(10.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, musím zareagovat protinávrhem na pana místopředsedu Filipa. Není to nic proti jeho návrhu, ale pokud on navrhuje bod 33, sněmovní tisk 111, zákon o referendu, jako první bod odpoledne, tak já musím zareagovat a navrhnout jako první bod 32 a jako druhý bod 33, tak aby návrh, který je již předjednán a má větší šanci na projednání vcelku a poté na ústavní podporu, byl projednán jako první, a snad se dostaneme k tomu, že oba dva dokážeme posunout dál. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Hyťhová, připraví se pan poslanec Navrkal. S přednostním právem pan předseda Michálek?

 

Poslanec Jakub Michálek: Já se moc omlouvám, abych stihl tu lhůtu. Upravuji předchozí návrh. Jenom velmi stručně, sněmovní tisk 911 navrhuji zařadit jako první bod 14. 7., případně jako poslední bod v bloku pevně zařazených bodů, nebo, pokud neprojde ani takový návrh, tak jako první bod bloku třetích čtení 16. 7.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Máme teď tedy více alternativ. Já poprosím, jestli byste to mohl vykomunikovat se zástupcem organizačního výboru, ať neudělám chybu, ať se nezdržíme při hlasování. Paní poslankyně Hyťhová.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den. Děkuji, že jsem se dostala ke slovu. Já bych tady chtěla navrhnout bod, který jsem už navrhovala nejméně třikrát, a to zrušení pandemické pohotovosti. (Sundává si roušku.) Já se omlouvám, ale já si tu roušku takhle dám dolů, aby mi bylo rozumět. Pak to tady můžete vydezinfikovat klidně po mně, mně to nevadí. A jestli můžu poprosit o klid? Děkuji.

Navrhuji tento bod, protože si myslím, že opravdu už tady toho bylo dost. Já bych tady chtěla vyjmenovat, co vlastně všechno zrušil Nejvyšší správní soud, a to od 14. dubna 2021. Nejvyšší správní soud využil své pravomoci podle pandemického zákona a konstatoval nezákonnost mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví celkem 24krát, to znamená, že soud nám a také našemu právníkovi, a tím je pan docent Zdeněk Koudelka, dal za pravdu.

Já tady přečtu v krátkosti seznam rozsudků, které Nejvyšší správní soud zrušil. Je to diskriminace lidí s protilátkami, nezákonnost omezení vstupu do prostor, účasti na schůzích a provozoven služeb, testování zaměstnanců malých podniků, neodůvodněné testování zaměstnanců malých podniků, nezákonnost omezení heren, kasin, nezákonnost zavření středních škol, ministr není totiž diktátor, nezákonnost omezení maloobchodu zákazem přítomnosti lidí, dále nezákonnost rotační výuky základních škol, neodůvodněný zákaz nočního prodeje, nezákonnost zavření mateřských škol, nezákonnost zavření provozoven služeb, neodůvodněný zákaz nočního prodeje, dále neodůvodněný příkaz nosit respirátor, mechanické kopírování odůvodnění, dále nezákonnost zavření sportovišť, posiloven, fitness center, dále nezákonnost zavření všech mateřských a základních škol, nezákonnost uzavření restaurací, neodůvodněný zákaz vleků a lanovek, neodůvodněný příkaz nosit respirátor, dále nezákonnost uzavření restaurací, je to výtka vůči zjevně nezákonným opatřením, neodůvodněný zákaz nočního prodeje, neodůvodněné testování OSVČ, důrazná výtka vůči odůvodňování, a dále nezákonnost zákazu shromáždění, náboženských akcí a omezení vstupu na schůze a do vnitřních prostor.

Vážení přátelé, tohle všechno zrušil Nejvyšší správní soud. To tedy znamená, že všechna tato rozhodnutí, která zde udělala naše vláda, byla zkrátka protizákonná i protiústavní.

Jak jsem řekla, navrhovala jsem tento bod už třikrát, bohužel mi nebylo vyhověno. Také jsem zde navrhovala za celou dobu pandemie otevření škol, také jsem navrhovala, aby děti nemusely nosit roušky, respirátory, předložila jsem tady všem poslancům také ústavní žalobu, ke které bylo potřeba 25 poslanců. Připomínám, že tuto ústavní žalobu právě na zrušení pandemické pohotovosti mi podepsalo pouze šest poslanců, a to všichni nezařazení poslanci, nikdo jiný.

Zde bych chtěla apelovat na vládu, aby změnila přístup k celé dnešní covidové situaci. Dovolím si citovat britského premiéra Borise Johnsona. Cituji: "Končí diktát vlády, svěříme lidem odpovědnost za boj s virem." Dále cituji: "Británie zahazuje roušky, naučí se s virem žít." Dále cituji: "Británie chce k viru přistupovat jako ke chřipce." To jsem, vážení přátelé, si nevymyslela, ale citovala jsem premiéra Velké Británie.

Já bych moc ocenila, aby vláda zvážila, pokud bychom i my se nemohli vydat touto cestou, stejně tak, jako se jí vydal pan Boris Johnson a Velká Británie, což si myslím, že může být pro nás velký příklad. Proto jsem tedy navrhla jako první bod na dnešek zrušení pandemické pohotovosti, a pokud by to neprošlo, tak tam je alternativní návrh ve čtvrtek jako první bod. To je všechno, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já jenom - stejná diskuse jako u pana místopředsedy Okamury, který původně navrhoval zrušení pandemické pohotovosti. Tam jsme si řekli, že to nejde podle pandemického zákona, načež upravil svůj návrh jako diskuse o zrušení pandemické pohotovosti.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobře. Opravuji svůj návrh na diskuse.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: V tom případě navrhujete stejný bod jako pan předseda Okamura.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Já už jsem to tady navrhovala třikrát, já pořád prostě -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: V tom případě to budu považovat za alternativní návrh na zařazení. Pan předseda Okamura to navrhuje dnes jako první bod, vy také. Potom to navrhl ve čtvrtek v 11 hodin a vy jako první bod, což je v podstatě stejné.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: V tom případě měním alternativu a navrhuji v pátek jako první bod místo čtvrtka.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: První bod v pátek, dobře.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuju moc.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Poprosím pana poslance Františka Navrkala k pořadu schůze. Připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Já bych rád navrhl pevné zařazení sněmovního tisku 956, konkrétně třetího čtení, a to variantně dnes na 12.00 a na pátek v 10.00. Je to novela zákona o střetu zájmů, která reaguje na rozsudek Ústavního soudu z února loňského roku. Už tu leží skoro rok. Ten tisk byl navržen 23. července loňského roku a vlastně teď, počínaje tímto rokem, zákon o střetu zájmů v té části, která se týká nahlížení do registru oznámení, nefunguje.

Opravdu by bylo záhodno to co nejdříve napravit. Ten sněmovní tisk má podporu napříč politickým spektrem, což dokládá jak seznam jeho předkladatelů, tak třeba jeho projednávání na ústavně právním výboru. Prosím vás o podporu tohoto svého návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím pana poslance Výborného, připraví se pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Vnímám, že zde ve Sněmovně je vůle dnes odpoledne projednat senátní vratky. Mám na mysli konkrétně body 2, 3 a 4 včetně sněmovního tisku 545, novela exekučního řádu a občanského soudního řádu. Abychom toto projednání i vzhledem k tomu, že zde budou zastupovat horní komoru senátoři, skutečně zvládli, tak si dovolím navrhnout tuto drobnou úpravu, a sice bod programu číslo 1, sněmovní tisk 1242, vládní návrh zákona o zvláštním způsobu hlasování do Poslanecké sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP