(14.40 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Pavla Golasowská.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji pěkné odpoledne. Navrhuji zařadit bod Informace premiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka k situaci v Liberty Steel Ostrava jako první bod na zítra na středu 5. května. Já jsem tady už žádala o zařazení tohoto bodu v minulosti několikrát, nicméně musím říct, že situace v Liberty Steel se změnila, kdy v pátek 30. dubna vyvedla Liberty Steel 1 milion emisních povolenek do rumunské Galaty, přestože před pár týdny vedení firmy slíbilo, že to neudělá a že bude investovat do Liberty Steel. Odbory držely stávkovou pohotovost do 30. dubna a na zítřek 5. května vyhlásily protestní mítink, protože se obávají vytunelování a mají vážné obavy, že o práci přijde 6 000 zaměstnanců a v návazných službách dalších zhruba 20 000. Také bych se chtěla pak zeptat paní ministryně Maláčové, která slíbila, že tento problém představí na vládě, a to v souvislosti s hrozící nezaměstnaností pro průmyslový region Moravskoslezského kraje. Děkuji moc za podporu tohoto bodu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Martínek k pořadu schůze.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, máme zde zvláštní situaci ohledně volby do Rady České televize, kdy jeden z kandidátů odstoupil, a já bych byl rád, abychom nevytvářeli nebezpečný precedens, kdy poslanci vybírají z menšího počtu kandidátů, než vyžaduje zákon. Já jsem si k tomu vyžádal stanovisko legislativního odboru, které bych vám rád přečetl, měli byste ho mít i v e-mailových schránkách:

"Na základě vaší žádosti o stanovisko předložení počtu kandidátů volebním výborem Poslanecké sněmovně k volbě do Rady České televize, dále jen rada, vám sdělujeme následující. Vzhledem k tomu, že počet kandidátů navržených oprávněnými organizacemi a sdruženími byl vyšší než trojnásobek počtu členů rady, kteří mají být zvoleni, volební výbor vybral v souladu s ustanovením § 46a odst. 2 jednacího řádu pro volbu Poslaneckou sněmovnou kandidáty v odpovídajícím počtu, následně tuto kandidátku předložil volební komisi. Z uvedeného vyplývá, že volební výbor postupoval v souladu se zákonem, neboť předložil volební komisi kandidátku obsahující zákonem stanovený počet kandidátů. V důsledku odstoupení jednoho z kandidátů by měla proběhnout dovolba chybějícího kandidáta volebním výborem a následně předložena kandidátka volební komisi. Jakým způsobem bude dále postupováno, by měla rozhodnout Poslanecká sněmovna svým hlasováním na základě návrhu volebního výboru, volební komise nebo některého z poslanců. Dosavadní praxe tuto problematiku neřeší. Závěrem jako vždy uvádíme, že toto stanovisko vyjadřuje pouze náš právní názor na posouzení dané věci a je určeno pouze pro potřeby volebního výboru Poslanecké sněmovny a jeho členů. Petr Kymlička za legislativní odbor Poslanecké sněmovny."

Proto se přikláním k návrhu na vyřazení tohoto bodu, tedy bodu 398, Volba členů Rady České televize, z pořadu této schůze, abychom mohli svolat volební výbor, provést dovolbu dvanáctého kandidáta a poté volit z odpovídajícího počtu členů, jak vyžaduje zákon. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Leo Luzar k pořadu schůze.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, milá vládo, dámy a pánové, dovolil bych si vás požádat o přeřazení bodu již schváleného na tuto schůzi naší Sněmovny pod názvem Informace místopředsedy vlády, ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka k situaci v ocelářském průmyslu, pracovně nazváno Liberty Ostrava. Tato situace dosáhla určitých grádů a určitého vrcholu tím, že akcionář pan Gupta a jeho společnost se rozhodli v právu akcionáře, zdůrazňuji dle našich zákonů, prodat emisní povolenky a tento výtěžek použít k řešení finanční situace své společnosti. Je asi těžké hovořit o tom, jak tuto situaci prožívají odboráři, kteří mají strach. Zazněl tu údaj 6 000 zaměstnanců a dalších 20 000 obyvatel Moravskoslezského kraje.

Máme strach z budoucnosti. Máme strach z toho, že Liberty Ostrava bude následovat situaci OKD, a z regionu se stane region mrtvý - mrtvý! - bez pracovních příležitostí pro mnoho lidí, kteří jsou zvyklí na velice těžkou práci za dobrou odměnu. Je to jeden ze sociálních problémů našeho kraje, kdy ano, můžeme možná nabídnout rekvalifikaci na práci lehčí, jednodušší, ale také podstatně méně placenou. A toto je docela velký problém, který náš region už jednou řešil v devadesátých letech v rámci útlumu hornictví. Nyní tady převažuje obava, že situace v Liberty Ostrava může přerůst do další situace, kterou jsme tady již zažili. Vyvedení emisních povolenek je první krok, který nastal.

Ale otázky by měly znít také k tomu, kde skončily 2 miliardy korun z prostředků státu v rámci EGAPu, které byly půjčeny společnosti na provozní výdaje. Podle informací, které máme, jsou zablokovány v bance a není s nimi možno nakládat.

Další informace samozřejmě znamená vědět, za kolik byly emisní povolenky prodány a zda náhodou nebyly prodány pod cenou. Aktuální cena, jestli se nepletu, za jednu emisní povolenku je řádově 49 eur. Nevím, kolik v době prodeje byly, ale určitě, prodáváte-li milion, dva, tři miliony povolenek, které můžete prodat, a Liberty Ostrava jich má dostatečné množství, se jedná už o sumy, které mohou být zajímavé pro jakéhokoli investora, ale také pro jakéhokoli firemního manažera, který má úmysly například prodat novou huť, opustit ji, dělat jakékoli jiné obraty v rámci firmy.

Na návštěvě v Liberty House byli politici, byl tam pan premiér, byl tam pan ministr průmyslu a obchodu, byla tam paní ministryně práce a sociálních věcí a všichni se odtamtud vrátili s ubezpečením místních odborářů, že budou velice pečlivě a podrobně sledovat situaci v této huti. Dokonce bylo řečeno, že tento bod se dostane na program vlády. A my bychom proto rádi věděli, jaký je výsledek tady toho jednání vlády. Chápu vládu, že je těžké vstupovat do byznysu velkých ocelářských gigantů, ale uvědomme si, že ten ocelářský gigant nevznikl jenom tak, ale že byl součástí prodeje tehdejšího ArcelorMittal pod dohledem Evropské unie. Česká republika má páky a má možnosti žádat prošetření těchto záležitostí, jestli se postupuje v souladu s tímto projektem, který posvětila Evropská unie. Jedná se o budoucnost těžkého hutního průmyslu v České republice a bylo by velkou ostudou, kdybychom na této Sněmovně toto neprojednali.

Proto bych vás požádal, abyste tento bod zařadili jako první bod dnešního jednání. Ano, vím, že pan ministr Hamáček požádal tuto Sněmovnu, aby mohl vystoupit. Já si myslím, a teď nejsem pamětník, ale kdykoli poslanec požádal v nějaké takovéto věci vystoupit, většinou mu bylo vyhověno. Přesto bych rád, abychom zkusili hlasovat o tom, že tento bod zařadíme jako první, a potom následně bude moci vystoupit pan Hamáček. Protože si myslím, že osud 6 000 zaměstnanců a 20 000 následných pracovních míst je možná více než zatím podezření jednoho novinového článku, které se pan Hamáček tady chystá vyvrátit. Upozorňuji, že ještě v uzavřeném režimu, čili všichni posluchači, kteří si myslí, že se něco dozvědí, se asi nedozvědí nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP