(16.10 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Takže co se týče daně z příjmu, tak to promíjím generálním pardonem, co se týče odvodů, tak na to oba resorty dají speciální dotaci a budou to uhrazovat. A přesně je tam popsáno, jak mají postupovat, když to ještě neuhradili, když to uhradili, požádat si o vrácení a tak dále. Teď hned vám to nechám poslat. Takže se mě příště zeptejte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě přednostní právo pana předsedy Jurečky. A já už se chci dostat k hlasování o pořadu schůze. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Proč to dělat jednoduše, když to můžete udělat složitě. To je taková krásná ukázka toho, jak vláda vlastně funguje i v mnoha jiných případech. Jednak opravdu je to informace ze včerejška, to jsem si ověřoval. Možná jste ten dopis poslali, ale prosím pěkně, ověřte si, zdali to ti lidé na krajích také dostali. A zdali i lidé - (Smích v sále.) Já nevím, co vám přijde k smíchu - zdali i lidé z resortu Ministerstva práce a sociálních věcí a z resortu Ministerstva zdravotnictví pochopili dopis paní ministryně Schillerové. Protože z informací, které já mám, ho asi evidentně někteří poměrně vysoce postavení úředníci těchto dvou resortů do dnešních dnů nepochopili navzdory podpisu paní ministryně na dopisu, který odeslala.

Ale chci říct jednu věc. Právní stanoviska jasně hovoří, že to není pracovněprávní vztah. Je to náhrada uložené pracovní povinnosti. O jakých odvodech se tady vůbec bavíme? O jakých dotacích se tady má stát bavit vůči těmto lidem? Propánajána, co to vytváříte za složitý systém? Ti lidé nemají žádnou pracovněprávní smlouvu. O jakých odvodech chceme z uložené pracovní povinnosti tady hovořit?

Takže prosím vás pěkně, dělejte to jednodušším způsobem, logickým způsobem, a především na základě platných zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S reakcí se přihlásila s přednostním právem místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Jedno krásné české přísloví říká: "Ševče, drž se svého kopyta." Jo? A já celý život dělám do daní. Tak mi prosím neříkejte, jak je to se zdaněním náhrad. Omlouvám se, při vší pokoře a úctě k vám, prosím, tohle mi neříkejte. Nemůžete osvobodit ty náhrady, protože to nejsou jenom náhrady za těmito studenty, byť bych jim to velmi přála. Proto jsem udělala vůči této skupině generální pardon a tu daň jsem jim prominula. Protože náhrady jsou třeba i přesunutí vojáci, přesunutí policisté, přesunutí celníci. Ti všichni mají náhrady, mají systém náhrad. Takže všechno osvobodíme? To nemůžete, to byste s vaničkou vylil i dítě. Jinak to udělat nešlo. A ten postup v tom dopise je podrobně popsán. Když sem nebudu muset chodit, tak vám ho hned nechám poslat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak, paní ministryně, já nevím, kdo se má držet kterého kopyta, to bych sem radši netahal. Byla by to zajímavá debata. Nicméně pan předseda Jurečka se ptal na studenty a vy argumentujete policisty. Mně to nepřijde korektní debata a žádný dopis na tom nic nezmění. Pokud si orgány veřejné moci s tím neví rady, s tím vaším dopisem, já nevím, jestli problém je na straně odesílatele, nebo příjemců toho dopisu. To skutečně nevím.

Problém je ale úplně jiný, skandální. Co to pořád řešíme? Těmto studentům byla nařízena pracovní povinnost. Oni to splnili, pomohli společnosti a my tady řešíme - já vím, že to na ně neplatí, taky po tom volala opozice. Takže to nebyl váš nápad, paní ministryně, ale jsem rád, že jste to udělala, protože je to naprosto logické. O jakých odvodech za nařízenou pracovní povinnost studentů mluvíme? Tak buďme konkrétní, bavme se o paragrafech a zákonech. Pak nás můžete případně vyvést z omylu.

Ale to, že tohle jsou policisté nebo vojáci nebo, pak jste říkala, hasiči - jasně, ti jsou ve služebním poměru, to je jiný problém. Ale dotaz a celá debata pana předsedy Jurečky směřovala ke studentům. Tak neodvádějte pozornost a vraťme se k otázce sociálního a zdravotního pojištění za studenty, kterým byla nařízena pracovní povinnost. To je přece ta věc, kterou tady máme debatovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Marian Jurečka ještě jednou s přednostním právem. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. No tak já se jako zákonodárce snažím držet toho, co říkají zákony. Tak, paní ministryně, vezmu to chronologicky. Takže: podle krizového zákona není pracovní povinnost pracovním poměrem. Podle krizového zákona je za uložení pracovní povinnosti poskytnuta náhrada, nikoli mzda, plat, odměna či jiné obdobné plnění. Podle § 4 odst. 1 písm. d) zákona o daních z příjmu je přijatá náhrada majetkové nebo nemajetkové újmy od daně osvobozena. O čem se chceme bavit dál? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě paní vicepremiérka, ministryně financí. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak ještě jednou. To není tento typ náhrady. Nevím, jestli někdo z vás mě interpeloval, teď si přesně nevzpomínám, odpovídala jsem na to. To je typ náhrady, když třeba někomu zaberete nemovitost, dům, protože se tam staví dálnice, tak samozřejmě mu dáte nějakou jinou věc, dáte mu peníze, tak to je osvobozeno. Tento typ náhrady, který nahrazuje pracovněprávní poměr - a já jsem, pane předsedo Stanjuro, se přesně, já jsem neodváděla pozornost k vojákům. Já jsem jenom řekla, že to prostě nelze šmahem osvobodit.

I kdybych tady nechala načíst rychlou novelu zákona o dani z příjmu, tak prostě nemohu tam říct, že osvobozujeme to u studentů, protože ten typ náhrady nahrazující pracovněprávní poměr se týká celého jiného množství dalších lidí. Uváděla jsem jako příklad vojáky, celníky, hasiče, nebo já nevím koho, prostě policisty, kteří jsou teď převedeni na jinou práci. To byla ta debata.

Problém samozřejmě sociálního a zdravotního byl složitější. Tam to provést by se muselo udělat složitým legislativním procesem. Proto po konzultaci těchto tří resortů - vedl to resort Ministerstva financí tu debatu - se to udělalo formou dotací. A to je předmětem toho sjednocujícího dopisu za všechny tři resorty, které jsem odeslala já.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Možná ta debata má být podrobnější. Pamatuji si debatu o prodlužování nouzového stavu a využívání krizového zákona v nouzovém stavu a několikrát jsme tady slyšeli, že bez nouzového stavu se nedá nařizovat pracovní povinnost mimo jiné studentům. Najednou paní ministryně to úplně pomíjí a říká - to je jiný typ náhrad. Tak jaké náhrady to jsou? Tak nám to řekněte celé, paní ministryně.

A jestli stát funguje tak - a teď se nebavím o odvodech za mzdu nebo plat, abych byl přesný, policistů, hasičů, nebo vojáků, protože ti jsou ve služebním poměru, každý měsíc se za ně platí odvody. Bavíme se o studentech, kteří nepracují, nejsou v pracovním poměru a teď najednou mají nařízenou povinnost, mají se údajně platit odvody sociálního a zdravotního pojištění. A náš chytrý stát to vymyslí tak, že to tedy mají zaplatit, vymyslí dotační titul, všichni budou psát žádosti o dotace a pak se to vyplatí. Tak jaký dotační titul? Dotační titul přece funguje tak, že někdo požádá a někdo jiný mu ty peníze pošle na základě dotačního titulu. A tady to děláme zcela zbytečně. Zaměstnáme armádu úředníků na všech stranách, aby to takhle dělali. Přitom my vlastně vůbec nevíme, paní ministryně - a zkuste nám tedy říct - podle jakého zákona, když nařídíte medikům pracovní povinnost, mají platit sociální a zdravotní pojištění. To by mě skutečně zajímalo, na základě jakého zákona, a pak se o tom bavme. A neříkejme, že by to byl dlouhý legislativní proces. Kolik měsíců už platí tato skutečnost? To přece není nová věc. Chodí sem i špatné nápady v legislativní nouzi, a kdyby to potřebovalo nějakou změnu v zákonu, tak proč to sem nedoputovalo? Proč si vláda raději vymyslí dotační titul? Tomu já vůbec nerozumím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Je to příjem podle § 6 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmu. Je to příjem. Proto jsem to pro tuto skupinu poplatníků pardonovala generálním pardonem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP