Úterý 20. října 1987

Obdobně jako u nás, probíhá příprava, někdy již i proces přestavby mechanismu řízení i v ostatních socialistických zemích. O jejím průběhu a zkušenostech v Sovětském svazu hovořil soudruh Gorbačov na červnovém zasedání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu a poslanci Nejvyššího sovětu SSSR v souvislosti s přijetím zákona o státním podniku či sdružení. Při našich četných jednáních se sovětskými soudruhy získáváme mnohé zkušenosti, z nichž jenom málo a některé chci uvést.

Změna hospodářského mechanismu vytváří podmínky pro zpružnění řízení, ale nemůže se od ní očekávat, že jejím zavedením budou automaticky vyřešeny dlouholeté problémy, že např. přestanou okamžitě existovat problémy v dodavatelsko-odběratelských vztazích. Proto je nutno řešit i u nás disproporce v materiálně technickém zabezpečení výroby za probíhající přestavby mechanismu řízení.

Praxe potvrdila očekávaný předpoklad, že u těch podniků, které měly trvale problémy s plněním úkolů, se jejich hospodářská situace nejen nezlepšila, ale působením nového hospodářského mechanismu se jejich slabiny spíše ještě více odhalily.

Jinou zkušeností je, že je třeba začít řešit věcné problémy u rychlením rozvoje strojírenství a elektrotechnického průmyslu jako základního předpokladu rozvoje jiných odvětví národního hospodářství. To plně potvrzuje péče, kterou věnuje sovětské stranické a státní vedení rozvoji strojírenství, jak z hlediska vysokých nároků na ně, tak i z hlediska vytvoření příslušných nebo odpovídajících podmínek. Do 12. pětiletky v Sovětském svazu byl zahrnut program přezbrojení výrobně-technické základny strojírenství, který byl podpořen zvýšením investičních prostředků proti původním návrhům o 80 %. Pro vlastní rozvoj strojírenských odvětví má být dodáno takřka 40 % celého objemu vyrobené strojírenské techniky, který každoročně umožní obnovit a modernizovat 10-12 % technologického zařízení.

Zkušenosti našich přátel jsou pro nás velmi potřebné a měli bychom je aktivně, samozřejmě v rámci našich podmínek, také využívat.

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, jaké základní úkoly musí strojírenství a elektrotechnický průmysl a jejich podniky řešit v nejbližším období?

Především splnit úkoly státního plánu v letošním roce, urychleně dokončit přípravu plánu příštího roku a zbývajících let 8. pětiletky s cílem vyrovnat negativní vlivy a dosavadní rozdíly proti pětiletce. Nepřipustit v podnicích žádné změkčování plánovaných úkolů.

Chceme rovněž řešit již v rámci 8. pětiletky věcné problémy, které brání rychlejším u rozvoji strojírenské a elektrotechnické výroby.

Mám na mysli za prvé: řešení disproporcí mezi kapacitami výroby kompletačních oborů a finální výrobou a zvláště mezi strojírenskými a elektrotechnickými obory. Navíc se ukazuje, že právě kompletační výrobky lze úspěšně exportovat, ať již v rámci mezinárodní spolupráce nebo i přímém vývozu. Vyšší a tím i efektivnější výrobou kompletačních výrobků zajistit jejich vyšší dodávky pro strojaře v jiných resortech na výrobu jednoúčelových strojů a zařízení, provádění modernizace, automatizace a robotizace některých jejich výrobních oborů.

Zároveň řešíme disproporce mezi strojírenskou a elektrotechnickou výrobou na jedné straně a jejich zabezpečení dodávkami materiálu a subdodávek z ostatních odvětví národního hospodářství. Poměrně dobře si vede naše hutnictví v dodávkách ocelářských výrobků, neuspokojivá je situace zejména v chemicky čistých materiálech pro elektroniku a v nových konstrukčních materiálech. Vláda již některá opatření přijala, ale dořešeni těchto problémů je závažným úkolem tohoto období, ale i přípravy 9. pětiletky.

Za druhé jde o rekonstrukci a modernizaci výrobně technické základny strojírenství a elektrotechnického průmyslu.

Někdy jsou nám kladeny otázky, jak řešit věcné problémy strojírenství a elektrotechnického průmyslu, když zdroje 8. pětiletky jsou rozděleny a rezervy nemáme. I když nelze všechny tyto nahromaděné problémy vyřešit do roku 1990, přesto existuje určitý prostor už nyní.

Hlavní problém modernizace výrobně technické základny nespočívá jen v objemu investičních prostředků, ale i v nedostatku technologického zařízení, zejména techniky progresívních strojů. Východiskem je posílení kapacit výrobců strojírenské technologie (zvláště Továren strojírenské techniky, včetně jejich přednostní modernizace) a vytvoření podmínek pro vyšší dovozy techniky zvýšením vývozu strojírenských výrobků nad úkoly 8. pětiletky.

Vládním usnesením z února letošního roku, jehož platnost byla rozšířena usnesením vlády k plánu na rok 1988 i na jiné obory zpracovatelského průmyslu. zvýhodňuje poskytování devizově návratných úvěrů, upravuje i dosavadní metodiku bilancování, financování a úvěrování výroby jedno účelových strojů a zařízení celého strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Stejným usnesením byla přijata i další opatření pro zvýšení počtu tvůrčích pracovníků. technické vybavení předvýrobních etap, zlepšení mzdového ocenění práce tvůrčích a výkonných konstruktérů, technologů, projektantů, elektroniků a výzkumně vývojových pracovníků, také využití práce odborníků důchodců. To vše za předpokladu, že si na to podniky vydělají nadplánovaným ziskem, nadplánovaným vývozem a získáním devizových prostředků.

Co se však ukázalo při prověrce uplatnění tohoto usnesení? Zatím nebylo dostatečně využíváno a v řadě strojírenských a elektrotechnických podniků ani známo. Resortům byla tato skutečnost vytknuta a bylo uloženo prohloubit kontrolu plnění usnesení na VHJ a v podnicích, včetně věcného plnění přijatých modernizačních programů.

Řešení rekonstrukce a modernizace vyžaduje změnu přístupu v resortech i v podnicích v investiční politice. Je nutné upustit od náročné komplexní výstavby a soustřeďovat investiční prostředky v prvé řadě a v rozhodující části na modernizaci a rekonstrukci výrobně technické základny a v souvislosti s tím postupně odstraňovat úzká místa v kapacitách výroby. Např. federální ministerstvo všeobecného strojírenství předpokládá omezení investic do staveb a podstatné zvýšení investic do technologického zařízení pro příští pětiletku na dvojnásobek, v desáté pětiletce na 2,5 násobek proti současné pětiletce.

Třetím z velmi vážných úkolů, které před strojírenstvím a elektrotechnickým průmyslem stojí, je podstatné zvýšení technické úrovně a kvality strojírenských a elektrotechnických výrobků.

Už dlouho se mluví o úzkém sepětí technické politiky s ekonomickým řízením, ale praxe je většinou stále jiná. Otázky technického rozvoje se zpracovávají převážně ve sféře výzkumu, vývoje a technické přípravy výroby. Závody a výrobní provozy často zůstávají stranou, nevěnují jim potřebnou pozornost, nejsou včas připraveny na realizací a mnohde je nepovažují ani za své.

Zásady přestavby našeho hospodářského mechanismu si kladou za cíl mimo jiné s touto dvojkolejností v řízení skoncovat a vazby technické politiky bezprostředně na hospodářské plány staví na úroveň ekonomické nezbytnosti. V posledních letech prošlo řadou úspěšných inovací mnoho naších podniků, ale často byly spojeny s ekonomickými problémy. Vzpomeňme na náběh výroby jaderného zařízení ve Škodě Plzeň, na změnu nákladního automobilu v Tatře Kopřivnice, v Závodech těžkého strojírenství v Martině, nyní v Automobilových závodech v Mladé Boleslavi nebo ve Zbrojovce Vsetín. Ekonomické problémy hromadné inovace, kdy končí řada jedné výroby, nastupuje druhá, není vakuum ani prostor pro jejich přerušení, ale výroby se překrývají, znamenají zvýšení zásob, znamenají změnu produktivity práce, nasazení pracovníků, jejich kvalifikaci, jsou spojeny s vážnými ekonomickými problémy těchto podniků.

Těžištěm vědeckotechnického pokroku ovšem musí být vlastní výrobní sféra a základním předpokladem vysoká inovační aktivita a rychlá aplikace posledních poznatků výzkumu a vývoje do výroby. Technická politika se soustředí na vytváření potřebné koncentrace zdrojů pro inovace.

Mám na mysli nejen výrobkové inovace, ale zejména technologické a materiálové. Již v 8. pětiletce dochází k osvojení technologií, jež podstatně zvýší technickoekonomickou úroveň finálních výrobků. U nich ještě více než výrobkových inovací platí, že jde o otevřený systém vyžadující průběžné doplňování o nové technologie, které jsou spojeny s trvalým procesem modernizace a rekonstrukce naší výrobní základny. To jistě vyžaduje investice, ale především vyšší potřebu tvůrčích technologů a konstruktérů.

Nezastáváme dosud značně rozšířený názor, ža zavádění inovací musí být vždy nutně spojeno s rozsáhlými investičními náklady. Na druhé straně je však pravda i to, že mnohé inovace jsou logicky spojeny s nutností pořídit rychle poměrně nákladné stroje a zařízení.

Nelze ovšem nijak vysvětlit takové jevy, jako je klesající počet tvůrčích konstruktérů i technologů, nebo rušení některých tvůrčích činností, což se projevilo velmi výrazně na technologických projektech. Neuplatnila se dosud v požadované míře ani mzdová preference vynikajících techniků, ačkoliv jsou v ní vytvořeny všechny legislativní předpoklady. Vztah naší společnosti k tvůrčím technikům je jasný. To, že se často v praxi neprojevuje a neuplatňuje, je důsledek nedostatečné organizátorské a politické práce všech složek podniků, zvláště hospodářské.

5. plenární zasedání ÚV KSČ zdůraznilo, že úroveň řídící, organizátorské a kádrové práce dnes vystupuje do popředí jako nejzávažnější subjektivní činitel a jako nejvýznamnější rezerva organizací pro zvyšování efektivnosti výroby a pro urychlování vědeckotechnického pokroku.

V oblasti strojírenství a elektrotechniky nelze hovořit o vědeckotechnickém rozvoji a jeho urychlení jinak, než v úzkém kontextu s mezinárodními faktory - ostatně otevřenost a velikost naší ekonomiky nic jiného nepřipouští. I silné koncerny v nejvyspělejších státech spojují své síly, aby obstály na světových trzích.

V rámci socialistických zemí přes dosažené výsledky nevyužíváme možností mezinárodní socialistické dělby práce. Příčiny spočívají zejména v cenových a devizově finančních otázkách, závaznosti přijatých dohod o specializaci a kooperaci i zastaralosti mechanismu řízení mezinárodní dělby práce.

Na základě jednání nejvyšších představitelů komunistických a dělnických stran členských zemí RVHP koncem minulého roku byly připraveny návrhy k přestavbě mechanismu socialistické ekonomické integrace a činnosti RVHP a projednány, jak víte, v minulých dnech na 43. (mimořádném) zasedání RVHP v Moskvě, kde bylo dohodnuto m. j. vypracování kolektivní koncepce mezinárodní socialistické dělby práce.

Rozvoj přímých vztahů vědeckovýrobní spolupráce se stává hlavním nositelem změn v její kvalitě a dynamice. Hlavním trendem v rozvoji vztahů je přechod k jejich vyšším formám - od výměny zkušeností, dokumentace a koordinačních forem k vazbám zakládajícím uvnitř odvětví a oborů konkrétní specializaci a kooperaci, umožňující racionální přístup v osvojování výsledků vědy a výzkumu ve výrobě na základě společných sdružení a podniků. I některé příklady z našeho území, ať je to prešovský Robot nebo připravované společné podnikání mezi podniky těžkého strojírenství Škoda Plzeň, Uralmaš, Vítkovice a další, ale také někdy s nesocialistickými zeměmi, např. s podniky Tesex či Avex.

Mimořádný význam k urychlení vědeckotechnického a sociálně ekonomického rozvoje členských států RVHP má Komplexní program vědeckotechnického pokroku členských států RVHP do roku 2000.

Účast na realizaci Komplexního programu lze hodnotit jako ojedinělou historickou příležitost k podstatnému a rychlému zvýšení efektivnosti naší výrobní, výzkumné a vývojové základny a jako významný podnět pro naši technickou politiku. Vycházíme-li ze závěrů odborníků z Institutu ekonomiky světové socialistické soustavy Akademie věd SSSR. lze předpokládat, že společné zvládnutí výroby od projektování výrobků až po jeho výrobu umožní v členských zemích RVHP zkrácení průměrné doby potřebné k vyprojektování ze 6-7 na 3 roky; specializace a kooperace může zvýšit produktivitu práce 3-5 krát; správně stanovená sériovost výroby ji může zvýšit 6-8 krát a vlastní náklady přitom klesnou o 30-50 %.

Naše aktivní účast v mezinárodní dělbě práce je klíčem k řešení jednoho z nejdůležitějších úkolů našeho národního hospodářství k provádění strukturálních změn v naši ekonomice. Zvlášť výrazně se to dotýká strojírenství a elektrotechniky, u nichž mnohé dosud prováděné analýzy a úvahy předpokládají, že se budou i v příštím období rozvíjet nadprůměrným tempem s tím, že pro ně plně platí i nadále limitující kritéria su rovinové, energetické i materiálové náročnosti.

V blízké budoucnosti budeme předkládat první návrhy, které povedou - a to lze již dnes s jistotou říci - k vývozně dovozní koncepci čs. strojírenství, jinak řečeno k zúžení vyráběného sortimentu jak pro vnitřní užití, tak i pro vývoz.

Nové na těchto návrzích bude to, že vedle vývozní koncepce budou obsahovat poprvé i dovozní koncepci. To je odlišný pohled na strojírenství, které bylo zatím vždy považováno především jako vývozní odvětví.

Uskutečnění takovéto zásadní změny vyžaduje využit všech předností naší národní práce, tradice mechanického strojírenství, zvláště jemné mechaniky, a dodávek investičních celků s výhodným podílem inženýrské práce v projektech.

Podstatně vyšší úlohu než doposud v programu strukturálních změn strojírenství sehraje elektrotechnika, zvláště obory elektroniky a výpočetní techniky.

Zdvojnásobení investičních vkladů do tohoto odvětví v 8. pětiletce na základě impulsu zasedání ÚV KSČ z dubna 1984 se musí odrazit nejen ve vysoké dynamice výroby, ale i ve větší efektivnosti strojírenské výroby v mezinárodní směně a sortimentu spotřebního zboží pro vnitřní trh.

V žádném případě nemůžeme být soběstační v součástkové základně elektroniky a mikroelektroniky. Přesto však ji budovat musíme. Její rozvoj bude i nadále nejdůležitějším úkolem elektrotechnického průmyslu, abychom mohli být partnery ostatních socialistických zemí při vzájemné výměně součástek. Je to strategická záležitost, neboť plný sortiment těchto součástek nemůže vyrábět žádná země - snad jen s výjimkou Sovětského svazu takže úspěch elektronizace je zde závislý více než v jiných oblastech na společném postupu všech socialistických zemí. Využitím řídících systémů, měřicí a regulační techniky lze doslova znásobit kilogramové ceny naší strojírenské produkce - jak to už dnes dosáhli naši výrobci válcovacích zařízení.

Strukturální změny v našem strojírenství, to není pochopitelně jen jednostranná československá záležitost, ale musíme mít svoji představu. Vždyť změny, které budeme provádět, souvisejí i s výrobní základnou, její obnovou a modernizací. Opíráme se ve výběru nosných oborů, strojů a zařízení o své nejdůležitější partnery, země RVHP, zvláště Sovětský svaz. Uzavíráme specializační a kooperační dohody. Světový trh má vysokou poptávku po strojírenských a elektrotechnických výrobcích, ale také bohatou nabídku na odpovídající technické úrovni, spolehlivosti a servisu.

Při výběru rozvojových strojírenských programů nebo konkrétních výrobků působí tedy více kritérií, ale mezi rozhodující patří inovační aktivita podniků. Zúžení vyráběného sortimentu nebude jednoduché. Požadavků na nové výrobky máme mnoho. Co je však daleko obtížnější, je rozhodnutí o vypuštění některých stávajících výrobních programů, aby byly uvolněny kapacity pro programy úspěšné nebo nové. Každá úvaha o vypuštění některého strojírenského výrobku z tuzemské výroby narazila zatím vždy na odpor odběratelů a velmi často i vlastního výrobce.

Obdobný nesouhlas vyvolávají i různé návrhy na rozšíření některých progresívních oborů kapacitami z jiného odvětví nebo organizací. Vzpomeňme, jaký odpor vyvolal návrh na posílení elektrotechniky strojírenskými kapacitami, nebo kolik různých názorů vyvolává v této době projednávané posílení kapacit výroby obráběcích strojů.

Z toho je vidět, že takovéto návrhy nejsou vždy lidsky bezkonfliktní. Je proto nutné je úzce spojovat s lidmi, jejich kvalifikací, ale i způsobem života.

Dovolte, abych v této souvislosti připomenul slova soudruha Husáka z nedávné návštěvy v Jihomoravském kraji: (cituji)

"... je třeba objasňovat smysl, cíle a souvislosti prováděných opatření, nutnost reagovat na nové podmínky a potřeby. Překonávat i setrvačnost v myšlení, zaběhané koleje a někdy obavy o vlastní výhodné místo, nechuť lámat si hlavu nad novými věcmi.

Jsou lidé na různých místech a v řídících orgánech, kteří nechtějí nebo mají obavy měnit metody práce, na které si za celá léta navykli. Jejich zájmy však nemohou být nadřazeny nad zájmy společnosti." (Tolik citát.)

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v současné době dochází k zásadním změnám technických a ekonomických, vnitřních i vnějších podmínek pro další rozvoj celého národního hospodářství. Využití těch to podmínek pro urychlení rozvoje strojírenství a elektrotechniky je závislé na plné angažovanosti, účasti pracujících, jako rozhodující síly našeho průmyslu. Ano, při technickém, resp. technologickém přezbrojování našeho strojírenství a elektrotechniky nesmíme zapomínat na člověka. Ten je rozhodující činitel ovlivňující výslednou efektivnost nové techniky. Je třeba přiznat, že právě sociální aspekty vědeckotechnického rozvoje jsme vždy nedocenili, a to jak ve výchově, tak i ve výrobním procesu. V současné době klesá zájem mladé generace o učební obory základních strojírenských profesí, ale i nadaných žáků o studium strojírenských oborů na vysokých školách. Ze strojírenství odcházejí vyučení pracovníci nejen do jiných odvětví, ale i jiných povolání. Bude to stát hodně úsilí, abychom změnili tyto negativní trendy, tyto tendence.

Zkušenosti některých našich vyspělých podniků plně potvrzují, že tam, kde se tyto problémy včas a správně řešily, je mezi pracovníky, zejména mladými ve výrobě, velký zájem a chuť pracovat na nových moderních strojích. Podniky si uvědomují, že se zastaralou technikou nemohou ani nejlepší dělnické kádry zabezpečit požadovanou kvalitu a přesnost strojírenské výroby.

K východiskům patří také změny v přípravě člověka v souladu s potřebami strategie urychlení vědeckotechnického rozvoje. Posuďme znovu současnou účinnost školského systému při přípravě kádrů pro strojírenství a elektrotechnický průmysl, a to počínaje již předškolní výchovou přes základní školství až po vysokoškolské a nadstavbové specializační studium.

Ve vlastním výrobním procesu musíme lidi včas připravit na novou techniku, zpracovat programy přípravy pracovníků pro nové technologie, řízení výroby i nové principy socialistického podnikání.

Uvědomujeme si, že to vyžaduje angažovanou účast stranických a odborových organizací, Socialistického svazu mládeže, jehož nedávný sjezd na některé otázky přípravy a uplatnění mládeže již odpovídal.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP