(16.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a budeme pokračovat v obecné rozpravě. Nyní je přihlášená paní poslankyně Valachová, připraví se pan poslanec Holomčík. (Poslanci upozorňují na faktickou.) Pardon, paní poslankyně Šafránková s faktickou poznámkou. Omlouvám se. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím vaším prostřednictvím reagovat na kolegu pana poslance Čižinského, který tady hovořil o špatném sněmovním tisku. My teď projednáváme tisk 652 a vy jste, pane poslanče, prostřednictvím vaším, mluvil k sněmovnímu tisku 290, který právě řeší přestupky a následné vymáhání obcemi. Takže jenom tolik k tomu na upřesnění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za velice faktickou poznámku přesně k tomu účelu, ke kterému jsou určeny. Nyní paní poslankyně Valachová.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, já bych ráda představila stručně dva pozměňovací návrhy, které předkládáme spolu s kolegyní Alenou Gajdůškovou.

Prvním pozměňovacím návrhem je návrh, který má za cíl rozšířit možnost využití příspěvku na bydlení také pro podnájemní vztahy. Míříme tímto pozměňovacím návrhem na družstevníky, protože jsou to právě družstevní byty, kterých je celá řada, které jsou využívány podnájemníky a kteří v tuto chvíli nemají, ačkoliv žijí bezpochyby ve standardním bydlení, v družstevním bydlení, možnost dosáhnout na příspěvek. Příspěvek na bydlení, kolegové a kolegyně, je v tuto chvíli jedním z mála příspěvků, cestou, která zajišťuje lidem dostupné bydlení. Proto jsme zformulovaly tento návrh a domníváme se, že umožnit tímto způsobem využít příspěvek na bydlení znamená jednu z nejrychlejších cest, jak rozšířit možnosti pro dostupné bydlení. Odhadujeme, že by se tak mohlo stát v případě 20 000 až 30 000 domácností. Tuto cestu pokládáme za správnou. Podotýkám, že v případě debat o příspěvcích na bydlení se tento návrh opakuje periodicky řekněme v odborných diskuzích, také se k němu v minulosti vyjadřoval veřejný ochránce práv. Poprosím vás o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhadlo rozpočtové dopady tohoto návrhu na 850 milionů korun. Já se domnívám, že tato částka není vysoká, pokud to tedy znamená zpřístupnění důstojného bydlení, udržení důstojného bydlení, standardního družstevního bydlení pro až 30 000 domácností. Myslím si, že to je nejrychlejší způsob, a nikoliv drahý pro zajištění dostupného bydlení v co nejkratší době. Samozřejmě prosím i kolegy a kolegyně spolupředkládající tento návrh, aby tento pozměňovací návrh podpořili.

Druhý pozměňovací návrh se týká také praktické věci, která je aktuální. Všichni víme - a nejsme za to nikdo rád - že v minulém roce měla řada domácností, a tedy i dětí v těchto rodinách, problém s přístupem k on-line vzdělávání, distančnímu vzdělávání, což je samozřejmě nepřípustné. My na to reagujeme návrhem, který pokládáme za moderní, je to trend, který odpovídá pojetí sociální pomoci a podpory rodin, v tomto případě tedy zejména rodin s dětmi z hlediska připojení k internetu i z hlediska dalších zemí v Evropě. Smyslem tohoto návrhu je to, aby do odůvodněných nákladů na bydlení příště bylo možné zahrnout také náklady a pravidelné úhrady za připojení k internetu. Všichni víte, že jako místopředsedkyně školského výboru se právem na vzdělání dětí zabývám dlouhodobě, a věřím, kolegové a kolegyně, že mně uvěříte, že tento návrh sleduje plné zajištění práva dětí na vzdělání i v době distančního vzdělávání a boje s COVIDem-19, a tuto příležitost, umožnit tedy pravidelné úhrady na internet zapojit do odůvodněných nákladů na bydlení, využijete a podpoříte tento pozměňovací návrh.

Děkuji vám za pozornost, v podrobné rozpravě se samozřejmě již stručně přihlásím k číslům obou těchto pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou si přeje vystoupit pan poslanec Čižinský. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji, já bych jenom vystoupil fakticky. Já jsem skutečně mluvil k tomuto tisku. To, že tady je více tisků, které směřují tímto špatným směrem, to je druhá věc, ale skutečně je tady několik tisků, které mají omezit systém pomoci v hmotné nouzi, a já jsem jenom chtěl upozornit na to - stejně jako u těch ostatních tisků - že to je prostě cesta špatným směrem a že pokud lidem vezmeme hmotnou nouzi - to jsou finance, které jsou na jídlo, na léky - a velmi často se to právě projevuje u těch dětí, kterými se tady pan poslanec Novák zaklínal, tak je to prostě cesta strašně špatným směrem. Tak já jsem mluvil velmi správně, mluvil jsem o tisku 652. A to, že některý tisk, který tady projednáváme, je třeba ještě horší, to je druhá věc. Ale že to je všechno cesta do pekla, to je prostě bohužel podle mého názoru fakt.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní prosím pana poslance Holomčíka v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo, vážené dámy, vážení pánové. Já bych zde chtěl velmi ve stručnosti představit návrhy paní poslankyně Richterové, ale ještě než tak učiním, tak bych chtěl poděkovat paní poslankyni Šafránkové, panu poslanci Novákovi za kolegialitu, kterou předvedli s avízem změny komplexního pozměňovacího návrhu, a omlouvám se, že to komplikujeme, protože musíme ještě některé návrhy upravit na novou předlohu, protože podáváme i pozměňovací návrhy, které se vážou právě k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu. My už jsme s tím téměř hotovi. Já jenom avizuji, že si pravděpodobně v podrobné rozpravě před mým vystoupením budeme muset vzít pár minut přestávku - bude to skutečně jenom tak dlouho, jak bude potřeba. Avizuji a děkuji za shovívavost a za kolegialitu.

Takže paní poslankyně - a já v jejím zastoupení - má připraveno v původní verzi třicet, teď to bude asi čtyřicet pozměňovacích návrhů. Ve stručnosti:

Pozměňovací návrh vedený v systému pod číslem 6529 se týká zrušení školských přestupků. Pozměňovací návrh vedený jako 7410 se týká zrušení úprav ohledně školských přestupků formou vypuštění celého bodu - to je k pozměňovacímu návrhu z výboru. Návrh 7411 se týká změn v podpůrčí době. 7412 se týká oznamovací povinnosti. 7413 se týká společně posuzovaných osob. 7414 je změna ve věci souhlasu se vstupem do obydlí. 7415 - nahrazuje se slovy "může být", je to opět k návrhu výboru. 7416 - zkrácení doby snížení dávky na tři měsíce, opět změna k návrhu z výboru. 7417 - zkrácení doby odebrání hmotné nouze na jeden měsíc.

Poté je zde další skupina návrhů, které se týkají původního návrhu zákona: 7846 ve věci 70% započítání důchodu, 7848 se týká podstatného poklesu příjmu, 7849 příslušnost podle bydliště, 7850 zapojení OSPODů, 7851 změna zákona o SSP a zákona o životním a existenčním minimu.

7852 - zde už jsme u pozměňovacích návrhů, které se vážou právě na zmiňovaný komplexní pozměňovací návrh, ten je v systému vedený pod číslem 7852, ale přibude ještě upravená verze, ta se týká důkazního břemene samoživitelů, kde se vyškrtává věta "musí bydlet v jiném bytě". ***




Přihlásit/registrovat se do ISP