(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Děkuji za doručení písemného návrhu alespoň zpravodajce. A musím se zeptat, jestli je to navrhováno jako alternativní návrh, nebo jako doprovodné usnesení. Jako alternativní návrh, takže je to protinávrh. Dobře, děkuji.

A nyní paní zpravodajka, jestli potřebujeme načíst usnesení, jak bylo doručeno z výboru.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem říkala při svém úvodním slovu zpravodajky, je zde usnesení, které schválil výbor pro obranu v pátek, a navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna schválila usnesení doporučené výborem pro obranu, které jsem přednesla v rámci své zpravodajské zprávy, tedy aby vyslovila souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy - a lomeno - nebo Evropské unie v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů.

Zároveň, pane místopředsedo, v souladu s usnesením výboru pro obranu také doporučuji schválit doprovodné usnesení tohoto typu: "Poslanecká sněmovna děkuje všem příslušníkům Armády České republiky, kteří se podílejí na řešení pandemie koronaviru, za jejich nasazení."

Navrhuji, abychom o těchto usneseních hlasovali zvlášť. Zároveň jsou tady dva protinávrhy. Jeden, protinávrh pana předsedy SPD Fialy, druhý, protinávrh pana místopředsedy klubu KSČM Leo Luzara. Já bych jenom chtěla ctěným kolegyním a kolegům připomenout, že jsme v článku 43 Ústavy České republiky, a je tedy nutné, aby usnesení, o kterých budou hlasovat obě komory Parlamentu, jak ta naše, tak Senát, byla identická, protože to je vlastně ústavní náležitost, kdy usnesení musí být shodná. Takže tady nechci nijak zpochybňovat právo kolegů předložit pozměňovací návrhy, ale jenom upozorňuji na to, že v případě, že by prošel některý z pozměňovacích návrhů, tak se celý ten proces zdrží, protože by museli vlastně jak v Senátu, tak, předpokládám, i na vládě prodiskutovat ty změněné parametry, protože to musí být vždy identické.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Pokud se již nikdo další v tuto chvíli do podrobné rozpravy nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany ministra nebo zpravodajky? Není tomu tak. V tom případě bychom nyní měli hlasovat o návrzích, nicméně vzhledem k tomu, jak je ta věc teď trošku zamotaná, bych si požádal o pauzu aspoň tři minuty na pořadu k proceduře, protože tam máme návrhy, které vyžadují stojedničkovou většinu, a návrhy, které potenciálně nevyžadují. Děkuji.

Takže pokračovat budeme v 15.17 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno od 15.14 do 15.17 hodin. Předsedající prodloužil pauzu do 15.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP