Úterý 9. prosince 1986

Pro otázky životního prostředí musí platit více než kdy jindy myšlenka soudruha Gorbačova, že každé rozhodnutí, každý krok v praktické činnosti se musí hodnotit především podle toho co lidem přináší, jaké má sociální a ideologické důsledky. Žádné výmluvy na objektivní okolnosti nemohou ospravedlňovat necitlivost k potřebám lidí.

Proto také výbory pro kulturu a výchovu ve svém usnesení k projednávanému návrhu zákona o 8. pětiletém plánu ocenily, že problematika tvorby a ochrany životního prostředí byla do návrhu zahrnuta a doporučily Sněmovně lidu i Sněmovně národů návrh zákona o 8. pětiletém plánu schválit. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Štixovi, který byl posledním z písemně přihlášených řečníků. Ptám se, jestli se ještě někdo z poslanců hlásí o slovo. (Nikdo.) Není tomu tak. Prohlašuji tedy rozpravu za skončenou.

Prosím soudruha Potáče o přednesení závěrečného slova.

Místopředseda vlády ČSSR, předseda SPK S. Potáč: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte na závěr k tomuto bodu společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění vyjádřit uspokojení nad tím, že vládní návrh zákona o 8. pětiletém plánu byl zpravodaji i poslanci v rozpravě podpořen a doporučen ke schválení. Dovolte mi ještě sdělit, že vláda Československé socialistické republiky souhlasí s pozměňovacím návrhem § 3 písm. i), který doporučily ústavně právní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tak, jak ho přednesli společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu poslanec Hůla a společný zpravodaj výborů Sněmovny národů poslanec Blažej. Vystoupení poslanců i zpravodajů byla vedena v duchu závěrů XVII. sjezdu KSČ a usnesení 4. zasedání ústředního výboru, které nedávno skončilo. Odráží hluboký zájem poslanců o současné i budoucí úkoly hospodářského a sociálního rozvoje, o potřeby našeho lidu. Myslím, že také odráží znalosti ze života, znalosti z vašich poslaneckých obvodů. Víte sami nejlépe, co se děje v hospodářství, co se děje v naší společnosti.

Chtěl bych ocenit i to, že byly předneseny iniciativní návrhy, jejichž cílem a záměrem - jak jsem mohl sledovat - je hledat další možnosti, jak zabezpečit a splnit náročné cíle, záměry a základní úkoly předloženého návrhu zákona o 8. pětiletce. Chtěl bych vás ubezpečit, že vláda, ústřední orgány, ministerstva i hospodářské organizace posoudí náměty, připomínky a doporučení a využijí jich při hodnocení toho, jak byl rozpracován státní plán, a tedy i návrh zákona, v hospodářských plánech na 8. pětiletku i v hospodářských plánech na rok 1987. Současně jich využijeme při realizaci plánu příštího roku, který je velice náročný.

Protože stojíme před vypracováním dlouhodobého výhledu po roce 1990 na 10-15 let, využijeme jich i při vypracování dlouhodobého výhledu hospodářského a sociálního rozvoje. Jsem přesvědčen, že návrh zákona pomůže k úspěšnému zabezpečení náročných úkolů hospodářského a sociálního rozvoje určeného XVII. sjezdem, a to společným úsilím všech stranických, státních a hospodářských orgánů a organizací i orgánů a organizací Národní fronty za aktivní účasti všech pracujících. Proto znovu doporučuji, abyste návrh zákona o 8. pětiletce schválili. Děkuji.

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Potáčovi. Závěrečné slovo přednese společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu poslanec Hůla.

Společný zpravodaj výborů SL A. Hůla: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, celá rozprava potvrdila, že klíčová otázka zakotvená v závěrech XVII. sjezdu Komunistické strany Československa urychlit sociálně ekonomický rozvoj naší společnosti, podstatně zvýšit výkonnost a efektivnost národního hospodářství - je záležitost života a práce celé naší společnosti. Úkoly k jeho splnění, obsažené v zákonu o 8. pětiletém plánu, se týkají jak výroby, tak nadstavby práce strany, socialistického státu, hospodářských orgánů, odborového hnutí, celé Národní fronty, národních výborů a všech občanů celé naší socialistické vlasti. Poslanci se jménem svých voličů, politických stran a organizací Národní fronty k jejich plnění přihlásili.

Rozprava také potvrdila, že předpokladem ke zvládnutí úkolů je větší disciplína ve všech stupních shora dolů, vyšší náročnost, rozhodnost v boji proti nedostatkům, plýtvání a ztrátám a vysoká odpovědnost vůči společnosti.

Z problémů i námětů pro další práci, obsažených v diskusních vystoupeních ze všech oblastí života naší společnosti vyplynulo, že mezi nejnaléhavější úkoly patří rozhodné zvýšení kvality výroby a výrobků a chtěl bych zdůraznit - vůbec veškeré kvality práce a veškeré činnosti, kterou konáme. Kvalitně ověřené a vyhodnocené experimenty ke zdokonalení soustavy řízení a plánování, stejně jako kvalitně připravená investiční výstavba nebo nová technologie výroby, to všechno taktéž rozhodne o úspěchu 6. pětiletého plánu. Proto žádná nekvalitní práce na všech stupních nesmí zůstat anonymní. Je to náročný přístup k náročným úkolům, tak jak vyplynul i ze 4. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Jsem přesvědčen, že na všech stupních hospodářského řízení a organizace výroby jsou naši pracující schopni potřeby tohoto kvalitního vzestupu, jak jej vyjadřují jednotlivá ustanovení zákona o 8. pětiletce, v celé její šíři a hloubce správně pochopit a podle svých sil a schopností k tomuto vzestupu aktivně a iniciativně přispívat. My, poslanci nejvyššího zákonodárného sboru Československé socialistické republiky, musíme jít příkladem. Děkuji.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Hůlovi. Prosím o závěrečné slovo poslance Blažeje, společného zpravodaje výborů Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec A. Blažej: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia, diskusia poukázala na náročnosť i zložitosť, ale i reálnosť ôsmeho päťročného plánu. Preto ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov odporúčam zhodne s návrhom spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu schváliť predložený vládny návrh zákona o štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky na roky 1986-1990, zákon o ôsmom päťročnom pláne, tlač číslo 7, s úpravou § 3 písm. i), ako odporučil ústavnoprávny výbor, tlač číslo 13. Ďakujem.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Blažejovi. Můžeme přistoupit k hlasování.

V této chvíli jsou v zasedací síni přítomni 183 poslanci Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 68 poslanců zvolených v České socialistické republice a 70 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou schopné se usnášet.

Připomínám, že při schvalování tohoto zákona platí podle článku 42 odst. 2 písm. b) zákona o československé federaci zákaz majorizace.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s vládním návrhem zákona ve znění zprávy ústavně právního výboru Sněmovny lidu a podle doporučení svého společného zpravodaje? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu schválila zákon jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené v České socialistické republice.

Kdo z nich souhlasí s vládním návrhem zákona ve znění zprávy ústavně právního výboru Sněmovny národů a podle doporučení svého společného zpravodaje? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Vládní návrh zákona schválili všichni přítomní poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské socialistické republice.

Kdo z nich souhlasí s vládním návrhem zákona? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikoliv.

I poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice návrh schválili.

Sněmovna národů tedy schválila zákon jednomyslně.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatují, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky schválilo zákon o státním plánu rozvoje národního hospodářství Československé socialistické republiky na léta 1986-1990 (zákon o osmém pětiletém plánu).

Dále máme, soudružky a soudruzi, na pořadu

3

Stanovisko Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k Provolání Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik ze dne 19. listopadu 1986 k parlamentům a národům světa v zájmu odvrácení jaderného nebezpečí (tisk 12).

Prosím předsedu zahraničního výboru Sněmovny lidu poslance Štěpána, aby nás s návrhem seznámil.

Poslanec SL M. Štěpán: Vážený soudruhu předsedo, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahraniční výbor Sněmovny lidu a zahraniční výbor Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSSR projednaly Provolání Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik ze dne 19. listopadu tohoto roku k parlamentům a národům světa v zájmu odvrácení jaderného nebezpečí.

Při hodnocení současné mezinárodní situace, která vznikla po sovětsko-americkém setkání na nejvyšší úrovni v Reykjavíku, zahraniční výbory znovu připomenuly, že lidé v naší zemi vysoce oceňují dalekosáhlé, radikální a komplexní návrhy na jaderné odzbrojení, které na setkání předložil Michail Gorbačov. Vidí v nich reálnost a naléhavost programu XXVII. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu na likvidaci jaderných zbraní a všech ostatních zbraní hromadného ničení do konce tohoto století. Je to předpoklad mírové perspektivy dalšího života na zemi. Proto i naše zem v nich právem spatřuje výraz i svých životních zájmů. Pracující tuto politiku plně podporují. Chápou, že rozšiřuje možnosti míru a socialismu a zužuje prostor pro reakční síly imperialismu. V této situaci ještě výrazněji vyvstává souvislost mezi náročnými vnitřními a zahraničně politickými úkoly, které řešíme.

Soudružky a soudruzi poslanci, zahraniční výbory ocenily, že v souladu se zahraničně politickou linií XVII. sjezdu strany se aktivně podílíme spolu s dalšími socialistickými zeměmi na mírových iniciativách, k nimž mimo jiné patří i návrhy na vytvoření pásem bez chemických a jaderných zbraní ve střední Evropě. Československá socialistická republika významně přispívá k posilování procesu důvěry na evropském kontinentu. Sdílíme plně názor, že zápas při prosazování politiky mezinárodního uvolňování je dnes záležitostí všech mírumilovných států, parlamentů, politických stran a společenských organizací. Dá se říci, že řešení dnešní situace je věci celé sílící mezinárodní koalice, což právem vzbuzuje optimismus.

V Dillíské deklaraci "O zásadách světa bez jaderných zbraní a násilí" znovu spatřujeme, že vytvoření světa míru a mezinárodní bezpečnosti vyžaduje revoluční přestavbu v myslích lidí, výchovu národů k míru a nové přístupy v mezinárodní spolupráci. Nikdy dříve nebylo řešení globálních problémů tak naléhavé jako dnes. Nové myšlení v mezinárodních záležitostech, které se opírá o zásady komplexního systému mezinárodní bezpečnosti, stále patrněji střídá dogmata politiky síly. Československo, tak jak to bylo zdůrazněno i na 4. zasedání ústředního výboru naší strany, má bytostní zájem na upevnění mezinárodní důvěry a odzbrojení. Otevírají se i nové možnosti pro vzájemně výhodnou a rovnoprávnou spolupráci v ekonomické, vědeckotechnické, kulturní a dalších oblastech. Je vidět, a dosti zřetelně, že situace se v mnohém změnila a že není stejná, jako byla před setkáním v Reykjavíku.

Zápas o bezjadernou budoucnost se dostal do kvalitativně nové etapy. Má nový, naléhavý akční rozměr. Obrazně řečeno, zájem na míru vzrostl. Prohlubují se diskuse a jednání k problémům míru a války, zastavení závodů ve zbrojení a odzbrojení. Dá se i říci, že se celkově zaktivizoval mezinárodní život.

Dozrává pochopení u široké světové veřejnosti v základním stanovisku, že hlavní překážkou na cestě k bezjadernému zítřku je nebezpečný program "hvězdných válek" či tzv. strategická obranná iniciativa. Navíc, rozhodnutí USA porušit SALT 2, otevírá cestu neomezenému strategickému zbrojení.

Vzniklá situace, její řešení, žádá nový přístup k problémům bezpečnosti. Potřebuje, jak několikrát prohlásil Michail Gorbačov, nové myšlení v zahraniční politice, novou filozofii mezinárodních vztahů. Dialektika Reykjavíku, jak řekl, je taková: Cíl je blíže, ale situace je složitější.

Zahraniční výbory zdůraznily, že ČSSR principiálně a aktivně přispívá v koordinované a těsné součinnosti s ostatními socialistickými zeměmi na všech úrovních k odvrácení nebezpečí jaderné války a současně posiluje i svůj vlastní vklad do tohoto zápasu.

Soudružky a soudruzi poslanci, složitá mezinárodní situace a napětí ve světě vedly, jak jsme byli informováni, k přijetí Provolání Nejvyššího sovětu SSSR k parlamentům a národům světa.

Základní otázkou současné epochy zůstává zastavení horečného zbrojení, jeho přenesení do kosmu, pokrok v celkovém odzbrojení.

Soudruhu předsedo, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, jménem zahraničního výboru Sněmovny lidu a zahraničního výboru Sněmovny národů Federálního shromáždění doporučuji společné schůzi sněmoven přijmout návrh Stanoviska Federálního shromáždění ČSSR uvedený v parlamentním tisku č. 12, který vám byl předložen.

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci, máte někdo k písemně předloženému návrhu ještě nějaké připomínky nebo doplňky? (Nebyly.) Není tomu tak.

Děkuji zahraničním výborům za předložení Stanoviska. Můžeme o něm hlasovat.

Doporučuji, aby se k němu vyjádřili současně poslanci obou sněmoven. Má někdo proti tomuto postupu námitky? (Nikdo.)

Kdo tedy souhlasí s předloženým návrhem Stanoviska? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Návrh Stanoviska Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k Provolání Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik ze dne 19. listopadu 1986 k parlamentům a národům světa v zájmu odvrácení jaderného nebezpečí byl schválen jednomyslně.

Soudružky a soudruzi poslanci, zítra budeme pokračovat v našem jednání v 8.30 hodin. Jednání bude řídit místopředseda Federálního shromáždění, předseda Sněmovny národů soudruh Dalibor Hanes.

(Schůze přerušena v 17.18 hodin.)






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP