Korektura


(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuju, pane ministře. Vzhledem k tomu, že je 12.49, tak já už další faktické poznámky neudělím, protože to by nebylo ani na minutu, ten projev.

Ve zbývajícím čase přečtu omluvy. Od 11.25 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Margita Balaštíková, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Josef Bělica, od 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marcel Dlask, od 12.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Jaroslav Dvořák, dále bere zpět svou omluvu ze zdravotních důvodů paní poslankyně Věra Kovářová od 16.30 do 19 hodin z pracovních důvodů, tato omluvenka je brána zpět, od 14.30 do 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Lacina a od 16 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Jiří Slavík.

Z členů vlády na celý jednací den z pracovních důvodů pan ministr Mikuláš Bek, do 10 hodin z pracovních důvodů pan ministr Pavel Blažek a od 11 do 15.15 z pracovních důvodů pan ministr Martin Dvořák.

Nyní přistoupíme k pevně zařazenému bodu a já přerušuji tento projednávaný bod. Nyní bude následovat série volebních bodů a jako první je

 

207.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu podpory investic

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise Martin Kolovratník. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuju za slovo. Dobré odpoledne. Tedy od zajištění těch krajských voleb, přesunu teď k našim v uvozovkách volbám tady v Poslanecké sněmovně, a jak bylo řečeno, čekají nás čtyři volby. Všechny komise navrhne provést volbou tajnou ve Státních aktech.

První bod je volba člena dozorčí rady Státního fondu podpory investic, je to první volba, první kolo, připravená již od konce června, kdy 30. 6. rezignovala na člena dozorčí rady Státního fondu podpory investic bývalá místopředsedkyně Sněmovny paní Klára Dostálová. Je tam tedy jedno volné místo. Volební komise ještě 1. července vyhlásila lhůtu na nominace do 8. července. A obdržela jeden návrh od klubu hnutí ANO na paní poslankyni Evu Fialovou. Tento návrh jsme přijali v usnesením per rollam číslo 136 z 8. července. (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, kolegyně a kolegové o ztišení. Děkuji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji moc. V usnesení konstatujeme, že zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou a nově zvolenému členovi započne jeho čtyřleté funkční období dnem volby, pokud tedy volba bude úspěšná.

Toto místo je v tuto chvíli, jak jsem řekl, neobsazené. Prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy k tomu bodu a pak o hlasování na návrh na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano. Otevírám rozpravu a ptám se, zda chce někdo vystoupit k tomuto bodu? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím. Ptám se, zda chcete závěrečné slovo? (Poslanec Kolovratník: Nechci.) Není tomu tak. A nyní tedy prosím, abyste navrhl způsob volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak volební komise navrhuje v souladu se svým usnesením provést volbu tajným způsobem. Prosím, abychom o tom rozhodli hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro provedení tajné volby? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 133, přihlášeno je 134 poslankyň a poslanců, pro 88, proti 1 hlas.

 

Zvolili jsme volbu tajnou. Tak já přerušuji tento bod. Je to tak správně, pane předsedo? (Poslanec Kolovratník: Ano.) A já otevírám další bod dnešního jednání, a tím je

 

208.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

A prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak u návrhu na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu je to jedno neuvolněné místo, je to už třetí volba z toho důvodu, že 17. února zemřel člen NKÚ. (V sále je opět hlučno.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, ale v pravé části sálu, kolegyně, kolegové, v pravé části sálu, poprosím o ztišení. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Já slibuji, omezuji své vystoupení na nezbytné minimum pro stenozáznam. 17. února zemřel pan Roman Procházka, člen NKÚ, místo se tedy uvolnilo. Tyto návrhy sem do Sněmovny nedávají poslanecké kluby, ale prezident NKÚ pan Miloslav Kala nejdříve navrhl paní Terezu Koutckou Höfferovou, ale tu Sněmovna 19. dubna nezvolila.

Následně pan prezident Kala zaslal nový návrh, byla to paní Ladislava Slancová, tu nám zaslal 16. května, a ani zde volba nebyla úspěšná, 26. června Sněmovna také nezvolila. V souladu se zákonem pan prezident Kala zaslal novou nominaci, tu jsme obdrželi 2. srpna, a pan prezident Kala opět navrhuje paní Ladislavu Slancovou, je to tedy třetí volba.

Tento návrh od prezidenta Kaly jsme na volební komisi přijali 29. srpna v usnesení číslo 138 per rollam, budete tady vybírat kandidátku paní Ladislavu Slancovou. Volební komise navrhuje volbu tajnou, jednokolovou, protože je to potvrzení nebo nepotvrzení návrhu od jiného subjektu, a pokud by volba byla úspěšná, tak nově zvolený člen se ujímá funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. I zde prosím, pane předsedající, otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se chcete přihlásit s vystoupením? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím. Chcete závěrečné slovo? (Poslanec Kolovratník: Nechci.)

A prosím, seznamte nás se způsobem volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Navrhuji za volební komisi volbu tajnou a prosím, abychom o tom hlasovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 134, přihlášeno je 135 poslankyň a poslanců, pro 97, proti 1. S tímto návrhem byl vysloven souhlas a já přerušuji projednávání tohoto bodu.

Otevírám další bod, a tím je

 

209.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

A já vás prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak je to první volba, první kolo, z toho důvodu, že 25. září skončí funkční období členovi rady ČTK panu Davidu Soukupovi.

Volební komise s malým předstihem vyhlásila lhůtu, která byla do 5. září, a obdrželi jsme návrh pouze jeden od klubu hnutí ANO, a ten návrh je opět pan David Soukup. Toto jsme přijali do usnesení číslo 140 per rollam ze dne 5. září. Ani zde zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise tedy navrhuje volbu tajnou, dvoukolovou, a pokud bude úspěšná, tak podtrhuji, že zvolený člen zahájí svoje nové pětileté funkční období, zde by to byl tedy kandidát pan David Soukup a podle zákona může kandidovat dvakrát za sebou, nejdříve dnem 26. září, kdy skončí to předchozí období. I zde prosím, pane předsedající, otevření rozpravy a poté hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se hlásí? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím. Ptám se na závěrečné slovo? (Poslanec Kolovratník: Nemám.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, navrhněte způsob volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 135, přihlášeno je 137 poslankyň a poslanců, pro 106, proti 1. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Volba bude provedena tajně a já přerušuji projednávání tohoto bodu. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP