(13.10 hodin)
(pokračuje Bauer)

Na druhou stranu je pro nás úplně nepředstavitelné, že tu vláda v přímém přenosu likviduje jednu z mála věcí, která v posledních letech pomohla tisícovkám rodin, a která navíc vrací do státní kasy prostředky, které do ní stát vkládal, protože dětské skupiny rozvázaly ruce tisícovkám rodin s malými dětmi po celé republice a umožnily tím návrat jejich rodičů do práce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já jsem vás nechtěl přerušovat před tím, když tady byl hluk, nicméně nyní určený čas vypršel, takže musím přerušit tento bod. Děkuji paní navrhovatelce, paní zpravodajce, a nyní tedy otevírám bod, který máme pevně zařazený na tento čas, což je bod číslo

 

343.
Návrh poslanců Moniky Červíčkové, Jaroslava Faltýnka, Heleny Válkové a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti
(notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 793/ - třetí čtení

Jsme ve třetím čtení. Projednávání tohoto bodu jsme zahájili dne 28. května, rozprava ve třetím čtení byla přerušena pro nepřítomnost členů vlády. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Monika Červíčková a zpravodaj garančního výboru, jímž je ústavně-právní výbor, pan poslanec Stanislav Grospič. Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 793/3, který byl doručen dne 12. května 2021, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 793/4.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě, do které v tuto chvíli nemám žádné přihlášky. Rozprava byla přerušena během vystoupení pana poslance Volného. Pana poslance Volného nevidím, takže ve svém vystoupení nemůže pokračovat. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, tedy rozpravu končím, svolám kolegy - paní poslankyně se hlásí ještě - do rozpravy? Nebo se závěrečným slovem? Se závěrečným slovem, dobře. Děkuji, takže jsem nepochybil, což mě těší. Paní poslankyně vystoupí se závěrečným slovem. Prosím.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Dobrý den všem, děkuji za slovo. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych vám v úvodu chtěla poděkovat, že jste podpořili zařazení tohoto pevného bodu, a věřím, že na něm najdeme konsenzus, protože novela notářského řádu je rozhodně to, co všichni potřebujeme. Jedná se o digitalizaci určitých činností notářů. Budu velmi stručná, protože tento tisk byl podrobně již představen při předchozích projednáváních, ale dovolím si shrnout základní body, které obsahuje.

Myslím si, že je opravdu velmi důležité, že zavede možnost zavedení obchodních společností on-line. Myslím, že to opravdu ocení naši spoluobčané, a to nejen ti handicapovaní, ale všichni ostatní. Byli jsme v poslední době svědky i díky pandemii, která nás všechny postihla, že právě distanční spravování jakýchkoliv činností je pro nás opravdu nezbytné.

Další body jsou také z mého pohledu - a věřím, že i pro vás a pro občany - důležité, protože například agendu Apostil přibližují občanům do regionů. V současné době tomu tak nebylo, ale po té změně, kterou bychom přijali, se i v regionech bude daleko snazší domoci ověření Apostil.

A třetím, také podle mého soudu důležitým bodem je zavedení distančního způsobu evidence veřejných podpisů v elektronické podobě, což je nástroj, který je účinný při ochraně podnikatelů i proti případné krádeži obchodní společnosti.

Ke sněmovnímu tisku jsme podali dva pozměňovací návrhy. Jeden pozměňovací návrh jsem podala s kolegou Chvojkou, v podstatě velmi pečlivě a důsledně vypořádává vládní připomínky. Ten druhý je velmi jednoduchý, neboť se zabývá pouze legislativně technickými upřesněními. Dovolím si vás tedy tímto požádat o jejich podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, to bylo závěrečné slovo. Kolegy jsem již svolal, ptám se ještě zpravodaje, jestli má zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak, v tom případě ještě jednou svolám kolegy do sálu a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou. Je zde žádost o odhlášení, takže se znovu přihlaste svými kartami, a prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s následujícím návrhem procedury, kterou projednal a přijal ústavně-právní výbor na své 89. schůzi dne 13. května. Je velice jednoduchá. Navrhujeme hlasovat nejdříve pozměňovací návrhy pod bodem A, poté pod bodem B a posléze hlasovat zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, to je vskutku jednoduchá procedura. Mám za to, že legislativně technické návrhy a úpravy nezazněly. (Pan poslanec Grospič: Nezazněly, ano.) Kolegy jsem již svolal, všechny jsem vás odhlásil, věřím, že jste se přihlásili znovu svými kartami.

 

Takže nyní budeme hlasovat o této proceduře.

Zahajuji hlasování číslo 367. Ptám se, kdo je pro navrženou proceduru? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 367, je přihlášeno 128 poslanců a poslankyň, pro 128, proti nikdo. Já vám děkuji, procedura byla schválena.

 

Takže prosím pana zpravodaje, aby uváděl jednotlivé návrhy a pak k nim sděloval stanovisko.

 

Poslanec Stanislav Grospič: První pozměňovací návrh máte pod písmenem A, týká se zčásti vlastně technických úprav, i když ne úplně, proto nebyl hlasován jako legislativně technické. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování číslo 368 o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 368, je přihlášeno 128 poslanců a poslankyň, pro 115, proti nikdo, návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Další pozměňovací návrh máte pod písmenem B, je předložen paní poslankyní Monikou Červíčkovou. Týká se úprav části I. čl. 1 bodu 19, kde se nahrazuje text § 37 odst. 4, potom části I. čl. 1 bodu 20 a za třetí čl. 1 bodu 46, kde se rovněž nahrazuje původní věta, je to "notářský zápis o osvědčení požadavků pro zápis do evidence svěřeneckých fondů". Ústavně-právní výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko navrhovatelky. (Souhlasné.) Děkuji. Věřím, že všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování číslo 369. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 369, je přihlášeno 129 poslanců a poslankyň, pro 128, návrh byl také přijat.

 

To byly všechny pozměňovací návrhy?

 

Poslanec Stanislav Grospič: Ano, byly všechny. Nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, já tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Moniky Červíčkové, Jaroslava Faltýnka, Heleny Válkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 793, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování o zákonu jako celku. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 370, je přihlášeno 131 poslanců a poslankyň, pro 114, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP