(16.00 hodin)
(pokračuje Hyťhová)

Denně mí píší učitelé, ředitelé, píší mi žáci, studenti a ptají se mě jako poslankyně, jestli budou otevřené školy, jestli tento školní rok ještě půjdou do školy. A co jim já mám odpovídat? Já to nevím. Já jim neustále říkám: Já nevím, pan Plaga nechodí do Sněmovny, neinformuje nás poslance, natož veřejnost. Jak jsem řekla, pro mě je pan ministr Plaga v tomto naprosto neviditelný.

Za naprosto skandální považuji slova pana premiéra Babiše, a to, že maturity nejsou nutné, zaměstnavatelé je nevyžadují. Tak to je opravdu skandální výrok, který není hodný premiéra České republiky. Maturity nutné jsou. Jsou tady studenti, kteří se čtyři roky na ně připravují, a dnes ani nevědí, jestli maturitu budou skládat, nebo ne. Takže prosím pana Babiše a pana ministra školství, aby se domluvili, a hlavně aby tady před nás předstoupil pan ministr Plaga, konečně po těch dlouhých měsících, a sdělil nám, jak bojuje za otevření škol a jak vlastně bude vypadat maturita. Tento bod bych chtěla navrhnout buď dnes jako první bod tohoto jednání, pokud by to nebylo přijato, tak jako první bod ve čtvrtek v 11 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Poznamenal jsem si alternativu. Evidoval jsem faktickou přihlášku paní poslankyně Válkové a pana poslance Ondráčka, ale mohu jenom připustit jakousi reakci na vystoupení, ale navrhnout bod nemůžete, protože poslední přihláška byla v 15.30 pro změnu pořadu schůze. To by Sněmovna pravděpodobně musela odmítnout takový postup, a proto na to upozorňuji. Pokud chcete například upřesnit to, co tady bylo řečeno, to samozřejmě je možné k těm bodům. Například u kolegy Chvojky také budeme muset vyjasnit některé kroky. To všechno je možné, ale navrhnout nový bod není možné. Zítra samozřejmě ráno zase od 9 do 9.30 hodin. To se nedá nic dělat. Rozumíme si? Kolega Ondráček.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ano, já vás, pane předsedající, chápu. Bohužel se nelze přihlásit, když člověk chce alternativně navrhnout jeden z bodů, který prostě je a už to prostě nelze, protože ta rozprava trvá už více než hodinu. Budiž, nemůžeme to alternativně udělat.

Já jenom poděkuji kolegům, jak paní kolegyni Pekarové, tak panu kolegovi Jurečkovi, kteří mají zájem naše téma, se kterým jsme přišli minulý týden, to znamená informace vlády o očkování, probírat pokud možno dnes nebo zítra.

Já respektuji i to - bohužel nemůžu dát alternativu - co řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, že to budeme projednávat zítra od 18 hodin, kdy bude přítomen i pan ministr, protože bez přítomnosti pana ministra zdravotnictví by nám to bylo, řekněme si, k ničemu, kdybychom si to zařadili teď, takže nesdílím názor pana předsedy Faltýnka, že nám na to bude stačit hodina. To bohužel ne, ale děkuji, kolegové, že máte zájem ten bod, který jsme minulý týden zařadili a projednali, dnes, respektive zítra doprojednat a informace od vlády získat.

Totéž platí u těch bodů, které se týkají maturity. Děkuji, že podporujete ty body KSČM.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jenom abychom si řekli, jak to tady funguje. O tom bodu jsme jednali minulý týden v úterý na grémiu, požádal o to pan předseda klubu KDU Jan Bartošek, a minulý týden pan předseda Faltýnek řekl, že tento týden se to nehodí, ale dobře, uděláme to příští týden v úterý na začátku schůze, což je dnes. A dnes přijde pan předseda Faltýnek a řekne: Dnes ne, ministrovi se to nehodí, zítra v 18. Ale vláda se zodpovídá Sněmovně, a ne Sněmovna vládě. Ten požadavek nepadl v této rozpravě, ale padl před týdnem. Dokonce bylo přislíbeno, že pan ministr tady dneska ve 14 hodin bude a my jsme díky tomu jako opozice nenavrhovali minulý týden různé termíny, my jsme to akceptovali. A dneska jsme se s překvapením dozvěděli, že pan ministr si udělá čas zítra od 18. do 19. hodiny, možná do 21., není to zákon.

Za normálních okolností by tady zítra ani ministr nebyl, protože premiér letí do Izraele poradit se o očkování a ministr zdravotnictví zůstává doma. Už tomu vůbec nerozumím, k čemu taková cesta je, když ministr zdravotnictví zůstane doma. Takže naopak, měl tady být dnes, jak to bylo přislíbeno, mohli jsme o tom debatovat a zítra mohl letět v delegaci s panem premiérem. Doufám, že oficiálním důvodem pro to, že neletí s premiérem získávat zkušenosti z Izraele, což je země, která je velmi úspěšná v očkování a vakcinaci a máme se tam co učit, s tím naprosto souhlasím, aby důvodem nebylo to, že přijde do Sněmovny v 18 debatovat o očkování, protože původní dohoda byla úplně jiná.

Takže já podporuji ten návrh, abychom o tom jednali dneska, a doufám, že pan ministr, pokud ten bod zařadíme, sem přijede a bude s námi debatovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak to je samozřejmé. Pokud to odhlasujeme, pravděpodobně pan ministr bude muset zrušit program. Pan poslanec Vlastimil Válek jako předseda klubu TOP 09 a potom pan předseda Marian Jurečka, také s přednostním právem. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já bych to chtěl podpořit, protože si myslím, že zvlášť ministr, který je odborný a není politický, by měl být připraven odborně diskutovat problematiku, která je teď naprosto zásadní.

Navíc bych chtěl upozornit na jednu věc, kterou vy z vás, co nejste členy zdravotního výboru, nevíte, ale já ji vím - ve středu je svolán mimořádný zdravotní výbor po ukončení jednání Sněmovny. To znamená, to je ten důvod, proč pan ministr si vybral středu, protože sem nebude muset dvakrát. Já tedy nevím, kdy ten mimořádný zdravotní výbor bude, ale já si nedokážu představit podle toho, jak to bylo minule, kdy měl pan ministr třičtvrtěhodinový monolog, kdy nás informoval o tabulkách, které dostáváme e-mailem, které nám na zdravotním výboru opakovaně říká profesor Dušek. My bychom spíše rádi diskutovali, pokládali dotazy a dostávali na ně stručné, jasné a srozumitelné odpovědi, které pochopí ne poslanci, ale především občané, které budou jasnou zprávou občanům, jaký je tedy plán, jaká je strategie. Ale to se těžko může realizovat ve středu v šest hodin, když poté bude mimořádná schůze zdravotního výboru. Já se velmi omlouvám, pro mě je velkým zklamáním takový přístup odborného, nepolitického ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Válkovi. Nyní pan poslanec Marian Jurečka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, já bych byl velmi rád, aby ten bod byl pokud možno dnes tady projednán, protože opravdu je tady slibován od minulého týdne.

Jsou tady věci, které zůstávají už několik měsíců nevyřešené. Využiji toho, že tady jako jediný člen vlády sedí paní ministryně financí Schillerová, která slibovala asi před dvěma měsíci, že vláda vyřeší - respektive říkala, že vláda už vyřešila - otázku zdanění náhrad medikům a studentům medicínských a sociálních oborů, kteří mají uloženou pracovní povinnost. Tak, vážená paní ministryně, já mám zprávy ze včerejška, že to není vyřešeno, že ostatní resorty stále s kraji vedou spory, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zdravotnictví, o tom, že se mají odvádět z těch náhrad odvody. Takže prosím vás pěkně, udělejte si na vládě pořádek. I to je věc, která by tady měla zaznít z úst ministra zdravotnictví, zdali to vyřešené je, zdali jste si to metodicky vyříkali, anebo z lidí děláte hlupáky. Tak to, prosím vás pěkně, vyřešte.

Stejně jako další záležitost, když píší studenti, kteří tam slouží už několik měsíců, a jsou v situaci, kdy oni nejsou zahrnuti do vlny očkování. Ti lidé píší a říkají: Co si o tom máme myslet, my tady sloužíme, budeme sloužit ještě dlouhé týdny, možná i měsíce, očkují se další skupiny obyvatel a na tyto studenty se stále zapomíná. Takže prosím pěkně, s panem ministrem Blatným vyřešte i tuto záležitost, ať je k tomu také tady zítra podána informace.

Mohl bych pokračovat ve výčtu, co by bylo potřeba, aby tady zaznělo. Znovu se vracím k tomu - protože se změnil řídící schůze: apeluji na to, aby ten bod, a já jsem dal návrh na rozšíření toho bodu, aby nebyl jenom o očkování a očkovací strategii, ale o aktuální situaci v boji v rámci pandemie COVID-19 a o personálních změnách v resortu Ministerstva zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Máte slovo, paní vicepremiérko.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, pane předsedo Jurečko, stačí se mě zeptat. Já teď hned, jak to tady dořeknu, vám nechám poslat dopis, který jsem přesně v té době - já nevím, jestli to je měsíc, šest týdnů, osm týdnů, nevím, to datum tam budete mít - jsem poslala šéfovi Asociace krajů a všem hejtmanům v této zemi, odešel s mým podpisem, zkoordinovaný postup tří resortů, Ministerstva financí, Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí. A tam je přesně popsané, jak mají postupovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP