(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 293, přihlášeno 96 poslanců, pro 19, proti 26. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další hlasování bude o pozměňovacím návrhu F1 pana Mikuláše Ferjenčíka, který požaduje zachovat § 18a zákona č. 218/2000 Sb., což je systém DotInfo. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 294, přihlášeno 97 poslanců, pro 30, proti 21. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Pozměňovací návrh pod písmenem F2, to je 5489, je v tuto chvíli nehlasovatelný, protože byl přijat pozměňovací návrh pod písmenem A1 rozpočtového výboru.

Takže budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu F3 pod číslem 5490 a je to opět pan kolega Ferjenčík. Ten požaduje vypustit navrhovanou novelu zákona o státní službě. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 295, přihlášeno 97 poslanců, pro 31, proti 31. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod písmenem F4, číslo 5491, pana kolegy Mikuláše Ferjenčíka. Ten požaduje zakotvit povinnost pro Ministerstvo financí zveřejnit na internetu návrhy předběžných příjmů a výdajů státního rozpočtu a státních fondů, návrh státního rozpočtu schválený vládou a státní závěrečný účet. Pro Poslaneckou sněmovnu navrhuje povinnost zveřejnit rozpočty kapitol. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 296, přihlášeno 97 poslanců, pro 30, proti 30. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu F5, číslo 5492, pana kolegy Mikuláše Ferjenčíka. Ten navrhuje stanovit hranici ve výši 1 mld. Kč při přesunu prostředků na uskutečnění nezbytných výdajů nezabezpečených ve státním rozpočtu. Možnost přesunout objem nad tuto částku navrhuje svěřit rozpočtovému výboru. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 297, přihlášeno 97 poslanců, pro 27, proti 28. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu F6, číslo 6244, pana poslance Mikuláše Ferjenčíka, který navrhuje rozšířit povinnosti poskytovatelů dotací podle § 75b, vkládat do Centrální evidence dotací veškeré údaje a dokumenty, které jsou relevantní pro poskytnutí dotací a návratných finančních výpomocí. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 298, přihlášeno 97 poslanců, pro 20, proti 28. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Tímto jsme se vypořádali podle mě se všemi pozměňovacími návrhy a mohli bychom hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Seznámím vás s návrhem usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 567, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 299, přihlášeno 97 poslanců, pro 60, proti 12. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní zpravodajce a paní ministryni. Paní zpravodajka chce ještě něco říct.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Ano. Jestli ještě mohu, tak byla ještě dvě doprovodná usnesení k tomuto návrhu pana kolegy Ferjenčíka, která byla pod číslem 5519 a pod číslem 5739. Je potřeba tady říci, abychom dodělali celou proceduru, že tato doprovodná usnesení rozpočtový výbor nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, musíme hlasovat o obou doprovodných usneseních. Navrhujete, paní zpravodajko, abychom hlasovali dohromady?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Z mého pohledu můžeme hlasovat dohromady, pokud nebude pan předkladatel mít nějaký jiný návrh.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Není nějaká námitka proti tomuto postupu? (Poslanec Ferjenčík souhlasí s hlasováním dohromady.) Není, takže budeme hlasovat dohromady o doprovodných usneseních tak, jak byla navržena.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 300, přihlášeno 96 poslanců, pro 40, proti 13. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Tímto jsme se vypořádali se všemi hlasováními k tomuto zákonu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Děkuji paní zpravodajce, děkuji paní ministryni, končím projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji pěkné poledne. Otevřeme další bod a jedná se o

 

452.
Návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2019
/sněmovní tisk 843/

Stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu bylo rozdáno jako sněmovní tisk 843/1. Prosím, aby se slova ujala místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová a předložený návrh uvedla. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych z pověření vlády uvedla návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2019.

K 31. 12. 2019 vykázalo hospodaření státního rozpočtu schodek ve výši 28,5 mld. Kč, což byl oproti stejnému období roku 2018 horší výsledek o 31,4 mld. Kč. Ke konci roku 2018 byl potom vykázán přebytek 2,9 mld. Na meziroční srovnání působily toky prostředků z EU a finančních mechanismů tentokrát velmi nepatrně. Hospodaření státního rozpočtu očištěné na příjmové i výdajové straně o tyto prostředky, které jsou ve schváleném rozpočtu zakomponovány s neutrálním dopadem, by skončilo schodkem ve výši 29,2 mld. Kč. Saldo v roce 2018 očištěné o prostředky z EU a finančních mechanismů by bylo schodkové ve výši 3,5 mld. Celkové skutečné příjmy dosáhly 1 523,2 mld. Kč a 101,8 % rozpočtu po změnách. Rozpočet po změnách tak byl překročen o 27,3 mld. Kč. Meziročně celkové příjmy vzrostly o 119,3 mld. Kč, to je o 8,5 %.

Nejvýraznější vliv na překročení i meziroční přírůstek příjmů měly příjmy nedaňového charakteru. V souladu s § 36 rozpočtových pravidel a na základě zmocnění uděleného ministryní financí v § 2 odst. 2 zákona č. 336/2018 Sb., o státním rozpočtu na rok 2019, byl uskutečněn rozpočtově neutrální převod 18,6 mld. Kč z kapitoly VPS prostřednictvím kapitoly OSFA do státních finančních aktiv na zvláštní účet rezervy důchodového pojištění v souvislosti s přebytkem systému důchodového pojištění vykázaného v roce 2018. Došlo tak k navýšení příjmů i výdajů, které nebylo v rozpočtu zakomponováno.***




Přihlásit/registrovat se do ISP