(19.40 hodin)

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Já mám také faktickou na pana vicepremiéra, a možná začnu jedním citátem Ronalda Reagana, který se velmi hodí na dnešní situaci. Ten citát zní: Problém není to, že lidé jsou zdaňováni příliš málo. Problém je, že vláda utrácí příliš mnoho. A vy po nás vlastně chcete, abychom přebírali odpovědnost za to, že vy jste tady několik let plánovitě budovali drahý a velký stát, zvyšovali jste přerozdělování, a pořád jste vlastně měli málo, protože jste si museli půjčovat. Vlastně nás vyzýváte k tomu, abychom rezignovali na svůj program, se kterým jsme kandidovali v roce 2017 do této Sněmovny, a chcete po nás, abychom tím porušili své slovo dané voličům. A my skutečně nemůžeme za to, že jste zrušili zákon, který rušil superhrubou mzdu k roku 2015. A nemůžeme za to, že tato vláda bez ohledu na to, že se neshodla na tom řešení, předložila zrušení superhrubé mzdy až letos. Takže prosím, neříkejte nám, že jsme udělali nějaké jiné rozhodnutí, než tady říkáme tři roky od začátku této Sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan vicepremiér Hamáček, připraví se pan poslanec Skopeček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: K panu poslanci Munzarovi vaším prostřednictvím. Já vám, pane poslanče, vůbec nic nevyčítám. Pro mě je naprosto logické, že pro to ODS hlasuje. Já se spíš divím, že vám u toho svítí hnutí ANO, ale to je věc jiná.

K tomu velkému státu atd. No ten velký stát, který vy tady kritizujete, zatím obstál v krizových situacích. A já si jenom vzpomínám na dobu, kdy ten stát řídila pravice a hasiči od listopadu prosili na krajských úřadech, jestli by jim náhodou krajské úřady nezaplatily nějakou naftu, protože už nemají. Takže to je ten slabý stát, který my nechceme. Já nechci, aby policisté měli předepsáno, kolik můžou najet, a pak už nesměli, protože jim dojde benzin. Nebo aby se muselo prosit po krajských úřadech o naftu pro hasiče. To bylo za vás, to nebylo za nás.

A k panu kolegovi Skopečkovi, protože mu dlužím odpověď. Nebyl to záměr, přiznávám se. Není naším cílem nějakým způsobem diskriminovat živnostníky. Jak to říct? Stejně jako panu premiérovi tam vypadly ty dva roky, tak mně tam vypadli živnostníci. Možná kdyby tady někdo navrhl vrácení do druhého čtení, tak to můžeme oba opravit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Skopeček, připraví se pan poslanec Michálek. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Jan Skopeček: Tak reakce nejprve na ctěného kolegu Onderku, který nicméně tady není. On použil slovo, že našimi návrhy cpeme peníze bohatým. Tak já bych chtěl jenom vysvětlit, že projednáváme daňovou tematiku a že daněmi bereme lidem peníze. A my se pouze bavíme o tom, jestli máme vzít méně, více a jestli ty aktivnější, pracovitější nebo ty, kteří mají větší štěstí, musíme zatěžovat dramaticky většími daněmi. Ale nikomu peníze necpeme. Nám jenom vadí, že ten stát bere čím dál tím víc a víc a víc a víc peněz lidem z kapes daňových poplatníků. A vůbec se tady nechci pouštět do toho, zda je optimální zrovna v dnešní době tady hloubit příkopy mezi bohatými a chudými, jako kdyby bohatý člověk měl nějaké stigma a musel všechny své peníze okamžitě sociálním demokratům předat pro jejich přerozdělování.

A co se týče pana vicepremiéra Hamáčka. Děkuju za férovou odpověď, beru to, opravdu jsem se na tohle chtěl zeptat. Možná více než vrácení do druhého čtení by stálo za to, jestli byste při téhle konsekvenci, jestli by nestálo za to pozměňovací návrh stáhnout, protože opravdu si myslím, a na tom se doufám shodneme i se sociálními demokraty, že teď není nejlepší čas zvýšením daní likvidovat další a další živnostníky, z nichž celá řada je na okraji krachu kvůli covidovým restrikcím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Michálek, faktická poznámka, připraví se pan poslanec Veselý.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane předsedo, já budu reagovat na průběh rozpravy a předřečníky. My tady máme tedy krizi, máme tady pandemii a jako způsob reakce zde byl představen návrh, že snížíme daně těm nejbohatším. Já jsem tím tedy dost překvapen. Způsobí to díru do rozpočtu 90 mld. korun. Takže se chci zeptat, jestli to tedy bude na dluh. Dokdy budeme ten dluh splácet? Nebo jestli někomu vezmeme dotace, tak komu se vezmou ty dotace? Podle výhledů, které nám byly představeny, činí deficit 320 mld. korun. Tohle ho prohloubí o dalších 60 mld. korun ročně. To znamená, jsme na nějakých skoro 400 mld. korun ročně. A když se podíváme, kolik se ještě můžeme zadlužit, tak to je nějakých, tam máme polštář asi 800 mld. korun. To znamená, během dvou let to vypadá, že v podstatě projíme celou spižírnu, a pak už si nebudeme skutečně moct vzít ani korunu na úvěry. Budeme mít výrazně horší podmínky.

Já si myslím, že tenhle přístup vlády, kdy v podstatě navrhuje vybrakování příjmů státu, vypovídá o tom, že už vlastně rezignovali na to, že tady bude vláda ANO vládnout příští volební období a že to je přístup po nás potopa. A myslím si, že bychom to neměli podpořit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Veselý. Připraví se pan poslanec Dolínek.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedo. Samozřejmě všichni víme, že tyto spory mezi ČSSD a ODS tady probíhaly vždycky a takto budou probíhat. My vám váš názor nebereme. Vy nám ho neberete také. My jsme prostě přesvědčeni o tom, že veřejná služba, tzn. zdravotnictví, sociální věci, školství, volnočasové aktivity, má být přístupná pro všechny. I pro ty nejchudší. Když si to takto nemyslíte, myslíte si, že by to mělo být třeba placené nebo že by měli něco více přispívat, pamatuji si na zdravotnické poplatky, pamatujeme si na debaty o zpoplatnění vysokého školství - je to váš názor, já s ním nesouhlasím, ale neberu vám ho. Pro nás je absurdní, a proto tady vystupujeme takto, že se k tomuto nápadu připojuje ANO, které oslovuje a bere levicové konzervativní voliče, ale prosazuje váš pravicový konzervativní názor na to, jak má stát vypadat. To je podstata toho sporu. My prostě nesouhlasíme, protože jsme opravdu levicoví politici už přes 140 let, s tím, aby stát byl slabý, aby ti lidé museli přispívat. Kdo může přispívat? No bohatí! Ti středněpříjmoví, ti už přispívají, tak budou chudí jako dnešní chudí. A ti nejchudší na tu veřejnou službu potom nedosáhnou. To je problém, který my řešíme, to je spor, který my řešíme celou dobu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Dolínek, poté paní poslankyně Kovářová, poté paní ministryně.

 

Poslanec Petr Dolínek: Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím vůči panu kolegovi Skopečkovi. Buď to byl přeřek, anebo jste to myslel vážně, ale podle mě to byl trošičku přeřek. Vy jste tady řekl, že nemáme dělat nějaké příkopy apod., s čímž já naprosto souhlasím, a myslím, že tady Ondřej Veselý jasně řekl, že je to o nějakém náhledu. Ale vy jste potom řekl - proč se mají víc zdanit ti pracovitější. Ale přece výše mzdy není podle pracovitosti. Chcete mi říct, že ta paní, co dělá na pokladně, je míň pracovitá než inženýr, který navrhuje stanici metra? Já si to nemyslím. A vy jste řekl, že nemůžeme zdanit víc toho pracovitějšího. Já si myslím, že ty ženské jsou pracovité často víc než manažeři s vysokými platy. Tak prosím mějme úctu k těm lidem podle jejich zaměstnání, co dělají, a ne podle výplatní pásky! Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Kovářová, poté paní ministryně a poté pan poslanec Skopeček. Máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Paní ministryně ve své úvodní řeči říkala, že nebude připomínat historické konsekvence. Já bych je tedy ráda připomněla. Už to tady několikrát zaznělo, ale zřejmě ne dostatečně, superhrubá mzda, která byla zavedena v roce 2008, byla v roce 2012 zrušena s účinností od 1. 1. 2015. A když přišly vaše vlády a vaše vláda, tak jste opět obnovili superhrubou mzdu. Ten důvod byl zřejmý - chtěli jste si nechat ročně těch 80 miliard. A ty vám nevadily. Přesto, že váš premiér vždycky vykřikoval zde ve Sněmovně, že superhrubá mzda je podvod na voliče. A co bylo zajímavé, je před rokem, když tady přišel návrh na zrušení superhrubé mzdy z řad opozice, tak pan premiér v televizi vykřikoval opět, že zrušení superhrubé mzdy je megapodvod na voliče a že to je věc, která nám zničí ratingy, a že to je věc, která zničí Česko. A nyní přichází s takovýmto návrhem, o kterém tvrdí, že zničí Česko!

Tak se ptám - jak to tedy je? Jak to dopadne na naše finance? Jak to dopadne na naše obce a města? Na to vůbec nemyslíte! Myslím si, že stát má určitě pomáhat, kór v této krizi, ale nemůže na dlouhou dobu dopředu zruinovat veřejné finance. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP