Úterý 12. prosince 1989

Poslanec SL S. Toms: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, chtěl bych k tomuto případu říci něco ze své profese: jako šéfredaktor Lidové demokracie, a to na okrajovém malém, ale přece jen důkazu, že tato akce byla předem připravena a všechno bylo předem dáno, aby zásah byl uskutečněn, aby nastalo zastrašení.

Měl jsem službu 17. listopadu odpoledne v redakci. Jak možná nevíte, Lidová demokracie je orgánem ČSL, čili mým nejvyšším šéfem je vydavatel, to je předsednictvo ČSL, ale ještě před nedávnem existoval takový systém v čs. tisku, že mým druhým a hlavním šéfem bylo tiskové oddělení ÚV KSČ a tam jsme dostávali různé pokyny, z počátku, ale pak jen doporučení.

17. listopadu 1989 odpoledne jsem právě z oddělení hromadných prostředků ÚV KSČ dostal doporučení, abychom nepsali nic jiného než úřední zprávu ČTK o demonstraci studentů a abychom nezapomněli zdůraznit, že to byly právě protisocialistické síly, které tyto nepokoje vyvolaly, podněcované ze zahraničí. Abychom právě tento moment, až budeme líčit oficiálně události kolem studentské manifestace nezapomněli zdůraznit.

My, Lidová demokracie a částečně také Svobodné slovo, jsme byli jediní, kteří jsme se tomuto pokynu vyhnuli. Už 18. listopadu jsme měli vlastní komentář a prohlášení, že to byly protisocialistické síly, že to bylo všechno zinscenováno proti socialismu, podněcováno ze Západu, jsme 18. listopadu v Lidové demokracii neuveřejnili. Napsali jsme ihned, že to byl tvrdý zásah bezpečnostních sil vůči nevinným studentům. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. Slovo má poslankyně Stýblová.

Poslankyně SL V. Stýblová: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, přihlašuji se do rozpravy, protože mi studenti naší fakulty o přestávce předali prohlášení, které bych vám ráda tlumočila. Nežli to udělám, dovolte mi ještě mé dvě vlastní připomínky.

Chtěla bych říci z tohoto místa několik slov nejen jako poslanec, ale také jako vysokoškolský učitel, jako lékař i jako spisovatel. Víme, že vyšetřování zákroku proti studentům pokračuje. Všichni víme, že zásah proti našim mladým lidem byl nadmíru brutální a že byl vpravdě výsměchem výročí 17. listopadu, které vždy pro nás bylo připomínkou hrdinství medika Jana Opletala a dalších studentů při nástupu nacistů. Do nedávna jsme ještě neznali rozsah a tíži postižení u jednotlivých studentů nebo i jiných účastníků. Během vyšetřování jsme se dozvěděli také diagnózy. Jsem klinický lékař a neurolog a vím, že např. kontuze mozku, otřes mozku, poranění páteře patří k těžkým ublížením na těle. Vím také, co znamená zejména u mladého člověka psychický stres. To všechno na některé naše mladé lidi dopadlo. Teď při znalosti podrobností proti tomu z hloubi srdce znovu protestuji.

Mám ještě jednu připomínku. Mnozí z nás jsme si mysleli, že dnešní mladí lidé jsou pasivní, že jsou apolitičtí. Zdálo se nám, že nejsou průbojní, ani bojovní, protože žijí v relativním nadbytku. Ukázalo se, že to není pravda, že jenom mlčeli, že nemohli mluvit, že jsou mnohem zralejší, než jsme předpokládali, že jsou nejen stateční, ale že se chovají moudře a korektně. Myslím, že si za to zasluhují naši úctu a důvěru.

Naši studenti, kteří za mnou přišli mě prosili, abych tlumočila prohlášení Koordinačního stávkového výboru studentů v Praze, což činím.

"Požadujeme okamžité obsazení prezidentské funkce, protože se domníváme, že jakékoliv oddálení tohoto rozhodnutí prohloubí současnou nejistou situaci v ČSSR. Požadujeme, aby na místo prezidenta kandidoval člověk, který nikdy nebyl členem žádné politické strany a jehož morální profil je nám zárukou, že naše požadavky budou splněny. Pro nás je takovým kandidátem Václav Havel."

Ujistila jsem studenty, že všichni, kteří zde sedíme, uděláme vše, aby byly volby prezidenta co nejdříve. Ať už to bude formou referenda, nebo formou volby ve Federálním shromáždění. Byla bych ráda kdybych tento slib, který jsem jim v hale Federálního shromáždění dala, mohla splnit. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslankyni Stýblové. Hlásí se předseda SN A. Blažej.

Předseda SN A. Blažej: Vážené poslankyne, vážení poslanci, po vypočutí správy, prednesenej predsedom komisie Stankom, ktorá, podľa môjho názoru, skutočne objektívne informuje o konkrétnych faktoch, odporúčam, aby sme prijali návrh dodatku k uzneseniu Federálneho zhromaždenia č. 110, ktoré formuloval poslanec Hanák, že tento akt bol nezákonný, že bol aktom brutálnym a ohrozoval život. Ako predseda Snemovne národov odporúčam poslancom mojej snemovne, aby hlasovali za tento dodatok.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. Slovo má poslankyně Gdovinová.

Poslankyně SL R. Gdovinová: Vážené kolegyne a kolegovia, rada by som sa tiež pridala aspoň niekoľkými slovami ku kolegom, ktorí hovorili predo mnou. Ako nezávislá poslankyňa za všetkých nezávislých poslancov, za seba, za svojich voličov v okrese Prešov čo najrozhodnejšie odsudzujem tento čin, ktorý je skutočne niečím neodpustiteľným. Vlna rozhorčenia prebehla celou republikou a nestratila nič na svojej sile ani na východe republiky. Všetci občania nášho okresu veľmi ostro odsúdili tento zásah.

Rada by som povedala niekoľko slov za svojich - kolegov učiteľov a pedagogických pracovníkov - v mojom okrese, ktorí veľmi ostro odsudzujú túto udalosť, a chcela by som za nich vysloviť presvedčenie, že k niečomu podobnému u nás už skutočne nikdy nedôjde, že naše deti, ktoré sú vlastne budúcnosťou tejto republiky, budú mať všetky podmienky pre to, aby sa mohli pre svoju budúcnosť a budúcnosť nás všetkých pripravovať v takom prostredí a v takých podmienkach, aby sme ich už nikdy nemuseli odsudzovať.

Chcela by som tiež poďakovať komisii, ktorá vlastne pracuje za nás všetkých, aby všetka hanba a všetko zlo vyšli najavo, aby sa odhalila celá pravda. Som presvedčená, že dni, ktoré majú za sebou, hodiny, ktoré strávili pri vyšetrovaní sú pre nich skutočne veľmi ťažké. Pracujú za nás všetkých a ešte raz by som im chcela poďakovať a popriať mnoho síl do ďalšej práce, aby to všetko, čo dosiaľ urobili, dotiahli až do konca. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslankyni Gdovinové, o slovo se přihlásila poslankyně Kantorová.

Poslankyně SN H. Kantorová: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, bratři a sestry, já bych chtěla jako poslankyně, která jsem byla navržena Socialistickým svazem mládeže a která zastupuji mladé lidi v parlamentě poděkovat z půdy parlamentu všem umělcům, kteří se vlastně jako první neohroženě postavili za stanoviska studentů. Velmi neohroženě za ně bojovali, až přesvědčili většinu obyvatelstva a celý národ, tj. ty, kteří nebyli informováni předem a váhali, nevěděli co a jak.

Jinak mám faktickou poznámku k návrhu usnesení - z hlediska právního. Jak je odst. 3 požaduje a) aby vláda Československé socialistické republiky přijala soubor zákonů, tam byl zřejmě omyl; má být připravila soubor zákonů, protože přijímat zákony může jen Federální shromáždění.

Na další straně je ve 3. řádku "a současně zrušit prováděcí předpisy". To zase slovesně neodpovídá, mělo by tam být "a současně připravila ke zrušení prováděcí předpisy". To je vše. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Ještě se někdo hlásí o slovo? Ministr Vacek chce odpovědět zřejmě na otázku.

Ministr národní obrany ČSSR poslanec SN M. Vacek: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté, chci odpovědět na dotaz pana poslance Löbla.

Jsem Miroslav Vacek, dovolte mi pane předsedající, vážení páni poslanci, poslankyně, vážení hosté, abych doplnil, že jsem ministr pověřený řízením federálního ministerstva národní obrany. Ve funkci jsem od 3. 12. , ale cítím se plně odpovědný i za to, co se dělo v Československé lidové armádě před ustanovením mým do této funkce, protože jsem byl náčelníkem generálního štábu, prvním zástupcem ministra národní obrany.

Nejsem, vážené poslankyně, vážení poslanci, právník, domnívám se však, že mám dostatek znalostí o zákonech této republiky, které nutně musím znát v řízení federálního ministerstva národní obrany.

Nejsem si tak zcela jist, zda musím odpovídat na dotaz pana poslance Löbla za mého předchůdce, ministra Václavíka. Těžko se mohu zodpovídat z toho, co prohlásil jako poslanec a ministr na půdě tohoto Federálního shromáždění. Protože mám čestné úmysly (a prosil bych, aby i poslanec Löbl, který už dvakrát tento dotaz vznáší, je měl), chci na otázky odpovědět.

Pokud si vzpomínám, jak připomněl i pan poslanec Löbl, hlavní podstatou jeho dotazu bylo, zda v Československé lidové armádě neexistuje skupina ambiciózních generálů nebo plukovníků, která by mohla vytvořit juntu a jít proti této vládě.

Já nemohu, vážené poslankyně, vážení poslanci, vznést jiný a lepší důkaz než to, že Československá lidová armáda do této doby nic takového, co stále očekává pan poslanec Löbl neudělala. (Potlesk.) Domnívám se, ale zde se já mohu mýlit, že není cílem dokazovat to, co se nestalo, ale že bych se měl zpovídat případně z toho, co se v Čs. lidové armádě špatného stalo.

Pokud se týká druhé otázky, tj., komu je Československá lidová armáda podřízena, odpovídám, že především od samého vzniku Československé republiky i přes 41 let, která byla v poslední době vzpomenuta, byla vždycky podle ústavy podřízena především prezidentu republiky a prezident republiky pro ni byl vrchním velitelem. Kromě toho je v určitých případech podřízena i vládě.

Ubezpečuji především vás, i ty, kteří se neptáte, vážené poslankyně, vážení poslanci, že Československá lidová armáda nebude zneužita proti procesu, který v naší Československé socialistické republice probíhá. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji ministru Vackovi. Hlásí se poslankyně Bartošková a poslanec Löbl.

Poslankyně SL V. Bartošková: Vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych k této diskutované problematice chtěla také říci pár slov.

Jsem členkou komise, která vyšetřuje události ze 17. listopadu. Byla jsem tam vyslána za Československou stranu lidovou a jsem jediná poslankyně v komisi, která je z Prahy, za Prahu-město. Byla jsem tedy informovanější než ostatní poslanci - členové komise a měla jsem k tomu vztah dvojí: jednak jako poslankyně, představitelka parlamentu, a politická pracovnice a jako matka. Mohu vám říci, že o událostech 17. listopadu na Národní třídě jsem byla informována bezprostředně svými vlastními syny. Mám syna středoškoláka a vysokoškoláka, kteří se této manifestace, původně povolené, zúčastnili, rozhodně se žádnými antisocialistickými nebo protivlasteneckými a protizákonnými úmysly. Byli tam za městskou vysokoškolskou radu studentů a byli prvně na podobné manifestaci. Vrátili se částečně poškozeni tělesně, ale já myslím, že pokud jde o poškození nejen mých dětí, ale všech účastníků manifestace a demonstrace, mnohem závažnější bylo poškození psychické a návazně na to i politické, protože to byla jednoznačně akce, která neměla zjednat pořádek, která neměla ani rozehnat manifestanty anebo jim zabránit v cestě na Václavské náměstí, ale která je měla tvrdě potrestat, dát jim jednou provždy krutě za vyučenou, aby se už nikdy podobné akce nemohly konat. Nebudu tu podrobnosti rozvádět.

My se více než 14 dní v komisi tím zabýváme. Není to žádné vyšetřování veselé. Já, která mám zprávy z pražských vysokoškolských stávkových táborů ze studentského prostředí, stejně jako moji kolegové v komisi jsme stále a stále překvapováni novými detaily, detaily velice krutými, drsnými a skutečně někdy až neuvěřitelnými; až kam jsme mohli pod pláštíkem nějakého obhajování socialismu - nebojím se to tak nazvat - dojít.

Práce a šetření komise pokračuje, seznámíme jak Federální shromáždění, tak zřejmě i sdělovací prostředky s tím, co zjistíme. Ale já bych se dnes chtěla obrátit na Federální shromáždění s prosbou. Jak víte, stávka studentů stále pokračuje. I to zde bylo konstatováno, že skutečně studenti, naše děti, projevili nesmírnou politickou a morální zralost, skutečně překvapivou. Já vám mohu říci, že třeba moji vlastní synové se ten pátek vrátili skutečně naprosto šokováni, protože všichni účastníci, kteří se ocitli v tom kotli na Národní třídě, prožili chvíle děsu a obav doslova o svůj holý život. První reakce mých synů byla, když se vrátili - už nikdy nikam nepůjdeme, nikdy se ničeho podobného nezúčastníme. Ovšem v sobotu ráno byl už pravý opak pravdou. Všichni byli odhodláni, že teď teprve se musí spojit, že za každou cenu musí dosáhnout toho, aby se nikdy podobná situace neopakovala. Skutečně už od sobotního rána 18. listopadu začalo vznikat studentské hnutí solidarity, stávkové výbory atd. a pokračuje to v Praze i v jiných městech stále.

Máme zprávy od našich mladých studentských spolupracovníků z komise, od studentských stávkových výborů a z Občanského fóra, že jde o perfektně organizovanou politickou činnost. My jsme byli překvapeni a ze zprávy to vyplývá: dostali jsme se totiž do určitého rozporu. Na posledním plenárním zasedání sněmoven Federálního shromáždění byla totiž schválena komise pro dohled nad vyšetřováním, která pominula spoustu dohodnutých podmínek. Představitelé komise - aby zachránili situaci - se vydali do hlavního studentského stávkového výboru do divadla Disk. Mohu vám říci, že už tam jsme dostali velkou lekci politické kultury. Nestačili jsme se divit, jakou mají úroveň politického projevu a politického jednání studenti, kteří jsou ve věku 18 až 23 let. Studentské stávky pokračují. Já bych se chtěla obrátit na Federální shromáždění s výzvou, abychom už umožnili studentům návrat k jejich normálnímu studování, návrat do poslucháren. Především studenti to chtějí. Nejsou to žádní anarchisté! Myslím si, že za socialismus u nás svedli rozhodnější boj než jsme měli odvahu svést my. Prosím vás, kolegové a kolegyně, Federální shromáždění je nejvyšším zákonodárným sborem a já myslím, že bychom měli udělat všechno pro to, aby se splnily spravedlivé a oprávněné požadavky studentů, které jsou podmínkou k ukončení stávky. Studenti a celé vzniklé hnutí stanovili své požadavky bezprostředně po událostech 17. listopadu naprosto jednoznačně a politicky zrale. A přitom na nich trvají a budou stávkovat až do splnění svých oprávněných požadavků. Přimlouvám se za maximální pochopení a usnadnění ukončení stávky. Nebylo by to zdravé dnes už ani pro mládež, myslím, že bychom ji zklamali. S tím souvisí třeba i otázka volby prezidenta. Většina poslanců zde rozhodne, jestli volit prezidenta referendem, nebo volbou parlamentní. Rozhodně by to mělo být co nejdříve. Naše děti sepsaly dobrou stránku historie v obrodě našeho národa. To, o čem jsme my, poslanci, političtí pracovníci a vůbec dospělí lidé dva roky mluvili - o potřebě demokracie, potřebě větší svobody atd. - to ony za nás během týdne nebo čtrnácti dnů realizovaly. Přimlouvám se tedy za to, abychom dluh, který vůči studentům máme, splatili rychlou realizací jejich požadavků. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslankyni Bartoškové. Slovo má poslanec Löbl.

Poslanec SL K. Löbl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych poděkovat ministru národní obrany generálu Vackovi za jeho daleko přijatelnější odpověď, než jakou jsme zde slyšeli před 14 dny z úst jeho předchůdce. Nejsem si však jist, jestli mě ministr národní obrany správně pochopil. Lidé se totiž v poslední době obávají značné provázanosti naší armády s KSČ. Tyto vazby s největší pravděpodobností neskončily zrušením vedoucí úlohy KSČ v ústavě. Ano, byla změněna vojenská přísaha, byla snad omezena činnost politických správ, ale mnoho vnitřních i vnějších projevů naznačuje, že v těchto otázkách panuje přinejmenším nejasnost.

Bylo by dobré (a to je moje ne otázka, soudruhu ministře, ale spíše žádost), aby ministr národní obrany Federálnímu shromáždění řekl, kolik je v ČSLA aktivních důstojníků z nekomunistických stran a nestraníků (mám na mysli údaje v procentech, ne absolutní čísla), a jestli odpovídá tento stav myšlence vlády národního po rozumění. (Šum v sále.) Já tato procenta nežádám hned, jistě to dá nějakou práci. Mám ale dojem, že Federální shromáždění ČSSR má právo tato procenta znát. Děkuji. (Potlesk.)

Ministr národní obrany ČSSR poslanec M. Vacek: Československá lidová armáda byla 41 let řízena za vedoucí úlohy KSČ, což je každému z přítomných poslanců jistě známo. Za těchto 41 let dosáhla ČSLA prokazatelně výsledků, které vzbuzovaly úctu nejen našich spojenců, ale i některých států NATO, jejichž zástupci k nám v posledních letech přijížděli na cvičení. Domnívám se tedy, že ČSLA byla po celou dobu připravena plnit svůj úkol obrany nezávislosti a suverenity této země.

Byl zde rok 1968, za který může být také ČSLA podrobena kritice. Já, který jsem v té době byl kapitánem, aktivním důstojníkem, z tehdejšího pohledu tvrdím, že kromě toho, co udělala ČSLA, to je, že zachovala přísnou kázeň a organizovanost, v duchu nařízení svého vrchního velitele, tehdejšího prezidenta republiky armádního generála Svobody, měla i druhou možnost - rozpoutat buď občanskou válku nebo jiným způsobem klást odpor za cenu, kterou si jistě alespoň teoreticky dovedeme všichni představit.

Československá lidová armáda je v posledních letech vážena i za to, jak jsem jako poslanec i několikrát dokládal Federálnímu shromáždění, jak přispívá ke všemu tomu, co se děje kupř. na vídeňských jednáních. Všechny tyto věci jsou zcela prokazatelné. Odpověď na konkrétní otázku poslance Löbla. Je zcela zákonité, jestliže 41 let ČSLA pracovala v určitém systému, tedy i tomu odpovídá počet členů strany. Z důstojníků z povolání je v KSČ organizováno 82 % , praporčíků 55 % a vojáků základní služby 5 %. Děkuji. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP