Úterý 24. března 1987

Prevažná väčšina záväzkov má však vysokú hodnotu, realizovaná iniciatíva pracujúcich prináša zníženie spotreby paliva, zvýšenie výkonnosti a životnosti vyrábaných a využívaných zariadení. Obsahová náplň záväzkov pracujúcich je zameraná predovšetkým na technologické inovácie v rámci rekonštrukcií a modernizácií výrobnotechnickej základne.

Výrazným motivačným faktorom širokého rozvoja pracovnej iniciatívy v uplynulom období boli významné výročia a udalosti, ako XVII. zjazd Komunistickej strany Československa, 65. výročie jej založenia a voľby do zastupiteľských zborov všetkých stupňov. Podnetom k tomu okrem Pražskej výzvy bola aj výzva Ústrednej rady odborov, ktorej cieľom bolo dosiahnuť zníženie materiálových nákladov o 0,5 %, zvýšenie produktivity práce o 1 % a podstatné zvýšenie kvality vyrábanej produkcie.

Aby som bol konkrétny, chcem uviesť, že v časti môjho volebného obvodu, v okrese Levice, do iniciatívy ÚRO sa zapojilo 60 zo 64 možných organizácií okresu. Z toho 23, medzi nimi napr. Levitex a Lesný závod Levice prijalo záväzky vo všetkých troch ukazovateĽoch. V roku 1986 napr. v Lesnom závode Levice zvýšili upravené vlastné výkony o 262 tis. Kčs, v Levitexe usporili materiálové náklady v hodnote 8 miliónov 718 tis. Kčs, v Hydrostave Mochovce, kde pracujú 4 Komplexné racionalizačné brigády, zvýšili upravené vlastné výkony (UVV) z plánovaných 11 500 tis. Kčs na 13 302 tis. Kčs.

Verejné previerky však ukázali, že nie všade hospodárskí pracovníci, ale i odboroví funkcionári, správne pochopili význam tejto výzvy. Prejavom tohoto nepochopenia a formálnych prístupov k prijímaniu a kontrole socialistických záväzkov je potom skutočnosť, že organizácia, aj keď neplní kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele plánu, vykazuje vysoké plnenie záväzkov. Svedčí to teda o tom, že títo vedúci hospodárski pracovníci neusmerňovali správne iniciatívu pracujúcich.

Pre ďalšie prehĺbenie účinnosti iniciatívy ÚRO pri plnení národohospodárskych plánov bude potrebné, aby sa závodné výbory ROH vrá tili k tejto problematike na spoločných rokovaniach s hospodárskym vedením, aby kriticky prehodno tili existujúci stav a prijali konkré tne opa trenia na jeho zlepšenie.

Pri plnení náročných úloh dneška má významné miesto aj hnutie Brigád socialis tickej práce. V podmienkach našich organizácií sa ho podarilo v uplynulom období nielen rozšíriť, ale aj skvalitniť. Kolektívy, tvoriace tieto brigády, sú miestom, kde sa ľudia vzájomne poznávaj ú a učia sa aj vzájomne ohodnotiť svoju prácu. Hnutie BSP s tále dokazuje, že sú v ňom živé snahy a možnosti prekonávať bariéry náročnosti, odstraňovať všetko, čo brzdí jeho ďalší vzostup a rýchle reagovať na nové potreby ekonomiky a techniky. Musíme však vidieť, že i tu sú stále rezervy, najmä v komplexnom rozpracovávaní úloh na jednotlivé brigády, v obsahovom zameraní ich záväzkov a niekedy aj v aktivi te a angažovanosti jednotlivých členov. V hnutí BSP zvanom "Každý deň plníme výrobné úlohy kolektívu" vo volebnom obvode Levického okresu, vzrástol počet zapojených kolektívov zo 199 na 212 s 3870 členmi. Do iniciatívy pracujúcich sa zapojilo 1104 zlepšovateľov a vynálezcov, ktorí podali vyše 1100 zlepšovacích návrhov a 16 prihlášok vynálezcov s ekonomickým prínosom 12 mil. Kčs.

Aj keď komplexné racionalizačné brigády vyriešili veľa náročných a zložitých problémov technicko a technologicko-organizačného charakteru, ich počet nezodpovedá súčasným potrebám národného hospodárstva. Som presvedčený, že máme dosť schopných robotníkov, technikov a inžinierskych kádrov, ktorí by mohli byť prínosom pre činnosť komplexných racionalizačných brigád. Bude potrebné len ich správne podchytiť a prejsť od živelnosti a náhodilosti, ktorá ešte často v tomto hnutí pretrváva, k ich plánovitému rozvoju.

Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, bude nevyhnutné, aby problémy, súvisiace s brigádnou formou sa pravidelne dostávali na program spoločných rokovaní ZV ROH a ostatných spoločenských organizácií (najmä SZM a ČSVTS) s hospodárskym vedením, a aby na tejto úrovni sa prijímali účinné opatrenia na ich riešenie.

Z činnosti zväzákov z Levického okresu chcem uviesť, že títo zväzáci sa zapojili do výzvy ÚV SZM zvanej META-90 a rozpracovali si ju na obdobie celej 8. päťročnice. Jednotlivé záväzky a ciele vychádzali z individuálnych záväzkov a boli zamerané hlavne na oblasť vedeckotechnického rozvoja. Napr. už v spomínanom Levitexe Levice bolo hlavným cieľom snaženie zväzákov, zvýšenie kvality vyrábanej produkcie. Vznikol tu tiež mládežnícky úsek kvality. Za svoju iniciatívu a výsledky práce bol tento kolektív ocenený vyznamenaním SÚV SZM "Index kvality".

No nielen výrobné podniky, ale aj orgány a organizácie národných výborov sa úspešne zapájajú do rôznych foriem iniciatívy pracujúcich a socialistického súťaženia.

V socialistickom záväzku na rok 1987, tak ako aj po iné roky, podstatnú časť tvoria zveľaďovacie akcie investičnej a neinvestičnej povahy.

Samozrejme, úspešné zabezpečenie vytýčených úloh bude závisieť od realizačných schopností a kapacít národných výborov, od schopnosti cieľavedome zorganizovať a účinne využiť spoločenskú aktivitu a iniciatívu občanov a spoločenských organizácií Národného frontu, ktorí napr. v mojom volebnom obvode Levického okresu prijali socialistický záväzok odpracovať na investičných akciách 288 307 brigádnických hodín.

Uvedené príklady a doterajšie výsledky ukazuj ú, že v rozvoji pracovnej iniciatívy a v uplatňovaní všetkých ich foriem je nevyčerpateľný zdroj pre plnenie programu urýchlenia sociálno-ekonomického rozvoja našej spoločnosti.

Na záver môjho vystúpenia mi dovoľte, vážené súdružky po, slankyne, vážení súdruhovia poslanci, aby som z poverenia Klubu poslancov Federálneho zhromaždenia - členov Strany slovenskej obrody vyslovil súhlas a podporu Správe vlády ČSSR o plnení jej programového vyhlásenia, prednesenej predsedom vlády ČSSR s. Štrougalom.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Čmelovi. Slovo má poslanec Černík, připraví se poslanec Kalkus.

Poslanec SL J. Černík: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vláda ve svém. programovém prohlášení nás ujistila, že její program je koncipován tak, aby zabezpečoval plnění závěrů a usnesení XVII. sjezdu Komunistické strany Československa.

Chtěl bych při dnešní kontrole programového prohlášení vaši pozornost zaměřit na oblast hospodaření s palivy, které XVII. sjezd věnoval zvláštní pozornost. Pro 8. pětiletku stanovil úkol, dosáhnout průměrný roční pokles spotřeby palivoenergetických zdrojů na jednotku vytvořeného hrubého národního důchodu o 2,9 %. Předpokládaný ekonomický růst musíme zabezpečit v podstatě se stávající úrovní zdrojů paliv a energie, a to nejen v 8. pětiletce, ale v celém období až do roku 2000. Znamená to v příštích 15 letech dosáhnout relativních úspor paliva a energie ve výši 59 mil. tun měrného paliva. Jaké jsou dosavadní výsledky?

Vláda v podstatě od roku 1971 věnovala této oblasti značnou pozornost a postupně zdokonalovala formy řízení a plánování. Konkrétně stanovenými úkoly pro resorty vyvíjela tlak zejména na pečlivé hospodaření s palivy a energií v hospodářské sféře. Významným nástrojem se stal státní cílový program 02 - racionalizace spotřeby a využití paliv a energie, který obsahuje soubor konkrétních technických i technicko-organizačních opatření, která jsou zabezpečována v pětiletých i v ročních plánech.

Při průzkumu na závodech i diskusemi s pracovníky centrálních orgánů jsme si ověřili, že s přípravou, zdůvodňováním a schvalováním i s kontrolou tohoto programu je spojeno mnoho byrokracie a papírování. Výsledky za 7. pětiletku jsou však dobré. Místo plánovaných 12 mil. tmp bylo vykázáno 14 mil. tmp, tzn., že dosažené úspory jsou o 15 % vyšší než jsme plánovali. To je velmi dobré, i když někdy se těžko vykázaných úspor dopočítáváme. Obdobně i první rok 8. pětiletky vykázal další růst úspor paliv a energie, i když překročení plánovaných úspor je nižší.

Při podrobnějším zkoumání zdrojů úspor i forem, jakými byly dosaženy, se ukazuje, že hospodaření s palivy a energií se stává nedílnou součástí na všech stupních řízení a také předmětem pozornosti většiny pracovníků.

Plán úspor paliv se stává samozřejmou součástí závazků jednotlivců i celých kolektivů, trvalou inspirací pro zlepšovatele a novátory i zkušebním kamenem pro techniky a inženýry. Úspory jsou dosahovány mnohotvárnou činností podle odvětví, organizací a druhu pracovišť.

Pracuji jako horník v koncernu OKD a chtěl bych na příkladech z našeho koncernu ukázat na pestrost opatření k zabezpečování úspor, i na problémy. V našem koncernu se zaměřujeme na dva základní směry: snižování vlastní spotřeby paliv a energie a zvyšování využití stávajících dosud nepoužitých produktů při těžbě a úpravě uhlí.

Ve spolupráci s výrobcem hlavních důlních ventilátorů podnikem ZVVZ Milevsko jsou nyní místo asynchronních motorů o výkonech vyšších než 1600 kW dodávány motory synchronní. Tím se značně snižují ztráty v elektrizační soustavě a částečně tím byla nahrazena výstavba kompenzačního zařízení. Naopak u tyristorových strojů o příkonech nad 3000 kW v důsledku technických nedostatků roste spotřeba elektrické energie. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem stavebních hmot v Brně a Cihlářskými závody Hodonín bylo úspěšně zahájeno využití flotačních hlušin z úpraven uhlí pro výrobu. V roce 1986 to bylo 13 tis. tun hlušin. Zbytky paliva v hlušinách snižují spotřebu paliva při výrobě cihel. Hlušinu nemusíme dávat na skládky a zhoršovat životní prostředí.

Na důlních podnicích OKD je asi 50 % elektrické energie potřeba pro výrobu stlačeného vzduchu pro kompresory. Cena stlačeného vzduchu je šestinásobná proti ceně elektrické energie. Hledáme proto cesty, jak pohon stlačeným vzduchem nahradit tam, kde to bezpečnost práce dovolí, přímým elektrickým pohonem. Tím můžeme získat značné úspory energie. Nebude to zadarmo. Budeme muset investovat prostředky do automatického řízení kombinovaných ventilátorů. Už jsme určité úspory dosáhli a potvrdilo se, že je to správná cesta k dalším úsporám energie.

Dalším zdrojem úspor je využití odfuku plynu z důlní degazace - to je vlastně vedlejší produkt při těžbě. Zatím se převážně vyfukuje do vzduchu. První zkušenosti s jeho účelným spalováním ukazují, že je reálné i tento zdroj využít a ušetřit jiné palivo.

V tisku už několikrát proběhla zpráva, že je ověřován provoz nového podniku s účastí Maďarské lidové republiky, který získává uhelnou substanci ze stávajících odvalů ostravských dolů. I to je cesta, jak pomocí nové techniky lépe využívat vytěžené uhlí.

Mezi účinná opatření, která vedou k trvalým úsporám paliv a energie patří náročné, technicky zdůvodněné normy. Jsem toho názoru, že je nutno s nimi pracovat na všech závodech a pracovištích. Přes počáteční nechuť a hledání "objektivních důvodů" a "specifičnosti naší práce" je v našem koncernu dnes už znormováno 74 % vlastní spotřeby paliv a energie. Máme technicky zdůvodněné normy spotřeby uhlí na výrobu koksu, spotřebu energie pro úpravu uhlí, spotřebu paliva na výrobu tepla i spotřebu energie pro turboodsávání a některé další. Poněkud opožděně, ale přece jen už řešíme hmotnou zainteresovanost pracovníků v porubech a přípravných dílech na spotřebě elektrické energie. Budeme to potřebovat pro zavedení brigádních forem organizace práce a odměňování a chozrasčotního řízení středisek.

Prováděná konkrétní opatření nám umožnila překročit v roce 1986 plánovanou úsporu paliv a energie o více než 3 %. Co je ale stejně důležité - ukázala nám, kam zaměřit pozornost pro zbývající léta 8. pětiletky, aby celkový úkol úspor paliv a energie byl reálně zabezpečen. Současně se také ukazuje, že ani plánované úspory paliv a energie nenahradí přírůstky ve spotřebě energie pro nové investiční celky, které je nutno postavit pro důlní činnost do větších hloubek. Tolik tedy naše zkušenosti.

Na závěr svého vystoupení bych chtěl ocenit dosavadní úsilí vlády ve vytváření podmínek k racionálnímu hospodaření s palivy a energií. Doporučuji věnovat pozornost odbourávání zbytečného papírování v souvislosti se státním cílovým programem 02 a účinněji využívat bohaté poznatky a zkušenosti nashromážděné při zabezpečování hospodárnějšího využívání paliv a energie. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Černíkovi, slovo má poslanec Kalkus, připraví se poslanec Hajko.

Poslanec SL J. Kalkus: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi, vážení hosté, v Jihočeském kraji vzrostla v 7. pětiletce hrubá zemědělská produkce o 15 %, z toho hrubá produkce rostlinné výroby o plných 30 %. Příznivý trend pokračoval i v roce 1986, i když v rostlinné výrobě ze známých důvodů došlo k poklesu. Cenné je, že zemědělská produkce kraje roste při stále klesajícím počtu pracovních sil trvale činných v zemědělství. Zatímco roční úbytek pracovních sil v rozmezí let 1960-1980 představoval 2,3 %, v 7. pětiletce se snížily počty trvale činných pracovníků v zemědělství o další 3,2 % a produktivita práce se zvýšila téměř o 18 %. Těchto výsledků bylo dosaženo přesto, že docházelo k značné diferenciaci! mezi kraji v neprospěch Jihočeského kraje. Tak například hodnota základních prostředků na 1 ha zemědělské půdy činila v našem kraji koncem 7. pětiletky 37 tis. Kčs, zatímco v ČSR 41 tis. Kčs na 1 ha a v Severomoravském kraji - ne že bychom jim to záviděli dokonce téměř 46 tis. Kčs na 1 ha. Nárůst strojů a zařízení v roce 1985 proti roku 1981 činil v Jihočeském kraji 36 %, v ČSR 44 % a v Severomoravském kraji 56 %. Rozdíly v nerovnoměrném rozložení základních fondů se promítají až do jednotlivých zemědělských podniků s dopadem na rozdílné výrobní možnosti a v současné době se nedostatečná vybavenost některých zemědělských podniků stává vážnou brzdou jejich dalšího rozvoje.

Dodávky nových traktorů do kraje představovaly v roce 1986 6,4 %. Toto tempo přísunu nové techniky by dovolovalo jejich obnovu nejdříve v období 16 let. Některé náznaky v zemědělských závodech našeho kraje však signalizují, že někdy omezené zdroje a vyšší pořizovací náklady by se mohly stát vážnou brzdou postupu inovace zemědělské techniky v těchto závodech. Pořizovací náklady na 1 kWh výkonu u traktoru typu Z 6911 byly 1630 Kčs, zatímco u nového typu traktoru Z 7211 se stejným výkonem vzrostly na 2521 Kčs. Náhradou sklízecí mlátičky E 512 typem E 516 se zvýšila cena stroje o 78 %, ale výkon pouze o 41 %. Náhradou nedostatkového traktoru Z 160 45 tahačem ŠT - 180, na kterém se více než 15 let neprovádělo žádné zlepšení, stoupla spotřeba nafty na 1 ha orby o plných 15 %.

Soudruh Štrougal v úvodním vystoupení konstatoval, že dlouho trvající zima zpožďuje včasný a tolik potřebný nástup do jarních prací. Kdo jiný než zemědělci s netrpělivostí očekávají, kdy budou moci vyjet do polí. A budou se jistě starat o to, aby bylo zaseto včas. Ale mohou naši zemědělci nějak podstatně urychlit včasné zasetí? Mohou těžko, protože jim chybějí v mnohých případech dobré secí stroje na cukrovku. Cukrovka potřebuje, aby - má-li dát výnos a cukernatost - byla zaseta za tři, čtyři až pět dní. Ale naše strojová technika to našim zemědělským závodům nedovoluje a tím pochopitelně také šance na vyšší cukernatost je nižší, protože u cukrovky zaseté po agrotechnické lhůtě se cukernatost snižuje minimálně o 1 %. My jsme jediným závodem, který pěstuje cukrovku do státních fondů, ale v Jihočeském kraji potřebujeme nejen stroje na cukrovku, ale především dobré secí stroje. A to nejen Jihočeský kraj, ale celá republika a v tom také spatřuji velké rezervy v dalších možných hektarových výnosech.

V Jihočeském kraji se nám nedostávají i některé další zemědělské stroje, jako pluhy do svahů, pluhy do kamenitých pozemků, nakladače a celá řada jiných zemědělských strojů, které by zlepšily činnost, práci i život v mnohých našich zemědělských podnicích. Přes všechny problémy, které máme v Jihočeském kraji v našem zemědělství, i přes některé problémy již s výše zmíněnou zemědělskou technikou, Jihočeský kraj, ale i krajské orgány, zemědělské závody bojují za to, aby se zemědělská výroba, zejména výroba obilovin dále zvyšovala. Boj se rozvíjí ve všech jednotných zemědělských družstvech a státních statcích s cílem vyrobit v našem kraji milión tun obilovin tak, aby se náš kraj stal v obilovinách pokud možno soběstačný.

Soudružky a soudruzi, na XVII. sjezdu KSČ bylo konstatováno, že potravinářský průmysl je v současné době nejslabším článkem zemědělskopotravinářského komplexu. Proto také v hlavních směrech hospodářského a sociálního rozvoje na léta 1986-1990 bylo počítáno s přednostní modernizací materiálně technické základny potravinářského průmyslu, aby bylo možno efektivně zhodnocovat zemědělské suroviny a vyrábět kvalitní potraviny v požadovaném rozsahu. Od rok 1990 má být zabezpečen růst výroby a dodávek do tržních fondů o 9-10 % proti roku 1985. Touto problematikou se proto zabývaly zemědělské výbory obou sněmoven 9. února letošního roku za přítomnosti prvního náměstka ministra zemědělství a výživy ČSSR. Na program modernizací a rekonstrukcí v období 8. pětiletky, na kapacitní zajištění uvažovaného růstu výroby, obnovu nevyhovujících a zcela opotřebovaných fondů a plnění dalších úkolů na úseku reprodukce základních fondů v potravinářském průmyslu ČSSR, bude vynaloženo celkem 29 638 mil. Kčs. Je to více o 30% ve srovnání se 7. pětiletkou, přičemž objem strojně technických dodávek se zvýší o plných 43 %. Podstatnou část vynaložených investic představují investice výrobní, tj. 90 %, na nevýrobní účely, především na ekologické programy, má být vynaloženo více než 8 %. Rozvoj výrobní základny potravinářského průmyslu v období 8. pětiletky vychází z představ o dlouhodobém rozvoji daného průmyslu a jeho jednotlivých výrobních oborů, a to v návaznosti na dlouhodobý program rozvoje zemědělství a dalších odvětví zabezpečujících výživu lidu. Pro jeho realizaci byla zpracována řada dílčích programů, které budou postupně uskutečňovány v průběhu 8. pětiletky v oborech potravinářského průmyslu a v organizacích zemědělské prvovýroby.

Například do roku 1990 budou vyřešeny některé oblasti a zcela bude vyřešena kojenecká dětská výživa, bude upracována koncepce mrazírenských kapacit, vytvoří se podmínky k lepšímu využití daných surovin a tento řetězec bude protažen až do obchodní sítě. Dojde ke zvýšení výroby potravin pro skupinu obyvatel se speciálními nároky na výživu, zejména dietních potravin, je zpracován program výroby balení a distribuce hotových pokrmů a polotovarů pro závodní a ostatní formy společného stravování, což pomůže pochopitelně i nočním směnám. Ke zvýšení úrovně zhodnocováni zemědělských surovin je realizován ještě rozsáhlejší program rozvoje výroby zušlechtěných výrobků z brambor včetně výroby loupaných brambor. Uvolněním 400 mil. Kčs pro výrobu obalových prostředků budou částečně řešeny obalové materiály na bázi umělých hmot, jako jsou hliníkové fólie a zvýší se úroveň plechových obalů. Proč se o obalech v potravinářském průmyslu stále mluví? Potravinářský průmysl je například na tento rok vykryt v průměru prostředky na obalovou techniku jen z 80 %. Nejméně na 26 % je vykryt jutovými pytli a durofolem je vykryt pouze na 57 %. Tato surovina je limitujícím faktorem při dodávkách pomazánkového másla a dalších potravinářských výrobků. Nedostatek AL fólie pro mlékárenský průmysl měl za následek výpadek ve výrobě jogurtů a zakysaných mléčných výrobků, přičemž si musíme uvědomit, že při zpracování mléka a mléčných výrobků při jakémkoliv zdržení a zpoždění musí nezbytně docházet ke zbytečným ztrátám.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP