Úterý 10. října 1989

Spravedlivé odměňování přitom není vůbec složitý problém. Vyjádřil jsem zde již jednou myšlenku, že zásadním problémem v odměňování je odvaha vedoucích pracovníků se v této problematice angažovat.

Dovolte mi recept, který je nesmírně jednoduchý. Vezme se zkušený a spravedlivý vedoucí s určitou částkou peněz na rozdělování, který ovšem musí být nejen zkušený a spravedlivý, ale i statečný. Vedoucí, který bude umět říci Frantovi, že má plat o čtvrtinu menší, protože neudělal to, co měl a že jeho čtvrtinu dostane Karel s Jirkou, protože to za něho museli dohnat. Nesmírně jednoduché.

Spravedlivé odměňování budeme mít vyřešeno tehdy, až všude budeme mít takovéto vedoucí. Není to podle mne nic složitého, protože to dělaly celé generace vedoucích a mistrů v dobách, než jsme začali dělat ze spravedlivého odměňování vědu.

Soudružky a soudruzi, z toho, co jsem řekl, plyne jediné poučení: má-li mít naše snaha o spravedlivé odměňování úspěch, musí se stát obsahem každodenní odborně politické práce na každém pracovišti. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředsedkyně SL E. Železniková: Ďakujem poslancovi Kryllovi, slovo má poslanec Madarász. Pripraví sa poslanec Matoušek.

Poslanec A. Madarász: Vážený súdruh generálny tajomník, vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vážení hostia, zákon č. 88 zo dňa 14. 6. 1988 o štátnych podnikoch sa na poľnohospodárskom úseku týka predovšetkým štátnych majetkov.

V súčasnej dobe hospodári v ČSSR 174 štátnych majetkov, z toho 71 je vedených ako zaostávajúce. Štátne majetky hospodária približne na 30 % poľnohospodárskej pôdy ČSSR v 70 % vo výrobných oblastiach zemiakárske až horské.

V porovnaní s JRD majú štátne majetky menej pracovníkov - 75 % k JRD - a sú lepšie vybavené základnými prostriedkami - 117 % k JRD.

Toto všetko sa premieta do celkových výsledkov finančného hospodárenia majetkov, ktoré v porovnaní s JRD boli a sú nákladovo a ziskovo horší. Pritom problém nie je v tom, že by štátne majetky mali na 1 ha poľnohospodárskej pôdy vyššie náklady, ale skôr v tom, že pri týchto nákladoch je intenzita výroby nižšia.

V porovnaní s JRD majú štátne majetky tiež výrazne nižší podiel vedľajšej - predtým pridruženej - činnosti. Kým napr. v r. 1987 u JRD bol podiel vedľajšej činnosti na výkonoch 20,2 % a na zisku z tejto činnosti 55 %, u štátnych majetkov bol podiel na výkonoch 5,7 % a na zisku len 25,6 %. Dôchodková situácia štátnych majetkov sa riešila pomocou diferenciálnych príplatkov, ktoré boli v porovnaní s JRD cca o polovicu vyššie.

Zmena v ekonomických nástrojoch od roku 1989 sa urobila pre oba sektory rovnako a tiež na rovnakých princípoch je zjednotené i zaradenie družstiev a štátnych majetkov do produkčno-ekonomických skupín. Riešenie dôchodkovosti štátnych majetkov nemožno realizovať ako doposiaľ len zvyšovaním uhradzovacích nástrojov, ale cestu je nutné vidieť vo väčšej výkonnosti a efektívnosti štátnych majetkov. Potrebné finančné prostriedky budú štátnym majetkom s nedostatečnou tvorbou vlastných zdrojov poskytnuté z mimocenových nástrojov, no ich poskytovanie bude spojené so zvláštnym režimom.

Vážené súdružky a súdruhovia, vo svojom diskusnom príspevku by som sa chcel zapodievať problematikou štátnych podnikov, t. j. štátnych majetkov predovšetkým vo svojom volebnom obvode.

V období rokov 1971-1977 sa v našom rimavskosobotskom okrese vykonala rozsiahla koncentrácia a arondácia pôdy medzi sektormi štátnych majetkov a jednotných roľníckych družstiev. Postupne sa uskutočňovala špecializácia výroby.

V roku 1988 boli v okrese 3 štátne majetky a 2 špecializované štátne majetky, a to Semenársky štátny majetok a Plemenársky podnik s priemernou výmerou 6635 ha poľnohospodárskej pôdy. Od 1. júla 1988 sa Štátny majetok Šafárikovo stal štátnym podnikom. Zo strany zakladateľa Ministerstva poľnohospodárstva a výživy SSR povereným garantom, riaditeľom Okresného oddelenia MPVž boli zabezpečené všetky organizačné otázky v zmysle zákona o štátnom podniku v prípravnom období na založenie štátneho podniku. Na zabezpečenie volieb do samosprávnych orgánov a riaditeľa štátneho podniku bolo spracované a odsúhlasené so zakladateľom a OV KSS politicko-organizačné zabezpečenie. Na základe toho boli uskutočnené voľby delegátov, členov rady a predsedu rady pracovného kolektívu a riaditeľa podniku.

Od 1. 1. 1989 Štátny majetok Bátka, Štátny majetok Jesenské a Štátny majetok Rimavská Sobota sa stali kombinátnymi podnikmi novozriadeného Poľnohospodársko-potravinárskeho kombinátu "Rimava" š. p., v pôsobnosti riadenia MPVž SSR. Plemenársky podnik je koncernovým podnikom Štátneho plemenárskeho podniku, š. p., Bratislava.

V pôsobnosti riadenia Okresného oddelenia MPVž v Rimavskej Sobote ostal Štátny majetok Šafárikovo, š. p., s výmerou 8687 ha poľnohospodárskej pôdy, z toho 4890 ornej pôdy, ktorý je najväčším štátnym majetkom s najzložitejšími podmienkami hospodárenia v okrese a aj s najhoršími hospodárskymi výsledkami. Je už druhú päťročnicu v súbore zaostávajúcich podnikov.

Štátny majetok Šafárikovo. š. p., je organizačne veľmi náročným podnikom, rozlohou v rozpätí až 40 km s podmienkami od kukuričnej výrobnej oblasti až po horskú výrobnú oblasť. Jeho širšia špecializácia bola určovaná výrobnými podmienkami vhodnými pre pestovanie plodín potrebných pre potravinársky priemysel, ktorý v okrese je vybudovaný hlavne pre pestovanie cukrovej repy a experimentálnou výstavbou farmy dojníc pre 1000 kusov.

Vybavenosť Štátneho majetku Šafárikovo, š. p., na 1 ha poľnohospodárskej pôdy základnými prostriedkami je na priemere okresu všetkých poľnohospodárskych podnikov, ale aj ďaleko nižšia s podnikmi približne s rovnakými podmienkami a štruktúrou výroby. U štátnych majetkov v okrese je vybavenosť základnými prostriedkami v priemere 43 459 Kčs na 1 ha poľnohospodárskej pôdy a u Štátneho majetku Šafárikovo 34 950 Kčs na 1 ha poľnohospodárskej pôdy. Aj stupeň opotrebovanosti základných prostriedkov je vysoký vyše 32 %. Osobitne sa to prejavuje u hospodárskych budov, čo si vyžaduje zabezpečovať veľký rozsah rekonštrukcií a modernizácie. Ani veľkokapacitné a experimentálne stavby pre živočíšnu výrobu nevyhovujú požiadavkám intenzívnej výroby a nie sú preto ani v plnom rozsahu využívané. Plánuje sa aj u nich uskutočniť rekonštrukcie.

Závlahy, ako jeden z dôležitých intenzifikačných faktorov v najprodukčnejšej časti Šafárikova sú vybudované len na výmere 468 ha a do roku 1990 bude vybudovaná veľkoplošná závlaha na výmere 665 ha. Efektívnosť prostriedkov vložených do tejto investície je ohrozená stále sa zhoršujúcou kvalitou vody v rieke Slaná, znečišťovanou papierňami v Gemerskej Hôrke, okres Rožňava. To však má dosah aj na vybudované závlahy u ďalších 4 JRD.

Doterajšie nedostatočné pracovné, sociálne, ale aj finančné zabezpečenie, ktoré je z nižšej úrovne hospodárenia, spôsobuje aj nižšiu pracovnú vybavenosť. Keď na 100 ha poľnohospodárskej pôdy vykazuje sektor JRD 141 trvale činných pracovníkov, tak Státny majetok len 102 - pritom s 18,7 % zastúpením cigánskych občanov.

Horšia je aj kvalifikačná vybavenosť, keď na tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy v JRD pripadá 3,2 % a na štátnych majetkoch len 2,3 % vysokoškolákov. Podobne horšia situácia je aj u ďalších vzdelanostných kategórií. Súčasne dochádza k veľkej migrácii pracovníkov, zvlášť vysokoškolsky vzdelaných. V roku 1988 bolo prijatých dovedna 25 pracovníkov a zároveň uvoľnených 145 pracovníkov.

Štátny majetok Šáfárikovo, ako dlhodobo zaostávajúci podnik, boj aj na 8. 5RP zaradený do konsolidácie. Za hodnotené posledné 3 roky neboli splnené rozhodujúce výrobné úlohy intenzifikačného programu a tým ani plánovaný hospodársky výsledok. Nepodarilo sa dosiahnuť prednostný rast rastlinnej výroby. Značné problémy sú v pestovaní technických plodín, ale aj objemových a jadrových krmív pre živočíšnu výrobu, čím je značne ovplyvnená úžitkovosť hospodárskych zvierat. Proces efektívnej konsolidácie v živočíšnej výrobe sťažuje aj proces likvidácie leukózy hovädzieho dobytka.

Prechodom štátneho majetku na štátny podnik a zmenou hospodárskeho mechanizmu od 1. 1. 1989 Štátny majetok spracoval za pomoci okresného oddelenia MPVž výrobno-finančný plán pre rok 1989 v súlade s novými ekonomickými nástrojmi. Najzávažnejšie zmeny, ktoré v značnej miere ovplyvnili oblasť prvotných nákladov, je odvod objemu miezd a odmien, ktorý robí v ročnom objeme 16,7 mil. Kčs a predstavuje z celkových nákladov 11 %.

Vzhľadom na to, že Štátny majetok vo svojom výrobno-finančnom pláne nevedel zabezpečiť povinný minimálny prídel do podnikových fondov zo zdrojov na rozdelenie, ani bilančnú vyváženosť v pláne investičnej výstavby, dal žiadosť o zaradenie do súboru podnikov hospodáriacich v osobitnom režime, kde bol aj zaradený.

Podnik v súvislosti so zaradením do osobitného režimu za pomoci okresného oddelenia MPVž a biologických služieb vypracoval konsolidačný program na trojročné obdobie, ktorý bol okresným oddelením Ministerstva poľnolhospodárstva a výživy odsúhlasený.

Okresné oddelenie MPVž napomáhalo Štátnemu majetku riešiť organizačnú štruktúru, výrobnú štruktúru, rozpracovanie úloh na chozrasčotné jednotky a kádrové zabezpečenie. Pravidelne sa sleduje plnenie plánovaných úloh a konsolidačného programu a aktívne sa pracovníci oddelenia zúčastnia na základe analýz riešenia pre zvýšenie efektívnosti rastlinnej a živočíšnej výroby. Pomáhajú pri zabezpečovaní zdrojov pre rekonštrukcie a pomáhajú vytvárať podmienky pre stabilizáciu pracovníkov usmernením stabilizačných príspevkov.

Štátny majetok k 30. 6. tohto roku vykazuje priaznivé plnenie nákupných úloh v živočíšnej výrobe v mäse, ale aj v dodávke mlieka, čo dáva predpoklad k splneniu celoročných úloh. V plnení výrobných úloh aj v tomto roku podnik dosahuje nízke prírastky u hovädzieho dobytka. To ovplyvnilo v značnej miere polročné neplnenie hrubej poľnohospodárskej výroby v živočíšnej výrobe a nie je predpoklad do konca roka túto produkciu splniť.

V rastlinnej výrobe do konca augusta zaznamenal výpadok z výroby husto siatych obilovín 2 mil. Kčs. Očakáva sa aj výpadok u ďalších plodín. Za tejto skutočnosti Štátny majetok očakáva neplnenie hrubej poľnohospodárskej produkcie. V nadväznosti na neplnenie poľnohospodárskej produkcie očakávajú sa aj nižšie tržby ako sa plánovalo. Tento výpadok predpokladá sa nahradiť z ostatnej nepoľnohospodárskej činnosti.

V oblasti nákladov za hodnotené obdobie Štátny majetok vykazuje úsporu oproti plánu, ktorá na konci roku môže pokryť výpadok poľnohospodárskej produkcie. To však cez zmenu stavu zásob výrobkov a zvierat zníži oblasť výnosov. V konečnom dôsledku podnik očakáva plnenie hospodárskeho výsledku na konci roka podľa plánu 2,8 mil. Kčs.

Na Štátnom majetku sa s prísľubom z fondu sústavy vytvárajú zdroje na rozdelenie v hodnote 6,7 mil. Kčs. Takto bude zabezpečená plánovaná tvorba fondov v rozsahu minimálneho podielu. Úverové zaťaženie podniku v investičnej oblasti nie je. V prevádzkových úveroch v prepočte na 1 ha poľnohospodárskej pôdy je nižšie ako je priemer ostatných poľnohospodárskych podnikov v okrese a je 2817 Kčs.

Prechod na štátny podnik a príprava na voľby orgánov socialistickej samosprávy a riaditeľa podniku si vyžiadalo značné časové a pracovné úsilie spojené aj s nezhodami kandidátov na riaditeľa, kde námestník, ktorý kandidoval, po pol roku na vlastnú žiadosť bol uvoľnený. Zvolené orgány samosprávy ešte stále necítia zodpovednosť za hospodársky a sociálny chod podniku, ako by sa vyžadovalo a ako to je i v zákone stanovené. Niektoré problémy spojené s organizáciou riadením aj napriek zlepšeniu situácie pretrvávajú. Pomaly sa odstraňujú nedostatky v zabezpečovaní výrobných úloh.

Vylepšovaním kádrov na vedúcich funkciách a prísľubom finančných prostriedkov z fondu sústavy, vytvárajú sa dobré možnosti, aby štátny podnik Šafárikovo sa stal schopný po troch rokoch samofinancovania.

Čo sa týka prepočtu plánu roku 1989 podľa podmienok roku 1988 a 1989, nie sú predpoklady príliš uspokojivé. Tak napr. v celom Západoslovenskom kraji mali štátne majetky v uplynulom roku zisk 175,2 mil. Kčs, ale plánovaný zisk tohto roku v ekonomických podmienkach 1989 vychádzal v dobe vykonávaných poslaneckých prieskumov stratou 17,5 mil. Kčs. Pri podrobnejšom rozbore sa ukázalo, že zo strany poľnohospodárskych podnikov boli niektoré veci nadhodnotené alebo podhodnotené, v niektorých prípadoch i preto, že nemali v dobe spracovania plánu k dispozícii príslušné cenníky. Priebeh tohto roku však ukazuje, že možno predpokladať podstatne pozitívnejšie výsledky, ale zodpovedné vyhodnotenie bude možné vykonať až po uzavretí tohto roku - prvého roku nového hospodárskeho mechanizmu.

Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředsedkyně SL E. Železniková: Ďakujem poslancovi Madarászovi. Slovo má poslanec Matoušek. Pripraví sa poslanec Zelenka.

Poslanec Matoušek: Vážený soudruhu generální tajemníku, vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, vážení hosté, naše stavebnictví je dlouhodobě kriticky sledováno celou veřejností a zabývají se jím stále intenzívněji jak naše vláda, tak i nejvyšší orgány KSČ. Tento zájem je zcela opodstatněný, neboť stavebnictví je odvětví, které velmi výrazným způsobem ovlivňuje život celé společnosti. Vzhledem k tomu, že v mém volebním obvodě působí kromě Okresního stavebního podniku i dva významné stavební podniky tzv. velkého stavebnictví - Pozemní stavby a Průmyslové stavby, i vzhledem k tomu, že v jednom z nich již řadu let pracuji, chtěl bych uvést některé poznámky o působení zákona o státním podniku právě ve stavebnictví. Většina z nich bude sice vyplývat ze zkušeností státního podniku Pozemní stavby Gottwaldov, ale mnohé se dají zobecnit na celé pozemní stavitelství, případně na stavitelství vůbec.

Celá řada poznatků podobných jako mám já zde už sice zazněla, ale při monotematickém zaměření schůze Sněmovny lidu je to pochopitelné a není nutno, abych se jim zcela vyhnul. Nejdříve k experimentu.

Na základě dobrých výsledků v předchozích letech projevil náš podnik iniciativu a požádal o zařazení do komplexního experimentu hospodaření. Tomuto požadavku bylo vyhověno a podnik byl od 1. 1. 1988 do experimentu zařazen, tehdy ještě jako součást oborového podniku Pozemní stavby Brno. Experiment, ve kterém bylo pokračováno i po ustavení státního podniku - to bylo 1. 7. 1988 - proběhl v několika oblastech a my jsme poměrně dost zkušeností získali v oblasti usměrňování mzdového vývoje. Podnik si mohl ověřit způsob odměňování pracovníků v přímé závislosti na dosahovaných hospodářských výsledcích, tedy tvorbu tzv. výsledkových mezd, jejichž výše je na úrovni podniků určována dosaženým ziskem při současném respektování mzdové regulace.

Při dodržování předchozích podmínek je vytváření fondu odměn, jehož plánovaná výše byla stanovena ministerstvem výstavby a stavebnictví pro rok 1988 5 % a pro rok 1989 7 % ze mzdových a ostatních osobních nákladů. Důležité také bylo, že si podnik sám mohl určit převážnou část složek mezd, které bude z fondu odměn vyplácet. Zde se ovšem situace brzy vyvinula tak, že základní organizace ROH pod vlivem pracovníků dělnických profesí nedaly souhlas k tomu, aby prémie jako rozhodující část doplňkových mzdových forem byly vypláceny z fondu odměn. Tato reakce, čili nedůvěra ve fond odměn zřejmě vyplynula z dlouholetých zkušeností z dřívější praxe, kdy docházelo k tomu, že tehdy ještě národní podnik zisk splnil a vytvořil tak potřebné předpoklady pro tvorbu fondu odměn a následnou výplatu podílů z hospodářských výsledků, ale VHJ jako celek zisk nesplnila a fond odměn nemohl být podniku dotován.

Kladem experimentu byla možnost upravit pro experimentování výchozí základnu pro rok 1988 (při prokázané změně výrobního programu). V praxi to znamenalo, že neplatily striktně meziroční nárůstky průměrného výdělku tak, jako při dřívějším způsobu stanovení plánu mzdových prostředků. Určitým nedostatkem v této oblasti bylo hodnocení mzdové regulace ve dvou úrovních, a to jednak v úrovni tarifních mezd a jednak podílu mzdových a ostatních osobních nákladů na čisté produkci. Ukázalo se, že v jednom podniku nebylo dost dobře možné seriózně sledovat obě tyto úrovně.

Základní problém fungování experimentu po 1. 7. 1988 ovšem spočíval v tom, že v platnosti zůstal nadále původní rozpis plánu na 6. pětiletku. který podniku pro roky 1988 až 1989 ukládal enormní ziskovost a s ní spojené vysoké dodatkové odvody. Tím nastala do jisté míry paradoxní situace, kdy podnik - ač určen pro experimentování - neměl možnost vytvořit v oblasti přerozdělování zisku dotaci fondu odměn, tím podchytit hmotnou zainteresovanost pracovníků a řádně rozvinout samotný experiment. Nedostatek finančních prostředků v závěru roku 1988 vedl k tomu, že se podnik dostal do vysokého překročení rozdělení zisku (asi 6,2 mil. Kčs), čímž se vlastně sám vůči sobě zadlužil. Zvláště markantně se projevil vliv dodatkových odvodů. Podnik odvedl do státního rozpočtu tolik prostředků, že mu nezůstalo na pokrytí vlastních základních potřeb, např. fond kulturních a sociálních potřeb. Tato zkušenost zřetelně ukázala, že mají-li státní podniky od 1. 1. 1990 řádně fungovat na principu samofinancování, musí znát včas jasná, přesná a jednotná pravidla, určující jak jejich chování, tak i chování nadřízených orgánů.

Soudružky a soudruzi, od 1. 7. 1988 jsou Pozemní stavby Gottwaldov státním podnikem. Za uplynulou dobu získaly řadu zkušeností z uplatňování zákona o státním podniku. Podle mých dosavadních, jistě ne dokonalých, informací a zkušeností mohu říci, že zákon o státním podniku při globálním hodnocení zatím své poslání splnil, a to ve fázi zakládání podniků a voleb, že prestiž státních podniků se vůči nadřízeným orgánům i orgánům politickým zvýšila, a to v přímé souvislosti s jejich vyšší samostatností, že se výrazně zvýšila odpovědnost vedení podniků vůči pracovnímu kolektivu. neprojevila se však zatím bohužel ve stejné míře i odpovědnost pracovníků vůči svému podniku. Projevila se tedy, ale jen při volbách, a to je zatím málo. Volby samosprávních orgánů i ředitelů ve státních podnicích v mém volebním obvodě byly zvládnuty dobře, rovněž zakladatelé svoji roli v této fázi splnili dobře. Jinde tomu tak ovšem být nemuselo.

Z poslaneckých průzkumů a konzultací při přípravě na dnešní vystoupení jsem získal poznatek. že volby podnikových ředitelů, které jsou zákonem jednoznačně stanoveny, nebyly asi vždy tím nejvhodnějším řešením. Variantní řešení však zákon, jak víme, neumožňuje. Současně lze konstatovat, že zákon o státním podniku se zatím nemohl v plné šíři uplatnit, neboť stále přetrvává direktivní způsob řízení a ukládání úkolů. trvají přerozdělovací procesy a podniky mají příliš rozdílné podmínky.

Mnoho problémů vzniká - a to nejen ve stavebnictví - nevhodným způsobem stanovení cen. Zvlášť výrazně se to ale projevuje právě ve stavebnictví. především při stanovení tzv. souhrnných cen. Ty jsou již několik let neměnné. Tento systém nestimuluje podniky při zvyšování kvality a užitných vlastností stavebních děl, například vybavenost bytů. architektonické pojetí apod. Stavebnictví je ovšem závislé na řadě materiálů a výrobků z jiných resortů. Zde se značně projevuje skutečnost, že prováděné přestavby i změny cen nemotivují tyto mimoresortní podniky k výrobě kompletního sortimentu výrobků, včetně těch levnějších.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP