(16.00 hodin)
(pokračuje Novák)

Takže já víceméně, co se týká toho tisku jako takového, a najdete ho v systému pod číslem 8404, vás žádám o jeho podporu, protože skutečně ten tisk má smysl a ten tisk narovnává podmínky života lidí, a o tom se tady celou dobu bavíme, o životě lidí. Nikdo nikoho nechce vyhánět na ulici, nikdo nikoho nechce připravit o život. Nechceme, aby nám lidi umrzli na ulici, rozhodně ne. Takže prosím, uvědomte si už konečně, že chceme pouze rovná pravidla pro všechny.

Co se dále týká tohoto tisku jako takového, tak jsme se v rámci - paní Jirkovou teď nevezmu. (Poslanec komentuje příchozí telefonní hovor.) Pozdě, ale přece volá paní náměstkyně. Že jsme se v rámci i těch našich túr po úřadech práce, po vyloučených lokalitách na základě diskuzí, které jsme měli s těmi lidmi, a měli jsme i diskuze právě se sociálními pracovníky, kteří nám v tom terénu říkali: No konečně, konečně se o ty lidi někdo zajímá, konečně nám budou chodit děti do školy a konečně nám třeba pár lidí začne chodit do práce, vždyť nás už to tady taky nebaví je vodit za ruku - za to jsem taky moc rád.

Mimo jiné však chápeme, že dnešní informační systémy, které má v gesci Ministerstvo práce a sociálních věcí, jsou obrovsky složité. Formuláře, které musí lidé vyplňovat, když si jdou požádat, a já doplním, když si jdou oprávněně požádat o dávku, tak je neštěstí takový formulář vyplnit. A musím tedy říct, že jsem schopný si vyplnit daňové přiznání bez toho, abych si četl nějaké vysvětlivky nebo musel někam telefonovat, aby mi poradili, ale přiznám se, že bohužel nejsem schopný na první dobrou dneska například požádat o dávku na živobytí. A samozřejmě toho využívají potom ty neziskové organizace, které nás bijí a říkají: Vy těm lidem na úřadu práce nepomáháte, vždyť přece ti úředníci za ně mají tu žádost vypsat. To je přece jejich práce. Není, není to jejich práce. Úředník má posoudit, zda je žádost v pořádku, nebo ne. A proto navrhuji, aby Poslanecká sněmovna v rámci tohoto tisku schválila doprovodné usnesení. To doprovodné usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. žádá vládu, aby uložila ministryni práce a sociálních věcí České republiky, aby provedla revizi všech formulářů používaných v rámci žádostí o dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi v rámci dávkových systémů z pohledu

a) uživatelské přívětivosti,

b) potřebnosti a nezbytnosti jednotlivých údajů,

c) duplicit jednotlivých údajů,

d) potřeby existence jednoho komplexního formuláře, který by se používal při opětovném dokládání podkladů k jednotlivým dávkám,

a následně výsledek této revize předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky do 30. 6. 2021;

II. žádá vládu, aby uložila ministryni práce a sociálních věcí České republiky, aby do 15. 9. 2021 předložila Poslanecké sněmovně zprávu o aktualizaci formulářů provedené na základě opatření vyplývajících z výsledků revize provedené dle bodu 1 tohoto usnesení a o jejich zavedení do praxe."

Vážení přátelé, děkuji vám za pozornost a ještě jednou vás moc žádám o podporu komplexního pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím potom případně přednést doprovodné usnesení i v podrobné rozpravě. Nyní Sněmovnu seznámím s omluvenkami a pak se dostaneme k faktické poznámce. Pan poslanec Třešňák se nám omlouvá dnes mezi 16. a 18. hodinou z pracovních důvodů, pan poslanec Výborný se omlouvá od 15.40 do konce jednacího dne z důvodu pracovního programu v regionu. Nyní je s faktickou přihláškou přihlášena paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Milý pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, navážu na svého předřečníka. Skutečně si myslím, že je škoda, že se tady nevyužívá té zákonné možnosti, že veřejný ochránce práv, pokud uplatní nějaké připomínky zásadnější povahy, ale omluvou budiž, že asi nevěděl, že bude na mimořádné schůzi, se kterou jsme ani my v delším časovém horizontu nepočítali, tento bod programu zde není, protože by bylo zajímavé mu vysvětlit některé souvislosti, o kterých tady pan poslanec hovořil.

Jenom mohu říci, že tento problém nás trápí už dlouhodobě. Řešení jsou nejrůznějšího rázu. Probírali jsme tuto problematiku samozřejmě také ve výboru pro práva dítěte, ve vládním výboru a jednoznačně dobrá odpověď se spolehlivým výsledkem, že toto řešení je to optimální, podle mého přesvědčení neexistuje. Mně stačí ta faktická poznámka jenom k tomu, že bych se přes ty všechny připomínky, které ale jsou částečně i velmi oprávněné, přimlouvala rovněž za přijetí komplexního pozměňovacího návrhu a dalších návrhů, které sledují linii pomoci tu neutěšenou situaci, byť na první pohled možná příliš tvrdými opatřením, napravit, ale nejít zase do extrému. A víme dobře, že určité extrémy tam jsou také. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní se vrátíme do obecné rozpravy, takže poprosím pana poslance Čižinského, který je přihlášen jako další. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, novela, kterou tu projednáváme, tam jde o přitvrzení, jde o represi. Komplexní pozměňovací návrh, co tady předložil pan poslanec Novák, tu předlohu ještě v některých aspektech zpřísňuje a argumentuje se tu tím, že ten, kdo se bude chovat slušně a zákon neporuší, o žádné dávky nepřijde. Smyslem je přimět ty nepřizpůsobivé, aby se konečně přizpůsobili. Jenže zkušenosti ze sociální práce jsou bohužel takové, že represe opravdu nefunguje.

Pokud tady zaznívá, že hrozba odebrání dávek přiměje ty, kdo páchají přestupky, aby se polepšili, tak bohužel tohleto v mnoha případech skutečně nefunguje. Není to žádná moje spekulace nebo nějaký můj dojem. Je to potvrzeno praxí našich sociálních pracovníků. Stává se často jenom to, že ti lidé o dávky v hmotné nouzi prostě přijdou, a bohužel často to jsou právě ti lidé, kteří také mají děti. Řada z těch lidí, o které tady jde, má závažná duševní onemocnění a řada z nich není schopna uvažovat tak jako zdraví lidé, že přestupek znamená nějakou sankci. Organizace, které se věnují sociální práci s klienty, kteří trpí duševními onemocněními, velmi varují před přijetím této novely i těch pozměňovacích návrhů.

A pak je ten další aspekt. Pokud těm lidem vezmeme hmotnou nouzi, tak pak to budou řešit obce a starostové, nic jiného totiž potom nezbude. Takže bych chtěl podpořit návrh na zamítnutí zákona, protože bychom se měli inspirovat opravdu raději v těch zemích, kde sociální práce funguje a kde má výsledky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP