(15.00 hodin)
(pokračuje Luzar)

Kdyby to byli američtí vojáci na základně v Německu, lékaři, kteří sem budou převeleni na pomoc, potom tento článek je perfektní a přesně tak odpovídá tomu, v jaké pozici by tady byli. Jestliže ale vyjedou tito vojáci národní gardy, tak budou v České republice, když tento zákon přijmeme tak, jak je, v rovině turistů. Na to chci upozornit. Maximálně záchranářů, stejně jako my jako Česká republika vysíláme oddíl záchranářů spadající pod Hasičský záchranný sbor a další jednotky do zahraničí na pomoc v živelních katastrofách. Taky je nevysíláme jako vojenskou jednotku. Proto ani ty státy, které je přijímají, takhle k tomu nemusí přistupovat. Tady považuji toto za určitý nedostatek narychlo šitého usnesení, které takhle staví tyto občany cizích států, kteří nejsou v činné vojenské službě, upozorňuji, protože z definice národní gardy oni jsou civilisté a podléhají pouze výzvě svého guvernéra, aby se aktivně účastnili. Jsou to vysloužilí vojáci, jakoby zálohy. A tady z tohoto pohledu nesplňují definici usnesení tak, jak je nám předložena. To je jedna rovina této záležitosti.

Druhá rovina, o které se tady již zmínil kolega předřečník, je to omezení. Tady se ústy představitelů politických stran hovořilo o tom, že by se tu nemělo politikařit. Že se jedná o zdraví občanů. Ano, plně souhlasím. Pokud se jedná o zdraví občanů, neměli bychom ale omezovat pomoc pouze na vyhraněné státy Severoatlantické aliance a Evropské unie. Shodneme se, kolegyně a kolegové, na tom, že přišla-li by nabídka, a třeba z toho zmiňovaného Ruska, že sem pošlou ruské lékaře, že bychom k této pomoci měli přistoupit úplně stejně, jako je to nabídka třeba Itálie, třeba Spojených států amerických nebo třeba Velké Británie.

Pokud se na tomto shodneme, že každá pomocná ruka je dobrá, potom bychom také měli usnesení, které máme tady předloženo, změnit a nechat ho ve znění: "K návrhu vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států OSN v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu 90 dnů."

Tento kompromisní návrh, který předkládáme, splňuje veškeré podmínky toho, o čem hovořím. Umožňuje kterémukoliv státu, členskému státu, OSN vyslat s naším souhlasem své vojáky dle našich potřeb, aby se mohli zúčastnit pomoci, pokud tuto pomoc budeme potřebovat. Já si myslím, že pokud opravdu nechceme politikařit - a věřím, že v tomto sále je drtivá většina lidí, která si uvědomuje, že může nastat situace, kdy nebudeme mít lékaře třeba do záložních nemocnic, které se teď budují, že může být situace, kdy i naše armáda bude v úzkých a bude potřebovat pomoc -, tak bychom tuto pomoc měli přijmout od všech, kteří jsou ji ochotni nabídnout, a neměli bychom to omezovat pouze na státy v současném usnesení jmenované, ale na všechny státy, se kterými jsme schopni spolupracovat, tzn. členské státy OSN. V tomto duchu si také dovolím navrhnout v podrobné rozpravě toto usnesení a přihlásit se jménem klubu KSČM k jeho znění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, ano, návrh je potom potřeba načíst v podrobné rozpravě.

Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vondrák. Poté se mi hlásila paní zpravodajka Černochová s faktickou poznámkou. Tak prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne, dámy a pánové. V Moravskoslezském kraji je 10 až 15 % zdravotníků nakažených a nemůžou vykonávat svou funkci. Chtěl bych požádat všechny extremistické strany, které tady hovoří o výsadku vojenském, aby pochopili, že nám chybí lidé a ty musíme nějakým způsobem sem dostat. A já jsem rád, že nám tady jsou ochotni pomoci. Takže prosím vás, tahle diskuse mi připadá naprosto směšná! Děkuji a jsem rád za to, že tady budeme mít odborníky, kteří to pomůžou našim zdravotníkům zvládnout. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní paní zpravodajka, předpokládám s faktickou poznámkou. Nicméně je poslední, takže to klidně může protáhnout. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já jsem chtěla reagovat na pana kolegu poslance Luzara vaším prostřednictvím. Jednak tady bylo řečeno, že v návrhu usnesení je do počtu 300 osob. Z obou gard by mělo přijet něco kolem - pane ministře, 30 osob, je to tak? Takže tady skutečně rezerva je i pro ostatní země v rámci Severoatlantické aliance. Ne pouze z USA. Stejně tak je tady rezerva pro země z Evropské unie.

A k tomu druhému, co tady kolega zmiňoval, že snad guvernér Texasu to neodsouhlasil - není to pravda! Texaská Národní garda je zapojena do zvládání epidemie COVID-19 od samého počátku, a to velmi intenzivně. Texaský guvernér aktivoval gardu již 17. března, aby podpořila zvládání boje proti COVID-19. Takže ta debata mi přijde, že se trošku točíme v kruhu. Všechno to, co tady dneska projednáváme, splňuje náležitosti obou stran. To znamená, jak té strany, která vysílá, tak pokud přijmeme my a ve čtvrtek Senát, tak bude splněno vše z Ústavy, co má dělat strana, která vojenské zdravotníky přijímá. Bude to zcela lege artis.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud se již nikdo další nehlásí do všeobecné rozpravy v tuto chvíli, tak všeobecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo po všeobecné rozpravě. Pokud tomu tak není, tak přistoupíme k rozpravě podrobné a jako první je přihlášen pan poslanec Luzar, poté vidím pana předsedu Fialu. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já v rámci objasnění toho návrhu si dovolím reagovat, v čem spatřuji ten problém. Ano, guvernér státu Texas aktivoval národní gardu na území státu Texas, ale stoprocentně, stoprocentně ji neaktivoval na působení v zahraničí, mimo hranice státu Texas. To může udělat pouze prezident Spojených států amerických. Jestliže nemáme souhlas prezidenta Spojených států amerických s působením národní gardy státu Texas na našem území, tak to není lege artis. Není to v pořádku. To je první rovina. A ano, oni můžou dobrovolně odjet, samozřejmě, my je tady přivítáme, budeme velice rádi. Můžeme je dokonce podle tohoto návrhu zařadit a chovat se k nim jako k vojenské jednotce. Ale z pohledu práva Spojených států to takhle bude. Ale já to nezpochybňuji. Já vítám, že přijedou lékaři nám pomoci, znovu to chci zopakovat, a proto navrhujeme, abychom přijali všechny lékaře, vojenské lékaře s patřičnou úrovní a úctou, když přijedou.

Jinými slovy, já bych rád, aby to usnesení znělo takhle a přihlašuji se k němu jménem klubu KSČM. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s pobytem vojenských zdravotníků členských států OSN v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19, a to na dobu 90 dnů."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a poprosím potom o předání návrhu písemně ideálně zpravodajce, případně i sem. A jako další je přihlášen pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Na začátek ještě mi dovolte, abych pro všechny zopakoval, že i SPD vítá jakékoli zdravotníky, i vojenské, jenom to nechce hlasovat jako pobyt cizích vojsk na území České republiky, a lze to řešit i jinou cestou.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky

za prvé, aby v souvislosti s touto nabídkou řešila pomoc vojenských i civilních zdravotníků na našem území výhradně na bilaterální úrovni mezi jednotlivými státy prostřednictvím jednotlivých mezivládních smluv, například tzv. smlouvy SOFA neboli Status of Forces Agreement;

za druhé, aby případný pobyt těchto cizích vojsk na našem území byl pevně ohraničen termínem a skončil nejpozději s ukončením nouzového stavu podle ústavního zákona číslo 110/1998 Sb., o bezpečnosti;

za třetí, aby jasně smluvně stanovila, že po dobu pobytu cizích vojenských zdravotníků na našem území se musí řídit českými zákony;

Za čtvrté, aby neprodleně použila všechny možné motivační nástroje k tomu, aby se čeští zdravotníci pracující v zahraničí vrátili do České republiky pomoci v boji s koronavirem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP