(13.20 hodin)
(pokračuje Pikal)

Pokud nejsou žádné další návrhy a poznámky, děkuji paní navrhovatelce, děkuji panu zpravodaji. Končím projednávání tohoto bodu.

 

A protože ještě není čas, do kterého jsme měli zařazen další bod, tak se vrátíme k předchozímu jednání, což je bod

 

333.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb.,
o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 961/ - třetí čtení

Vracíme se opět do třetího čtení, které jsme před chvílí přerušili. Já bych poprosil, aby místo u stolku zpravodajů zaujala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a zpravodajka garančního výboru, paní poslankyně Jana Pastuchová. Paní ministryni nikde nevidím, takže buď budu nucen přerušit schůzi, nebo přerušit projednávání tohoto tisku. Prosím případně klub sociální demokracie, jestli by mohl tuto situaci vyřešit nebo oznámit... Tři minuty, dobře. Tak já tedy přeruším schůzi Poslanecké sněmovny do 13.25, abychom pak mohli pokračovat.

 

(Jednání přerušeno od 13.21 do 13.25 hodin.)

 

Je 13.25, tedy uplynula doba, na kterou jsem přerušil tuto schůzi a projednávání tohoto bodu, takže se opět vracíme do bodu 333, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů. Místo u stolku zpravodajů již zaujala jak paní ministryně Jana Maláčová z pozice navrhovatelky, tak paní poslankyně Jana Pastuchová z pozice zpravodajky, takže můžeme pokračovat v přerušené rozpravě. Já bych tedy dal slovo panu poslanci Bauerovi, kterého jsem přerušil během přednášení jeho stanoviska. Zaznamenal jsem také návrh na opakování druhého čtení, který mám poznamenaný, budeme ho případně hlasovat před... Poprosím o klid v sále, abychom mohli pokračovat v jednání. Pan poslanec Bauer ve svém projevu přednesl návrh na opakování druhého čtení. Tak, prosím, pane poslanče, myslím, že můžete pokračovat.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, vážení kolegové, i na přání paní ministryně, protože jsem skončil někde v půlce věty, tedy začnu úplně od začátku, takže s vaším svolením bych chtěl zopakovat, že jsem podal návrh na opakování tohoto návrhu zákona ve druhém čtení, a dovolte mi jenom zkráceně stanovisko poslaneckého klubu Občanské demokratické strany k tomuto návrhu. To stanovisko je opravdu dlouhodobě stejné a neměnné.

Postoj ODS k novele zákona o poskytování služeb v dětské skupině je od začátku zcela jednoznačný a opakovaně ho veřejně říkáme. Máme za to, že tento návrh se vůbec neměl dostat do legislativního procesu. Zasloužil si být vrácen vládě k přepracování, a to k takovému, aby řešil čistě a výhradně financování dětských skupin poté, co nebude možné na jejich vznik a další rozvoj využívat evropské zdroje. To jsem tady říkal, do nějakého časového okamžiku jsme měli možnost dětské skupiny, které si našly místo pod sluncem, financovat nebo spolufinancovat z evropských zdrojů. Ty bohužel nebudou k dispozici a my jsme navrhli, aby se našly jiné zdroje, potažmo národní.

Opakuji, že je mi opravdu velmi líto, že jsme k tomuto návrhu na přepracování nenašli v prvním čtení žádnou podporu. Je pro nás ale úplně nepředstavitelné, že tu vláda v přímém přenosu likviduje jednu z mála věcí, která v posledních letech pomohla tisícovkám rodin a která navíc vrací do státní kasy prostředky, které do ní stát vkládal, o tom už jsem tady dnes také mluvil, protože dětské skupiny rozvázaly ruce tisícovkám rodin s malými dětmi po celé republice a umožnily, a to je to klíčové, návrat rodičů těchto dětí do práce. Po tom tady všichni voláme celé volební období.

Namísto rodinného a přátelského prostředí dětských skupin nás chce vláda vrátit zpátky k institucí jeslí regulovaných a sešněrovaných pravidly. Za úplný výsměch považuji argument, že se tím zlepší kvalita péče. O tom jsem tady za poslední měsíce také mnohokrát především z úst paní ministryně práce a sociálních věcí slyšel. Přiznám se, že jsem osobně objel řadu dětských skupin, dostal jsem asi stejně jako vy všichni stovky mailů, ale musím říci, že až na drobné výjimky jsem nezaregistroval ani jednu jedinou špatnou zkušenost s fungováním těchto zařízení, právě naopak.

Myslím si, že je třeba připomenout, že díky dětským skupinám a jejich flexibilitě našly zázemí například i děti s různými handicapy nebo s jinými speciální potřebami. To je také obecně známá věc. Ale není to jediná věc, která mě v souvislosti s dětskými skupinami zvedá ze židle. Naprosto mě šokovaly věty paní ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která dětské skupiny přirovnala k luxusní záležitosti pro vyšší střední třídu. Považuji to za naprosto nehorázná slova. Nevím, proč vůbec byla vyřčena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP