Úterý 20. října 1987

Podľa informácie výborov kvalitatívna zmena má nastať v 8. päťročnici, v ktorej sa má prechádzať od nasadzovania priemyslových robotov ku skupinovému nasadzovaniu robotizovaných pracovísk, komplexov a zložitejším, prevažne automatizovaným výrobných zoskupení. Malo by sa podľa zámerov dosiahnuť minimálne 3960 robotizovaných technologických pracovísk pri využití 7290 robotov. Ročný prírastok zisku vo výrobe by mal predstavovať okolo 303 mil. Kčs. Spojením tohto zámeru by sa tiež značne znížila namáhavá, monotónna, zdraviu škodlivá práca a zlepšila kvalita. Potvrdzujú to niektoré skúsenosti zo ZŤS Dubnica, Třineckých železiarní, MEZ Frenštát a ďalšie, kde tieto roboty nasadili. Sú to však len prvé malé výsledky, ktoré sa musia pružnejšie rozširovať. Ako sme boli informovaní na seminári k tejto problematike, vytvorením združenia Interrobot sa vytvárajú určité predpoklady najmä vo vývojovej oblasti riešenia a nasadzovania robotov.

Vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, uvedený stručný prehľad poznatkov a skúseností získaných v príprave dnešného rokovania jednotlivými výborrni SĽ ukazuje na zložitosť problémov, ktoré musí riešiť naše strojárstvo a elektrotechnický priemysel. Rezorty by sa mali vrátiť k prijatým záverom predchádzajúcich zasadaní snemovní a doplniť vlastné opatrenia v novovzniknutých podmienkach v národnom hospodárstve a dôslednejšie riešiť spomínané problémy. Vieme, že to vyžaduje rozsiahle štrukturálne zmeny vo výrobe s využitím najnovších poznatkov vedeckotechnického rozvoja. Prestavba hospodárskeho mechanizmu má tomuto procesu napomôcť. To všetko podčiarkuje predovšetkým význam ľudského činiteľa pri realizácii týchto náročných úloh. I naši poslanci došli k záverom. že na jednej strane je potrebná nutná zmena v myslení a konaní tých, čo riadia a realizujú, na druhej strane je potrebná nevyhnutná, aktívna angažovaná účasť všetkých kolektívov. To však predpokladá, ako to zdôrazňujú i stranícke orgány, dbať na jednej strane o zvyšovanie vlastných vedomostí a hlbšie poznávanie problémov v riadených rezortoch a podnikoch, ale i neúprosný zápas proti vychodeným cestičkám, proti stále sa opakujúcemu formalizmu, zbytočnej preorganizovanosti a množstvu papierovania a porád, ktoré nič neriešia. Vyžadovať od všetkých riadiacich pracovníkov, aby pripravili a získali ľudí pre naše zámery, aby iniciatíva a pokrok nemali len "módny" charakter, ale aby sa riešili vecné problémy, s ktorými pracujúci v podnikoch zápasia. Do popredia idú nové prístupy v kádrovej práci, oprostené od papierového riešenia, od pretrvávajúceho formalizmu i v tejto oblasti. Vieme, že časť pracovníkov nemôže z rôznych príčin riešiť narastajuce úlohy a odíde z funkcie. Iní "na to" nemajú a taktiež musia odísť. No jedni nechcú vidieť zložitosť úloh, zmenené podmienky a nutný prístup po novom. Taktiež sa musíme zrejme s nimi asi rozlúčiť. Tvorivo myslieť a získavať pre to i ľudí nie je ani ľahké, ani jednoduché. My, poslanci, chceme tomuto veľkému procesu a týmto zmenám každodenne napomáhať. Budú zrejme potrebné nevyhnutné kádrové i personálne zmeny, i zmeny v kvalifikácii i rekvalifikácii, v organizácii práce v technológii výroby.

Otázka znie: Ako spomínané rezorty zabezpečujú tieto nevyhnutné procesy? Kvalitná a kvalifikovaná kádrová a personálna práca môže zohrať svoje primerané miesto s cieľom plniť závery XVII. zjazdu KSČ v urýchľovaní sociálno-ekonomického rozvoja našej krajiny. Prestavba hospodárskeho mecbanizmu má pre túto činnosť vytvoriť nové účinnejšie podmienky.

Předseda SL V. Vedra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Rigovi za přednesení zpravodajské zprávy.

Soudružky a soudruzi, předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje, aby Sněmovna lidu zvolila pro přípravu návrhu usnesení návrhovou komisi v tomto složení: poslanci Češka, Hůla, Kryll, Pekařová, Rigo, Sakmar, Sommer, Štěpán a Železniková.

Má někdo připomínku k návrhu, který jsem přednesl? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo.

Dávám o návrhu hlasovat. Kdo s ním souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že složení návrhové komise bylo schváleno jednomyslně.

Soudružky a soudruzi, nyní přerušíme jednání na 15 minut.

(Jednání přerušeno v 10.22 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 10.45 hodin.)

Předseda SL V. Vedra: Soudružky a soudruzi, dovolte, abych zahájil rozpravu, do níž se písemně přihlásili tito poslanci: Benda, Pažák, Neubert, Tichý, Laštovička, Michalková, Kryll, Říman, Železniková, Fanta, Flídr, Matyáš a Freiová.

Uděluji slovo poslanci Bendovi. Připraví se poslanec Pažák.

Poslanec B. Benda: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, soudruh místopředseda vlády Ladislav Gerle ve svém vystoupení i soudruh poslanec Emil Rigo ve zpravodajské zprávě podali objektivní, i když nikoli příliš radostný, přehled o stavu našeho strojírenského a elektrotechnického průmyslu a o dalších úkolech těchto odvětví a zdůraznili zároveň i mimořádný význam vědeckého a technického pokroku, a to nejen pro strojírenství a elektrotechniku, ale pro celé naše národní hospodářství.

Celková hluboká analýza nynějšího stavu vědeckotechnického rozvoje byla souhrnně uvedena na 5. zasedání ÚV KSČ v březnu t. r. a nebylo by tedy účelné ji zde byť ve stručnosti opakovat. Dovolte však, abych upozornil na některé skutečnosti, které považuji pro urychlené zavádění vědeckých a technických poznatků do praxe v této době za zvlášť důležité.

Pro vědu a výzkum i pro jejich praktickou aplikaci, pro úspěch či neúspěch, má rozhodující význam řada faktorů. Na prvním místě bych chtěl uvést nutnost stanovení správné orientace, správného zaměření práce na řešení nejdůležitějších, nejperspektivnějších a také nejvýhodnějších úkolů. Myslím. že v tomto směru se zejména v poslední době udělalo mnoho. Státní komise pro vědeckotechnický rozvoj ve spolupráci s dalšími organizacemi, ministerstvy i s Československou akademií věd určila hlavní směry vědeckotechnického rozvoje, formulovala je ve státních vědeckotechnických programech i v dalších úkolech vyplývajících z hlavních směrů Komplexního programu a uvedla je v patřičných dokumentech.

Důležitou další významnou podmínkou je materiální a lidské zabezpečení. Finančnímu zabezpečení se věnuje mnoho. Vždyť jenom v této pětiletce a pouze na neinvestičních prostředcích bude vědeckotechnickému rozvoji věnováno více než 100 mld. Kčs a také o více než 11 000 pracovníků bude zvýšen celkový stav naší vědeckovýzkumné základny.

Ukazuje se, že poměrně relativně nejslabším článkem je dosud materiální vybavení, vybavení přístrojovou a počítačovou technikou a dalšími zařízeními a že také naší slabinou je dosud materiálně technické zásobování naší výzkumně vývojové základny a dalších článků tohoto řetězce.

Chtěl bych však uvést, že i zde dochází, alespoň pokud jde o vybavení projekčních, konstrukčních a technologických útvarů, k dobrému obratu. Byla úspěšně zahájena realizace významného usnesení 5. zasedání ÚV KSČ, podle kterého budou ještě do roku 1990 vybaveny naše předvýrobní útvary nejméně 2000 automatizovanými pracovišti, což povede k podstatnému zkvalitňování a zrychlení činnosti v těchto předvýrobních složkách. Zdálo by se tedy, že není příliš mnoho překážek, které brání zavádění progresívních výrob a technologií, abychom v této oblasti činnosti byli na úrovni vyspělých průmyslových států. Bohužel tomu tak dosud není, jsou zde ještě další okolnosti které podmiňují celkový úspěch.

Na velmi důležité, snad rozhodující, upozornil ve svém vystoupení soudruh Gerle, když uvedl, že se již dlouho mluví o úzkém sepětí technické politiky s ekonomickým řízením, ale že praxe je dosud jiná, že otázkám technického rozvoje se bohužel většinou věnují pouze ve sféře výzkumu, vývoje a technické přípravy výroby a nikoli též v dalších článcích. Chtěl bych toto, dle mého názoru vysoce správné a důležité tvrzení, ilustrovat jediným příkladem:

V této době téměř každý vedoucí hospodářský pracovník označí za jednu z hlavních příčin našich nedostatků problémy v zajišťování materiálu a subdodávek a myslím, že u hlediska plnění letošního plánu má nepochybně pravdu. Ale jen zcela výjimečně uslyšíte ředitele, či jiného vedoucího pracovníka si stěžovat na další závažný nedostatek, kterým je stále se snižující kvalita i množství technických informací, které získáváme o stavu a vývoji techniky ve světě a které dostávají pracovníci ve výzkumně vývojové základně, v předvýrobních etapách, tedy ti, kteří v rozhodující míře ovlivňují plnění plánu a prosperitu podniku v budoucích letech.

Soudružky a soudruzi, technické informace jsou pro pracovníky výzkumně vývojových základen a předvýrobních etap totéž, co je pro výrobu materiál a subdodávky. Na jejich množství, kvalitě, zpracování, závisí v rozhodující míře úspěch či nezdar i konečný efekt výzkumných a vývojových prací. To platí v celém světě a pro nás vzhledem k šíři sortimentu dvojnásobně.

Musím bohužel konstatovat, že situace se získáváním těchto technických informací se zejména v poslední době zhoršuje, ať už jde o vliv omezeného dovozu odborných knih a časopisů z kapitalistických států, omezení kontaktů se zahraničními odborníky a dokonce v poslední době vznikají potíže při organizaci výměny technických zkušeností mezi odborníky našich vlastních československých podniků a závodů. Situace je velíce vážná a domnívám se proto, že Státní komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj, ale i další průmyslová i neprůmyslová ministerstva by měla věnovat této problematice zvýšenou pozornost, zamezit zhoršování a navrhnout a realizovat opatření k podstatnému zlepšení v této pro naši budoucnost mimořádně důležité oblasti činnosti.

Další otázkou, na kterou bych chtěl upozornit, je bohužel po dlouhou dobu aktuální problém brzdící náš technický pokrok, tj. byrokracie nebo jak se poněkud jemněji říká administrativní zábrany technického pokroku. Soudruh poslanec Rigo ve svém vystoupení zdůraznil význam obnovy strojního parku v řadě podniků i nutnost urychlení těchto procesů, které se dosud na neúměrnou míru protahují kvůli různým druhům posuzování, schvalování a jiné administrativní činnosti.

Podobná situace je i při zajišťování dovozů elektronických a automatizačních zařízení. Již jsem uvedl, že probíhá nyní celkem úspěšné a poměrně rychlé zajišťování 2000 automatizovaných pracovišť pro předvýrobní složky. Akce probíhá úspěšně a rychle, ale jenom díky tomu, že jí neustále věnuje pozornost ekonomické oddělení ÚV KSČ a že ji bezprostředně řídí vedoucí pracovníci Státní komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj, předseda i místopředsedové, a že jí dělají "zelenou vlnu". Ale i za těchto podmínek získat všechna potřebná razítka a potvrzení je neobyčejně náročný úkol, náročný na čas i na nervy. Celý náš systém pro povolení dovozu je natolik složitý, že za normálních okolností, kdy vám cestu neotvírají vedoucí činitelé, jej nelze absolvovat v potřebné krátké době. Mám na mysli dovoz některého elektrotechnického zařízení. Sestavili jsme zvláštní síťový diagram zahrnující všechny fáze dovozního řízení (posl. Benda předvádí diagram názorně). Nemohu ho bohužel celý ukázat, protože mám na to krátké ruce, ale chcete-li dovézt nějaké zařízení, musíte absolvovat velice dlouhou a složitou cestu, abyste zařízení dovezli. Bylo by to pro zasmání, kdyby nás to nestálo všechno moc peněz. Všechny tyto nesmyslné předpisy vedou k tomu, že vyhazujeme devizy a v podstatě nakupujeme zastaralá zařízení za drahé peníze. Chci proto požádat vládu a příslušné orgány, aby uvedeným problémům věnovaly pozornost a vyřešily je. Nechci vládě radit jak na to, ale myslím, že by celé věci pomohlo, kdyby některému z autorů uvedeného předpisu uložila, aby sám v nějaké přijatelné době, např. jednoho měsíce, takový konkrétní případ dovozu vyřešil, aby všechny patřičné papíry opatřil a oběhal.

Nakonec mi dovolte ještě poslední poznámku, poslední co do pořadí, nikoli co do významu. Chtěl bych se zmínit o problémech práce s lidmi, zvláště s vědeckotechnickou inteligencí. Zde jde o celý komplex otázek, někdy je nesprávně omezujeme jen na problémy finančního hodnocení. Jde o komplex otázek, jehož řešení podle mého názoru a mých zkušeností nejlépe odpovídají zásady a metody, které byly uvedeny a rozpracovány svého času v Pražské výzvě, se kterou se pod heslem "Spojením vědy s výrobou, modernizací, tvůrčím úsilím kolektivu za splnění úkolů pětiletky" přihlásila pražská stranická organizace k přípravě i k plnění XVII. sjezdu KSČ. Tato výzva přinesla řadu pozitivních výsledků. Soudruh Gerle ve svém vystoupení uváděl, že je nutné dosáhnout toho, abychom progresívní technické výrobky od vývoje do výroby uváděli v cyklu ne delším než 3 roky. Takových výsledků díky Pražské výzvě bylo dosaženo. Mám na mysli např. 25 megawattový regulovaný elektromotor z ČKD Praha pro plynovody, který v rámci Pražské výzvy byl vyvinut v krátké době a patří svými parametry ke světové špičce.

Nejde jen o inovace. Jde i o to, že metody uvedené v Pražské výzvě umožňují řešit řadu takových důležitých otázek, jakou je například řešení generačních problémů v konstrukčních a technologických kancelářích a mohl bych uvádět další pozitivní příklady. S odstupem doby lze konstatovat, že hlavní zaměření výzvy i hlavní metody nejen že nezastaraly, ale plně odpovídají i těm úkolům, které před nás nyní staví přestavba naší společnosti. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že bylo velmi prozíravé usnesení sekretariátu ÚV KSČ o nutnosti rozšiřovat Pražskou výzvu do všech oborů národního hospodářství i do celé republiky. Chtěl bych proto doporučit, abychom se k této výzvě, která představuje ucelený systémový přístup k rozvoji iniciativy při realizaci vědeckotechnického pokroku, znovu navrátili, abychom jí dali nový náboj a plně ji využili pro řešení nových úkolů.

Soudružky a soudruzi, obrátil jsem vaši pozornost jen na některé problémy, se kterými se potýkáme prakticky každodenně při řešení otázek vědeckotechnického pokroku a při jejich zavádění do praxe. Podle mého názoru jsou to problémy sice obtížné, ale řešitelné, pro jejichž řešení máme všechny podmínky a doufám, že je zvládneme.

Předseda SL V. Vedra: Děkuji poslanci Bendovi, slovo má poslanec Pažák, připraví se poslanec Neubert.

Poslanec A. Pažák: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci! Naše rokovanie sa koná v období, keď úsílie celej našej spoločnosti je upríamené na realizáciu programu stratégie urýchlenia sociálneho a ekonomického rozvoja, ktorý vytýčil XVII. zjazd KSČ.

Naliehavá potreba novej kvality sociálno-ekonomického rastu, prestavba hospodárskeho mechanizmu a ďalších oblastí je úzko spätá so zápasom o zmenu myslenia a celkovej psychológie človeka. Je to zápas so zotrvačnosťou, priemernosťou, pohodlnosťou, ale často i neschopnosťou a nechuťou meniť návyky a vžité formy práce, ktoré boli produkované extenzívnym rozvojom spoločnosti.

Nové myslenie je dialektické, teda tvorivé, kritické a revolučné. Naučiť sa tomuto mysleniu, osvojiť si ho, a to doslova v masovom rozsahu, je nevyhnutnosťou. Efektívne riešenie týchto nových otázok spoločenskej praxe, neraz zložitých a protirečivých, nových a neznámych, je nemysliteľné bez teoretickej pripravenosti. Tu je potrebné pôsobiť všetkými kultúrno-výchovnými prostriedkami za zmenu myslenia a vytvárania aktívnych postojov pracujúcich k prestavbe, ktorá predstavuje hlboký zlom v riadení ekonomiky a ďalších oblastí našej spoločnosti. Významná úloha na tomto úseku pripadá prostriedkom masovej informácie a propagandy. Konečný úspech prestavby závisí od toho, ako rýchlo a ako hlboko sa nám bude dariť meniť myslenie, a tým i postoje a konanie ľudí. Týka sa to doslova všetkých pracujúcich, ale v terajšej počiatočnej fáze predovšetkým vedúcich kádrov na všetkých úrovniach, ktorí vedú a riadia pracovné kolektívy.

Veľmi významná úloha v prebojúvaní nového myslenia pripadá školstvu. Nie nový ekonomický mechanizmus sám, ani nie veda a technika samy osebe umožňujú urýchlenie sociálno-ekonomického rozvoja našej spoločnosti, ale človek, úroveň jeho kvalifikácie, vzdelania a kultúrnosti, rozvoj jeho tvorivých schopností, tvorivého myslenia a tvorivej práce, jeho uvedomelá iniciatíva a aktivita podmieňujú efektívne fungovanie hospodárskeho mechanizmu i úroveň využitia vedy a techniky v prospech vysokej kvality našej produkcie.

Preto školstvo, školský systém všeobecne a vysoké školy osobitne musia pripraviť mladú generáciu tak, aby dokázala riešiť perspektívne zámery a ciele rozvoja našej spoločnosti.

K dôslednému presadeniu stratégie urýchlenia je potrebné uskutočniť tiež analýzu súčasnej výchovnovzdelávacej sústavy, a pripraviť návrh nevyhnutných zmien, pričom zvláštnu pozornosť je nutné venovať občianskej a odbornej príprave mladej robotníckej generácie. V praxi dochádza k neúmerne vysokému odchodu absolventov stredných odborných učilíšť do iných odvetví.

Mám otázku na ministra hutníctva a ťažkého strojárstva súdruha Saula: "Ako sú vytvárané v rezorte hutníctva a ťažkého strojárstva podmienky pre zapojenie týchto absolventov do výrobného procesu?"

Rovnako na vysokých školách proces urýchlenia sociálno-ekonomického rozvoja, prechod na intenzifikačné faktory rozvoja národného hospodárstva, orientácia na výrobu s vyšším podielom vedeckých poznatkov, prehlbenie socialistickej ekonomickej integrácie, komplexný program vedeckotechnického pokroku krajín RVHP do roku 2000, postupný prechod na nový ekonomický mechanizmus, zákon o štátnom podniku, to všetko sú úlohy, ktoré sa musia nevyhnutne odraziť i vo výchove inžinierov.

Vzniká teda naliehavosť koncipovať profil inžiniera z hľadiska uvedených, objektívne nevyhnutných zmien v spoločnosti.

V duchu uznesení 5. zasadania ÚV KSČ pri formovaní absolventov je potrebné rozvíjať ich schopnosť tvorivej inžinierskej činnosti, schopnosť pracovať v kolektíve a vedieť kolektív viesť, schopnosť pracovať s výpočtovou technikou, efektívne využívať informácie a sústavne sa vzdelávať, ako i schopnosť odvážne zavádzať nové vedecké a technické riešenia v praxi.

Úlohou spoločenskej praxe je tento tvorivý potenciál absolventov efektívne využívať a ďalej ho rozvíjať.

Zvýšené nároky na odbornú pripravenosť absolventov nemožno oddeľovať od rastúcich nárokov na ich spoločensko-politickú pripravenosť. Veď plné využitie vedomostí a znalostí absolventov je priamo závislé od ich činorodého stotožnenia sa s politikou KSČ a s revolučným úsilím pracujúceho ľudu pri budovaní rozvinutého socializmu u nás.

V posledných rokoch sa ďalej prehlbila a rozšírila spolupráca vysokých škôl s pracoviskami výrobných organizácií, predovšetkým s VHJ, priemyselnými podnikmi, výskumnými pracoviskami rezortov a ústavmi SAV. Doteraz bolo zriadených niekoľko učebno-vedeckovýrobných úspešne pracujúcich združení. Ako príklad možno uviesť dobre pracujúce združenie SAV, UK Bratislava, SVŠT Bratislava, VŠDS Žilina a VŠT Košice z hľadiska prípravy kádrov, riešenie úloh základného výskumu a úloh technického rozvoja na zmluvnom základe pri osvojení experimentálnej výroby prúdových pohonných jednotiek v Považských strojárňach v Považskej Bystrici. Iste, príkladov by bolo možné uviesť viac. Zásadne novou oblasťou činnosti na vysokých školách je budovanie realizačnej bázy na princípe chozrasčotu, kde sa budú realizovať výstupy z vedeckovýskumnej činnosti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP