Úterý 27. února 1990

Vážení poslanci, o skutočnej demokracii mám trochu inú predstavu, veď tá poskytuje rovnakú šancu aj politickým stranám svojou malou početnosťou determinovaných národných menšín, a neoberá ich o možnosť zastúpenia vo Federálnom zhromaždení vlastnými poslancami.

Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji panu poslanci Popélymu. Chápu jeho připomínku § 42, jako pozměňovací návrh. Mám pravdu pane kolego? (Ano.) Děkuji. Bude hovořit pan RNDr. Duray. Připraví se paní poslankyně Vitézová.

Poslanec SN M. Duray: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, máme pred sebou návrh zákona o voľbách do Federálneho zhromaždenia. Všetci si uvedomujeme dôležitosť tohto dokumentu, ktorý - ak ho príjmeme - ovplyvní rozvoj politického, spoločenského, ale aj hospodárskeho života na niekoľko rokov. Naša zodpovednosť je teda nesmierne veľká. Preto dovoľte, aby som vám i sebe položil niekoľko otázok.

Ste presvedčení, že sme mali dosť času na vypracovanie tohto návrhu? Ste presvedčení, že sme pochopili dôsledky navrhovaného volebného systému? Ste presvedčení, že voľby uskutočnené podľa tohto návrhu vytvoria vhodné predpoklady pre demokratický rozvoj našej spoločnosti? Dovoľte, aby som odpovedal len za seba: Ja nie som o tom presvedčený, a to preto, lebo k návrhu tohto dôležitého zákona sme mali možnosť diskutovať vo výboroch okrem ústavno-právneho len jedenkrát. Poznáme síce niektoré pripomienky našich spoluposlancov, ale nevieme, do akej miery ich akceptovali autori návrhu. Totiž opravy návrhu zákona sme dostali iba pred niekoľkými minútami. Osobne túto unáhlenosť prípravy zákona považujem za nezodpovedajúcu jeho dôležitosti.

Takisto nedovolil by som si tvrdiť, že sme mali možnosť dôkladne premyslieť, že tento návrh zákona skutočne zohľadňuje zložitosť československej spoločnosti, alebo len automaticky preberá volebné systémy niektorých európskych krajín, v ktorých sú iné pomery, iné politické tradície a iná štruktúra spoločnosti. Nevidí sa mi, že by v návrhu zákona bolo zohľadnené špecifikum Československa, ak len nie to, že - ako tradične - i teraz sa znižuje možnosť demokratického zápasu politických síl, teda ozdravenie spoločnosti a rešpektovanie spoločenskej plurality.

Preto mám dojem, že budujeme nevhodné základy pre výstavbu demokratickej spoločnosti. Návrh zákona obsahuje niekoľko takých prvkov, ktoré keď sa nevypustia, umožnia vytvoriť druh nedemokratického systému. Tento systém v úzkom slova zmysle bude síce pluralitný, lebo ju nebude tvoriť len jedna politická strana, ale predsa to bude druh totalitného systému - štátny totalizmus, a to preto, lebo poslanci, ktorí by podľa tohto navrhovaného zákona boli vo volebných krajoch zvolení, by nereprezentovali záujmy svojich voličov, ale záujmy politických strán; v prípade najsilnejšej strany v konečnom efekte by to bol predovšetkým záujem moci. Niektoré ďalšie prvky navrhovaného zákona len podčiarkujú, že nastávajúce voľby vôbec nebudú demokratické. Politické strany a hnutia, ktoré nemajú 10 tisíc individuálnych členov alebo podporovateľov, vypadnú z hry. Nebudú môcť stavať kandidátov, hoci môžu mať dokonalejší program ako väčšie strany.

Ak si uvedomíme, že u našich občanov, ktorí boli desaťročia priamo nútení do rôznych organizácií, a preto majú odpor voči organizovanosti, aký odpor môže vyvolať, že ich budú opäť agitovať do rôznych strán a hnutí?

Úspech v tomto zápase o ľudí budú mať predovšetkým tie strany, ktoré si získajú na svoju podporu nejakú silnú existujúcu organizáciu alebo inštitúciu, napr. cirkev, alebo tie, ktoré už v minulosti mali dosť členov alebo majú bývalou politickou mocou vybudovaný aparát, napr. komunistická strana. Alebo tie, ktoré si získali podporu hromadných oznamovacích prostriedkov.

Mali by sme si uvedomiť, že skoro každá strana a skoro každé hnutie má záujem na účasti vo voľbách. Vieme si to predstaviť, aká to bude honba na členov a za podpismi? Takto môžeme docieliť práve to, čo sme nechceli: buď formálnosť členstva ako za neostalinizmu, alebo všeobecnú nechuť občanov k účasti vo voľbách.

Ďalším problémom je päťpercentná dolná hranica hlasov pre získanie mandátu. Táto klauzula za danej málo rozvinutej politickej štruktúry a nízkeho stupňa politickej kultúry je nedemokratická, lebo vo voľbách dáva šance predovšetkým konjunkturálnym silám, ktoré po voľbách vás môžu i zamietnuť. Táto klauzula brzdí rozvoj politickej štruktúry a politického pluralizmu.

Okrem uvedených, návrh zákona je aj v protiklade s ústavou. Nezohľadňuje článok 3 ústavného zákona č. 144/68 Zb., pretože nevytvára žiadny demokratický mechanizmus na zabránenie porušenia ústavy, nezabezpečuje, aby národné menšiny vo Federálnom zhromaždení mali svojich rovnoprávnych poslancov, primerane ich počtu.

Teda návrh zákona je výslovne zameraný proti menšinám. Aby tomu nebolo tak, navrhujem, aby spomínaná päťpercentná klauzula článku 42 návrhu zákona sa nevzťahovala na politické strany a hnutia národných menšín. Takto náš návrh by sme dali aj do súladu s dokumentom Medzinárodnej federácie ľudských práv, ktorý bol prijatý práve tu v Prahe 20. januára 1990, s ktorým súhlasili i československí členovia federácie.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, z uvedných dôvodov navrhujem, aby sme návrh zákona o voľbách do Federálneho zhromaždenia prijali až po odstránení tohto nedostatku. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji. Hovořit bude paní poslankyně Vitézová, připraví se pan poslanec Jansta.

Poslankyně SN E. Vitézová: Vážené Federálne zhromaždenie, dámy a páni, som z okresu Košice-vidiek, z Moldavy nad Bodvou. Keby sme sa pozreli na národnosť a vierovyznanie našich predkov, utvoril by sa v nás veľmi pestrý obraz. Tomu sa však netreba čudovať, lebo po mnoho stáročí sa v tejto časti Európy križovali obchodné a vojenské cesty. Aj pri vzniku Československa popri českom a slovenskom národe tvorili jednu tretinu občanov národné menšiny. V súčasnosti túto časť tvorí iba jedna dvadsatina. Preto je prirodzené, že v tejto problematike musíme byť vzájomne ohľaduplní a maximálne tolerantní, hoci tu sú aj fundamentálne sily, ktoré naďalej chcú roznecovať nenávisť využívajúc napätie zo zatiaľ nevyriešených problémov.

Základom demokracie v našom štáte by malo byť spravodlivé usporiadanie postavenia národov a národných menšín. Kto ešte nežil v takej situácii, ako národné menšiny doteraz, ťažko chápe tento problém. Stačí sa však obzrieť, kam viedol falošný internacionalizmus stalinistickej diktatúry v Sovietskom zväze alebo sa stačí obzrieť na našu históriu a na zápasy našich predkov.

Po čom túžili českí vlastenci 11. marca 1848 v Prvej pražskej petícii? Alebo slovenský národ 10. mája 1848? Po rovnoprávnosti všetkých národov, po národných snemoch, po uzákonení materinského jazyka v oblastiach obývaných týmito národmi a po slobodnom používaní tohto jazyka aj v úradoch. Po zriadení národných škôl od elementárnych po najvyššie, po voľnom používaní národných symbolov, po autonómnom rozhodovaní vo veciach národa, atď.

Aj naša história potvrdzuje, že tieto požiadavky boli oprávnené. Ale vtedajšie feudálne zriadenie nemalo záujem, aby sa tieto požiadavky riešili, lebo chceli vytvoriť homogénny národný štát.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, veľkú časť mojich voličov tvorí maďarská a nemecká národná menšina a etnická skupina Rómov. Napriek tomu, že ma zvolili za poslankyňu ešte v bývalom zriadení, otázka rovnoprávnosti nebola pre mňa ľahostajná. Ale v záujme toho som nedostala šancu otvorene vystúpiť. Lebo napr. kto protestoval proti zrušeniu národnostných škôl a proti potlačovaniu práva používať materinský jazyk, dostal sa do väzenia, ako napríklad dr. Duray Miklós, ktorý je tu teraz medzi nami. Aj touto cestou vyslovujem úprimnú vďaku niektorým, aj tu prítomným signatárom Charty 77, ktorí nás v tomto smere podporili a bránili naše demokratické záujmy.

Z hľadiska budúcnosti Československa bude podstatné usporiadať postavenie národných menšín na základe príkladov vyspelých európskych krajín, ako je Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, a na základe zásad konferencie Medzinárodného zväzu ľudských práv, ktoré bolo usporiadané v januári 1990 v Prahe, kde boli prijaté aj nasledovné zásady:

- právo slobodného používania materinského jazyka v súkromnom živote a v úradnom styku,

- právo vzdelávať sa v materinskom jazyku od elementárnych škôl až po univerzitné,

- právo na autonómne riadenie svojej kultúry a právo slobodného rozvoja medzinárodných vzťahov,

- právo na pomerné zastúpenie národností v parlamente a v riadiacich orgánoch, atď.

Naše požiadavky nepresahujú žiadosti českého a slovenského národa, ktoré boli predkladané v minulosti v dobe útlaku a nie sú ani v rozpore so záujmami celonárodnými, a sú v súlade s medzinárodnými princípmi. Sú nevyhnutné k položeniu demokratických základov našej spoločnosti. Tieto zásady treba zabudovať aj do nového volebného zákona. Preto navrhujem, aby bola v článku 42 urobená zmena, a to tak, aby päťpercentná klauzula sa nevzťahovala na politické strany a hnutia národných menšín. Dúfam, že parlament tento návrh zváži a podporí v záujme demokratickej budúcnosti a dodržiavania ľudských práv, aby naša republika dôstojne obstála pri tvorbe jednotnej Európy. Ďakujem vám, že ste ma pochopili.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji paní poslankyni Vitézové, dále bude hovořit poslanec Jansta. Jsou zde další vzkazy televizních diváků, které obsahují žádost, aby diskutující uváděli svoji politickou příslušnost.

Poslanec SL M. Jansta: Jsem členem KSČ. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejen my v těchto dnech o volebním zákonu hovoříme. Je zcela přirozené, že se o přípravu tohoto zákona zajímá veřejnost, která, aniž bych chtěl být patetický, bude mít po letech voleb-nevoleb možnost rozhodnout o své budoucnosti.

Z různých stran můžeme vedle stanovisek, která se zásadami navrhovaného zákona solidarizují, zaslechnout též taková, podle kterých, například se tento nový zákon prý stane zákonem k vytvoření partiokracie namísto svobodné občanské společnosti, tvrdí se, že prý v důsledku navržené úpravy zanikne smysl a význam člověka - konkrétního kandidáta, že prý tak bude utvrzeno oddělení občana o politické moci.

Nuže, soudím, že i v té nejvyspělejší demokracii je občan nutně od politické moci oddělován, již třeba z důvodu ryze praktických, technických. Bezprostřední vliv občanů na řízení státu je cílem, k němuž se lze přibližovat, nelze však tento cíl učinit součástí zákona či učinit jej dokonce jeho podstatou. Pak by totiž šlo nadále o zákon takový, který přání vydává za skutečnost. Zákon, který máme schválit, musí být jen jedním z mnoha, které ve svém souhrnu vytvoří podmínky pro celkovou demokratizaci společnosti občany samotnými.

Tvrdí se také, že koncepce poměrného zastoupení oproti koncepci zastoupení většinového zvýhodňuje strany namísto osobností. Mám poněkud odlišný názor. Připouštím, že systém poměrného zastoupení význam konkrétního kandidáta poněkud oslabuje, zato však zdůrazňuje význam každého jednotlivého hlasu, zvýrazňuje voliče před voleným. Systém většinový vede sice k výběru konkrétního člověka, má však drobnou ne zcela demokratickou vlastnost: hlasy pro kandidáta neúspěšného neznamenají v celkovém měřítku zhola nic. Uvážíme-li navíc, že předkládaná varianta systému poměrného zastoupení je kombinována s možností preferenčních hlasů - je jistě otázka, nakolik důrazně - pak nový zákon není zdaleka špatným spojením toho dobrého z obou systému. Chci ještě podotknout, že při zakotvení většinového systému by byli zvoleni konkrétní lidé, šlo by však o skutečné osobnosti? Nechť mě nikdo neprohlašuje za elitáře, ale jsme my všichni po oné čtyřicetileté abstinenci skutečně schopni politickou osobnost rozpoznat? A je takových osobností dostatek? Nedošlo by spíše k výběru těch "silnějších" ? Tím vůbec nechci říci, že mám větší důvěru k aparátům politických stran - tu vlastní nevyjímaje - než k voličům, upozorňuji jen na tu skutečnost, že nejen pro moji generaci to budou první volby v pravém smyslu toho slova a že demokracie jako způsob života není totéž co plavání a nelze se jí proto učit vhozením do vody, nechceme-li se utopit všichni.

I když má následující připomínka může být označena za projev snahy uchránit pozice vlastní strany, nemohu nepoznamenat, že by nebylo vhodné si plést volby s referendem - jinak, i když je to jistě málo pravděpodobné, by mohla být vytvořena prostě jiná varianta monosystému bez účinné zpětné vazby.

Nepominutelný je též faktor času. Cítím a myslím, že nemám sám, potřebu provést volby co možná nejrychleji, aby tak bylo naplněno nově získané vědomí občanské důstojnosti. Nehorlím pro spěch za každou cenu, ale zbytečné odklady poněkud napínají celkovou atmosféru.

Dovolte mi můj příspěvek zakončit parafrázováním slov pana prezidenta republiky - navržený volební zákon není možná ten nejlepší na světě, v dané chvíli a v dané situaci je však pro republiku přinejmenším přijatelný. Zdá se mi, že to rozhodně málo není.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji poslanci Janstovi, dále hovoří poslanec Svoboda.

Poslanec SN J. Svoboda: Jsem bezpartijní. Vážené poslankyně, vážení poslanci, rozhodnutí, před kterým stojíme je mnohem vážnější než se může zdát. Rozhodujeme-li o volebním zákonu, pak nerozhodujeme jen o metodě, jak proběhnou volby, ale volební systém odráží státoprávní uspořádání a pokud v tomto ohledu nemáme jasno, pak volební systém toto státoprávní uspořádání určí. Schválíme-li navrhovaný volební zákon, pak tím oklameme naše občany nebo alespoň tu jejich část, která chtěla o své budoucnosti rozhodovat sama. Nechci tím narážet na slíbenou všelidovou diskusi, nejsem zastáncem názoru, že každý je kompetentní mluvit do všeho, ale mám spíš na mysli tu skutečnost, že neproběhla diskuse žádná a pokud snad, pak za zavřenými dveřmi. Podle mého názoru měla proběhnout diskuse odborníků, právníků a politologů a tato diskuse měla probíhat veřejně. Takového se nic nestalo a veřejnost vlastně s návrhem zákona byla seznámena v různých jednotlivých narážkách, z nichž si snad mohli občané poskládat mozaiku. v čem návrh zákona spočívá. Nakonec ani my, poslanci, jsme neměli příliš mnoho času se tímto zákonem zabývat.

Koncepce navrhovaného zákona vzešla z jednání u kulatého stolu od jakési metafyzické síly, kterou je třeba respektovat a nad jejímiž výsledky není radno pochybovat. Je však třeba si uvědomit, že nejvyšším zákonodárným orgánem v naší zemi je Federální shromáždění a ne kulatý stůl. Jistěže může kulatý stůl sehrát velmi pozitivní úlohu při obnově důležitých státních orgánů, tedy i našeho parlamentu, jsem toho názoru, že smyslem ozdravění našich orgánů bylo uvést jej v samostatnou životaschopnost a ne z něj udělat hlasovací stroj nové reálné politické síly. Nemám pocit, že by nový parlament byl méně reprezentativním obrazem společnosti než je kulatý stůl. A už vůbec nechápu, proč bychom si měli odhlasovat nejnedemokratičtější volební zákon v Evropě jenom proto, že se na něm dohodli představitelé u kulatého stolu. Představitelé tzv. rozhodujících sil od Občanského fóra až po KSČ slíbili demokratické volby. Svobodnost a demokratičnost voleb je ovšem měřitelná ze dvou stran: ze strany voliče a ze strany těch, kteří jsou voleni. Volby nejsou svobodné pouze tím, že každý když nechce, nemusí volit, že při volbách si může i z něčeho vybírat, ale volby jsou svobodné také tím, že každý má právo ucházet se o to, aby byl zvolen a že mu nejsou kladeny zbytečné překážky v tomto směru, jak to také žádá mezinárodní pakt o občanských a politických právech.

Navrhovaným zákonem, jak již bylo řečeno, jsou z účasti v parlamentu vyloučeny národnostní menšiny, vznikající politické strany, které mají smůlu jenom v tom, že se ještě neměly možnost rozvinout a samozřejmě všichni jedinci, kteří chtějí pracovat nezávisle na politických aparátech.

Navrhovatelé zákona, jak nám bylo řečeno v komisi, vycházeli z volebního zákona z roku 1946. Tento volební zákon by svým zněním nebyl tak špatný, kdyby předem neurčoval, které politické strany mohou ve volbách kandidovat. Navrhovaný zákon to nedělá tak nápadně, ale ve svých třech omezujících stupních jde tímto směrem stejně. Je to za prvé systém desetitisíce hlasů, kterými musí být podpořena kandidátka - toto číslo je nekontrolovatelné a snižuje právní vědomí občanů. Za druhé je to pětiprocentní klauzule, což již nebudu rozvádět a za třetí je to i požadavek na postup do druhého skrutinia, že nepostupuje strana, která nezíská ani jeden mandát ve skrutiniu prvním. Když si toto domyslíte, přijdete k závěru, že při rovnoměrném rozvrstvení popularity strany může strana získat v českých zemích až 8 % v každém kraji a zastoupení v parlamentě nemít.

Navrhovaný volební zákon tedy jednoznačně preferuje velké politické strany a naše vnitřní politika se tak bude utvářet podle zájmů představitelů těchto stran.

Československý helsinský výbor, jehož jsem členem, má právní sekci, která vypracovala alternativní návrh volebního zákona, který jsem ochoten - bude-li mít parlament o něj zájem - předložit v paragrafovaném znění. Na přípravě tohoto zákona se podíleli přední odborníci na ústavní a srovnávací právo. Koncepce návrhu vyplývá víceméně ze systému, který je v Německé spolkové republice, tedy ze systému kombinovaného, s tím, že by do Sněmovny lidu byli poslanci voleni systémem poměrného zastoupení a do Sněmovny národů by byli poslanci voleni v jednomandátových volebních obvodech. To by překonalo i naše bezesporu formální rozdělení na dvě sněmovny. Pokud jde o volbu do Sněmovny lidu, navrhujeme zjednodušit a liberalizovat i omezení tohoto systému, jednak by mohly kandidovat strany, které mají pro svou kandidaturu tisíc podpisů na podporu úředně, notářsky nebo národním výborem ověřených. Tato podmínka je reálně splnitelná a zároveň vede voliče, kteří vyjadřují podporu, k mnohem větší odpovědnosti při vyjadřování své podpory.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP