Úterý 12. prosince 1989

V sobotu po informaci o tom, že měl být zabit student Šmíd, což vyvolalo velké emoce v celé zemi a zejména u studentů, jsem zjišťoval vývoj situace. Bylo obtížné někoho z odpovědných činitelů dosáhnout. Po obdržení informace, že studenti chtějí stávkovat, že se připojují pražská divadla, jsem svolal na neděli 19. 11. 1989 předsednictvo ÚV KSČ, abychom zhodnotili vzniklou situaci a poradili se, jak dále postupovat. Průběh tohoto jednání jsem před tím objasnil. V pondělí 20. 11. se situací zabývala federální vláda, kde informaci podal ministr vnitra soudruh Kincl. Prohlášení vlády bylo zveřejněno. Vzhledem k pomalému postupu šetření událostí ani toto stanovisko vlády, které bylo poté podpořeno v prohlášení předsednictva, neodsoudilo zásah. Na základě nových informací zasedání předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR, jemuž jsem předsedal, přijalo stanovisko, i z podnětu pana Kučery, v němž bylo vysloveno politování a zásah označen jako nepřiměřený.

Chtěl bych zdůraznit, že ne neochota, ale neúplnost, nepřesnost a jednostrannost informací federálního ministerstva vnitra bylo příčinou, že nebylo hned od začátku zaujato stanovisko odpovídající dané situaci a tvrdosti zásahu, což mělo vážné politické důsledky a způsobilo společenskou krizi.

Nevystupoval jsem na obhajobu zásahu, jak se v materiálu tvrdí, ale po zjištění skutečností naopak. Taková je pravda.

Zprávy, které byly zveřejněny o výsledcích šetření komise, jejich formulace a vznesená obvinění, přičemž znovu zdůrazňuji se opomíjí to hlavní, že byl dán předsednictvem ústředního výboru strany i mnou politický pokyn ministerstvu vnitra, soudruhovi Kinclovi, nezasahovat proti účastníkům, vážně ovlivňují veřejné mínění pak proti mé osobě iniciovaly i vyloučení ze strany a staly se také zdrojem útoku proti mé osobě i postihu mých rodinných příslušníků. Proto jsem žádal, aby celá záležitost byla znovu za mé přítomnosti posouzena, abych mohl ta obvinění, která neodpovídají pravdě, vysvětlit nebo v konfrontaci prokázat nevinu, což se nestalo. Nemohu přijmout ani nyní, když jsem byl v této souvislosti a na základě informace komise vyloučen ze strany a odstoupil z řady funkcí, aby vina jiných byla svalována na mne. Proto závěry, které komise navrhuje, považuji za nespravedlivé vůči mě. Sleduji politické cíle, požadavek zbavení imunity otvírá cestu zahájení politických procesů, jak to bylo v minulosti. Chtěl bych, aby pod správnými hesly a kroky obrody a demokracie se neopakovaly staré chyby, aby zavládlo porozumění, aby naše země navázala na vše dobré, co bylo vykonáno a rozvíjela se jako socialistická domovina našich občanů.

Pokud jde o funkci poslance, čekal jsem na projednávání této otázky ve Federálním shromáždění, abych mohl být přítomen. Nechtěl bych, aby má osoba byla příčinou k vyslovování nedůvěry nejvyššímu zastupitelskému sboru, Federálnímu shromáždění. Při této příležitosti bych chtěl poděkovat voličům města Kladna za jejich podporu v mé poslanecké činnosti, stejně tak poslancům Sněmovny lidu a celého Federálního shromáždění. To je moje stanovisko ke zprávě, která byla předložena, a prohlašuji na svou čest a plné vědomí, že mluvím pravdu před tímto shromážděním.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslancovi Jakešovi, slovo má poslanec Hanák, připraví se poslanec Fanta.

Poslanec SN S. Hanák: Vážené Federální shromáždění, rád bych ujistil poslankyni Klůzovou i ostatní poslance Československé strany socialistické, že nezůstanou sami, ale domnívám se, že v této chvíli nejde o politické legitimace. V této chvíli jde o to, aby strašný večer, 17. listopad, se v této zemi už nikdy nikde nemohl opakovat.

Federální shromáždění na svém posledním společném zasedání obou sněmoven přijalo kompromisní návrh poslance Kučery a označilo zákrok pořádkových sil za nepřiměřený. I když vyšetřování není dosud skončeno, domnívám se, že je dnes nad vší pochybnost prokázáno, že tento zákrok byl nezákonný, brutální a život ohrožující. (Potlesk.) Domnívám se také, že už v této fázi vyšetřování se musí Federální shromáždění distancovat od svého minulého označení nepřiměřený a nazvat ho patřičným jménem.

Jsem lékař a dovolte mi, abych z první i druhé zprávy, kterou nám komise předložila, citoval několik údajů.

Z dosavadních poznatků šetření vyplývá, ze došlo nejenom k porušení těchto práv, rozumí se lidských, ale i k přímému ohrožení života účastníků, strana 13. Na téže straně dole - cituji:

Zlomený obratel, zlomenina lopatky, poranění páteře, krvácení do dutiny břišní, na straně 15 vojenská složka prokuratury už hovoří o brutálním zásahu. Ve druhé zprávě na straně 6: mnohočetná poranění hlavy, končetin i trupu, v tabulce na straně 7 poranění páteře, pohmožděniny - 4 případy, druhý stupeň otřesu mozku - 4 případy, kontuze, pohmoždění mozku - 3 případy, akutní psychotrauma - 4 případy. Na straně 8: poranění nervového systému, některých vnitřních orgánů a pohybového aparátu mohou totiž představovat v dlouhodobější perspektivě závažnější poranění, než za jaká byla původně považována. Např. u sedmnáctileté studentky gymnázia se potvrdilo naléhavé podezření na poúrazové krvácení do mozkových plen v pravé čelní krajině, dále byla prokázána vícečetná ložiska pohmoždění mozkové tkáně, u téže nemocné bylo rentgenovým vyšetřením zjištěno poúrazové poškození meziobratlové ploténky cé tři čtyři spojené s úderem obušku do krční páteře. Na straně 9: poškození centrálního nervového systému podobného druhu mohou představovat závažná poškození zdravotního stavu. Bude nutné nasadit preventivní protizáchvatovou léčbu a bude nutné tyto nemocné dlouhodobě dispentarizovat.

Větší pozornost bude nutno dlouhodobě věnovat těm postiženým, u nichž došlo v důsledku velmi těžkého psychotraumatu k rozvoji depresivně akciózního stavu s paranoidními rysy.

Na straně 10: došlo k obklíčení cirka dva tisíce až dva tisíce pět set osob bez možnosti odchodu. Nebyla výsledkem nedostatečné koordinace zasahujících jednotek, ale byla naopak plánovanou a organizovanou akcí s cílem nejen je brutálním zásahem zastrašit, ale i fyzicky potrestat. Proto navrhuji a prosím, aby o mém návrhu bylo hlasováno. Aby jako bod druhý usnesení s příslušným posunutím ostatních bodů o jedno číslo dále, byl zásah těchto pořádkových sil označen jako nezákonný, brutální a v určitých případech ohrožující život.

Dovolte mi, ještě jednu poznámku k dnešnímu označení usnesení 3 c), aby komise podala závěrečnou zprávu. To je samozřejmé. V televizní relaci Sondy bylo řečeno, že tuto zprávu podá tiskový mluvčí Federálního shromáždění a že není záruka, že tato zpráva bude úplná. Já vím, že nelze publikovat věci, které se neprokážou. Já vím, že bude nesmírně obtížné publikovat materiál mající dnes už téměř dva tisíce stran, ale domnívám se, že je bezpodmínečně nutné, aby obyvatelé tohoto státu se dozvěděli plnou a nezkreslenou pravdu. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Hanákovi. Prosil bych, kdyby mi mohl dát návrh písemně, abych ho mohl přečíst. Jinak bych chtěl učinit poznámku, že kompromis jsem navrhl jen proto, že nebyla vůle přijmout původní formulaci, která byla navržena naší stranou.

Slovo má bratr Fanta. Připraví se poslanec Češka.

Poslanec SL L. Fanta: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi jen několik opravdu stručných vět, spíše osobních dojmů, týkajících se dosavadní nálady a atmosféry, která v naší komisi panuje, a pevně věřím i nadále bude panovat.

O celé řadě momentů jste byli informováni jak z písemné zprávy, tak i z vystoupení poslance - předsedy naší komise soudruha Stanka. Určitě jste však nebyli informováni o jednom, že my, poslanci Federálního shromáždění, ani poslanci ČNR jsme až do získávání prvních informací prakticky vůbec nevěděli oč šlo 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Tuto absolutní absenci informací jsme si ověřovali i ve svých volebních obvodech a zejména ve svém místě bydliště. Neměli jsme vlastně technické možnosti se do volebních obvodů dostat.

Proto první informace z naší komise byla taková, že jsme skutečně zahajovali od čistého prázdného stolu, že jsme si informace museli opatřovat. Uvědomovali jsme si rozdíl mezi stupněm informovanosti studentů a zástupců Občanského fóra a stupněm informovanosti nás - poslanců. Myslím si však, že se nám záhy v rozsahu tří až čtyř dnů podařilo obstarat si tolik informací, tolik svědectví, tolik dokumentů, abychom měli i my obrázek o celkové situaci. To je druhý postřeh, který považuji osobně za velice významný a podstatný.

Od samého počátku všichni členové komise byli vedeni jednotným cílem, zásadou, myšlenkou - tzn. tím, aby se paušálně a šmahem neodsuzovali všichni příslušníci SNB, veškerý náš mocenský a potlačovatelský státní aparát. Smyslem komise bylo právě nepřetržitým vysvětlováním celé situace dosáhnout stavu, kdyby právě naopak došlo k očištění toho nedobrého jména, který SNB i celý mocenský aparát a nakonec i státní orgány tímto zásahem získaly.

To, že jsme se distancovali od paušálního odsuzování SNB, bylo nakonec určitým způsobem prezentováno i veřejnosti, kdy jsme jednoznačně odsoudili právě paušální útoky proti příslušníkům sboru a zejména proti příslušníkům jejich rodin.

Další velice závažný moment, který zde potřebuji zdůraznit, je absolutní zájem všech členů naší komise - nedopustit, aby ve vyšetřování došlo k jakýmkoliv právním přehmatům, které by sice napomohly urychlení práce naší komise (zejména urychlení vlastního vyšetřování), ale ve svých dlouhodobých důsledcích by velice znevážily celé vyšetřování a zejména práci komise.

Chci ještě zdůraznit, že pro členy komise není zákaz či jakékoliv omezování při seznamování se s dokumenty, neexistují žádné tajnosti, se všemi doklady se můžeme seznamovat. Samozřejmě, pokud o tom nevydáváme zprávy, tak je to proto, že jsme se takto dohodli v naší komisi. Nikdo nám nedal žádná omezení - samozřejmě kromě platného právního řádu. Všichni členové tuto dohodu jednomyslně dodržují.

Chtěl bych ještě na závěr vyjádřit jednu myšlenku, kterou jsme vyjádřili při dočasném ukončení dnešního jednání komise - že jsme prodchnuti vírou v to, že naše komise dovede svou práci ke zdárnému konci, že se činnost naší komise dobere těch výsledků, které od nás veřejnost očekává.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Fantovi. Slovo má poslanec Češka.

Poslanec SL Z. Češka: Pane předsedo, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, rád bych se stručně vyjádřil k návrhu usnesení, které nám bylo rozdáno. Komise odvedla nelehkou a časově náročnou, odpovědnou práci, která si zaslouží našeho plného uznání.

Doporučuji proto její zprávu, svědčící o tom, jak mimořádně závažné následky nejen pokud jde o zdraví studentů, ale zejména též pokud jde o jejich vědomí, představoval zásah pořádkových jednotek 17. listopadu, schválit.

Zástupci Občanského fóra, kteří byli jako experti vysláni do komise - JUDr. Motejl a JUDr. Danisz - jsou známí jako erudovaní právníci. Podle vyjádření předsedy komise se také významně podílejí na její práci. Proto doporučuji jejich jmenování za členy komise, jak se to v návrhu objevuje pod bodem 2 usnesení.

Pokud pak se v návrhu usnesení mají pověřit ústavně právní výbory SL a SN určitými úkoly i v oblasti legislativní, pak ústavně právní výbory tyto úkoly odpovědně splní.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Češkovi. Slovo má poslanec Löbl. Potom se připraví poslanec Rábel, který má dotaz na poslance Laca.

Poslanec SL K. Löbl: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, úvodem vyjadřuji jménem poslanců ČSS plnou podporu nejzákladnějších funkcí ČSLA, které spatřujeme v obraně naší vlasti. Již na minulém parlamentním zasedání jsem vznesl dotaz na ministra obrany Milána Václavíka. Ptal jsem se na možnost uskutečnění ozbrojeného puče. Odpověď pana ministra byla v zásadě odmítavá. Odezvu obyvatelstva na toto mé vystoupení ze dne 29. listopadu, i mých voličů z Prahy 10 je možno rozdělit do tří skupin.

První vítají, že tato otázka byla vůbec položena, a že z některých symptomů se usuzuje, že v tom či onom městě se dělo něco, co laikové, občané této země považují za nenormální (např. podněty z Východočeského kraje).

Druzí mi říkají, že generál Václavík na mou otázku, tak jak byla položena, vůbec jednoznačně neodpověděl a konečně třetí skupina reagujících soudí, že i když přednesl prefabrikované prohlášení, že se tak alespoň lid dozvěděl, co řekl na Klubu poslanců KSČ.

Dnes jsem si přinesl stenografický záznam z této naší minulé schůze. Na straně 40 generál Václavík řekl, že se především ztotožňuje s těmi, kteří to myslí poctivě, kteří nepřipouštějí nátlak, který by vedl k destabilizaci hospodářské a politické situace v naší zemi.

Uvědomujeme si, říká generál Václavík, že naše armáda, naše strana především není v ofenzívě.

Ptám se, a to je má první otázka na ministra národní obrany - co o tomto výroku soudí, proti komu by měla být armáda v ofenzívě. Souvisí to s mým dotazem z 28. listopadu tohoto roku.

V dalším generál Václavík prohlašuje, cituji: "Chtěl bych říci, že my, vojáci, rozhodně stojíme za vystoupením generálního tajemníka ústředního výboru naší strany a považujeme ho za reálnou platformu. Za ní stojí pevně celá naše stranická organizace, velitelé, politické orgány, příslušníci našich štábů, jednotek a útvarů. Konec citátu.

Dotaz druhý: Komu je vlastně ČSLA podřízena, zda KSČ nebo vládě či parlamentu nebo ještě někomu jinému? Děkuji.

Poslanec SL J. Rábel: Vážený pane předsedající, vážení poslanci a poslankyně, uvedl jsem v přihlášce, že se chci zeptat poslance Laca. Zbytečně bych ale kompikoval situaci, dovolte, abych svou připomínku poněkud změnil.

Podle návrhu usnesení číslo 110 máme schválit požadavek na zrušení prováděcího předpisu k zákonu c. 40/74 Sb., o SNB. Je pozdě se ptát na příčiny rozporu podzákonných norem se zákony dnes. Dovolte však, abych požádal novou vládu o prošetření souladu všech podzákonných norem se zákony a podání zprávy v nejbližším možném termínu.

Na soudruha Jakeše se obracím s otázkou, jestli zde uvedené informace může doložit průkaznými dokumenty, příp. kdy se tak stalo nebo proč se tak nestalo bezprostředně při zahájení vyšetřování.

Poslankyně SL M. Kontríková: Vážené poslankyne, vážení poslanci, vážení hostia, dovoľte, aby som v mene svojich voličov Kysučanov, i keď sú dosť vzdialení od Prahy, podporila parlamentnú komisiu poverenú dohľadom nad vyšetrovaním i samotné vyšetrovania. Sme všetci rozhorčení takým zachádzaním s našou mládežou, ktorá svojou manifestáciou a pietným aktom chcela uctiť 50. výročie Opletalovej smrti.

Som matka a hovorím za všetky matky svojho volebného obvodu. Veľmi tvrdo odsudzujeme také počínanie s našou mládežou, pre ktorú sme i my, matky, robili všetko, aby sa mala lepšie, aby život v mladosti nemali taký, aký ho mali ich babičky a často i jej rodičia. Podporujem mladých ľudí a žiadam, aby boli začlenení do komisie tak, ako sa o tom hovorilo.

Končím s veľkým rozhorčením a ešte raz v mene našich Kysučanov žiadam důsledné vyšetrenie vinníkov a ich spravodlivú odmenu príslušným trestom, ktorý si zaslúžia.

Prajem celej komisii mnoho úspechov v ďalšom vyšetrovaní. Bola to mládež, ktorá mnohým otvorila oči a na ktorú sme a budeme hrdí. Preto podporujeme Občianske fórum a všetky iniciatívy proti násiliu. Ďakujem. (Potlesk.)

Poslanec SL J. Šgorica: Vážený pán predseda, vážené poslankyne, vážení poslanci, ako radový člen KSČ, baník, plne trvám na tom, aby brutálny zásah 17. novembra bol čestne a zodpovedne doriešený, ale zároveň žiadam, aby boli vyšetrení a potrestaní všetci tí, ktorí nás priviedli do tejto politickej situácie. Podľa môjho názoru to vyzerá, ze takmer každý sa ospravedlní, nakoniec budeme zase vinni len my, radový komunisti, ktorí vždy čestne plnili svoje pracovné povinnosti, i politické. Prepáčte, ale za niektorých súdruhov sa hanbím, i keď to ešte nie je doriešené. Nechcú si priznať chybu. To je môj názor. (Potlesk.)

Poslanec SL O. Trefný: Pane předsedo, vážené Federální shromáždění, chtěl bych z tohoto místa za sebe a přítomné v sále poděkovat všem členům komise, která nás dnes seznámila s výsledky šetření k dnešnímu dni. Naši občané velmi citlivě reagují na každé slovo a na to, zda je to nazýváno správným jménem. Jako lékař nechci opakovat všechno, co řekl poslanec Hanák. Plně souhlasím s jeho doporučením a plně ho podporuji. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. Vážené poslankyně a poslanci, seznam písemně přihlášených řečníků je vyčerpán. Ještě se hlásí poslanec Škula a poslanec Toms.

Poslanec SL J. Škula: Vážený pán predseda, priatelia poslanci, z právneho hľadiska nie je tento zákrok určite adekvátny. Ale z ľudského hľadiska ho považujem - a myslím, že i moji voliči za skutočne brutálny. Preto sa pripájam k návrhu poslanca Hanáka, a vôbec by ma neprekvapilo, keby naši študenti niekoľko desiatok rokov 17. novembra naďalej pálili sviečky pred sochou sv. Václava. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP