Autorizace


(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane vicepremiére. A poprosím přihlášeného Martina Kuklu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Dobré dopoledne, dámy a pánové. Jak již bylo řečeno, jedná se o implementaci Evropské směrnice, a tento návrh obsahuje i řádnou novelu o dani z přidané hodnoty spočívající ve změnách, jejichž cílem je snaha o další zefektivnění výběru daní. Já jsem zde poslouchal pány ministry a paní zpravodajku, co se týká konkrétně institutu zrušení vrácení daně osobám se zdravotním postižením, a zde bylo řečeno na mikrofon, že tyto osoby budou kompenzovány téměř ve stejné výši. Já bych se chtěl zeptat, co to znamená. Dostanou méně, nebo ne? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Nevidím, že by se někdo další hlásil do rozpravy, v tom případě končím obecnou rozpravu. Pane ministře, máte zájem o závěrečné slovo? Ano.

 

Zbyněk Stanjura: Jednoduchá odpověď. Ta dávka je navýšená o průměrnou výši DPH, kterou inkasovali, to znamená, to je 85 000 korun. V konkrétním případě to může být nižší, než to bylo doposud. Mně to přijde zpravidla (správné?) i k tomu, že se k tomu dostanou klienti, kteří doposud to vůbec nemohli. Takže vzali jsme průměrnou výši toho platného(?) DPH, to bylo 85 000 korun, a s touto částkou pracujeme. A ten, kdo uplatnil menší DPH, tak by dostal víc a naopak. A vzali jsme ten průměr. Já myslím, že to je spravedlivé plus to, co říkal i pan ministr Jurečka. Že rozšiřujeme okruh těch klientů, pokud koupí takové vozidlo od neplátce DPH. Doposud dostal nula a teď to dostane, jako kdyby to koupil od plátce DPH.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní zpravodajko, máte zájem vystoupit? Nikoliv. V tom případě můžeme zahájit podrobnou rozpravu. Připomínám jako obvykle, že pozměňovací či jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravy musí být vždy odůvodněny. A vidím, že zájem o vystoupení má pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Jak již jsem avizoval v obecné rozpravě, tak tedy v podrobné se hlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 4834. Týká se to prodloužení podpory lidí na plicních ventilacích oxygenerátorech o další dva roky v té měsíční částce 2 000 korun. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane vicepremiére. Je ještě někdo, kdo by vystoupil v podrobné rozpravě? Nevidím nikoho, končím podrobnou rozpravu. A opět, pane ministře, není zájem o vystoupení? Paní zpravodajka rovněž nikoliv. Tím tedy děkuji za spolupráci a končím druhé čtení tohoto návrhu. A můžeme opět přejít k dalšímu bodu, a to je bod číslo

 

38.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 736/ - druhé čtení

 

Jsme ve druhém čtení. A poprosím pana ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tento návrh zákona jsem podrobněji představil v prvém čtení. Jenom připomínám, že cílem je zefektivnit proces výběru a správy spotřebních daní, odstranění některé aplikační nejasnosti, zajistit souhlas s právem EU na základě judikatury Soudního dvora Evropské unie a snížení administrativní zátěže pro dotčené subjekty. Nabytí účinnosti tohoto návrhu zákona je navrhováno na 1. leden 2025. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Připomínám, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 736/1. Nyní prosím, aby se slova ujala paní zpravodajka, opět paní Hana Naiclerová.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vláda tedy předložila Sněmovně návrh tohoto zákona 27. 6. 2024. První čtení proběhlo na 110. schůzi Poslanecké sněmovny 10. července 2024.

Rozpočtový výbor návrh zákona projednal na své 48. schůzi konané 4. září.2024 a přijal usnesení, kterým doporučil Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 353/ 2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, vyslovila souhlas ve znění těchto pozměňovacích návrhů.

Za prvé v čl. 1 v dosavadním bodě 43 v. § 15 odst. 9 úvodní části ustanovení se slovo "vzájemnosti" nahrazuje slovy "vzájemnosti a" slova "a seznam diplomatických registračních značek automobilů, osobních automobilů" se zrušují.

Za druhé v čl. 1v  dosavadním bodě 43 v. § 15 odst. 9 se čárka na konci písmena b nahrazuje tečkou, a písmeno c se zrušuje.

A za třetí v čl. 1v dosavadním bodě 43 v. § 15 odst. 10 se čárka a slovo a na konci písmene c nahrazují tečkou, a písmeno d zrušuje.

Dále mě rozpočtový výbor zmocnil, abych s tímto usnesením seznámila schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Tímto otevírám obecnou rozpravu, nikoho nevidím, kdo by se hlásil, čili končím obecnou rozpravu. Pane ministře, je zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Paní zpravodajko, rovněž nikoliv. Zahajuji tedy rozpravu podrobnou. Opět připomínám, že pozměňovací i další návrhy přednesené v podrobné rozpravy musí být vždy odůvodněny.

Nikdo se v tuto chvíli nehlásí, v tom případě končím podrobnou rozpravu. Zájem o závěrečná slova rovněž nevidím ani u pana ministra, ani u paní zpravodajky, čímž tedy končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji všem za spolupráci. Můžeme ji k dalšímu bodu, a to je bod číslo

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 673/ - druhé čtení

 jsme ve druhém čtení. A já poprosím pana místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tak děkuju, pane místopředsedo, za slovo. Jsme ve druhém čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě. To delší úvodní slovo jsem měl v rámci prvního čtení. Nyní mně dovolte prosím zrekapitulovat ty základní změny, které navrhovaná úprava přináší.

Přechod koordinační úlohy v oblasti státní služby z Ministerstva vnitra na Úřad vlády České republiky, změny v oblasti systemizace, zjednodušení schvalování systemizačních změn, zavedení základů kariérního řádu, změny služebního označení, které není odvozeno primárně pouze od dosaženého vzdělání, ale odvíjí se od platové třídy, do níž je státní zaměstnanec zařazen, a dále také od náročnosti vykonávaných činností a služebního hodnocení. Chceme zjednodušit a zefektivnit vybrané personální procesy.

Je to zúžení výčtu procesů realizovaných v rámci řízení ve věcech státní služby, přijímání do služebního poměru primárně na dobu neurčitou, u konkrétních služebních míst bude možné snížit požadavek vzdělání absolventům škol ve státech Evropské unie, státech dohody o evropském hospodářském prostoru, Švýcarsku a Velké Británii bude uznáno vzdělání bez nostrifikace. Zrychlují se výběrová řízení, kdy bude možné oslovit úspěšné, ale nevybrané uchazeče z minulých výběrových řízení. Ruší se povinnost provádět pravidelné služební hodnocení, zavádí se možnost skončení služebního poměru vyšších představených dohodou.

Ruší se kárné řízení a zřizuje se služební komise, která bude rozhodovat o odvolání a skončení služebního poměru vyšších představených. Zkracuje se doba zařazení mimo výkon služby z organizačních důvodů z šesti měsíců na tři měsíce. Snižuje se výše odbytného, zavádí se adaptační proces a úprava systému vzdělání a úřednické zkoušky. Rozšiřují se způsoby doručování písemností o možnost doručovat písemnosti ve věcech státní služby na adresu elektronické pošty státního zaměstnance, soukromé i služební nebo prostřednictvím elektronického nástroje, pokud je pro tyto účely zřízen.

Návrh zákona rovněž obsahuje změny legislativně technické povahy, terminologické úpravy a zohledňuje změny provedené v jiných právních předpisech. Tolik tedy souhrn projednávaného tisku. Děkuji za pozornost. ***

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP