Středa 13. prosince 1989

Všechny výbory Federálního shromáždění měly možnost se s tímto seznámit a na svých jednáních věci podpořit.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, k návrhu devizového zákona byla v jednotlivých výborech uplatněna řada námětů a připomínek poslanců a jejich voličů. Předkladatelé se k nim už vyjádřili na jednání výborů i na expertní poradě konané dne 1. listopadu tohoto roku.

Jsem přesvědčen, že úpravy, které vzešly z podnětů poslanců Federálního shromáždění, a které budou přijaty, přispějí k tomu, že devizový zákon bude právní normou, která významně přispěje k dosažení záměrů a cílů v přestavbě hospodářského mechanismu v Československu.

Doporučuji proto poslancům Sněmovny lidu, aby návrh devizového zákona se změnami a doplňky, které vyplynuly z jednání ve Federálním shromáždění schválili.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji poslanci Tichému. Slovo bude mít společný zpravodaj výborů Sněmovny národů poslanec Zoltán Sidó.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec Z. Sidó: Vážené Federálne zhromaždenie, minister financií Československej socialistickej republiky Ing. Václav Klaus nám vysvetlil dôvody pre novú právnu úpravu v oblasti devízového hospodárstva. Taktiež spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu poslanec Tichý uviedol niektoré z dôležitých hľadísk vládneho návrhu zákona.

Pretože zásadné otázky nového pojatia devízových právnych vzťahov boli uvedené, vo svojej spravodajskej správe vás zoznámim s výsledkami prerokúvania devízového zákona vo výboroch snemovní.

Vládny návrh devízového zákona prerokúvali výbory ústavnoprávne, zahraničné, výbory pre plán a rozpočet, pre priemysel, dopravu a obchod a výbory pre poľnohospodárstvo a výživu. Pre poslancov - spravodajcov usporiadali ústavnoprávne výbory poradu s odborníkmi z oblasti vedy a praxe. Aj táto porada ukázala, aká zložitá je oblasť devízových vzťahov, a to tak po stránke ekonomickej, ako aj právnej. Poukázala na celý rad otázok, ktoré sa ešte museli upresniť a dopracovať. Z tejto porady vyplynuli závery, ktoré obsahujú tieto návrhy na zmeny a doplnky, s väčšinou ktorých vyslovili súhlas výbory snemovní vo svojich uzneseniach.

Z rokovania výborov vyplynuli ešte niektoré ďališe upresnenia a doplnky. Na základe odôvodnenia vtedajšieho ministra financí Československej socialistickej republiky alebo jeho námestníkov, výbory vyslovili súhlas s doplneným a upraveným znením ustanovenia § 45 ods. 2, § 49 a 50 a § 51 ods. 1 a 2 tak, ako sa to uvádza v spoločnej správe výborov Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 207). Toto spresnenie a doplnenie je vyvolané potrebami ochrany československého devízového hospodárstva pred nelegálnym vývozom devízových prostriedkov, ako aj nelegálnym vývozom a dovozom československej meny a platobných prostriedkov, ktoré znejú na československú menu, a to tak, aby od nadobudnutia účinnosti nového devízového zákona mohli orgány colnej správy účinne ochrániť československé devízové hospodárstvo. Doplnok je v súlade s opatrením československej vlády proti negatívnym vplyvom cestovného ruchu na stabilizáciu vnútorného trhu.

Ako som už uviedol, výbory odporučili prijať aj zmeny a úpravy, ktoré navrhuje vyjadrenie z porady poslancov - spravodajcov s odborníkmi z oblasti vedy a praxe, s výnimkou § 7 ods. 2 písm. a) , § 9 ods. 3 a § 51 ods. 1.

K vládnemu návrhu zákona sa vyjadrili aj výbory Českej a Slovenskej národnej rady. Pozornosť sme venovali aj pripomienkam, ktoré predložil podpredseda Federálneho zhromaždenia poslanec Šimúth. Podrobne sa posudzovali aj pripomienky právnej komisie Československej strany ľudovej a niektorých poslancov - členov Československej strany socialistickej a Československej strany ľudovej. Výsledok všetkých týchto pripomienok a upresnení, ktorým výbory venovali pozornosť na svojich rokovaniach, bol premietnutý do spoločnej správy výborov Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 207).

Vážené poslankyne, vážení poslanci, na záver sa musím ešte vyjadriť k ústavnoprávnej stránke návrhu. Devízová problematika sa dotýka mnohých oblastí, ktoré patria do spoločnej pôsobnosti ČSSR aj pôsobnosti obidvoch republík. Podľa článku 14 ods. 1 písm. d) a písm. b) ústavného zákona o čs. federácii, do pôsobnosti Československej socialistickej republiky patrí aj úloha stanoviť koncepciu devízovej a úverovej politiky a určovať rozsah devízových rezerv a stanoviť aj spôsob ich spravovania.

Zákonodarná právomoc Federálneho zhromaždenia na prijatie nového devízového zákona vyplýva z ustanovenia článku 37 ods. 1, písm. b) ústavného zákona o československej federácii, ktorý určuje pre Federálne zhromaždenie zákonodarnú právomoc v záležitostiach, ktoré patria do spoločnej pôsobnosti, a to v tej časti, ktorá je zverená Československej socialistickej republike. Okrem toho, navrhovaná úprava súvisí s problematikou československej meny. Táto - podľa článku 7 ods. 1 písm. c) ústavného zákona o čs. federácii patrí do výlučnej pôsobnosti Československej socialistickej republiky - čím je zákonadarná právomoc Federálneho zhromaždenia k navrhovanej právnej úprave daná ustanovením článku 37 ods. 1 písm. a) ústavného zákona o čs. federácii. Podľa neho má Federálne zhromaždenie zákonodarnú právomoc vo veciach, ktoré tento ústavný zákon zveruje do výlučnej pôsobnosti Československej socialistickej republiky. Právna úprava problematiky zákonom Federálneho shromaždenia je z uvedených ústavnoprávnych hľadísk celkom na mieste.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov vychádzam z uznesenia výborov tejto snemovne, ktoré sa zhodli v tom, že navrhovaná právna úprava je žiadúca z hľadiska súčasných potrieb našej ekonomiky. Preto odporúčam, aby Snemovňa národov schválila predložený vládny návrh devízového zákona, a to so zmenami, ktoré sú uvedené v spoločnej správe výborov (tlač 207) a s výnimkou § 8 vládneho návrhu zákona v zhode s vystúpením ministra Václava Klausa. Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji poslanci Sidóovi. Zatím jsem neobdržel písemné přihlášky do rozpravy. Hlásí se poslankyně Andrejová.

Poslankyně SN I. Andrejová: Vážené Federálne zhromaždenie, ja mám dve otázky na súdruha ministra Klausa.

Po prvé, čo pre naše národné hospodárstvo prinesie otvorenie hraníc medzi ČSSR a Rakúskom v devízovom hospodárstve a ďalšia otázka je, či sa i v budúcom roku bude používať ukazovateľ pod označením RU? To je všetko.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji. Jsou další příspěvky do diskuse, případně dotazy?

Předseda SBČS poslanec SL S. Potáč: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vyjadřuji souhlas s doporučením uvedeným ve společné zprávě výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 207). A nemám námitek proti vypuštění § 8 jak navrhuje ministr financí. Tento paragraf lze chápat i tak, že zdůrazněním devizového plánu jako základního nástroje řízení devizového hospodářství jde o pozůstatek centrálně direktivního řízení. Takové chápání § 8 by negovalo nové pojetí celé koncepce devizového zákona. To není záměrem vlády. Proto je možné § 8 vypustit a tím posílit základní jeho koncepci, která sleduje vytvoření takových podmínek, které stimulují zájem subjektu a obyvatelstva na maximální tvorbě deviz, značně liberalizuje použití deviz a pružně přizpůsobuje disponování s devizovými prostředky obyvatelstva.

Plné naplnění tohoto ducha zákona bude možné, až bude naše ekonomika schopna produkovat konvertibilní korunu; protože v dohledné době to nebude možné, musí provádění devizového zákona respektovat reálný požadavek doby, tj. nezadlužovat naši ekonomiku nad úroveň, která by se stala zátěží pro budoucí dynamický sociálně ekonomický rozvoj a měla negativní důsledky do životní úrovně obyvatelstva.

Dramatické problémy s řešením kritické zadluženosti sousedních socialistických zemí, kdy Polská lidová republika má zhruba 40 mld. dolarů dluhu, NDR přibližně 20 mld. dolarů, Maďarská republika rovněž okolo 20 mld. dolarů, je pro nás poučení i výstraha současně. Politiku efektivního využívání zahraničních úvěrů tak, aby tyto úvěry se staly přínosem pro hospodářský a sociální rozvoj a pro kvalitní přeměny ekonomiky, bude nutno formulovat v koncepci hospodářské politiky pro nejbližší období. Příznivou výchozí bází je naše přiměřená brutto zadluženost, která při současné neexistenci netto dluhů činí necelých 7 mld. dolarů.

To jsem, vážené poslankyně, vážení poslanci, pokládal za nutné k návrhu zákona dodat. Budu hlasovat pro přijetí tohoto zákona.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji. Hlásila se poslankyně Hana Kantorová.

Poslankyně SN H. Kantorová: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, vážení hosté. Návrh devizového zákona přenáší veškeré devizové agendy ve vztahu k fyzickým osobám, vykonávané dosud Správami pro věci majetkové a devizové na ministerstvu financí, cen a mezd republik. Dále rovněž nově přenáší na republiková ministerstva práce související s devizovými soupisy podklady pro mezistátní majetkoprávní jednání a vnitrostátní uspořádání majetku vypořádání s těmito jednáními. Neřeší způsob zajištění ostatních agend, jejichž výkonem byly správy pověřeny, tj. náhradových agend a likvidačních agend. Jako důvod těchto rozsáhlých opatření, se kterými důvodová zpráva k devizovému zákonu přichází, je předpokládané podstatné snížení devizové agendy, kterou napříště budou vykonávat ministerstva republik. Toto tvrzení je neopodstatněné. V souvislosti s připravovanou novelizací čs. devizových prostředků dojde sice v oblasti devizového dohledu k určitým změnám, ovšem nikoli zásadního charakteru. Základní povinnosti, týkající se zahraničních pohledávek, nemovitostí atd. československých devizových tuzemců zůstávají zachovány. Konkrétně povinnost ohlašovací, povinnost pečovat o jejich ochranu, povinnost transferová i nabídková a s nimi i nezbytnost kontroly jejich plnění. Dlouholeté zkušenosti potvrzují, že realizace zmíněné kontroly je nejefektivnější za současného poskytování právní pomoci čs. občanům při řešení jejich záležitostí s cizím prvkem.

Předpokládá se, že devizová povolení budou teď udělována jen ojediněle. Tento předpoklad vychází patrně také z toho, že navrhovaný devizový zákon již nepodmiňuje devizovým povolením vývoz plných mocí k nakládání s majetkovými hodnotami v zahraničí a dispozice s tuzemskými nemovitostmi devizových cizozemců.

Ze své zkušenosti státní notářky bych chtěla říci, že podle devizového zákona je vývoz zmíněných plných mocí dovolen jen s devizovým povolením. Nyní tomu tak nebude. Toto ustanovení však chránilo nejen zájmy československého devizového hospodářství, ale především zájmy osob udělujících plnou moc do zahraničí. Zvláště plných mocí k zastoupení v dědickém řízení v cizině a u plných mocí k prodeji zahraničních nemovitostí, které se vztahují na značné majetkové hodnoty; dnes Správa dohlížela jednak na to, aby se nedostaly do rukou zástupců, kteří by jich mohli zneužít, jednak na to, aby byly udělovány osobám, které mají potřebnou odbornou způsobilost a nepožadují za zastoupení neúměrně vysoké honoráře.

Správa také doporučovala dědicům, aby nedávali plnou moc k zastoupení v dědickém řízení v cizině advokátům, nýbrž notářům, jejichž honoráře jsou výrazně nižší.

Pokud se týká nakládání s tuzemskými nemovitostmi devizových cizozemců, nyní už nebude potřeba devizového povolení. Toto ustanovení doposud, když bylo potřeba, tak se jevilo jako účelné. Velká odpovědnost bude na státních notářích, kteří budou dohlížet i na to, zda-li není smlouva o převodu nemovitostí v rozporu s devizovým zákonem, zda-li majetek, který bude převáděn, nepřipadl československému státu například na základě konfiskace podle dekretů, trestních rozsudků vyslovujících propadnutí majetku a také budeme muset jako notáři dohlížet na to, aby při prodeji nemovitostí byly ceny v souladu s platnými cenovými předpisy, a aby byly uhrazeny všechny daňové, poplatkové a jiné závazky devizových cizozemců. Plno kupních smluv však není registrováno státními notářstvími.

Mně jednak vadí to, že vlastně přesun všech rozsáhlých operativních a ryze administrativních prací nyní přechází na ministerstvo, tedy ústřední orgán. Myslím si, že to je neslučitelné se základními zásadami přestavby.

Já jsem uplatňovala ve výboru připomínku, aby do § 7 jako odstavec 4 bylo zapracováno, že ministerstva financí, cen a mezd republik mohou vykonávat působnost svěřenou jim tímto zákonem prostřednictvím orgánů státní správy zřízených k tomuto účelu.

Bylo mi však odpovězeno bývalým ministrem financí, že to je nadbytečné, neboť ministerstva financí si sama mohou rozhodnout o tom, jestli správy pro věci majetkové a devizové zřídí, nebo nějaký jiný orgán. Vzhledem k tomu, že se změnil ministr, chtěla bych se zeptat, jak to bude se Správami pro věci majetkové a devizové nebo jiným orgánem, který by zde existoval třeba ne už v dávání povolení, ale jako poradní orgán třeba pro státní notářství nebo pro občany. Zda-li tedy bude možné úpravou, kterou zde přijmeme a nebude tam zapracováno to, že ministerstva financí mohou vykonávat působnost svěřenou jim tímto zákonem prostřednictvím orgánů státní správy zřízených k tomu účelu, zda si mohou ministerstva financí takovýto nějaký orgán sama zřídit. To je vše. Děkuji.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji poslankyni Kantorové. Hlásí se někdo dále do diskuse?

Poslanec SN J. Csémi: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, súdruh Potáč, predseda Štátnej banky československej, okrem iného, spomínal našu zadĺženosť, a to vo výške 7 miliard dolárov. Rád by som poznal výšku našich pohľadávok a bolo by pre mňa zaujímavé, u ktorých odberateľov sú naše pohľadávky.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Hlásí se ještě někdo? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo. Můžeme tedy diskusi uzavřít.

Ministr financí ČSSR V. Klaus: Pokusil bych se stručně odpovědět poslankyni Kantorové. Myslím, že zde nemůžeme jít do podrobností, v principu její připomínky nešly zcela proti duchu předkládaného zákona. Dospěli jsme k závěru, že nový devizový zákon, tedy nové devizové předpisy, předpokládají, že se počet udělovaných devizových povolení občanům sníží na minimum. Pokud takového povolení bude třeba, udělí ho ministerstva financí, cen a mezd republik. Není potřebné, aby to paralelně dělaly Správy pro věci majetkové a devizové. To je základní odpověď, tak jsme považovali za rozumné a racionální tento problém uspořádat.

Pokud jde o rozdílový ukazatel, zatím ho nelze plně opustit, ale uvědomme si, že rozdílový ukazatel je do značné míry analytická veličina. Je používán pro hodnocení. V tomto smyslu jeho význam jako veličiny plánované zjevně klesá spolu se změnou ekonomického mechanismu. Myslím, že bude narůstat a narůstá jeho význam jako veličina analytická, při zdokonalování cenové struktury a při zreálnění kursu na tento ukazatel zapomeneme úplně a nebudeme ho potřebovat. Pokud tomu tak není, tak tento ukazatel nám svou analytickou hodnotu nepochybně přináší.

Chtěl bych se vyjádřit k tomu, co přinese otevření hranic mezi Československou socialistickou republikou a Rakouskem. Bylo to doplněno výměnou peněz, což bylo rozhodnutí, které bylo uděláno velmi rychle. Nyní bych zareagoval jako ekonom, ještě před týdnem žijící v této zemi, který byl překvapen tímto rozhodnutím, který ho považoval za příliš rychlé s dopady, které nejsou zcela jednoznačné. Nicméně se to stalo a myslím, že to není v krátké době možné změnit. Problém je skutečně hrozivý a kdybychom neměli toto dnešní zasedání, tak by ministerstvo financí a banka jednaly o tom, jak tuto otázku vyřešit. To, že zde předkládáme zákony, neznamená, že se tím nezabýváme. Problém je to však zásadní, je zcela zjevné, že musí pomoci ekonomické změny, kursové atd., tak některé věci administrativní. Musíme samozřejmě zabránit úniku majetku z Československé socialistické republiky díky kursovým rozdílům v kursech bílých, šedých a černých, které se v naší ekonomice utvořily a které se dramaticky rozšiřují a rozvíjejí. Tohoto problému jsme si samozřejmě vědomi.

O tom, že pohyby kursu jsou naprosto nezbytné - a to se týká nejen hranic mezi Československem a Rakouskem, kde kursy se musí pohybovat směrem zjevně na jednu stranu, tak samozřejmě ve velmi brzké době je třeba udělat opačné pohyby kursů proti zemím na východ od nás. Tato problematika je zcela zásadní a evidentní, ale není bezprostřední součástí devizového zákona.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji. Táži se poslankyně Andrejové, zda je spokojena s odpovědí. (Ano.) Děkuji. Prosím nyní pana předsedu Státní banky československé.

Předseda SBČS poslanec SL S. Potáč: Vážené poslankyně, vážení poslanci, jak jsem uvedl, máme brutto dluhů 7 miliard, není to v současné době celých 7 miliard, z nich polovinu dluží banky svým partnerům v zahraničí a polovinu organizace zahraničního obchodu, což souvisí v podstatě s dovozem zejména strojů a zařízení, ale i jiného zboží, což je z hlediska praxe ve světě obvyklé - neplatí se hned, platí se později, až se převezme zboží až se ocení, že je vše v pořádku. Čím je zboží krátkodobější - např. potraviny splatnost je kratší, čím je jejich užitečnost delší - např. investiční celky - splatnost je delší. To je stránka dluhová. Je přiměřená čs. ekonomice, ale nesmí nás vést k tomu, abychom podcenili to, co by nás mohlo případně potkat, kdybychom na to zapomněli.

Jiná stránka je, kdy zas jiní dluží nám. Je to opět ve spojení se zahraničním obchodem. Když vyvážíme, je obvyklé, že půjčujeme do zahraničí. Už jsem jednou v novinách napsal, že 30 haléřů z každé koruny vývozu jde na úvěr. Jinými slovy - poskytujeme úvěr při našem vývozu. Organizace zahraničního obchodu půjčily zhruba 40 mld. Kčs, což je necelých 40 % podílu z našich pohledávek vůči zahraničí. Vláda poskytla zhruba úvěry za 36 mld. Kčs. Zbytek patří do oblastí pohledávek, včetně měnové rezervy bankovního sektoru. Máme převýšení pohledávek nad našimi dluhy. Teď je to přibližně 7 mld. Kčs, nevím, jak skončí tento rok. Jestli mohu ocenit naše postavení, tak nominálně je to postavení věřitelské a kvalitativně musíme vzít v úvahu, že ne všechny pohledávky vládní i podnikové jsou natolik bonitní, že můžeme počítat, že se do republiky v plné nominální hodnotě vrátí. Tyto nesplacené pohledávky k dnešnímu dni dělají zhruba 23 mld., z toho 1/3 je podnikových pohledávek. Proto se přijalo opatření, tzv. deblokace našich pohledávek, jinými slovy - za cenu určitých devizových korunových ztrát abychom dostali velkou část tohoto našeho majetku zpět. Jsou k tomu jen dvě cesty: Jedna cesta je, že v dlužnické zemi koupíme zboží, někdy ho bohužel kupujeme, protože nám nic jiného nezbývá, ale ne tak bezprostředně ho potřebujeme. Když je reexportu schopný, tak za reexport získáme efektivní peníze. Současně máme zájem, abychom dostali co nejvíc efektivních peněz.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP