(16.40 hodin)
(pokračuje Aulická Jírovcová)

A proč to tady říkám? Je tady spousta věcí, na které jsme zapomněli, které nechceme vidět, ale je potřeba si prostě uvědomit, že ač my tady přijmeme - nebo jak projde v Poslanecké sněmovně nebo neprojde, ale když budu mluvit obecně, tak zatím víme, že snaha je tento zákon prohlasovat, udělal se na něm velký kus práce - tak když my tady přijmeme tuto podobu, samozřejmě to tím nekončí, protože tady opravdu potřebujeme ty další věci. Je to potom na práci budoucí Poslanecké sněmovny.

Ale na druhou stranu si myslím, že tak, jak žiji mezi těmi lidmi, komunikuji dennodenně, chodím po městě, chodím všude, kde se vlastně pohybují lidé, tak si myslím, že tyto dva návrhy, ať už je to sněmovní tisk 290, nebo 652, si občané prostě zaslouží, protože je to jeden z nástrojů, jak řešit tu situaci. Ač i některé neziskové organizace opravdu tvrdí, že tomu tak není, že to bude velký problém, že to bude mít extrémní dopady, tak tu pořád máme i lidi, a bohužel tu máme velké množství lidí v hmotné nouzi nebo prostě v sociální potřebnosti, kteří nechtějí pomoci, odmítají pomoc, nechtějí nastoupit na to, že by měli dodržovat určité parametry, nechtějí nastoupit a souhlasit s tím, že by měli posílat své děti do školy, že by třeba měli dodržovat nějaké zásady. A ač si to musíme přiznat všichni, dlouhodobě nemůžeme pomáhat lidem, kteří o to prostě nestojí.

Já tady vidím zástupce z Karlovarského kraje, vidím tady z Moravskoslezského, vidím tady z Ústeckého kraje. My bychom vám tady o tom mohli opravdu říkat příběhy úplně neuvěřitelné. Myslím si, že opravdu bych byla ráda, kdyby dneska v poklidu - já věřím, že Piráti už mají připravené své pozměňující návrhy - že v poklidu můžeme projít druhé čtení a budeme se samozřejmě bavit ještě v diskuzi o těch pozměňujících návrzích, nejenom na výboru pro sociální politiku, ale i na jednání Poslanecké sněmovny, ale věřím, že ten kus práce, který se na tom odpracoval, bude mít své plody a že do toho terénu půjde, protože je to opravdu potřeba. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní budeme pokračovat v obecné rozpravě. Jsou zde faktické poznámky. Jako první paní poslankyně Válková, připraví se pan poslanec Novák.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Nebudu hovořit dlouho, naštěstí mám jenom faktickou poznámku od Aše ke Košicím, jak se dříve říkalo, protože moje předřečnice to pojala takto, měla na to dostatečný neomezený časový limit. Jenom bych chtěla upozornit na to, že samozřejmě velmi dobře tu problematiku znám a za dva roky, co jsem zmocněnkyní, jsem poznala místa, o kterých přímo či nepřímo paní poslankyně Aulická hovořila. Byla jsem v Chánově, v Janově, znám různé lokality sociálně vyloučené mimo Ústecký kraj, vím, o čem tady hovoříme, znám lidi, kteří mají psychické poruchy a pro které, jak tady správně řekli někteří předřečníci, může být odebrání dávky nezaslouženým trestem. Určitě budeme sledovat v rámci toho, co bude dneska načteno, jaká je konečná podoba, nebo možná konečná podoba toho návrhu, který půjde do třetího čtení, a pro co hlasovat a pro co nikoliv.

Právě proto jsem hovořila o těch extrémech. Mám pocit, že se pohybujeme ve dvou extrémech. Chceme to řešit, určitě je třeba najít nástroje, které ty zdravé - myslím teď psychicky, mentálně - rodiče budou motivovat k tomu, ve svém vlastním bytostném zájmu, aby děti posílali do škol. Já si vzpomínám, jak jsem sama byla hrozně překvapená, jak velmi dobře zapůsobilo, když jsme zavedli nesystémové opatření, trest zákazu řízení motorových vozidel u řidičů, kteří neplatili výživné - ono to funguje. Funguje to. Takže proč by nefungovalo i něco takového drastičtějšího, ale musí to být vyladěné.

Já jsem ten tisk zatím v komplexu pozměňovacích návrhů nestudovala natolik, ale tady chci všechny ujistit o tom, že jako zmocněnkyně i jako poslankyně, jako někdo, kdo hájí zájmy této skupiny, budu takto postupovat a rozhodně se budu snažit ten balanc najít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Novák, připraví se pan poslanec Čižinský. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Velmi krátce, protože mi to skutečně nedá. Nechtěl jsem, nechci vůbec zdržovat, opravdu bych byl rád, kdybychom ten tisk už doprojednali, ale jenom k panu Ferjenčíkovi - prosím vás, vážně, odebrání živobytí - je to nepravda, není to tak. Nastudujte si to znovu a pořádně. Nevkládejte mi do úst prosím slovo, že ten zákon je nastavený nebo vymyšlený pro jednu skupinu lidí, a to navíc ještě pro nepřizpůsobivé. Nepřizpůsobivý jsem v některých věcech i já, slovo nepřizpůsobivý dokonce ani nepovažuji za nějaké urážlivé či sprosté, ale v tomto případě je to zákon pro všechny lidi. Pro všechny, prosím. Je opravdu na to, aby se zamezilo zneužívání dávek.

Ke kolegovi Koláříkovi, prostřednictvím předsedajícího - pane kolego, prosím, vy navrhujete, respektive skrze pozměňující návrh paní Richterové, zavedení výplaty kauce v rámci hmotné nouze, ale tam je potřeba si uvědomit - nevím, jestli jste si zjišťovali současný stav - dnes již existuje metodika, která umožňuje vyplácení kauce v rámci hmotné nouze, a nevím, zda je nutné to znovu nebo ještě více ukládat zákonem, zda není lépe to skutečně nechat tak, jak to dnes je a dle mých informací funguje.

Já jsem ze Zlínského kraje, nemáme tak zásadní problémy s vyloučenými lokalitami a skutečně já se nestavím k tomu, že ten zákon je postavený na nepřizpůsobivé nebo jenom na lidi žijící ve vyloučených lokalitách. Ano, samozřejmě, i tam zasáhne, ale zasáhne všechny lidi, jak pozitivně, tak možná negativně, ale hlavně rovně pro všechny. To je nejdůležitější.

A co se týká nezisku - nezisk, prosím vás, za mě ven ze Sněmovny, podpořit jejich práci v terénu, ale už ne, prosím, agresivní výstupy neziskového sektoru ve Sněmovně. Ani my si to nezasloužíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Čižinský k faktické poznámce, poté pan poslanec Sklenák. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Myslím, že tady nemá smysl řešit, kdo má kolik případů, ale když má městská část 45 000 lidí, tak tam jsou nějaké případy, které jsou srovnatelné. Samozřejmě ta míra je nesrovnatelná s Ústeckým krajem, přesto v mapě vyloučených lokalit se nám naštěstí podařilo dvě vyloučené lokality nechat zmizet. Ty lidi jsme ubytovali jinde a funguje to. Tady jde o to, že na to jdeme opačně.

Pokud je tady řeč o zneužívání dávek, tak skutečně prosím o to, ať mi někdo vysvětlí, když je hmotná nouze nějak definovaná a je na nejnutnější potřeby, ať mi někdo vysvětlí, když ty peníze někomu sebereme, jak to komu pomůže. My jdeme zcela opačně. Nejprve přece musí být možnost vybudovat ty druhé možnosti pro ty lidi, byty, kam se mohou třeba přesunout, když se budou snažit, když žijí v nějakých bytech, které jsou nevyhovující. To je základ a potom může přijít něco podobného. Ale myšlenka, že někdo udělá nějaký přestupek, my mu sebereme peníze a on si pomůže, to přece všichni víme, že nefunguje.

Já z toho cítím bohužel opravdu čistý populismus, čistý populismus v tom smyslu, že vzbudíme nějaký dojem, že jsme na někoho přísní, ale té situaci reálně jenom uškodíme, ale zaplatí to někdo jiný. Za 10, 15, 20 let, až ti lidé budou v seniorském věku, no tak to prostě zaplatíme zase všichni, zase všichni daňoví poplatníci, a to, že to bude horší než před přijetím toho zákona, po přijetí to bude horší, je podle mne bohužel fakt.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Patřím k těm, kteří tento zákon nepodporují. Jsem přesvědčen, že pokud bude přijat, tak přinese v praxi více škody než užitku. Nicméně vnímám, jaké je rozložení sil ve Sněmovně a myslím si, že většina poslanců a poslankyň má názor na to, jak bude hlasovat, tak jsem se ani nechtěl moc do té diskuze zapojovat, protože mi nepřijde až tak smysluplná, ale přece jenom paní kolegyně Aulická Jírovcová mě vyprovokovala, protože říkala, že se nám tady snaží popsat tu situaci, abychom to znali, a teď popisovala to, jak děti nechodí do školy a jak děti napadají učitele a tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP