Úterý 9. prosince 1986

Ministerstvá školstva obidvoch republík vypracovali "Hlavné úlohy rezortu školstva po XVII. zjazde KSČ". V súčasnej dobe sa k nim prijímajú konkrétne opatrenia na celej osi riadenia a dôraz sa kladie na realizáciu úloh.

Predovšetkým všetci pedagogickí pracovníci musia zrozumiteľným spôsobom, silou argumentov a konkrétnych príkladov pravdivo objasňovať mladým ľuďom našu politiku, ukazovať jej tesné spojenie s medzinárodnou situáciou, so zápasom, ktorý prebiehal medzi socializmom a kapitalizmom.

Zvlášť cieľavedome a s pedagogickým majstrovstvom treba v nich formovať schopnosť tvorivo uplatňovať učenie marxizmu-leninizmu. V oblasti komunistickej výchovy sú vážne problémy. Zo začiatku sme sa orientovali viac na ateistickú výchovu. Prešli sme fázu, ktorá zdôrazňovala iba racionálne filozogické formovanie svetonázoru. Ukazuje sa, že treba viac využívať morálne, edtetické a emocionálne formovanie svetového názoru detí a mladých ľudí. Len súlad vlastností a charakterových čŕt, súlad racionálnej a emocionálnej zložky v oblasti človeka mu totiž umožní vnímať a chápať svet, rozlišovať v ňom medzi dobrom a zlom v zmysle humánných princípov socialistickej spoločnosti, v zmysle cieľa našej výchovy výchovy všestranne a harmonicky rozvinutej osovnosti. V našej výchove musí vždy dominovať zásada, že mravné je len to, čo je súčasne krásne, a naopak, krásne je vždy vnútorne späté s m avným. Treba využívať nové formy výchovného pôsobenia. Prax je taká, že vo výchovno-vzdelávacej práci sme sa donedávna zameriavali prevažne na vzdelávanie. Pridávanie poznatkov samo o sebe pre výchovu nestačí. Človeka treba zapojiť do aktívneho boja za socializmus primerane veku. Aktivizovať ho, učiť ho formulovať a ujasňovať si názor na veci okolo - to musí robiť učiteľ a rodičia a potom zväzácka a pionierska organizácia. Tieto organizácie pri formovaní svetonázoru, popri dosiahnutých úspechoch, majú dosť formálnosti. Po dlhom čase si až teraz začíname pripušťať, že najväčšiu rezervu máme vo výchove. To znamená, že je potrevné zvyšovať účinnosť výchovy sústavnou modernizáciou obsahu vzdelá vania a posilniť spojenie so životom a praxou.

Učiť žiakov k zodpovednosti, vzťahu k práci, čestnosti, zodpovednosti nielen za seba, ale aj za kolektív, lásku k socialstickej vlasti a internacionálne cítenie treba začať už na základnej škole a na alších stupňoch školskej sústavy to prehlbovať a rozvíjať. Naučiť ich, aby takéto presvedčenie prejavovali v činoch prospěšných ďalšiemu rozvoju našej vlasti, pre upevnenie jednoty a sily socialistického spoločenstva a mieru na celom svete, Tam, kde sa nedarí socialistický vzťah k práci úspešne formovať, kde mládí ľudia odchádzajú do praxe s povrchnou znalosťou základdov socialistickej výroby a spoločenského života, tam ťažko možno hovoriť o komunistickej výchove. Tam je škola odtrhnutá od života.

Pracovný charakter základných a stredných škôl treba posilniť najmä širším a systematickejším zapájaním detí a mládeže do vedeckotechnického rozvoja, do stredoškolskej odbornej činnosti, skvalitnením odbornej a spoločenskej praxe, účinnejším prehlbovaním uvedomelej morálky, bojom proti priemernosti.

Súčasná úroveň vedeckotechnického pokroku v socialistických krajínách, Komplexný program vedeckotechnického pokroku členských krajín RVHP do roku 2000 si vyžaduje kvalitatívne nové úlohy pri príprave mladej generácie pre realizáciu komplexného programu elektronizácie nášho národného hospodárstva. Na porade vedúcich predstaviteľov štátnych orgánov riadiacich prípravu mládeže na robotnícke povolania v socialistických krajinách, podpredseda vlády ČSSR s. Lúčan povedal: " ... pokračovať v našom diele na prelome druhého a tretieho tisícročia, v epoche prudko prebiehajúcej vedeckotechnickej revolúcie, môžu len vysoko vzdelaní, politicky uvedomelí a plne kvalifikovaní ľudia. Našou provoradou povinnosťou je preto všestra ne pripraviť mládež na toto poslanie. A to sa netýka len tých, ktorí sa usilujú o získanie vysokoško ského diplomu, ale všetkých. To predovšetkým znamená vychovávať budúcich robontíkov tak, aby mali patričné teoretické a odborné vzdelanie a potrebnú prax, aby mohli dôstojne prevziať a rozvíjať výsledky ľudského poznania, umu, ktoré vytvorili predchádzajúce revolučné generácie", koniec citátu.

Československo sa radí medzi tie štáty, ktoré dosiahli v tomto smere veľa. Máme rozpracovaný dlhodobý program elektronizácie vo výchove a vzdelaní i realizačný program do roku 1990. Podmienkou účinného a efektívneho zavádzania a využ vania výpočt vej techniky je príprava učiteľov na odborno technické i pedagogické zvládnutie tejto problematiky. Ďalšou závažnou podmienkou je materiálno-technické zabezpečenie.

Kým príprava učiteľov už prebieha a mnohé školy už majú preškolených a kvalifikovaných pedagógov, materiálno-technické vybavenie zaostáva. Chýba didaktická a výpočtová technika, ale aj ďalšie učebné pomôcky, ktoré sú nezbytné pri realizácii nového projektu. A tie, ktoré sú, sú veľmi drahé nepodarky, lebo sú nekvalitné a poruchové. Nie všetky učebnice, ktoré sú pre žiakov základnou pomôckou, sú vyhovujúce. Mohlo by sa aj u nás, tak ako v ZSSR, pristúpiť ku konkurzovému vydávaniu učebníc.

Ako som už spomenula, vybavenost škôl novou technikou je jedným z významných predpokladov kvalitnej prípravy žiakov pre ďalší život a prácu. KSČ a vláda postupne vytvárajú potrebné podmienky, ale splnenie úloh, ktoré kladie na školy Projekt výchovno-vzdelávacej sústavy, bude hodne záležať na adtívnej a iniciatívnej pomoci podnikov, závodov, družstíev a spoločenských organizácií združených v národnom fronte umožnením obsahovo dobre pripravených exkurzií a odbornej praxe.

Nemôžeme byť spokojni s úrovňou ovládania cudzích jazykov. Po mnohých rokoch učenia ľudia sa nevedia dohovoriť a študovať svetové novinky v technike a humanitných vedách. Tu je potrebné, aby školy mali k dispozícii audioorálne učebné pomôcky, aby sa tak zlepšila výuka jazykov. O to sa musia viac starať príslušné pedagogické ústavy.

Televízne a rozhlasové vysielanie pre školy má u nás už svoju tradíciu ako účinný prostriedok pri sprístupňovaní najnovších poznatkov vedy a techniky. Školy však v dostatočnej miere nevyužívajú prednosti a výhody týchto vysielaní. Jednak preto, že nie všetky školy sú dostatočne vybavené aparátmi a ďalšou váž ou prekážkou je problém, že z rôznych objektívnych príčin nie je možné zabezpečiť preberanie učiva, ku ktorému sú televízne a rozhlasové vysielania v tom istom čase na všetkých školách, čo je na škodu veci, lebo podľa všeobecného názoru učiteľov, obsahové a metodické spracovanie učiva je naozaj kvalitné.

Technický pokrok v blízkej budúcnosti výrazne zasiahne aj do škôl. Vo výchovno-vzdelávacom procese sa bude uplatňovať komplexne viacero komunikatívňnych systémov, budú sa hľadať najúčinnejšie cesty a spôsoby, abo využiť výdobytky modernej techniky vo vyučovaní. Perspektívne bude treba vybaviť školy takými technickými zariadeniami, aby každý žiak mohol sledovať vzdelávací program v rovnakej kvalite (projekčná televízia, monitory pre žiakov). Zaznamenávanie televíznych relácií na videokazety by vyriešilo závažný problém začleňovania televíznych relácií do vyučovacích hodín - učiteľ by ich mohol využiť pri preberaní príslušnej učebnej látky, pri opakovaní i pri preverovaní vedomostí. Naliehavo treba riešiť i problém racionálnej deľby práce medzi Čs. televíziou a Čs. rozhlasom tak, aby spoločne pokryli príslušné časti učebnej látky jednotlivých predmetov podľa premysleného ideovo-tématického plánu.

V socialistických štátoch aj vo vyspelých kapitalistických krajinách sa otázkami využitia audiovizuálnych prostriedkov vo výchove a vzdelávaní zaoberajú početné vedecko-pedagogické inštitúcie. V ZSSR je vedeckovýskumný ústav pre vybavenie škôl technickými prostriedkami pri Akadémii pedagogických vied v Moskve, ktorý vypracúva technicko-pedagogické požiadavky na projektovanie učebných pomôcok a prostriedkov pre jednotlivé typy škôl. V MĽR je to výbor pre audiovizuálne pomôcky v Budapešti, ktorý vydáva aj svoj časopis, v NDR uvedenú problematiku rieši Ústav pre učebné pomôcky pri Akadémii pedagogických vied v Berlíne. V Rakúsku je Štátne stredisko pre audiovizuálne prostriedky vo výchove a vyučovaní vo Viedni. Na Slovensku je na problematiku školského vysielania televízie, rozhlasu a problematiku školského filmu vyčlenený vo Výskumnom ústave pedagogickom v Bratislave iba jeden pracovník.

Úlohou pedagogických fakúlt a fakúlt, ktoré vychovávajú budúcich učiteľov, je pripraviť svojich poslucháčov na využívanie audiovizuálnych prostriedkov vo vyučovaní.

V nadšení pre novú techniku, elektronizáciu a ďalšie moderné prostriedky, nesmieme sa dostať do situácie, že zabudneme, že vychovávame mysliaceho človeka, ktorého musíme viesť k samostatnej a tvorivej práci a nie len manipulovať s aparatúrami, hoci by boli akokoľvek zložité. Osobnosť učiteľa nemôže v škole nikto a nič nahradiť.

Osobný príklad pedagóga, jeho politické, odborné i morálne kvality sú pre dobrú prípravu mladých ľudí na život a na prácu rozhodujúce. Preto uskutočnenie programu ďalšieho urýchleného rozvoja našej ekonomiky, vyžaduje zvyšovať nároky nielen na výchovu a odbornú prípravu mladých pracovníkov, ale predovšetkým na kvalitu ich učiteľov a vychovávateľov.

Je to v súlade s líniou XVII. zjazdu KSČ a v objektívnom záujme celej našej spoločnosti.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Lefflerové. Slovo má poslanec Štix.

Poslanec SL V. Štix: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, v období, kdy naše ekonomika prochází procesem intenzívního rozvoje, jednou z hlavních podmínek pro jeho další pokračování je najít účelný vztah mezi ekonomikou a životním prostředím a zastavit narušování ekologické rovnováhy v přírodě. Kvalifikovaně o problematice životního prostředí hovořil ve zpravodajské zprávě s. poslanec Anton Blažej. Nechci opakovat stejné myšlenky, a proto mi dovolte, abych poukázal alespoň na některé problémy v našem Severomoravském kraji, který patří vedle Severočeského kraje a hlavního města Prahy k nejvíce postiženým.

Specifickým problémem životního prostředí v okrese Karviná, kde žiji a pracuji, jsou negativní dopady hlubinné těžby černého uhlí, které se výrazně projevují i na povrchu. Vyhlášené dobývací prostory devíti důlních podniků zaujímají plochu 15 tis. hektarů, což je 40 % celkové rozlohy okresu. V tomto území se probíhající důlní činnost projevuje poklesy zemského povrchu, které dosahují hodnoty od 1 do 10 m. Tyto výrazné poklesy povrchu ve svých důsledcích znamenají, že na dotčeném území dochází k devastaci všech povrchových objektů, jako jsou obytné budovy, občanská vybavenost, ale i k vážným narušením liniových staveb, jako jsou silnice, mosty, vodovodní a kanalizační řady apod. Jen za období 5.-7. pětiletky tak bylo sneseno 5300 bytových jednotek, vedle úbytku bytového fondu byly asanovány i stavby občanské vybavenosti v hodnotě 1,7 mld. Kčs.

Za náhradní výstavbu poddolovaných objektů jsou zodpovědni správci dotčených objektů, nikoliv těžební organizace. Podle stávající plánovací metodiky rozvojové stavby i stavby asanačního charakteru jsou řešeny v plánu z jednoho investičního limitu. To ve svých důsledcích znamená, že pro zachování a udržení životních podmínek obyvatel okresu je nutno prioritně zabezpečovat asanační stavby - tedy ty, které již na území okresu postaveny byly. Vzhledem k omezení investičních limitů a nedostatečným stavebním kapacitám pak dochází k tomu, že další rozvojové investice, běžně realizované v jiných okresech bez důlní činnosti, není možno realizovat, což má za následek velké nedostatky v komplexní vybavenosti sídel okresu, především pak okresního města Karviná a města Havířov.

Řešení situace vyžaduje změnu stávající plánovací metodiky s tím, že stavby náhradní asanační výstavby by byly plánovány jako samostatné kategorie investiční výstavby s přednostním přidělením investičních limitů a s příslušnými prioritami ve vazbě na stavební kapacitu. Vytvoření samostatné kategorie investic asanačních staveb a jejich vyčlenění z účelové investiční výstavby by umožnilo jednak objektivnější posuzování celé problematiky investic ve vztahu k rozvoji poddolovaných oblastí, ale současně by to i vedlo k objektivnějšímu posouzení celospolečenských nákladů na těžbu uhlí. Vzhledem k tomu, že těžba uhlí v okrese Karviná bude pokračovat i do budoucna se všemi průvodními negativními jevy, doporučuji, aby požadavek okresních orgánů na změnu plánovací metodiky asanačních staveb byl v centrálních orgánech posouzen a uveden do praxe.

Soudružky a soudruzi poslanci, zamyslíme-li se jak pomoci realizovat řadu významných opatření, obsažených v závěrech XVII. sjezdu KSČ a "Hlavních směrech hospodářského a sociálního rozvoje Československé socialistické republiky na léta 1986-1990" ve prospěch životního prostředí, musíme výrazně zlepšit ideově výchovnou činnost v této oblasti.

Myslím, že povinností nás, poslanců l výborů sněmoven, je mimo jiné prohlubovat kontrolní činnost a uvědomovat si, že pouhé vytyčení zákonných povinností bez důsledné kontroly, bez souběžného zajištění finančních, materiálových a výrobních kapacit sloužících k ochraně životního prostředí, samo o sobě nestačí k žádoucí změně dnešního nepříznivého stavu. Právě kontrolní činnost při prosazování celospolečenských zájmů, vycházející z přísného dodržování právních předpisů, nám může významně pomoci zlepšit stav životního prostředí.

Jak vyplynulo z prokurátorské prověrky v našem kraji, v řadě hospodářských organizací není dosud vnitřní kontrolní činnost na úseku péče o životní prostředí nedílnou součástí řídící práce a neslouží jako nástroj k plnění úkolů, které pro organizace vyplývají z právních předpisů. O posledním případu vážného poškození životního prostředí na Ostravsku v minulých týdnech jste byli jistě informováni z denního tisku. Musíme důsledně dbát na to, aby byla v plném rozsahu prosazena zásada, která je vyjádřena v našich právních předpisech, že za poškození životního prostředí odpovídá především ten, kdo je způsobil.

Významným článkem organizace péče o životní prostředí, který může uplatňováním kontrolní činnosti zajistit žádoucí prospěch, jsou národní výbory. Skutečností však zůstává, že národní výbory dosud svou kontrolní činnost nerozvinuly v takovém rozsahu a do takové kvality, aby se stala účinným a efektivním nástrojem upevňování zákonnosti a disciplíny v této oblasti. A zde je na nás, na poslancích všech stupňů, místními národními výbory počínaje a Federálním shromážděním konče, abychom pomohli tento nedostatek řešit.

Vzpomenu jen několik příkladů. Poznatky prokuratury ukazují, že národní výbory neakceptují řadu odůvodněných návrhů inspekčních orgánů, a to údajně z těch důvodů, že chtějí zajistit základní potřeby obyvatel a činnost hospodářských organizací. Také uplatňování postihů navrhovaných hygienickou službou nenachází potřebnou odezvu a rozhodnost na národních výborech, neboť nejsou vyvozována potřebná sankční opatření pro jednotlivce i organizace.

V ochraně čistoty vod je vodohospodářský dozor národních výborů z hlediska jeho soustavnosti i z hlediska rozsahu na nízké úrovni. Dozor je převážně prováděn jen odbory vodního a lesního hospodářství ONV při stavebních a kolaudačních řízeních a v ostatních případech jen na základě stížností občanů. Za uspokojivé nelze označit ani realizace navrhovaných opatření Státní vodohospodářskou inspekcí, neboť národní výbory nevyvozují v řadě případů účinné postihy vůči hospodářským organizacím, které znehodnocují stav životního prostředí. Domnívám se, že je potřebné na tomto úseku provést rozbor příčin, které tento stav způsobují.

Rovněž u vodohospodářské problematiky je nutno se vypořádat s výrazným snížením výjimek, které poskytují národní vlády z "vodního zákona". V 8. pětiletce to umožní rozsáhlejší výstavbu čistíren odpadních vod, neboť na čištění odpadních vod je ve státním plánu věnován více než dvojnásobek investičních prostředků oproti 7. pětiletce. Také přijaté zásady pro poskytování výjimek při vypouštění odpadních vod odchylně od vodního zákona pozitivně směřují k minimalizaci výjimek a přenášejí zejména u čistíren odpadních vod odpovědnost na orgány národních výborů.

V Severomoravském kraji se konkrétně prosazuje směr řešení největších zdrojů znečištění s koncepcí postupu výstavby čistíren odpadních vod od pramenů potoků. Rozpočtové náklady zahajovaných staveb na úseku ochrany vod se oproti 7. pětiletce zvyšují téměř čtyřikrát.

Na úseku čistoty ovzduší jsou v plánu 8. pětiletky vyčleněny podstatně nižší investiční prostředky, které řeší situaci pouze u dvou zásadních zdrojů znečištění, a to odprášením tepláren Nové huti Klementa Gottwalda a Vítkovických železáren a strojíren Klementa Gottwalda v Ostravě. Ostatní investice nejsou zásadního charakteru.

Problematika ochrany životního prostředí přestala být výlučně záležitostí jednotlivých států. Zejména přenosy škodlivin v ovzduší a vodě přecházejí hranice států a negativně ovlivňují prostředí na velké vzdálenosti. Tak, jak postupně narůstá poškozování prostředí mimo jurisdikci států, které znečišťují, tak narůstá tlak poškozených na omezování transhraničního znečišťování.

Mezinárodní spolupráce v ochraně a tvorbě životního prostředí se stala integrální součástí naší zahraniční politiky, protože ekologická ochrana se stále více dává do souvislosti s obecnou bezpečností a suverenitou.

Československá socialistická republika přistoupila k Úmluvě o přenosu škodlivin v ovzduší přecházející hranice našeho státu. Pracuje v Mezinárodní unii pro ochranu přírody a přírodních zdrojů. Stala se smluvní stranou v Úmluvě o spolupráci členských států RVHP v oblasti ochrany vodních zdrojů před znečištěním a zvažuje účast v dalších evropských dohodách o ochraně životního prostředí. Cílem těchto dohod je snížit poškození životního prostředí jak na vlastním území, tak i za hranicemi státu. Tyto úmluvy jsou včleněny do hlavních směrů československé vědeckotechnické politiky na úseku ochrany a tvorby životního prostředí. Jsou součástí i dlouhodobé politiky vyspělé socialistické společnosti.

Soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych celkově shrnul, že velikou úlohu při realizaci závěrů XVII. sjezdu KSČ ve prospěch životního prostředí mají všechny volené zastupitelské orgány. Nejde jen o plnění tradičních povinností, ale půjde o to, aby se všem podařilo sehrávat v řadě oblastí důležitou koordinační i kontrolní funkci a upozorňovat výkonné orgány státní správy na nedostatky a dbát, aby tyto nedostatky byly důsledně řešeny.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP