(14.30 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jenom připomínám, že nějaká konečná dohoda předsedů poslaneckých klubů, zda budeme pokračovat 98. schůzí po ukončení 101., ještě učiněna nebyla, nebo jestli byla, tak o tom já jako předseda nevím. Ale hlasovatelné to je, ten váš návrh, samozřejmě. Další paní poslankyně Kateřina Valachová k pořadu schůze.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, minulý týden v pátek Poslanecká sněmovna ve věci maturit 2021 přijala usnesení. Na toto usnesení zareagoval ministr školství několika kroky, na některé nezareagoval. Je dobře, že díky usnesení Sněmovny z pátku jsou vypsány na letošní mimořádný rok 2021 opravné termíny jak v případě didaktických testů, tak v případě praktických částí maturit, a je dobře, že díky usnesení Sněmovny a našemu společnému rozhodnutí také došlo k zrovnoprávnění distančního, kombinovaného a dálkového vzdělávání v řadě oborů, které do té doby byly řešeny ministrem školství bohužel nerovně a diskriminačně.

Na druhé straně nedošlo k žádnému posunu ve věci takzvaných úředních maturit, nebo chcete-li alternativního hodnocení průměrováním známek, a obdrželi jsme jako Poslanecká sněmovna nesouhlasnou reakci žáků a žákyň středních škol. Já bych chtěla navrhnout v rámci tohoto pracovního týdne, kolegové a kolegyně, zařazení bodu Maturity 2021 - kontrola usnesení, abychom naplnění našeho usnesení uzavřeli, protože co je důležité směrem k žákům a žákyním středních škol říci zcela jasně, v tuto chvíli Poslanecká sněmovna, žádný z poslanců a poslankyň, nedokáže zajistit poslaneckou iniciativou změnu zákona a jedinou možnost má vláda v legislativní nouzi. Pokládám za poctivé to takto jasně říci.

Chtěla bych tedy navrhnout zařazení bodu Maturity 2021 - kontrola usnesení na čtvrtek za body odškodnění v nezákonných sterilizacích a ústavní novelu - klouzavý mandát. Takže čtvrtek dopoledne zařazení tohoto bodu - kontrola usnesení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jenom na doplnění, tam je změna Ústavy a pak je související zákon. Ty dva body spolu souvisí, tak až po tom...

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedo, za upřesnění. Ano, za tyto dva zákony, které se sebou souvisí. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tak několik dodatečných omluv. Omlouvá se paní poslankyně Gajdůšková dnes z pracovních důvodů po celý den, omlouvá se pan ministr zdravotnictví Petr Arenberger dnes z celého jednacího dne z pracovních důvodů. K pořadu schůze teď vystoupí paní poslankyně Tereza Hyťhová.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den. Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já bych chtěla zde navrhnout celkem tři body. Jeden bod zde na schůzi už je zařazen, je to bod Podmínky vstupu dětí do škol, myslím, že to je bod číslo 520. Tento bod se projednával předminulý týden na schůzi, bylo na něj bohužel pouze 20 minut. V krátkosti jenom vysvětlím, o co šlo. Šlo o roušky, testování na školách. Já nevím, jak vy, ale stále rodiče ani učitelé nejsou s tou situací spokojeni, prosí mě, abychom toto téma otevřeli a případně zrušili. (V sále je silný hluk.) Pane předsedající, můžu poprosit o větší klid?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Můžete, paní poslankyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, utište se, zůstaňte na svých místech, nechte si případně ty diskuze do předsálí.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji. Takže jedná se o testování na školách, roušky na školách, protože jak jsem tady zmiňovala už minule, máme květen, červen, teplé počasí, a věřte mi nebo ne, ani vy byste nechtěli sedět v prostorách školy, kde není klimatizace, v roušce celý den. A to nemluvím o tom, že nejsou stále otevřeny všechny školy. Zkrátka si myslím, že toto téma by se zde mělo otevřít a vést normální, seriózní debatu v přítomnosti pana ministra Plagy, který zde minule ani nebyl. Tento bod bych ráda zařadila buď na čtvrtek jako první bod, nebo na pátek buď v 9, nebo v 10, nebo ve 12 hodin. Dávám tyto termíny, protože si myslím, že opravdu by tento bod se měl projednat.

Druhým bodem bych chtěla navrhnout povinné testování do služeb a na kulturní akce. Já se domnívám, že opravdu není relevantní, abychom ještě ztěžovali živnostníkům práci, když už jsme jim tedy po skoro půl roce otevřeli živnosti, některým tedy, a tudíž můžou konečně pracovat, tak přesto jim zákazníci v takové míře nechodí. No proč? Protože se musí každé tři dny testovat.

Dále bych chtěla poprosit případně vyvrácení této věci, kdyby ten bod byl zařazen, jestli opravdu vláda plánuje kulturní akce v létě pouze s PCR testem, to znamená 1 500 korun za test. Když si koupíte lístek na koncert za 250 korun, tak ještě vlastně musíte si koupit PCR test, abyste tam vůbec mohli jít, takže jeden jediný koncert venku vás vyjde celkem na 1 750 korun, což si myslím, že mladí lidé a lidé s průměrným platem opravdu si nekoupí a raději na ten koncert nepůjdou. Já si myslím, že bychom měli vycházet vstříc našim živnostníkům a lidem a udělat normální podmínky, aby lidé mohli navštěvovat kulturní akce i služby bez testu. Tento bod bych navrhla v pátek buď ve 12, anebo ve 13 hodin.

Třetím bodem je zrušení pandemické pohotovosti. My jako Trikolóra máme připravenou ústavní žalobu. Její text a znění jsem rozdala všem poslaneckým klubům. Prozatím ji podepsali pouze nezařazení poslanci a my za Trikolóru. Tento bod bych chtěla, mimo této ústavní žaloby, také projednat zde na plénu, protože co to je vlastně pandemická pohotovost nebo pandemický zákon, dala bych tam rovná se nouzový stav? V podstatě je to naprosto stejné, akorát jiný název. Já si myslím, že už by se náš svět a naše republika opravdu měly vrátit do normálu, a proto navrhuji zrušení pandemické pohotovosti, a to dnes jako první bod po zařazeném bodu, vlastně vysvětlení pana Hamáčka (otáčí se k vládní lavici) o tomto bodu, co zde byl už řečen.

A pokud by to neprošlo, tak na pátek jako první bod. To je všechno. Věřím, že podpoříte tyto tři body, a věřím, že vám není lhostejný život našich dětí a to, co musí zažívat denně ve školách. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jako další k pořadu schůze vystoupí pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, přeji pěkné odpoledne. Já bych si dovolil načíst žádost o pevné zařazení zákona o digitálních službách, což je bod 27, tisk 658, druhé čtení, a to na tuto středu odpoledne po ukončení mimořádné schůze. Vycházím z toho, že tady bude paní ministryně Schillerová, protože všechny body mimořádné schůze nebo většina těch bodů mimořádné schůze je právě paní ministryně Schillerové.

Chtěl bych připomenout, že digitální daň v prvním čtení byla již projednána v lednu, konkrétně 22. ledna 2020, to znamená více jak před rokem, a druhé čtení bylo přerušeno 17. 9., také v roce 2020, to znamená skoro osm měsíců zde máme, nám leží digitální daň, a nemáme ji doprojednanou ve druhém čtení. Přitom je to vládní návrh, je to v programovém prohlášení vlády a s výnosem této daně počítá i státní rozpočet, počítal ji státní rozpočet už v roce 2020. Takže děkuji za podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP