(20.30 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Teď cituji: "Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, došlo k tomu, co jsem již dlouho avizoval." (Snaží se napodobovat poslance Luzara. Hluk v sále.) "Klub KSČM ruší svoji podporu stavebnímu zákonu, protože prošla změna, která zhoršuje postavení občanů, kteří mají nájemní bydlení. To, co prošlo v návrhu, to znamená, že je možnost sklepní prostory bez přímého slunečního světla, bez přímého větrání, předělávat na byty, považujeme za absolutně skandální a návrat do středověku. Odmítáme, aby lidé, kteří nemají peníze na to, aby si pořídili vlastní bydlení, byli takhle dehonestováni, aby byli takhle tlačeni do úzkých. Proto tento stavební zákon nepodpoříme a hlasování se nezúčastníme. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)" - Tolik ze stenozáznamu.

Já jsem se snažil i trošku navodit tu dikci, se kterou kolega Luzar tady tenkrát hovořil, a já si to docela pamatuji. Prosím vás pěkně, co se stalo za měsíc a půl? (Hluk v sále, někteří poslanci volají mimo mikrofon.) Ne, počkejte, jestli chcete, tak prostřednictvím pana předsedajícího můžeme na sebe reagovat. Ale já se na to ptám nyní, protože pan kolega Luzar to tady dlouho vysvětloval, ale tenkrát nemluvil nic... (Odmlčuje se.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Požádám o klid v sále. Je pokročilá hodina, nicméně ještě nás čeká celých 500 bodů, takže poprosím o klid, ať se k nim všem můžeme dostat.

 

Poslanec Marian Jurečka: Tenkrát neřekl nic v tom svém vystoupení: Dokázali jsme tady prosadit stavební normy, je to skvělý zákon, budeme ho podporovat. Protože od té doby se za ten měsíc a půl nic nezměnilo, ten tisk zůstal stále stejný. Tak nerozumím tomu obratu, kdy komunisté prostě po měsíci a půl zjistí, že prosadili něco, co před měsícem a půl nevěděli, že prosadili, a pro co nemohli hlasovat. Tu logiku tedy marně hledám. Jestli to kolega Luzar vysvětloval... Já jsem tady poslouchal, já jsem ten obrat nepochopil. Jestli to někdo pochopil, jestli voliči KSČM pochopili obrat za měsíc a půl, proč tehdy tak špatný zákon, návrat do středověku, ani zmínka o státních normách, není možné podpořit. Dnes skvělý zákon s prosazenými stavebními normami s radostí komunisti podporují. (Klepe rázně do pultu.) Nevím, jak to dokážete vysvětlovat. Já jsem to nepochopil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Toto vystoupení také vyvolalo nějaké faktické poznámky. Jako první pan poslanec Luzar, poté pan poslanec Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vaším prostřednictvím, pane předsedající, děkuji panu kolegovi Jurečkovi, že se pokusil improvizovat a navodit atmosféru mého hlasu, ale originál je originál, takže si dovolím říci, že mé vystoupení tehdá bylo lepší. Já jsem se pokusil to vysvětlit. Kdyby ministerstvo nereagovalo na to, co jsme tady říkali, nebyla by podpora tohoto hlasování. Tím, že ministerstvo názor změnilo a připravilo tady tyto změny, vyšlo vstříc a hledá ty cesty, proto jsme to podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Doufám, že to všichni kolegové, kteří se ptali, slyšeli. A nyní pan poslanec Ondráček. Požádám o větší klid v sále, ať je řečníky slyšet a ať je jim rozumět. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pane poslanče Jurečko, prostřednictvím předsedajícího, jede traktor, jede do hor, jede orat brambor. Visací zámek. Vy tam jezdíte džondýrem a děláte si tam nějakou mediální publicitu, tam, co tam chudáci jsou. Je to trapný, co tady předvádíte. Ale pojďme hlasovat. (Ozývá se smích i potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych požádal, abychom se drželi věci. Pan předseda Bartošek bude vystupovat. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Nemohu jinak, kolego Ondráčku, prostřednictvím pana předsedajícího. Komunisti co čin, to zločin, co slovo, to lež, a je to prostě tak. Chytli jsme vás při lži. Chytli jsme vás při tom, že jste lhali. V zákonu se nic nezměnilo, a místo toho, abyste se červenali a šlapali v koutě a bylo vám to blbý, že jste lhali lidem a že vlastně najednou vám ty špeluňky vůbec nevadí, najednou vám nevadí, že lidi budou bydlet v nějakých dírách - v zákoně se nezměnila ani čárka. A o tom to všechno je. Lhali jste v minulosti, lžete teď. Vy prostě jiní nebudete! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: S přednostním právem je přihlášena paní ministryně Dostálová, pak zde mám tři faktické poznámky, pak registruji pana předsedu Kováčika. Pan poslanec Výborný jako první. Paní ministryně (jde k pultu), pan poslanec Výborný jako první s faktickou poznámkou, pak pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, k panu kolegovi Ondráčkovi. Byl bych rád, kdybyste si ty přiblblé poznámky na úkor našeho předsedy nechal od cesty. Na rozdíl od vás on neváhal a pomáhal tam, kde bylo potřeba.

Druhá věc, ke kolegovi Luzarovi. Mě skutečně baví ta naivita, když vy se domníváte, že nějakou podzákonnou normou, vyhláškou, lze napravit něco, co je v tom zákoně. Jsou to jenom výmluvy. Prostě ta koalice tady od začátku byla. To, že tam jste trošku nevybrali zatáčku ve třetím čtení, prostě byla realita. Ale pevná koalice ANO, SPD a KSČM prostě prohlasovala tady ten paskvil, to je celé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já bych zdůraznil, že bychom se měli oslovovat prostřednictvím předsedajícího, a prosil bych, abychom neeskalovali ten slovník. Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Takže k věci, reaguji na průběh rozpravy faktickou poznámkou, tak, jak přesně podle jednacího řádu se má. Tedy prostřednictvím předsedajícího, směrem k panu kolegovi Bartoškovi a směrem vlastně k nám všem ostatním. On to musí všechno pan kolega Bartošek asi určitě dobře vědět. To jeho tvrzení o tom - komunisti, co čin a tak dál. Oni přece lidovci vědí, jak to bylo, čtyřicet let v Národní frontě. (Ozývá se smích i potlesk zleva.) Ale to jsem říct nechtěl. Já jsem chtěl říct: Prosím pěkně, je tady mnoho hodin, už 20.35, tuším. Pojďme přestat blbnout a pojďme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondráček s faktickou poznámkou. (Ozývá se nesouhlasný šum v sále.) Poprosím o klid v sále. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pane předsedající, slibuji, že už nebudu reagovat na ty slabé výrazy lidovců, protože platí to, co říkal kolega Bartošek, ale také platí, co lidovec, to pitomec. (Bouchání do lavic v pravé části sálu.) Podívejte se, můžeme se o tom bavit (Předsedající chtěl vstoupit do řeči.). Ano, děkuji kolegům za potlesk.

Pane kolego, nebo páni kolegové, pojďme rozhodnout hlasováním. Prostě jsme odůvodnili, proč jsme změnili některé své věci, a pro nás československá - česká státní norma, kterou vy neuznáváte, je prostě důležitá. Jsme rádi, že paní ministryně Dostálová řekla, že se to stane součástí českého právního systému, a pro nás je to důležité. Takže proto jsme některé věci (nesrozumitelné). Chápu, že se vám to nemusí líbit, můžete dělat scény. Až získáte většinu v Poslanecké sněmovně na podzim tohoto roku, Pán Bůh vám to přej, jak říkáte vy lidovci, tak to klidně změňte, udělejte s tím, co chcete. Ale prostě teď je taková situace a přestaňte nás tady školit. My jsme prostě rozhodli, rozhodli jsme několika hlasy, proč jsme podpořili. Můžete se opřít do kolegů z SPD, proč tak hlasovali, můžete se opřít do kohokoli jiného. Je to prostě slabé, měkké. A prostě to, co předvádíte, je sice krásná předvolební rétorika, ale můžeme - nemám s tím problém klidně se s vámi utkat, je teprve 20.37, klidně tady vydržím do půlnoci si s vámi povídat a budeme si vzájemně vyměňovat slova. Zítra toho bude plný Facebook a budou toho plné Parlamentní listy, ale je to prostě trapný. Prostě přiznejte, že jsme nějakým způsobem rozhodli, rozhodla demokratická většina v této Poslanecké sněmovně, a vy si s tím na podzim dělejte, co chcete. Poslední vystoupení a děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S další faktickou poznámkou bude vystupovat pan poslanec - elektronické přihlášky by měly mít přednost - takže pan poslanec Bělobrádek, poté pan poslanec Ferjenčík, poté pan poslanec Bartošek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Paní ministryně, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil odcitovat dvě pasáže klasika.

Jedna pasáž klasika je: "Tati, pan Chroust je lidovec? Ne, pan Chroust je blbec. Ale máš i chytrý lidovce, třeba pan Ludvík. Každá politická strana má členy chytrý a hloupý." Obecná škola.

A pak je druhá klasická věta: "Mě může urazit jen inteligent." (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já bych skutečně požádal, abychom se pokusili vrátit k meritu věci. Myslím, že jsme se dostali opravdu daleko. Pan poslanec Ferjenčík, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP