Úterý 23. ledna 1990

Hovořil o třídním boji, který prý prožíváme. Nenašel jsem v žádném příspěvku na tomto zasedání ani stín oponentury, neřkuli opozice, pokud šlo o toto stanovisko.

O jaký třídní boj mohlo jít v říjnu minulého roku, to si každý může spočítat. V nejlepším případě, kdyby se chtěl vyjádřit poněkud trockisticky, šlo o třídní boj jakési byrokratické vrstvy proti lidu, který už měl dost pořádků, které dnes publicisté popisují nejrůznějšími způsoby a které my už zvlášť popisovat nemusíme.

Pochopitelně, že bychom si mohli položit otázku, jestli dnes vedeme třídní boj pro ti byrokracii, resp. proti komunistické straně, atd., tedy jestli jenom obracíme znaménko. To je vaše výtka, pane poslanče, na naši adresu. Výtka nenašla správnou adresu. My v tomto smyslu žádný třídní boj nevedeme, nechceme zatlačit politického protivníka do kouta, chceme vytvořit co nejširší svazek všech sil, které byť i z různých hledisek mají zájem na tom, abychom přešli ke skutečné demokratické samosprávě.

Nepochybuji o tom, že velká většina tohoto shromáždění má chuť jít tímto směrem, i když si třeba lecčíms není jista. Neříkám to jenom proto, abych se tomuto shromáždění zalíbil, říkám to, z toho důvodu, že nad našimi usneseními se pochopitelně někdy kroutí hlavou. jak to, že toto shromáždění mohlo přijímat včera takové zákony a dnes přijímá zákony jiné a vůbec se uvádí v pochybnost jeho prestiž. Ale my ji musíme obnovit.

Ale řeči o korouhvičkách, nezlobte se, pane poslanče, to nejsou řeči, které zvedají prestiž tohoto shromáždění, to jsou řeči, které hanobí nejen jednotlivé osobnosti vlády národního porozumění, ale celé toto shromáždění, a podle mého soudu bychom se měli právě od takových řečí v tomto okamžiku naprosto energicky distancovat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem poslancovi Šabatovi. Hlási sa ešte niekto do rozpravy? Predseda Snemovne ľudu pán Josef Bartončík. Prosím, aby sa ujal slova.

Předseda SL J. Bartončík: Vážený pane předsedo Federálního shromáždění, vážení kolegové, vážené kolegyně, považuji za dobré znamení doby, že se do tohoto parlamentu, který ještě před rokem neměl zrovna nejlepší pověst v očích našich občanů i v očích našich vlastních voličů, vrací živá diskuse a věřím, že se to v tomto parlamentu stane tradicí. Tato živá diskuse by měla být zachována.

Také já jsem nepočítal, že budu vystupovat k tomuto předkládanému návrhu, ale jako přímý účastník jednání u kulatého stolu, jednání hlavních politických sil, a to prosím není žádná indoktrinovaná fráze, ale tento název je realita, je to opravdu dialog hlavních politických sil. Považuji za povinnost obrátit se proti dvěma tezím, které zde byly vysloveny prvním z diskutujících.

Za prvé nesouhlasím s vytvářením dojmu, že Občanské fórum, Verejnosť proti násiliu, ale také Komunistická strana Československa, také Československá strana lidová, Československá strana socialistická a slovenské strany, které se účastní jednání u kulatého stolu, ale také Národní fronta, že nejsou reprezentativními složkami současné společnosti.

Nemohu souhlasit s vytvářením dojmu, že se jedná o nějakou sešlost samozvaných, ale naopak, mohu doložit na svých vlastních zkušenostech z celé této historie tohoto významného grémia, této významné platformy, že se jedná o platformu, jaká v této společnosti neexistovala, i když byly některé platformy, které měly formálně za cíl vést celospolečenský dialog.

Nemohu rovněž souhlasit s tím, jak je naznačován způsob jednání u kulatého stolu. Osobně protestuji proti konstatování, že u kulatého stolu je komunistická strana tlačena do kouta. Dělám do politiky 25 let a snad nikdy jsem nezažil situaci, kde tak v konciliantním prostředí jsou formulovány politické a právní záměry na další období. Ani jednou jsem se nesetkal s tím, že by kterýkoli z politických partnerů bez ohledu na to, o jakou početní nebo morální autoritu se opírá, byl nějakým způsobem u kulatého stolu majorizován, byl, jak zde bylo řečeno, tlačen do kouta. Možná, že by se v tomto směru měli vyjádřit právě komunisté, kteří se jednání u kulatého stolu účastní. Dovolím si konstatovat, že právě v přístupu komunistické strany je charakteristická linie naprostého taktu při tomto jednání u kulatého stolu a maximálních ohledů.

Nechtěl bych polemizovat o tom, zda to, co máme projednat, zda návrh ústavního zákona, který je předkládán, je demokratický nebo nedemokratický. I když tady tyto termíny na pohled znějí velice přesně, tak mohou mít také různý význam. Copak je demokratická norma, která byla přijímána v období, které všichni, komunisté, jinostraníci i bezpartijní, podrobujeme zdrcující kritice?

Copak a priori demokratické má být všechno, co bylo přijímáno ve zcela jiných společenských poměrech? Na druhé straně pouhý fakt, že nepřijímáme něco podle vžitých procedur, máme označovat za nedemokratickou formu?

Mohu doložit i z titulu své funkce předsedy Sněmovny lidu tisíce připomínek a požadavků, a je to aktuální dnes, zejména na úrovni MNV, ONV, KNV, kde ne nějací samozvanci, ne nějaké podezřelé síly, ale občané v tom nejširším slova smyslu požadují, aby mohli mít možnost dnes završit proces demokratických přeměn i na úrovni nižších zastupitelských sborů.

Tolik jsem jenom považoval za nutné říci do rozpravy.

Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem predsedovi Snemovne ľudu poslancovi Bartončíkovi. Diskutuje poslanec Erban.

Poslanec SN E. Erban: Vážení, jsme svědky zrodu nového parlamentu. Je to osvěžující rozdíl, ten dnešek proti dlouhým letům, která předcházela. Zatím se cvičíme, setkáváme, začínají spory, ale lid čeká. Ten lid, který, jak potvrzují dějiny, za nic nemůže, a vždycky nakonec platí.

Občané a občanky, mládeži této země, nám všem tak drahé vlasti. Ujímám se pravděpodobně naposledy slova před představitelským orgánem nejvyšším a chtěl bych toho dnes velmi mnoho říci. My, starší generace, máme za sebou otřesné, často tragické, ale také triumfální okamžiky.

Chtěl bych přednést zpověď, varování, vyjádřit dějinný optimismus, díky, vděčnost a nakonec i závazek. Je k tomu málo času a bude snad demokratická příležitost z jiných fór a při jiných příležitostech.

Já prožil obměnu v nejvyšších politických orgánech v letech 1951-1968, dlouhé období, kdy jsem nesměl mít nejmenší politickou funkci. Ti, kteří budou povoláni k náročné práci zde, v zákonodárném, kontrolním a iniciativním sboru, budou se muset současně učit demokracii v moderním pojetí, zvláště ti mladí. A já jsem byl poslední a myslím jediný z těch poslanců, které právo národní revoluce postavilo do prvního nejvyššího zákonodárného sboru, Prozatímního národního shromáždění. Tehdy - bude tomu už 45 let - jsem jako představitel sociálně demokratické strany a Ústřední rady odborů v rozpravě o prohlášení předsedy vlády konstatoval, a dnes pro aktuálnost to podstatné opakuji: "Je třeba, aby byla získána a zachována důvěra lidu ve vládu. To bude možné jen tehdy, když všechny orgány lidovlády budou pod neustálou kontrolou lidu, který chce slyšet pravdu, i když je nepříjemná, který chce být veden demokratickými metodami. Lid nelze trvale přesvědčovat jen programy nebo jen hesly. Je třeba překonat staré, nežádoucí poměry dokonalejší hospodářskou a politickou organizací".

Tato slova jsem si nedávno vyhledal a užasl jsem, jak zůstávají aktuální.

Vážení přítomní, co všechno velkého i ubohého, triumfálního i ponižujícího se událo za ta léta, včetně doby nejposlednější, která je plná nových nadějí.

Hluboká rozpornost společenského vývoje pokračuje a nezastaví se a nemůže se zastavit na hranici naší země. Jsme svědky toho, jak celý vývoj lidské společnosti, který je vysoce dramatický, je výsledkem souběžně probíhajících a nezastavitelných ideových procesů, vědeckotechnického a sociálně politického. Je to revoluční, prudký vývoj, přičemž druhý, sociálně politický, zdá se, zaostávat. I když uchováváme si takříkajíc světový mír, jsme neustále svědky válčení. Není snad roku v tomto století, kdy by se neválčilo. A jsme svědky trvalého otřesného jevu masové bídy stamiliónů lidí. Máme tedy před sebou jako vlastenci českoslovenští, i jako lidé - členové lidské společnosti - velké problémy. Světová nukleární válka bezprostředně neohrožuje existenci lidstva, ale cítíme, jak narůstají nové a nové rozpory, problémy, jak je třeba otevřenosti i třeba prudkosti ve výměně názorů. S prominutím, použiji slov Lenina, který řekl: "Po pracovním procesu bouřlivý demokratismus". Roste fantasticky moc a bohatství v určitých místech světa a současně na druhém pólu hrozné utrpení v masách lidí, utrpení platí zvláště u matek a dětí, které nepodchytí žádný nejmodernější přístroj, žádná statistika.

Vážným jevem ve světovém i v národním měřítku jsou objektivní tendence k monopolizaci ve výrobě materiálních hodnot, v peněžnictví i v koncentraci vojenské síly. Všechny ty velké otřesy, války i krize vlastně vždycky působí jen jako katalyzátor. Situace uvnitř společnosti se velice změnila oproti stavu, kdy se podařilo porazit Německo a Japonsko pokoušející se o světovládu. Životní zájem československého lidu nás vede k účasti na vývoji světovém, v linii široké mírové spolupráce a duchovní tolerance, s výjimkou barbarských ideologií tohoto věku, které odsoudil celý kulturní svět.

Obnovení celkového vzestupu našeho státního a národního života je reálné, přes všecko dědictví, které nás zatěžuje, přes všecky vážné překážky a komplikace. Je třeba uchovávat, sjednocovat a rozvíjet všechny tvořivé síly našeho společenství, i vytvářené hodnoty, neopakovat staré chyby, kdy v souvislosti s hlubšími společenskými změnami a sociálně politickými otřesy docházelo k velkým ztrátám na tvořivé síle společnosti, jejím nevyužitím, diskvalifikací, a to všecko vedlo nakonec k úpadku.

Mnozí z našich velkých lidí, kteří byli v emigraci, se vracejí a jejich vystoupení ukazují na jejich opravdové vlastenectví. Jejich příspěvky byly skutečně silnou pomocí n a prahu nové etapy, kdy hledáme a budeme hledat novou cestu, která vede ke kýženému cíli - štěstí člověka a míru mezi národy.

Myslím, že zbytečné i morálně politické škody oslabovaly dřívější rozvoj. Zakládaly v našem státě dlouhodobé negativní jevy nedůvěry, nespokojenosti i nepřátelství. V poslední době slyšíme - a to je dobré - z nejvyšších míst kritiku; začínají se totiž projevovat staronové negativní tendence. Společným úkolem všech vlastenců je - bránit se proti těmto projevům i příčinám návratu do starých, nežádoucích poměrů.

Je nezbytné vytvářet v politickém systému a v pracovním procesu takové vztahy a uplatňovat takové charakterové typy, aby bylo čeleno takovým návratům ke starým metodám a činům v novém rouchu. Ty by situaci ještě zhoršily, za cenu nepředstavitelných následků pro náš stát, v důsledcích pro produkčnost a životní úroveň miliónů těch, kteří znovu doufají, věří a nesmí být znovu zklamáni.

Vážení přítomní, máme všichni před sebou složitou, náročnou, ale nadějnou budoucnost. Diskutujme, hledejme, ale pracujme a tvořme. Náš lid čeká.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem poslancovi Erbanovi. Ako posledný prihlásený k tomuto bodu je poslanec Stračár. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SL S. Stračár: Vážený pán predseda, vážené poslankyne a poslanci, nehodlal som vystupovať, ale chcel by som povedať pár slov k vystúpeniu pána poslanca Rišku. Ten kto pracuje a je trvale medzi ľuďmi či už na dedine alebo na závodoch vie, že mimoriadne zákony sú nanajvýš nutné. Doba predbehla minulé zákony, ktoré sú tu. Na väčšine našich dedín a miest predstavenstvo národných výborov preto, že im národ nedôveruje, padlo, a nie že tu my príjímame mimoriadne zákony. Z tohto dôvodu je teda nutné tieto zákony odhlasovať, aby sme sporiadane prešli bez rozvratu k pluralitnému systému. A tento sporiadaný prechod umožnia tieto zákony i keď ich môžeme z hľadiska teoretického - ja som človek z hospodárskej sféry - pokladať za nie celkom demokratické.

Najviac ma udivilo samotné vystúpenie pána poslanca Rišku, pretože po roku 1970 som veľmi často počúval jeho živé slová ráno keď oslavoval normalizáciu i prijatie mimoriadnych zákonov a pri jeho sladkých slovách prestala chutiť i káva, ktorú ráno v nedeľu človek pil. Tak dnes tá lekcia z demokracie je trochu oneskorená. Najmä preto, lebo vieme, ako voľby v minulosti prebiehali, že bolo vždy 99 % atď.; k tomu sa nemusím vracať a že tieto zákony, ktoré sú dnes predložené, umožnia to, aby aspoň odzrkadľovali situáciu, a to rozloženie politických síl, ktoré je v skutočnosti medzi ľudmi. Myslím, že teraz je nanajvýš nutné, aby toto obdobie do slobodných volieb, tak v hospodárstve, ako aj v celom systéme, prešlo bez rozvratu. A ja si myslím, že nie všetky sily v spoločnosti prichádzajú seriózne k tomuto okrúhlemu stolu a k diskusii. Pretože na jednej strane predstavitelia KSČ u okrúhlych stolov na všetkých úrovniach sú za dohody, idú za dohody, ale na druhej strane myslím, že je jeden prúd strany, ktorý hovorí, že čím horšie, tým lepšie. Ja by som citoval list, ktorý koluje na Slovensku, a je podpísaný nejakým mobilizačným výborom KSČ, kde sa hovorí: "Držte sa, zostaňte na pracoviskách pokiaľ je to možné, prípadne sa organizujte a mobilizujte sa na dohodnutých miestach". To je záver. Preto sa pýtam pána poslanca Rišku, či reprezentuje on Akčný výbor KSS alebo reprezentuje druhý prúd tejto strany, ktorá volá skôr po rozvratu. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem poslancovi Stračárovi. Ďalej sa ešte prihlásil o slovo poslanec Juraj Mesík.

Poslanec SN J. Mesík: Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, takisto som bol k svojmu vystúpeniu vyprovokovaný vystúpením poslanca Rišku. Po tých múdrych slovách, ktoré tu zazneli v odpovedi na jeho vystúpenie, nemám mnoho čo dodať, ale predsa by som ešte chcel upozorniť na jednu časť jeho vystúpenia, kde hovorí, že "KSČ prináša ako politický dar hlavy svojich poslancov". To slovo "hlavy" to je veľmi príznačné pre istý typ politiky. Bola to politika strachu, ktorá bola uplatňovaná voči celej spoločnosti z pozície nejakej mocenskej elity a dnes, keď bol strach zlomený, je tu snaha vyvolať taký istý strach v radách Komunistickej strany. Teraz tu vôbec nejde o nejaké hlavy, maximálne môže ísť o kreslá, ale ani o ne nejde tak, aby bola KSČ obchádzaná. Len sa vytvára prostredníctvom týchto zákonov priestor na to, aby si KSČ sama mohla usporiadať svoje záležitosti, aby ona sama mohla vziať svoje veci do svojich rúk. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem poslancovi Mesíkovi. Slovo má poslankyňa Věra Bartošková.

Poslankyně SL V. Bartošková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych chtěla k navrhovanému ústavnímu zákonu říci několik slov z druhé strany, z hlediska názorů většiny mých voličů. Na všech diskusních setkáních nejen Občanského fóra, ale i jiných různých veřejných shromážděních z Prahy 10 zaznívá nedůvěra k mnoha poslancům národních výborů i poslancům zastupitelských sborů vyšších stupňů, kteří sice byli před třemi lety zvoleni 99 % nebo i více procenty hlasů a voličů, ale způsobem formálním, direktivním, kdy se voliči často ani nezajímali o osoby, které volili za své poslance. Navíc neměli občané možnost vybrat si ze dvou nebo více kandid átů. Naši občané chápou, že nyní není možné vypsat svobodné a demokratické volby hned, že musí nejdříve parlament připravit a schválit volební zákon a připravit volby. Ale občané si přejí, aby volební a jiné nutné demokratické zákony a opatření připravoval parlament a ostatní zastupitelské sbory, které mají jejich důvěru a které obrážejí současné rozložení politických sil v našem státě.

Mohu tedy nejen za Klub poslanců Československé strany lidové, ale především za velkou většinu svých voličů ve volebním obvodu Prahy 10, podpořit plně návrh ústavního zákona o odvolávání poslanců a volbě nových poslanců zastupitelských sborů všech stupňů.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem poslankyni Bartoškovej. Hlási sa ešte niekto do rozpravy? Poslanec Riško.

Poslanec SN J. Riško: Pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, požiadal som, aby predseda vlády Marián Čalfa vysvetlil Federálnemu zhromaždeniu zmenu stanoviska vlády k predloženému prerokúvanému zákonu. Minulý týždeň vláda zaujala k tomuto zákonu negatívne stanovisko, ktoré tento týždeň zmenila. Pan predseda vlády tu nie je, prosím teda, aby niektorý predstaviteľ vlády toto stanovisko vysvetlil.

Předseda FS A. Dubček: Prosím podpredsedu vlády pána J. Čarnogurského.

První místopředseda vlády ČSSR J. Čarnogurský: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, rozhodujúce pre vaše stanovisko k navrhnutému ústavnému zákonu je predovšetkým vaša znalosť reálnej situácie vo vašich volebných obvodoch, všetky ostatné stanoviská sú len orientačné. Rovnako orientačné je stanovisko federálnej vlády. Federálna vláda na svojom zasadaní vo štvrtok minulého týždňa zaujala z veľkej časti negatívne stanovisko k predloženému návrhu zákona v tom zmysle, že neodporúčala odvolávanie poslancov, v podstate odporúčala umožnenie doplnenia národných výborov formou kooptácie alebo formou doplňovacích volieb podľa rozhodnutia príslušného národného výboru.

Pri tomto stanovisku vláda vychádzala z toho, že politická situácia v štáte nie je natoľko aktuálna, aby vyžadovala túto formu rekonštrukcie zákonodarných zborov, to znamená vrátane odvolávania poslancov. Práve v dôsledku tohto negatívneho stanoviska federálnej vlády došli vláde ohlasy z viacerých častí republiky upozorňujúce na to, že reálna situácia v národných výboroch, prípadne vo vyšších zákonodarných zboroch vyžaduje aj rekonštrukciu formou odvolávania poslancov.

Pravdu povediac, neviem povedať presné informácie o priebehu zasadania vlády v nedeľu, na ktorom vláda prijala nové stanovisko k návrhu ústavného zákona, pretože v tomto čase som sa vracal z cesty z Vatikánu, kde sme spolu s delegáciou pozývali pápeža na návštěvu Československa. Z tých informácií, ktoré som dostal po tomto zasadaní vlády vyplýva, že vláda prehodnotila svoje stanovisko predovšetkým na základe informácií o reálnej situácii v štáte. Opakujem, že túto reálnu situáciu, predovšetkým v národných výboroch, pravdepodobne poznáte vy ešte lepšie, ako ju pozná federálna vláda, a pri svojom hlasovaní o tomto návrhu predpokladám, že budete vychádzať zo svojich poznatkov o tejto reálnej situácii v národných výboroch v celom štáte. Toľko ako odpoveď pánu poslancovi Riškovi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP