(19.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Paní ministryně Schillerová, poté pan poslanec Skopeček, faktické poznámky.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji. Paní poslankyně Kovářová, teď tedy nemohu rychle nalistovat, ale váš návrh je, tuším, pokud se nemýlím, honem to rychle hledám, taky na 15 a 23, ne? Akorát bez rozvolnění fiskálních pravidel, to je ta chytrá horákyně. Takže jenom tak mezi námi, tady se dívám do té procedury, tak jenom abychom si to připomněli, že tam máte vlastně taky 15 a 23, podporujete pana premiéra, akorát tam sundaváte ta fiskální pravidla. Tak upřesňuji.

K těm bohatým a chudým. Prosím vás, poslala jsem vám grafy, všem členům rozpočtového výboru. Porovnávala jsem tam veškeré návrhy. Porovnávala jsem tam návrh pana premiéra, pana prvního vicepremiéra, tam je jednoznačně pro všechny skupiny od minimální mzdy - nebo jestli tam mám od 15 000 - až dál, mohli jste si tam dosazovat, je výhodnější pan premiér. V podstatě de facto, když má někdo příjem 15 000 korun, tak dochází k redukci daně o 80 %. Když má příjem 35 000 korun, tak o 35 %, a při příjmu 100 000 je to o 27 %. Když jsem porovnávala jednotlivé návrhy, tak jediný návrh pana poslance Ferjenčíka, který byl s tou nejvyšší slevou 33 a něco, jestli to říkám správně, byl výhodný pro příjmy od 15 000 do 19 000, pak už byl zase nejvýhodnější Andrej Babiš. Máte to všichni členové rozpočtového výboru k dispozici. Tak se na to prosím podívejte a připomeňte si to, věřím, že jsem to neposílala pro nic za nic.

A teď ještě si řekněme - přece tím, že ty peníze těm lidem necháme v této těžké krizi, tak podpoříme spotřebu, to jsem tady už řekla. Ale my pomáháme i firmám. Ty firmy na to čekají. Čekají na to, že nebudou muset reagovat v podstatě na zvedání platu (upozornění na čas) alespoň o valorizaci o inflaci - promiňte - o inflaci, protože prostě -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. (Ministryně Schillerová: Vydělají zaměstnanci na tomto zrušení superhrubé mzdy.) Děkuji.

Pan poslanec Skopeček. Připraví se pan poslanec Ferjenčík, faktické poznámky.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já nejprve k panu kolegovi Dolínkovi, prostřednictvím předsedajícího. Pane kolego, přečtěte si klidně záznam. Já jsem neřekl, že pracovitější mají automaticky vyšší mzdy. Já jsem řekl, že bohatší lidé jsou zkrátka proto, protože jsou třeba pracovitější, protože jsou třeba podnikavější, více riskují anebo mají i více štěstí. I to jsem řekl, že i ti, co mají více štěstí, mohou zkrátka mít více peněz. Takže nepodsouvejte mně, že si nevážím nějaké paní pokladní. Vážím si všech, kteří pracují. Vážím si všech, kteří přijmou třeba i méně ohodnocenou práci a nestojí na úřadu práce.

Hrozně mě překvapuje, jak ze strany Pirátů, tak ze strany STAN, že zatímco když se tady hlasovalo o pomoci podnikatelům, živnostníkům formou dotací a subvencí na výdajové straně, tak všichni byli pro a žádná rozpočtová odpovědnost je netrápila. Ve chvíli, kdy chceme pomoci ekonomice, pomoci lidem prostřednictvím snížení daně, což je podle mě efektivnější způsob pomoci, protože tam odpadá to přerozdělování, drahé neefektivní přerozdělování na straně státu, tak najednou tato pomoc na straně příjmů je pro Piráty a pro STAN špatně a dovolávají se rozpočtové odpovědnosti. Proč jste tedy hlasovali pro ty výdajové subvence, výdajové dotace, kterými jsme přímo pomáhali našim živnostníkům? To přece nedává rozum. Tak nemůžete hájit vyšší výdaje, dotace a subvence a po pár týdnech tady hanit snahu pomoci lidem prostřednictvím nižších daní, že to má rozpočtové dopady. To prostě nedává logiku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Ferjenčík, připraví se paní poslankyně Kovářová.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl reagovat na paní ministryni. Za prvé, chtěl jsem ji poprosit, aby si odpustila tu demagogii ohledně zákona o rozpočtové odpovědnosti. Skutečně to, že paní Kovářová navrhuje vypustit z tohoto tisku zákon o rozpočtové odpovědnosti, nic neříká o tom, jaký má vztah k té patnáctiprocentní dani. Argumentujme korektně, tady to skutečně, myslím, sem nepatří. Naopak paní Kovářová jasně tím deklaruje, že se jí nelíbí, že ta změna není žádným způsobem řešena na té výdajové straně a jde čistě na dluh.

Druhá věc. Ono je hezké srovnávat ty návrhy a říkat, jak něco je výhodnější a něco méně. Jenže vy tam totiž nezohledňujete ten dopad na státní kasu, tak je jasné, že když ten náš návrh stojí stát polovinu a některým lidem pomůže víc, tak že je prostě efektivnější, a je především efektivnější i v té snaze podpořit spotřebu, že ti lidé, co mají hluboko do kapsy, když dostanou větší slevu na poplatníka, tak díky tomu ty peníze rovnou utratí a půjde to do ekonomiky, zatímco ti nejbohatší, kterým ten váš návrh pomáhá nejvíce, tak tito si to spíš uspoří, případně si za to koupí nemovitost. Ale pokud chcete skutečně podpořit spotřebu, tak daleko efektivnější za vynaloženou miliardu je zvedat slevu na poplatníka nežli snižovat daňovou sazbu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane poslanče. Paní poslankyně Kovářová, faktická poznámka, poté pan místopředseda vlády Hamáček.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji kolegovi Ferjenčíkovi, že to paní ministryni vysvětlil za mě. Já jenom opět budu reagovat na to, že paní ministryně varovala, že všechny poslanecké pozměňovací návrhy budou mít negativní dopady do veřejných rozpočtů, tedy včetně poslaneckého návrhu pana premiéra a poslance Babiše. A jenom takový malý příklad. Vy jste, paní ministryně, z Brna, že? Tak víte, o kolik přijde Brno díky návrhu pana premiéra? Brno bude mít minus jednu miliardu. Škoda, že tu není pan Faltýnek, myslím, že je z Prostějova, je to tak? Minus 65 milionů za rok, no, tak to je hezká částka, o kterou toto město přijde. A o Praze ani nemluvím, tam je to více než pět miliard. No a například takové Pardubice minus 146 milionů ročně. Protože zrušení superhrubé mzdy, to není na jeden rok ani na dva roky, to je napořád v podstatě, a tak si spočítejte, o kolik tato města přijdou za jedno volební období. Takže myslím si, že pokud říkáte, že poslanecké návrhy mají dopad na veřejné rozpočty, tak ten pana premiéra Babiše opravdu velmi významný. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Hamáček, připraví se pan poslanec Juříček, poté jsem viděl, z místa že se hlásila paní ministryně, všechno faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji, já už se budu snažit nevystupovat, ale jenom tři takové krátké reakce. Já navážu na paní poslankyni Kovářovou. Já tady nechci působit jako někdo, kdo tady školí ODS, samozřejmě respektuji, že mají svůj program, který je všeobecně znám, a to hlasování je předvídatelné. Ale přesně to, co se děje v těch městech, co tady načetla Věra Kovářová, tak ano, Brno, to je skoro miliarda, tam je paní primátorka, která z toho asi moc šťastná není. Mě by zajímalo, jak se k tomu postaví nově zvolení hejtmani za ODS, protože ten dopad na kraje je devastující, ale třeba z doby, kdy tam byli sociálně demokratičtí hejtmani, nějaké peníze zbyly, ale opravdu ty dopady na krajské rozpočty devastující budou. Takže to je jedna věc.

Druhá věc, jenom poznámka k paní ministryni Schillerové. Já bych nepoužíval grafy a porovnávání, který návrh je výhodnější, ono to potom svádí k tomu vytáhnout ten nejvýhodnější a to je ty daně úplně zrušit, že? To by bylo úplně nejvýhodnější, akorát tak nějak stát by neměl z čeho žít.***




Přihlásit/registrovat se do ISP