(Jednání pokračovalo v 15.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, já vám děkuji za trpělivost. Budeme pokračovat. Prosím o klid v sále a prosím paní zpravodajku, aby nás seznámila s návrhem procedury, tak jak jsme tady k němu dospěli. Prosím, abyste se usadili ve svých lavicích. Jestli už je dostatečný klid, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Dámy a pánové, my jsme si potřebovali vyjasnit s jedním z navrhovatelů, protože to usnesení vlastně bylo adresováno vládě, takže to usnesení, které tady navrhoval pan předseda SPD Fiala, bychom hlasovali až jako doplňkové usnesení, nikoli jako protinávrh, který by byl k návrhu, kterým vám byl doručen a řádně schválen výborem pro obranu.

Návrh pana poslance Luzara je protinávrhem, takže bych navrhovala, abychom nejprve hlasovali ten protinávrh pana poslance Luzara, který víceméně je stejný jako návrh výboru pro obranu, ale rozšiřuje to usnesení o členské státy OSN. (Hluk v sále.) A jestli tedy správně tady přečtu škrabopis pana kolegy Luzara, tak by to znělo: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a - lomeno nebo - Evropské unie a též členských států OSN -" (Předsedající: Paní poslankyně, já mám pocit, že to...) "- v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů." Toto je protinávrh poslance Luzara.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Luzar to asi upřesní. Já mám pocit, že to znělo trošku jinak. (Poslankyně Černochová mimo mikrofon: Já to čtu z toho.)

 

Poslanec Leo Luzar: Já se omlouvám. Ten návrh je škrabopisně, tak se omlouvám. Mělo být, ten návrh zní - já si dovolím ho ještě jednou přecitovat: ... vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států OSN v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19 - čárka - a to na dobu do 90 dnů - tečka.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji, to by byl tento návrh. Další bychom hlasovali který návrh?

 

Poslankyně Jana Černochová: Další bychom hlasovali návrh výboru pro obranu, který jsem vám četla v obecné rozpravě, a i jsem se na něj odkázala v rozpravě podrobné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. A dále bychom hlasovali jak?

 

Poslankyně Jana Černochová: Dále bychom hlasovali doplňkový návrh výboru pro obranu, který se vztahuje k tomu poděkování příslušníkům Armády České republiky, a následně bychom per partes hlasovali ten návrh doplňkového usnesení, který navrhuje pan předseda SPD Fiala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, jestli je tedy souhlas na této proceduře, já to zopakuji. Jako první bychom hlasovali ústavní většinou, to znamená, většinou 101 poslanců, a to nejdříve protinávrh pana poslance Luzara, poté původní návrh výboru, tak jak ho máte ve sněmovním tisku - teď ať to nespletu - 1063/3, poté by se v případě, že jeden z těchto návrhů projde, hlasovala doprovodná usnesení, a to nejdříve doprovodné usnesení z výboru, tak jak je ve sněmovním tisku 1063/2, a poté po jednotlivých bodech návrhy z klubu SPD, doprovodná usnesení.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pokud pan Fiala chce per partes. Já jsem myslela per partes doplňkové usnesení samostatně moje a pana Fialy. Ale jestli pan Fiala to chce hlasovat en bloc, tak bych navrhovala hlasovat usnesení pana Fialy nikoli per partes, ale -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Požaduje někdo hlasování, návrh SPD po bodech? (Hlasy z pléna.) Po bodech? (Hlas z pléna: Ano.) Po bodech. Dobře, tak po bodech.

Takže ještě jednou tu proceduru. Nejdříve návrh o přijetí vojsk všech států OSN, poté původní návrh, jak přišel z výboru, o pobytu vojsk, poté návrh doprovodného usnesení výboru, tedy tisk 1063/2, poté návrhy doprovodných usnesení z dílny klubu SPD po jednotlivých bodech. To je návrh procedury, já už jsem -

 

Poslankyně Jana Černochová: Ještě jednou. Nejprve, pane místopředsedo, návrh, který předkládá poslanec Luzar, pak návrh výboru pro obranu. Toto jsou hlasování, která jsou stojedničková. Pak prostá většina, nejprve usnesení výboru, poděkování vojákům, a pak per partes Fiala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Ano, já myslím, že je to srozumitelné, víme, o čem budeme hlasovat, takže já nechám schválil tuto proceduru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 4 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 135, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Já vám děkuji a prosím tedy paní zpravodajku, by nám postupně představovala jednotlivé návrhy.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Nyní tedy hlasujeme o návrhu, který načetl pan poslanec Luzar a který se týká té změny o OSN.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, já myslím, že je to srozumitelné, a nechám hlasovat.

Takže já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 5 je přihlášeno 138 poslanců a poslankyň, pro 7, proti 41. Návrh nebyl přijat. Prosím tedy další návrh.

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, to je ten návrh, který je výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu, a to, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu vyslovila souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a - lomeno nebo - Evropské unie v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu do 90 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já zahajuji hlasování číslo 6. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 6 je přihlášeno 138 poslanců a poslankyň, pro 122, proti 2. Návrh byl přijat. Já tedy konstatuji, že Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

A nyní se přesuneme k těm doprovodným usnesením. Prosím první návrh.

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, děkuji. První doprovodné usnesení, které tedy nebude hlasováno kvorem 101, děkuji, zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky děkuje všem příslušníkům Armády České republiky, kteří se podílejí na řešení pandemie koronaviru, za jejich nasazení."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Já zahajuji hlasování číslo 7. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 7 je přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat a já prosím další návrhy.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Nyní před námi jsou čtyři návrhy pana předsedy klubu SPD Fialy, které budu číst postupně, protože jsme si řekli, že o nich budeme hlasovat per partes. První:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky - za prvé - aby v souvislosti s touto nabídkou řešila pomoc vojenských i civilních zdravotníků na našem území výhradně na bilaterální úrovni mezi jednotlivými státy prostřednictvím jednotlivých mezivládních smluv, například tzv. SOFA.***




Přihlásit/registrovat se do ISP