Úterý 9. prosince 1986

Značné nedostatky se vyskytují i ve využívání zařízení dovezených z nesocialistických zemí. Sem můžeme zařadit i akci Odsíření a odstranění zápachu expanzívních plynů v tlakové plynárně Úžín. Stavba byla sice prohlášena s půlročním zpožděním za dokončenou, ale projektovaná kapacita 4600 tun síry za rok přesto není dosahována.

Nabízí se pro to i úvaha, zda by nebylo vhodné v případech neefektivního využívání základních prostředků, na jejichž pořízení se podílel i státní rozpočet, požadovat od investora popřípadě od dodavatele vrácení části poskytnuté dotace.

Soudružky a soudruzi, z výsledků dosažených kontrolní a revizní činností finančních orgánů i z dalších uvedených poznatků z ekonomiky našeho Severočeského kraje je zřejmé, že v práci hospodářských organizací je nemálo rezerv, jejichž odkrývání a využívání je jedním z reálných zdrojů ke zrychlení tempa intenzifikace národního hospodářství. Důležitým úkolem je tedy stanovit formy a prostředky k aktivizaci těchto rezerv, v duchu naplnění úkolů, které před naši společnost postavily závěry XVII. sjezdu KSČ a v současné době i výsledky jednání 4. zasedání ústředního výboru naší strany. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslancovi Puchmeltrovi, slovo má poslankyňa Margita Obžerová. Pripraví sa poslankyňa Jana Veselá.

Poslankyně SL M. Obžerová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, vážení hostia, náročnosť úloh vytýčených XVII. zjazdom Komunistickej strany Československa, nutnosť zvýšenia kvality a účinnosti práce štátnych, hospodárskych, spoločenských orgánov a organizácií a riadiacich pracovníkov na všetkých stupňoch vyžadujú dôsledné dodržiavanie socialistickej zákonnosti, kázne a poriadku.

Požiadavkom doby je preto presadiť zásadný obrat v prístu. poch organizácií k plnému rešpektovaniu zákonnosti, kázne a poriadku, teda k ochrane socialistickej ekonomiky v komplexnom pojatí, dosiahnuť odstránenie zistených nedostatkov, uplatniť zodpovednosť za nedostatky v riadení, za nehospodárne vynakladanie prostriedkov, za škody a straty spôsobené organizácii. Často sa týmito otázkami zaoberáme i v ústavnoprávnych výboroch.

Dovoľte mi, aby som vás oboznámila s niekoľkými poznatkami zo Západoslovenského kraja, ktoré vyplynuly najmä z previerok, kontrol a revízií finančnách správ.

Jednou z významných a dôležitých oblastí ochrany socialistickej ekonomiky je trvalá starostlivosť organizácií a podnikov o základné prostriedky. Treba konštatovať, že s nimi často nie je dobre nakladané. Predovšetkým dochádza k nežiadúcemu oneskorenému zaraďovaniu dtrojov z dovozsu do prevádzky. Pre spoločnosť i podnik to má rad negatívnych dôsledkov - nesprávne, či nehospodárne využité neinvestičné prostriedky, nerealizovaná výroba a tým i zníženie dynamiky tvorby zisku, zánik reklamačnej lehoty a strata možnosti uplatniť včas reklamáciu voči zahraničnému dodávateľovi, dôsledky do podnikovej ekonomiky vrátane nežiadúceho vzniku neproduktívnych nákladov, ako sú pokuty a penále platených do štátneho rozpočtu za oneskorené zaradenie základných prostriedkov do výrobného procesu. Napríklad Slovenské liehovary a konzervárne, Trenčín za oneskorené zaradenie základných prostriedkov z dovozu zaplatili pokutu a penále vo výške 670 tisíc Kčs, NAFTA, Kbely 881 tisíc Kčs, Západoslovenské vápenky a cementárne, Rohožník 502 tisíc Kčs, Vinárske závody, Pezinok 733 tisíc Kčs.

Že to ide i inak dokázali Juhoslovenské celulózky a papierne, Štúrovo, ktoré modernizovali svoj strojový park a podstatná časť strojov bola dovezená z nesocialistických krajín. Doba prevádzania modernizácie bola proti plánu skrátená, uvažované náklady neboli vyčerpané a ekonomické prínosy modernizácie boli prekročené. Navyše sa modernizáciou vytvorili podmienky pre výrobu výrobkov I. stupňa akosti.

Pľi posudzovaní komplexnej účinnosti základných prostriedkov sa v rade organizácií stretávame so všeobecným poznatkom, že dochádza k vysokému stupňu ich opotrebovania, klesá ich účinnosť, využitie i smennosť.

Príčiny sú okrem iného i v nedocenení dôležitosti modernizácie a rekonštrukcie existujúcich výrobných zariadení a existujúcej koncepčnej neujasnenosti ďalšieho rozvoja podnikov a v nízkom tlaku zo strany VHJ ísť cestou modernizácie a rekonštrukcie, ako jednou z foriem trvalej obnovy základných prostriedkov.

Pokiaľ ide o problematiku zásob, poniky stále prekračujú limity zásob, neplnia obrátky. Je zaznamenávaný rad nedostatkov v evidencii a vytrieďovaní zásob. Dobrý vývoj zásob a dobré výsledky v likvidácii nepotrebných a nepoužiteľných zásob dosahujú napríklad Odevné závody, Trenčín a Nákupná a predajná organi zácia s obuvou v Partizánskom, a to predovšetkým v dôsledku účinného stanovenia hmotnej zainteresovanosti pracovníkov na tomto stave.

Organizácie v mnohých prípadoch neoprávnene vytvárajú alebo rozpúšťajú rezervy, a to ľubovoľne bez záväznej vnútropodnikovej normy, ktorá by túto problematiku upravovala vo väzbe na príslušné finančné predpisy a smernice o účtovníctve.

Ide najmä o nesprávnu tvorbu a rozpúšťanie rezerv na náklady, ktoré vznikajú v budúcich obdobiach. Postupuje sa bez riadneho vecného zdôvodnenia a príslušnej väzby na hmotný plán organizácie.

Najzávažnejšie problémy pretrvávajú v oblasti správy a ochrany národného majetku. Príčiny spočívajú predovšetkým v nedostatočnej evidencii majetku, jeho využívaní, predčasnej a nehospodárnej likvidácii neupotrebiteľného a prebytočného majetku.

Tak v závode Nitra, Mier, n. p., Topoľčany, došlo k zošrotovaniu základných prostriedkov so zostatkovou hodnotou vyššou ado 50 % a taktiež Cementárne a vápenky, Stupava zúčtovali 7,5 mil. Kčs na likvidáciu základných prostriedkov, pričom k vlastnej fyzickej likvidácii vôbec nedošlo, ale základné prostriedky tým prestali byť evidované.

Výsledky revízií ukazujú i na odpredaj zbytočne zhotovených zásob a zariadení, neurčenie zodpovednosti za zverené hodnoty, nezodpovedný prístup k vykonávaniu inventarizácií hospodárskych prostriedkov, porušovanie predpisov a oceňovanie a predaja materiálov i základných prostriedkov súkromým osobám a pod.

Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, návrh štátneho rozpočtu, ktorý prerokúvame, kladie vysoké nároky na jeho zabezpečenie. Považujem ho však za reálny, mobilizujúci a zabezpečujúci finančné krytie potrieb spoločnosti.

V nastávajúcom období musí preto ísť o rýchle a energetické odstránenie zistených nedostatkov s plným uplatnením zodpovednosti za nedostatky v riadení, za nehospodárne vynakladanie prostriedkov, za škody a straty spôsobené organizácii či národnému hospodárstvu. Z neporiadku a nekázne ešte nikdy nič dobrého nevzišlo. Naša spoločnosť potrebuje, aby každá práca prinášala užitok, rozhojňovala hodnoty, umožňovala tvorbu zdrojov. Trpenie nekázne je nezodpovedný prístup k celej našej spoločnosti.

Ďakujem.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslankyni Obžerovej. Slovo má poslankyňa Jana Veselá.

Poslankyně SN Jana Veselá: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, kvantitativní a kvalitativní výsledky dosažené při realizaci závěrů XVI. sjezdu KSČ i 7. pětiletky při zabezpečování výživy lidu umožnily, aby na XVII. sjezdu KSČ byly pro zemědělství a další odvětví zabezpečující výživu lidu vytyčeny nové, ještě náročnější úkoly.

Návrh plánu práce zakládá výrazné zvýšení kvalitativních stránek výroby oproti předchozí pětiletce. Dosažení kvantitativní nasycenosti společenských potřeb u většiny základních potravin vyžaduje přechod do nové etapy realizace výživové politiky. Roste nejen význam kvantitativních parametrů, ale je třeba zvyšovat efektivnost výroby zejména soustavným zvyšováním výroby a snižováním materiálových nákladů a zabezpečovat maximální hospodárnost.

Plán osmé pětiletky stanoví, že rozhodující část přírůstku zisku bude v odvětví zemědělství získána relativními úsporami nákladů, tj. snižováním nákladovosti především zemědělské výroby. O reálných možnostech zvládnutí a splnění tohoto závažného úkolu svědčí především značné mezipodnikové rozdíly v celkové nákladovosti v rozmezí 70-140 Kčs prvotních nákladů na 100 Kčs výkonů a podstatné rozdíly ve vlastních nákladech na jednotku zemědělských výrobků, ve srovnatelných výrobních podmínkách.

Hlavní příčiny těchto rozdílů naznačují i hlavní cesty k jejich účinnému řešení. Nejvýznamnějším vlivem, působícím na úroveň jednotkových nákladů, je rozdílná úroveň hektarových výnosů a užitkovosti. Při jednání výborů pro zemědělství a výživu bylo konstatováno, že např. v řepařské oblasti okresu Prostějov dosáhlo v loňském roce JZD Býškovice v průměru 4,6 t pšenice z hektaru a vlastní náklady na tunu činily 1598 Kčs, zatímco v JZD Tovačov v témže okrese při výnosu pšenice 5,92 t z hektaru činily náklady na tunu pouze 1034 Kčs. Nejspolehlivější cesta ke snižování jednotkových vlastních nákladů a zvyšování efektivnosti tedy spočívá v růstu hektarových výnosů a užitkovosti hospodářských zvířat. Tuto základní cestu však nelze absolutizovat a chápat jednostranně, zjednodušeně nebo automaticky se prosazující výnosově nákladový vztah. V zemědělství Československé socialistické republiky hospodaří řada podniků, které dosahují vysokých výnosů i užitkovosti s nadměrnými náklady. Tak např. JZD Vrbátky v řepařské oblasti okresu Prostějov dosáhlo v loňském roce hektarového výnosu pšenice 6,38 tun a mělo vlastní náklad pouze 932 Kčs na tunu, což je jeden z nejlepších výsledků v Československé socialistické republice. Při stejně vysokém výnosu (6,37 t/ha) v JZD Domamyslice z téhož okresu a výrobní oblasti, činily náklady na tunu pšenice 1353 Kčs. V řadě těchto podniků nejsou produkční efekty v souladu s ukazateli efektivnosti a nákladovosti. Příčina spočívá zpravidla v podceňování významu kalkulací a někde i projevech nehospodárnosti.

Okres Benešov, kam náleží můj volební obvod, patří mezi přední bramborářské oblasti. Z letošní sklizně zabezpečuje požadavky odběratelů na nákup sadby. Plně také pokrýváme potřeby obchodních organizací pro obyvatelstvo a velkoodběratele. Polovina těchto brambor se skladuje přímo v zemědělských podnicích a v průběhu celého zimního a jarního období jsou postupně dodávány spotřebitelům. Při tomto způsobu však dochází ke značným ztrátám během zimního a jarního období. Před šesti týdny byl Ústavem pro vědeckou soustavu hospodaření předán JZD Struhařov po dvouletém úspěšném provozu do trvalého užívání sklad konzumních brambor na 10 tis. tun, který je u nás v republice dosud ojedinělý. Byl postaven vlastní stavební skupinou ve středisku Chotýčany jako státní výzkumný úkol. V těchto dnech byly při tomto skladu uvedeny do zkušebního provozu i dvě nové linky. Jedna bude vyrábět oblíbené bramborové lupínky a druhá loupané brambory pro potřeby veřejného stravování. Výrobní proces bude zcela bezodpadní, neboť to, co zbyde, bude dále zpracováno na krmné pasty. Provoz bude prakticky celoroční a počítá se s tím, že při této práci bude využito mimo sezónu i všech pracovníků rostlinné výroby a také i místních pracovních zdrojů. Na výstavbě se finančně podílela i Zelenina, Středočeský kraj, která smluvně zajistí odbyt produkce obou výrobních linek. Zásobován odtud bude Středočeský kraj a hlavní město Praha. Touto bezodpadní výrobou se v podstatě eliminují ztráty při skladování a na ušetřenou plochu se budou moci nasít obiloviny, případně jiné potřebné plodiny. Jistě dobrý příklad.

Vysoké vlastní náklady, malá efektivnost výroby, slabší organizace práce, je jednou z hlavních příčin zaostávání některých zemědělských podniků. Tyto podniky zpracovaly své vlastní programy intenzifikace rozvoje. V některých zemědělských podnicích při zpracování těchto programů vycházeli jen z ročních rozborů podniků a hledali příčiny v tzv. objektivních příčinách a činitelích, působících na zemědělský podnik zvenčí, které on změnit nemůže. Příčiny zaostávání je však třeba hledat hlavně ve vlastních řadách zemědělského podniku, v úrovni organizace a řízení, ve zvyšování produktivity práce, v efektivnosti vynakládání prostředků, v rozdílech ve struktuře výkonů, v úrovni hektarových výnosů a užitkovosti, nebo proč jsou rozdíly ve výši hlavních druhů materiálových nákladů, jak se o tom včera ve svém diskusním příspěvku zmínila soudružka poslankyně Kancírová.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dosud se na zvyšování zemědělské produkce velkou měrou podílely přední zemědělské podniky. Rezerva dalšího růstu výroby je právě u těchto zaostávajících podniků, u nichž je třeba docílit, aby se dostaly na úroveň středních a střední na úroveň předních zemědělských podniků. Nezastupitelnou úlohu musí v těchto případech sehrát příslušné zemědělské správy, ale i dobře směrovaná iniciativa pracujících s podílem členů Svazu družstevních rolníků, členů ROH u státních statků, u obojích by měli sehrát pozitivní roli mladí inženýři, technici a ostatní členové Socialistického svazu mládeže, ale i zástupci vědeckotechnických ústavů a institucí.

Chtěla bych se ještě zmínit o dodavatelsko-odběratelských vztazích. Zemědělské podniky ve své většině plní dodavatelsko-odběratelské smlouvy. Na poměrně dobré úrovni je zabezpečováno zásobování trhu potravinami. Snahou zemědělských podniků i potravinářského průmyslu je dále zvyšovat kvalitu. To je nesmlouvavý požadavek doby, tak zvýrazněný na XVII. sjezdu Komunistické strany Československa a znovu nekompromisně připomenutý generálním tajemníkem Komunistické strany Československa a prezidentem republiky soudruhem Gustávem Husákem na zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa v minulém týdnu. V mnohých případech se nedá říci, že by dodavatelé našich nezbytných potřeb odpovědně dodávali zemědělským podnikům kvalitní výrobky a zařízení. Rok od roku je obtížnější uzavírat smlouvy na dodávky především s podniky stavební výroby a technologických zařízení, které smlouvy buď neuzavřou vůbec a dodávají tzv. podle "svých možností", anebo je porušují a vypovídají bez jakýchkoliv zábran s odvoláním na tzv. "vyšší obecné zájmy", nebo plnění úkolů na stavbách sledovaných. Příkladem mohou být jednostranně vypovězené smlouvy Prefou Olomouc na dodávky prefabrikátů pro naši účelovou výstavbu v JZD Načeradec, Petroupim a na statcích ve Vlašimi a Voticích, dále porušování uzavřených smluv na dodávky zemních prací pro výstavbu Agrochemického podniku v okrese. Složité jsou i dodavatelské problémy při výstavbě např. silážních
žlabů, přičemž úkoly v účelové investiční výstavbě dané schváleným intenzifikačním programem jsou náročné a pro další rozvoj zemědělství v mém volebním obvodu nezbytné, neboť těmito opatřeními se zvyšuje efektivnost zemědělské výroby a podstatně se snižují ztráty. Dělá to dojem, že zemědělské podniky nejsou dosud rovnocenný partner při uzavírání dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Kdybychom my, zemědělci, tak liknavě jako někteří naši dodavatelé dodávali obilí, brambory, maso a mléko, nevím. jak by to na trhu dopadlo.

Jako nová poslankyně prohlašuji, že z jednání výborů pro zemědělství a výživu jsem nabyla přesvědčení, že zemědělské podniky v nadcházejícím období učiní řadu opatření nejen pro zvýšení výroby, ale i pro zvýšení efektivnosti v zemědělské výrobě a potravinářském průmyslu a budou neustále dbát na zvyšování kvality dodávaných výrobků.

Vážené soudružky a soudruzi, závěrem mi dovolte, abych jménem poslanců, členů Československé strany lidové, doporučila Federálnímu shromáždění vládní návrh zákona o státním rozpočtu československé federace na rok 1987 ke schválení. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes. Ďakujem poslankyni Veselej. Súdružky a súdruhovia poslanci, teraz urobíme 20 minútovú prestávku, t. zn., že budeme pokračovať presne o 10.50 hodín.

Po prestávke ako prvý vystúpi poslanec Jozef Belko.

(Jednání přerušeno v 10.30 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 10.50 hodin.)

Předsedající předseda SN D. Hanes: Súdružky a súdruhovia poslanci, budeme pokračovať v rozprave k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte československej federácie na rok 1987. Slovo má poslanec Jozef Belko, pripraví sa poslankyňa Jana Pekařová.

Poslanec SL J. Belko: Vážené súdružky, súdruhovia poslanci, vážení hostia, zahraničný obchod sa objemom vývozu podieľa jednou tretinou na tvorbe národného dôchodku a má veľký národohospodársky význam. Preto i v Hlavných smeroch hospodárskeho a sociálneho rozvoja Československej socialistickej republiky na roky 1986-1990, schválených na XVII. zjazde KSČ, sa zdôrazňuje potreba zvyšovania exportnej schopnosti nášho národného hospodárstva s cieľom sústavne zvyšovať efektívnosť.

Doterajší vývoj priemernej efektívnosti vývozu, meraný rozdielovým ukazovateľom do nesocialistických štátov, je neuspokojivý.

Pri posudozovaní efektívnosti vývozu za tri štvrťroky rozdielový ukazovateľ oproti plánu 90,4 bodov bol dosiahnutý iba 89,7. K zhoršeniu došlo aj oproti skutočnosti roku 1985, v ktorom efektívnosť predstavovala 93,4 bodov. To namená, že FCO sú o vyše 10 % nižšie ako VOC vyvážaných výrobkov.

Pomerne dobrú efektívnosť vykazujú podniky zahraničného obchodu vyvážajúce strojárske výrobky, napr. Pragoinvest a Strojimport. Z organizácií poverených vykonávaním vývozu zlepšila výsledky efektívnosti len Chirana, a to tak oproti skutočnosti minulého roku, ako i oproti plánu tohto roku.

U nestrojárskych výrobkov dobré výsledky dosahuje Československá keramika a Jablonex, ale i niektoré ďalšie.

Naproti tomu nízku efektívnosť dosahujú podniky zahraničného obchodu Kovo, Intersigma, Merkuria a ďalšíe, u ktorých rozdielový ukazovateľ je pod 100 bodov.

Osobitný význam pre československú ekonomiku, tak ako sa uvádza v správe ÚV KSČ, prednesenej generálnym tajomníkom s. Husákom na 4. zasadaní ÚV KSČ, má zahraničný obchod zo ZSSR, ktorého obrat dosahuje 45 %, a so socialistickými štátmi obrat zahraničného obchodu predstavuje dovedna takmer 80 %.

Tento význam zvýrazňuje skutočnosť pozitívneho vývoja efektívnosti vývozu do socialistických štátov, a to tak v porovnaní so skutočnosťou minulého roku, ako aj oproti plánu na tento rok, pretože za 9 mesiacov bol dosiahnutý rozdielový ukazovateľ 115 bodov.

I tu je pozitívny vývoj efektívnosti zabezpečovaný predovšetkým vo vývoze strojárskych výrobkov.

Sú však podniky zahraničného obchodu, ktoré majú i do socialistických štátov pomerne nízku efektívnosť, ako napr. Omnia, Automobilové závody Mladá Boleslav, Drevoúnia a ďalšie.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP