Korektura


(12.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Česká správa sociálního zajištění, finanční úřady, katastrální úřad. S těmi už je to předjednáno, že jsou připraveni tuto roli splnit a zároveň se poskytnou - a to je ta otázka, kdo bude jezdit a vozit -k dispozici služební automobily těchto úřadů tak, aby byla větší obslužnost skrze větší počet umístěných mobilních volebních uren pro občany, kteří se nemohou dostavit k volbám.

Jenom mně prosím neříkejte, že konkrétně neodpovídám na dotazy. Já se tady snažím odpovídat absolutně prakticky, pokud říkáme, že potřebujeme občany informovat. Ano, proto se bavíme se starostou a starostovi říkáme. Máte funkční mobilní rozhlas, můžete vyhlásit změny volebních komisí? Nebo budete zahrnuti do toho seznamu, o kterém jednáme s mobilními operátory, aby vám zcela nadstandardně přišla SMS zpráva o tom, jak je možné uskutečnit své ústavou garantované volební právo. Zároveň bude informovat Česká televize a Český rozhlas, s kterými tu dohodu jako takovou máme.

Kolika volebních okrsků? Taky jsem se na to pokoušel odpovědět, byť uznávám, neřekl jsem tady přímo to číslo, protože ono se to ještě upřesňuje. Tedy obecně. Týká se to 35 obcí v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, tedy dohromady hrubě odhadnuto 200 volebních okrsků. Nicméně v těchto volebních okrscích je teď zahrnuto třeba i těch 19 bohumínských, protože Bohumín patří do kategorie obcí, které byly postiženy, a ty z toho seznamu vyškrtneme, pokud pan starosta neřekne, že se má stát jinak. My tedy potřebujeme operativní informace z terénu, které shromažďujeme, a budeme zítra schopni říct, jaký konkrétní počet jednotlivých volebních okrsků to skutečně je.

Máme představu o tom, v kolika obcích byli zasaženi povodní tím způsobem, že to může ohrozit normální průběh voleb. Těm obcím se věnujeme, tam směřujeme veškerou aktivitu a veškeré nabídky, třeba i o tom potenciálním zajištění mobilní urny, anebo zajištění náhradního občanského průkazu pro občany, kteří o něj přišli. Ale znovu říkám, tohle nebude žádná masivní věc, to nebudou stovky nebo tisíce občanů, kteří teď nemají svůj doklad totožnosti, kteří nemají ani občanku, ani pas, aby mohli vykonat své volební právo. Troufám si říci, že to bude v řádech jednotek, možná nižších desítek, ale je to nějaký můj odhad situace. Těm jsme schopni občanský průkaz ještě do pátku na jejich obec s rozšířenou působností dopravit.

Takže velmi konkrétní odpovědi na velmi legitimní a konkrétní dotazy, které tady padaly. Já si myslím, že i v tom úvodním slově jsem tady těch věcí řekl docela dost, ale samozřejmě ptejte se.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jsou zde tři faktické poznámky. Jako první vystoupí paní poslankyně Kamila Bláhová, pan poslanec Radek Vondráček, paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kamila Bláhová: Krásné odpoledne, kolegyně, kolegové, vážený pane předsedající. Děkuji panu ministrovi za jeho úvod, ale já bych se ho chtěla zeptat ještě na konkrétnější otázku. Jak on tady říkal, že konkrétně odpovídá na konkrétní otázky, tak konkrétněji, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího. Kdybyste mi mohl sdělit, v obcích, které jsou postiženy - hovořím jako starostka. Neumím se vžít do situace starostů, kteří budou zabezpečovat průběh voleb v pátek a v sobotu, takže prosím. Jsem starostka obce, která je postižena povodní, musím odstraňovat následky povodně, zajišťovat všechno možné, co je potřeba. Samozřejmě že personální kapacity jsou omezené, protože všichni v té obci dělají vše pro to, aby vše, co se odehrálo, bylo odstraněno. Takže bych měla tady teď ten konkrétní dotaz.

Když nemáte žádné lidi, kteří by mohli být delegováni do okrskové volební komise, nebo převážet volební urny občanům, kteří potřebují volit mimo volební místnost a musí volit mimo volební místnost, protože volební místnost je zatopena a právě se v ní odstraňují všechny naplaveniny a usazeniny, které tam během povodně doputovaly, kde ty lidi tedy ten starosta má vzít? Je tedy připraveno Ministerstvo vnitra k delegování nebo navržení těch lidí? Je to konkrétní otázka, když v tom místě, v tom území, už není nikdo, kdo by měl volné ruce a kapacitu na to, aby se těmi volbami zabýval. Tak vy tedy tam někoho dovezete, nebo jaká je odpověď na tuhle otázku? Tu jste mi ještě neřekl. (Předsedající: Čas.) Říkáte to opět jenom obecně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan zpravodaj s faktickou poznámkou, potom paní poslankyně Berenika Peštová, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já už nebudu mít dotaz, jenom bych chtěl reagovat na pana ministra. Pochopil jsem z jeho vystoupení, že 35 obcí, zhruba 200 okrsků, a že se to neví přesně, že pravdivá byla ta informace, že ministerstvo to bude vědět zítra. Bylo by možné potom tento seznam prostřednictvím vedení Sněmovny například rozeslat všem poslancům? Děkuji.

Stejně tak připravujete tedy nějaký manuál nebo máte seznam nejčastěji kladených dotazů. Také bychom ocenili jako volení zástupci, kdybyste nám to nějak distribuovali v elektronické podobě. I my máme nějaký zásah ve svých obvodech, jsme schopni šířit ty informace. Jde o to, že v tomhle jsme snad na stejné lodi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se pan ministr Vít Rakušan. Všechno faktické poznámky, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Také mám dotaz. Třeba to bude v tom manuálu. Nevím, co je obsahem toho manuálu, ale v současné době je to tak, že když někdo nemůže k volbám, tak se dopředu nahlásí. Proto vznikají seznamy lidí, za kterými přijde mobilní komise s tou urnou. Jak teď získáte seznamy lidí, kteří se nebudou moci někam dostavit fyzicky a budou chtít, aby za nimi přišli? To někam zavolají, nebo... ? Říkám, možná je to v tom manuálu, nevím. Mám jenom opravdu konkrétní otázku. Jak je budete kontaktovat, jestli se mají někam přihlásit sami, nebo někam dojít? V dnešní době toho určitě mají dost, ale pokud tam třeba nefungují ty linky, nebo nevím, jestli už tam ty signály jsou, jestli se někde mají zaregistrovat, abyste si mohli vytvořit seznam lidí, ke kterým budete dojíždět? Říkám, to je jenom konkrétní dotaz. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan ministr s faktickou poznámkou. Mám tam další tři faktické poznámky. Jenom avizuji, že ve 12.50 bod přeruším, protože máme pevně zařazený další bod. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Určitě, pane kolego Vondráčku, prostřednictvím pana místopředsedy, v tomhle jsme na jedné lodi a já si myslím, že politizace povodňového neštěstí rozhodně ničemu neprospívá od nikoho a nikdy. Určitě máte dobrý nápad, říkám to tady na mikrofon. Máte dobrý nápad, ano, je to dobrý zásah. Pokud poslankyně a poslanci budou ochotni ve svých volebních okrscích šířit takové informace, my samozřejmě transparentně tohle, co distribuujeme jednotlivým starostkám a starostům, to znamená nejčastější kladené otázky, komunikační linky, tak nechám v řádu hodin rozeslat na adresu každé poslankyně, každého poslance. Není s tím vůbec žádný problém, naopak. Naopak to vítám a je to konstruktivní příspěvek do naší dnešní společné diskuse.

Ještě poznámka na to, co říkala paní kolegyně na začátku v první poznámce. Já jsem se to tady pokoušel vysvětlit. Ten starosta je osloven a řekne - nemám lidi, do komise nepřijdou. V té chvíli s touhle informací pracuje krajský úřad a prostřednictvím nás donominujeme lidi z jednotlivých úřadů, kteří jsou tady v záloze. Takže tahle situace je řešena, personální kapacity tady jsou. Ano, samozřejmě - a to je logické - potřebujeme informaci o tom, že obec toho člověka nemá a tu nám ten pan starosta určitě dá.

Co se týká požadavků o mobilní urnu. Stejně jako je to dneska - telefonicky, osobně, esemeskou a ze zákona jim přenosnou volební urnu zařídí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP