(13.30 hodin)
(pokračuje Bauer)

Paní ministryně naopak budováním jeslí jen pro nejmenší a vyhnáním starších dětí do školek, ve kterých ovšem leckde chybějí místa, a nadto jsou svázána spádovostí, docílí pouze toho, že mnoha úplně běžným rodinám nezbude nic jiného než si platit soukromé a v tomto případě už skutečně drahé školky. Ostatně o tom tady někteří kolegové v diskusi bouřlivě hovořili. Jinými slovy, docílí se přesně opačného efektu než ministerstvo, respektive vláda slibuje lidem.

Úplně závěrem za klub Občanské demokratické strany chci říci, že v hlasování podpoříme návrhy, které jakkoli zlepšují situaci budoucích dětských skupin nebo jeslí v porovnání s původní vládní předlohou, takže podpoříme všechny, které si myslíme, že jsou ku prospěchu věci. Jsme si nicméně vědomi toho, že zákon v jakékoli podobě přinese jejich faktickou likvidaci, bohužel. I to tady dnes z mých úst zaznělo.

Proto chci za ODS veřejně slíbit, že pokud budeme v příští vládě, budeme za svou prioritu v sociální oblasti považovat návrat dětských skupin do podoby, ve které je známe dnes. O podpoře rodin a svobodě rodičů zvolit si to nejlepší pro své děti nebudeme jen mluvit. Dětské skupiny a s nimi spojenou svobodu rozhodování rodičů jejich dětem vrátíme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Kovářová je další přihlášenou v rozpravě, nicméně mě informovala, že tuto přihlášku stahuje. Jako další je přihlášena paní poslankyně Jarošová, nicméně mám za to, že je řádně omluvená. A tedy je řada na panu poslanci Čižinském. Prosím pana poslance Čižinského v obecné rozpravě. Připraví se paní poslankyně Golasowská. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji za slovo. Vciťme se prosím skutečně v tuto chvíli do lidí, kteří nás tady sledují a kteří mají na starosti dětské skupiny. Dnes je více odkladů. Dnes se přehlašují lidé z finančních důvodů, z pracovních důvodů do jiných zařízení a ti lidé nás sledují a čekají, jaký signál vyšleme, jestli tu dětskou skupinu budou muset s těžkým srdcem zrušit, anebo jestli ji udrží.

V průběhu projednávání se mimo jiné zjistilo, že spousta z nás měla k dispozici tabulky ohledně vytížení mateřských škol, ale bohužel regiony nejpostiženější problematikou nedostatku míst v mateřských školách v těch tabulkách nebyly. Chyběla tam krajská města, chyběla tam všechna i větší než krajská města.

Paní kolegyně Kovářová žádá o výjimku pro malé obce. Chtěl bych požádat o podporu pozměňovacího návrhu, který tuto výjimku umožní všem obcím. Domnívám se, že obce jsou schopny posoudit, kde tu dětskou skupinu je dobré mít. Nevím, proč by to měly být jenom malé obce, které budou mít možnost tam mít děti, které jsou starší tří let. Domnívám se, že i ty velké obce jsou schopny nabízet alternativu a jsou schopny umožnit rodičům, aby své děti vodili do jednoho zařízení, a mělo by tomu tak být.

Dále bych ještě chtěl požádat, pokud nejde nebo nenajdete v sobě motivaci zrušit ten věkový limit, tak alespoň posunout ten limit do čtyř let věku. Čtyři plus. I to pomůže a má to nějakou logiku, protože pětileté děti mají být ze zákona povinně v mateřské škole anebo chodit na přezkoušení. Tak kompromis je podpořit aspoň tu hranici čtyř let.

Rád jsem slyšel, že požadavky na osvětlení, že snad bude podpořeno, že se na to nebudou vztahovat. To určitě pomůže vidět nějaké světlo na konci tunelu dětským skupinám, které by jinak skončily, protože žádnou perspektivu mít nebudou.

Domnívám se ale, že nejlepší by bylo vrátit to do druhého čtení, nechat dětským skupinám, které teď fungují, další financování, a zavést pro ty další, které budou zakládány, ta pravidla. Nic bychom nezničili, ničemu bychom neuškodili. Lidé by mohli do práce a ten systém by pomalu přešel v ten, který je tady navrhován. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Ferjenčík a poté se připraví paní poslankyně Richterová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Chtěl jsem jenom v reakci na článek, který vyšel o této rozpravě, jenom pro záznam uvést, že nemám nic proti jeslím a vůbec mi nevadí, aby vznikaly i jesle nebo se rozvíjely ty, které tady fungují. Pouze odmítám likvidaci dětských skupin tak, jak je známe dnes.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Pastuchová chce také reagovat. S faktickou poznámkou nebo s přednostním právem se zeptám? S přednostním právem, tak prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Protože jsme v rozpravě, dovolila bych si načíst legislativně technické úpravy.

Jako první bych načetla legislativně technickou úpravu: A dále v hlasováních číslo 14, 15, 16, 19, 28 a 29 se z výčtu dále nehlasovatelných pozměňovacích návrhů vypouští D22, protože se o něm již hlasovalo na začátku ve čtvrtém hlasování.

Další. Navrhuji podle § 95 -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vás přeruším, paní poslankyně. To znělo jako úprava procedury, nikoli jako změna legislativního textu.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Můžu poprosit legislativu? (K řečnickému pultu přichází paní z legislativního odboru.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Jenom ať se nemateme.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Tak se omlouvám, pane předsedající. To byla špatná dohoda s legislativou. (Hluk v sále.)

Takže bych načetla legislativně technickou. Navrhuji podle § 95 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, opravu data účinnosti návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 961, takto:

"I. V části I. čl. 1 bod 14 § 5 odst. 6 se slova "30. června 2021" nahrazují slovy "30. září 2021".

II. V části I. čl. 2 bodu 4 a v části VIII. čl. 10 se slova "1. července 2021" nahrazují slovy "1. října 2021."

Chtěla bych k tomu dát malé zdůvodnění. Vzhledem k průběhu legislativního procesu je zřejmé, že původní termín nabytí účinnosti od 1. července 2021 nebude naplněn. Návrh zákona ovšem zavádí od roku 2022 možnost financovat provoz jeslí prostřednictvím -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní poslankyně, já vás přeruším. V sále je velký hluk. Já vás téměř neslyším. Požádám vaše kolegy, aby zachovali větší klid, tak abychom mohli vnímat načítané legislativní opravy. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Ještě jednou tu větu. Návrh zákona ovšem zavádí od roku 2022 možnost financovat provoz jeslí prostřednictvím příspěvku na provoz jeslí, o nějž je třeba požádat do 31. října 2021. Je tedy nezbytné, aby novela nabyla účinnosti nejpozději k 1. říjnu 2021 a poskytovatelé služby měli dostatečný prostor pro vyplnění žádosti a její podání. Aplikace pro administraci žádosti bude spuštěna zároveň s účinností zákona, to je 1. října 2021. Vzhledem k tomu, že žádost bude velice jednoduchá, většina údajů bude předvyplněna z evidence poskytovatelů dětských skupin nebo jeslí, bude lhůta v délce jednoho měsíce na podání žádosti dostačující. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP