(20.40 hodin)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl, vaším prostřednictvím, reagovat na kolegu Ondráčka. Myslím si, že urážky by si mohl nechat od cesty. Ale na druhou stranu chápu, že si chce poslední období komunistů v české Sněmovně užít. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: I vás, pane poslanče, požádám, abychom se vrátili k meritu věci. Pan poslanec Žáček. (K řečnickému pultu přichází poslanec Bartošek.) Pan poslanec Žáček se přihlásil dříve, prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: To jsem já, děkuji. Děkuji za slovo. Já bych se taky obrátil, vaším prostřednictvím, k panu kolegovi Ondráčkovi. Kolegové od lidovců se budou hájit sami, ti na to mají dost síly. Ale nikdo z kapely Visací zámek zde není, tak já hájím dobré jméno kapely Visací zámek. Pane kolego, naučte se ten text. Vím, že před tím rokem 1989, když hráli naplno, tak jste nemohl, dělal jste jiné věci. Ale dneska už jsme ve svobodné společnosti, tak se alespoň naučte ten jejich text základního songu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Bartošek, poté pan poslanec Birke. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Byla zde zmíněna Národní fronta a opakovaně je nám tlučena o hlavu. Reaguji na probíhající diskusi v souvislosti s jednacím řádem. Ta poznámka zde zazněla, já na ni reaguji, neodchýlil jsem se od jednacího řádu.

Milí kolegové z komunistické strany, Milada Horáková taky byla v Národní frontě. Co se týká našich lidí, řadu jste zavraždili, řadu jste uvrhli v politických procesech do dolů, řadu jste přinutili k emigraci. Je třeba říct, že to stejné potkalo sociální demokracii, která teď trpně snáší to, že díky vašim hlasům jsou mnohdy přehlasováni. To, o co se zde jedná - my respektujeme, že jste prosadili vůli většiny, to nikdo nezpochybnil - my pouze upozorňujeme na to, že jste lhali, že jste se zpronevěřili tomu, co jste říkali, že jste přednedávnem tvrdili něco jiného a dneska - a můžu se jenom ptát, co vám za to slíbili - jste byli ochotni tomu ty hlasy dát. To je totiž o tom, že nedržíte slovo. Podvedli jste lidi, podvedli jste svoje voliče. Tohle je vaše hanba, že jsme vás chytli u toho, že lžete. Respektujeme to, že jste změnili názor, ale to, o co se jedná, je, že jste lidem lhali, a to se nezapomíná. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Birke, poté pan poslanec Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Jan Birke: Dobrý večer. Vážený pane předsedající, já se pokusím tu debatu nějak ukončit, ale dovolte mi jenom lehce poznamenat jednu věc. Já tady tři roky, nebo vlastně už čtyři roky poslouchám, že největší čert v této zemi je sociální demokracie. Ani si neumíte přestavit, kdy jsem svědkem okamžiku, kdy první moment, kdy nejsme součástí toho, že se tady na nás blije kýbl špíny, ani nevíte, jak si to užíváme. Děkuji za to, protože to je docela fajn večer alespoň pro sociálního demokrata.

Takže děkuji a poprosím vás - já vám rozumím, že za tři měsíce jsou volby, všemu tomu rozumím a chápu to - ale prosím vás, pojďte hlasovat. Je to fakt nedůstojné této řekněme velmi významné místnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Kováčik, v tuto chvíli poslední přihláška.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Na mou výzvu "přestaňme blbnout, pojďme hlasovat" bylo reagováno, jak bylo reagováno, takže tedy druhý pokus. Já vím, že nejlepší je hodit svoji pověst, pokud není úplně dobrá, na někoho druhého. Proto připomenu ještě jeden citát, jedno často používané heslo už v dávnějších dobách, dokonce v dobách ještě před rokem 1948, to je obecná charakteristika lidovců: "Trochu pomoct, trochu škodit, to se může vždycky hodit." A teď to chtějí hodit na nás.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych znovu vyzval, abychom se vrátili k meritu věci. Nicméně hlásí se pan poslanec Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Jednoduchá věc, poslední poznámka z mojí strany. Můžete se tady historií ohánět do nekonečna, ale to, že dneska a při tomhle hlasování jste lhali a zradili svoje voliče, to vám nikdo neodpáře. To je to, o co se tady jedná, proto se tak bráníte, proto tolik na nás útočíte, protože jsme vás chytli při lži. O tom to je, o ničem jiném.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Pojezný. Než dorazí k mikrofonu, seznámím Sněmovnu s omluvenkou. Z dnešního jednání se od 19.15 do 20.15 omlouvá pan poslanec Kopřiva. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Pojezný: Já se omlouvám, že budu vystupovat, ale my jsme zradili, vážený pane kolego, přes pana předsedajícího, pouze vaše voliče, nikoho jiného.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tuto chvíli již nemám další přihlášky, takže pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany navrhovatelky? (Ne.) Není. Nebo ze strany zpravodajů? Pan poslanec Kolovratník? (Ne.) Nevidím zájem. Pan poslanec Bartoš? (Ne.) Nevidím zájem. Pan poslanec Benda? (Ne.) Také nevidím zájem.

Svolám kolegy do sálu a přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 3, zákona o jednacím řádu. Je zde žádost o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásil.

K přijetí následujícího usnesení je také potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Prosím, aby bylo nastaveno příslušné kvorum, což vidím, že je.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona, podle sněmovního tisku 1009/9." Ještě vidím, že přicházejí nějací poslanci, ale nikdo už neběží, takže myslím, že můžeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 152, je přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 103, proti 45. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat. (Potlesk v sále.)

 

Děkuji paní navrhovatelce, děkuji panu senátorovi, děkuji zpravodajům, děkuji všem. Budeme pokračovat... (Poslanci se dohadují, zdali má jednání pokračovat.) Můžu přerušit když tak, jestli se předsednictvo Sněmovny potřebuje poradit, ale já mám za to, že bylo odhlasováno až do devíti, nebo do osmi. Takže otevřeme bod číslo

 

9.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců
na území České republiky a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 1091/5/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 1091/6. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do pošty. Vítám mezi námi senátora Václava Lásku a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. (Silný hluk v sále.) Poprosím o klid v sále. Jak jsem již několikrát předtím připomenul, máme v tuto chvíli odhlasované jednání až do zítřejšího rána. Samozřejmě je možné to změnit nějakým procedurálním návrhem. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, velmi stručně. Novela zákona o pobytu cizinců prošla Poslaneckou sněmovnou. Hlavním důvodem pro její předložení byl brexit a povinnost adaptovat nařízení Evropské unie týkající se průkazu totožnosti. Je to technická novela, nicméně přinese změnu do života cizinců i do praxe Ministerstva vnitra. Její přijetí pokládám za naprosto klíčové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP