvé.

Za druhé sám tento vysokoškolský zákon dává ve svém § 8 odst. 3 pravomoc zřizovat, slučovat, rozdělovat a rušit vojenské katedry v České republice ministru školství - abych byl zcela srozumitelný - národnímu ministru školství a ve Slovenské republice národnímu ministru školství. Čili je tady dvojí vybočení od jednoho zákona k druhému, a od jedné úrovně pravomoci k druhé. Není možné z těchto důvodů v této souvislosti a na tomto shromáždění tuto otázku řešit.

Poslanec SL E. Mandler: Dovolte otázku, aby se vyjasnilo to, co já jsem nepochopil zcela jednoznačně z komentáře k bodu dvě pozměňovacího návrhu: zda se opravdu zákaz politické činnosti týká opravdu jen činnosti, nebo se to může vykládat jako pozastavení členství v určité organizaci. Pak by to byl zásah do osobní svobody a je třeba, aby v tomto byl návrh jednoznačný.

Poslanec SL L. Dvořák: Nerad bych diskutoval s panem doktorem Masopustem, ale domnívám se, že ne zcela přesně pochopil otázku vojenských kateder. My diskutujeme ve smyslu, zda vojenské katedry ano či ne, ale to ještě neznamená, že nějakým způsobem na to budeme reagovat v tomto branném zákoně. Připomínka, resp. pozměňovací návrh pana poslance spočívá v tom, aby přímo v tomto zákoně byl upraven devítiměsíční výkon základní vojenské služby pro absolventy vysokých škol. Problém je v tom, že v tuto chvíli padá i samotný problém vojenských kateder. Jestliže jsem na stejné úrovni jako jiný voják, který nastupuje na 12 měsíců a já jako vysokoškolák jdu na 9, nemusím zde o žádných vojenských katedrách diskutovat. Mně stačí, když v tomto zákonu budu mít jako vysokoškolák základní vojenskou službu na 9 měsíců. Děkuji.

Poslanec SL K. Novosad: Rád bych se zmínil o několika věcech, které nám zde řekl pan ministr Vacek, a trochu bych je rozebral.

Členství ve stranách v armádě: z celkového počtu obyvatelstva NSR je 1 mil. 800 tis. nějakým způsobem angažováno ve stranách. Z toho se dá vypočítat, kolik je v armádě příslušníků stran.

Další věc je stranictví jako takové. Mluvíme zde o nějaké vyrovnanosti politických sil v armádě, v životě, mezi občanstvem. Pokud představuje počet straníků u vojáků, kteří slouží dlouhodobě v armádě, tedy zaměstnanců, 80 %, tak se nejedná o stav přirozený, je to stav umělý, který vznikl v průběhu předchozích let tím, že byly nomenklaturní funkce. Domnívám se, že tato věc vznikla uměle, měla by být určitým způsobem odstraněna, narovnána, upravena. To je jedna věc.

Druhá věc: souhlasím s názorem poslance Dvořáka, že základní služba absolventů vysokých škol, včetně odborné průpravy, se má vykonávat v délce 9 měsíců, a to v celku. Děkuji.

Poslanec SL V. Mohorita: Jestli jsem dobře pochopil svého předřečníka, nejedná se o členství v jakékoliv politické straně, ale jedná se o členství v Komunistické straně Československa.

Poslanec SL K. Novosad: Omlouvám se, ale opakuji, že jiné stranické zastoupení na vojně není. Já za to nemohu! (Potlesk.)

Poslanec SL J. Pospíšil: Návrh poslance Balgavého má také sloužit k tomu, aby ostatní strany a politická hnutí nežádaly své zastoupení v důstojnickém sboru paritně. Vyvolalo by to velký neklid a já si myslím, že po tomto neklidu nikdo netouží. Ani armáda, ani strany, ani my, kteří zde sedíme. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP