(14.40 hodin)

 

Poslanec Radim Fiala: Pane předsedající, já vznáším požadavek, abychom hlasovali po jednotlivých bodech.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře, takže budeme hlasovat po jednotlivých bodech. Takže všichni víme, o čem hlasujeme. Bude to tedy pět hlasování. Všech pět bude o tom, zdali za bod, který už je zařazen ve 14.30, což je bod 285, bude neprodleně postupně zařazeno těchto pět bodů.

 

Jako první budeme hlasovat o bodu 100 - tisk 966, zdroje energie.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 231 přihlášen 171 poslanec, pro 151, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Další je bod 7 - tisk 922, daň z příjmu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 232 přihlášeni 172 poslanci, pro 162, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dále je to bod 46 - tisk 669, zbraňová novela.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 233 přihlášeni 172 poslanci, pro 155, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dále je to bod 45 - tisk 92, střelné zbraně.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 234 přihlášeni 172 poslanci, pro 132, proti 18. Návrh byl přijat.

 

A poslední je bod 44 - tisk 794, hasiči.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 235 přihlášeni 172 poslanci, pro 170, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s návrhy pana Faltýnka.

 

Nyní máme návrh pana poslance Blahy. Tady je návrh, aby dnes po pevně zařazených bodech byl zařazen bod Informace o ekologické katastrofě na řece Bečvě.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 236 přihlášen 171 poslanec, pro 78, proti žádný. Návrh byl zamítnut.

 

Dále byl návrh pana poslance Radima Fialy na zařazení ústavního zákona o zbraních, ale došlo k dohodě s panem poslancem Ondráčkem, že to bude zařazeno na středu. A o tom budeme teprve hlasovat, takže tady hlasovat nebudeme.

 

Máme návrh pana poslance Feriho, aby na dnes 18.15 byl zařazen bod informace ministra školství a ministra zdravotnictví k opatřením.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 237 přihlášen 171 poslanec, pro 73, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Golasowské. To se týká bodu 200 - tisk 603, sterilizace žen. Nicméně tady mám návrh pana poslance Bartoška, zdali by tento bod mohl být hlasován v jednom bloku s tím, co navrhovala paní poslankyně Válková. Takže se zeptám Sněmovny hlasováním, zdali souhlasí s tím, že tedy přeskočíme ostatní poslance a budeme hlasovat v jednom bloku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? (Hluk a neklid v sále.)

hlasování pořadové číslo 238 přihlášeni 172 poslanci, pro 124, proti žádný.

 

Takže jako první budeme hlasovat tak, že paní poslankyně Válková přeskočí tím pádem všechny ostatní.

 

Nejprve budeme hlasovat o paní poslankyni Golasowské, která navrhuje bod 200 - tisk 603, sterilizace žen, dnes po pevně zařazených bodech jako druhý bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? (Velký hluk v sále.)

hlasování pořadové číslo 239 přihlášeni 172 poslanci, pro 59, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

A teď tedy budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Válkové, kde tedy usnesení petičního výboru - tisk 603, bod 200, což je to samé, chce zařadit ve středu za bod 285, tisk 943, tedy za bod odškodnění obětí roku 1969.

Já se vás tedy musím zeptat, paní poslankyně, jestli trváte na tom, aby to byl druhý bod, když už jsme přijali pět dalších bodů. (Poslankyně hovoří z lavice.) Řekněte to prosím na mikrofon, ať to máme v záznamu.

 

Poslankyně Helena Válková: Já vám děkuji, pane místopředsedo, že tak pečlivě sledujete proces přijímání jednotlivých bodů. Upozornil jste na mě to, že je třeba korigovat můj původní návrh na to, aby tento bod byl zařazen až za všechny, které byly již doteď pevně zařazeny, tedy za bod 285. Jenom upozorňuji, že jde o odškodnění nezákonných sterilizací, které se týkaly nejen romských žen, ale i žen z majoritní populace, čili tady bych na vás opravdu dosti apelovala, abyste bez jakýchkoliv dalších úvah splnili svůj dluh a aspoň tento bod zařadili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě jednou si zopakujeme, že tedy navrhujete tisk 603 - bod 200, usnesení petičního výboru, zařadit ve středu ve 14.30 po pevně zařazených bodech za bod 285, tisk 943, což je odškodnění obětí roku 1969. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.) Takže teď je to po bodu 44, všichni si rozumíme.

Prosím, pan předseda Stanjura. Bude to zařazeno po bodu 44.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane místopředsedo, vy jste říkal na mikrofon, že chcete zařadit bod usnesení petičního výboru. To si myslím, že je hluboké nedorozumění. (Neklid v sále.) To říkal pan místopředseda Okamura před chvílí. Takže ho chci jenom upozornit, aby přesně ohlásil, o čem budeme hlasovat. To je sněmovní tisk, ne usnesení výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, bod 200 - tisk 603. Paní poslankyně Válková to odůvodňovala tím usnesením. Ono, jak toho bylo hodně, tak jsem si dělal velice krátké poznámky. Takže znovu. Bod 200 - tisk 603 - po bodu 44, který je již pevně zařazen ve středu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 240 přihlášeni 173 poslanci, pro 125, proti žádný. Návrh byl přijat. Takže paní profesorku Válkovou si škrtám.

 

A nyní tedy máme návrh paní poslankyně Dany Balcarové. Mezitím přečtu omluvu, nějak se mi tady nakupily papíry, abychom na něco nezapomněli.

Paní poslankyně Markéta Adamová se dne 29. 9. omlouvá ze schůze Poslanecké sněmovny z osobních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP