(16.40 hodin)
(pokračuje Okamura)

Já vás vyzývám, pojďme hlasovat, ať už je černé na bílém, že vláda zvyšuje daně, ostatně oni se k tomu i přiznávají, tak to pojďme prostě jasně ukázat, a za druhé pojďme hlasovat i o tom rodičovském příspěvku, zvláště o pozměňujícím návrhu, který je tady podán v systému ve spolupráci dvou poslanců, pana poslance Bauera z ODS ve spolupráci s poslankyní Šafránkovou za SPD, společně to tam vložili a je to ten pozměňující návrh, aby nárok na rodičovský příspěvek měly i maminky samoživitelky nízkopříjmové, aby také dostaly ty, které jsou v zoufalé situaci, ten zvýšený rodičovský příspěvek také. O to tady jde.

A já dám příklad. Vládní návrh na zvýšení rodičovského příspěvku, tak jak ho tady navrhuje paní Maláčová z ČSSD, způsobuje situaci, že např. maminka samoživitelka, která má dítě, které se třeba narodilo 1. 9. 2016, tzn. má dítě do čtyř let, vyčerpala rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou, protože je v tak zoufalé finanční situaci, že šla do práce. A má například plat - pracuje někde za 15 tisíc, ale protože už vyčerpala, tak by na to zvýšení neměla mít nárok.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane místopředsedo, já si dovolím vás volat k věci, přece jen probíráme pořad schůze v tuto chvíli.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No já mám ale přednostní právo, takže já můžu kdykoli a jakékoli téma.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já tomu rozumím, já jenom volám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já můžu mluvit kdykoli na jakékoli téma, stejně jako každý předseda strany i předseda poslaneckého klubu. A mimochodem, já reaguji na ten návrh na změnu pořadu schůze, protože tady padl návrh právě od pana poslance Kubíčka v zastoupení hnutí ANO, abychom zařazovali ten rodičovský příspěvek, takže já mluvím dokonce úplně pregnantně k věci.

Takže je tady problém, že vlastně vláda diskriminuje vládním návrhem některé rodiče samoživitele, kteří museli nastoupit předčasně do práce, aby se finančně vůbec mohli nějakým způsobem zajistit, nebo zajistit tu svoji rodinu. Takže je problém, že vláda nechce přiznat, krátce řečeno, zvýšený rodičovský příspěvek, který by měl platit od 1. 1. 2020, všem rodičům, kteří mají děti do čtyř let. To je vládní návrh. To je problém pro nás v SPD. My to takhle nechceme. Proto my chceme, aby už se hlasovalo konečně o tom návrhu na zvýšení rodičovského příspěvku, to my prosazujeme.

Minule na schůzi před pár dny tady hlasování zablokovala paní ministryně Maláčová z ČSSD, já jsem šel na schůzi od 9 hodin s tím, že je hodina a půl na to, abychom to prohlasovali, aby konečně už ty maminky - ale on to může být i tatínek samoživitel, aby ti rodiče samoživitelé, ti nízkopříjmoví, aby už konečně měli tu jistotu, že to od 1. 1. 2020 dostanou, a místo abychom šli hned na věc a hlasovali jsme, tak tady paní ministryně Maláčová hodinu mluvila, tím pádem už nezbyl čas na to hlasování a ČSSD oddálilo možnost hlasování.

A víte, mně za SPD je celkem úplně jedno, jestli budeme hlasovat první o daňovém balíčku, nebo o rodičovském. My chceme hlasovat. My chceme už pracovat. My chceme jít dál. Nám tady váznou zákony o exekutorech, kterými jsme spolupředkladateli, máme tady v řadě i svoje vlastní zákony na pomoc lidem v exekucích, a vy to tady pořád blokujete, vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM. Blokujete nám tady taky návrh na přímou odpovědnost, hmotnou odpovědnost politiků, blokujete nám tady zákon o referendu demokratickém, nějaký vykastrovaný jste tady teď předložili, nefunkční, to je úplně k ničemu, máme tady z pera SPD i návrh na to, abychom živnostníkům a vůbec zrušili poplatky OSA, takové ty autorské poplatky, to nám tady taky už hrozně dlouho leží v pořadí, máme tady náš návrh z pera SPD, abychom vyřešili lichvu, zastropovali úrokové sazby RPSN u spotřebitelských úvěrů, platí to ve většině zemí EU, a vy nám to blokujete. A vy se tady pořád už několik dní hádáte, vzájemně, nějaké jedny strany s jinými stranami.

Tak zvýšíme už konečně ten rodičovský příspěvek všem maminkám do čtyř let? Samozřejmě ty, které pracují, jsou pro nás priorita, my nechceme zvyšovat někomu, kdo je nepřizpůsobivý. A taky jsme klidně pro to, abychom hlasovali o tom vládním návrhu, kde vy zvyšujete daně. My budeme hlasovat proti, ale pojďme na to. Takže já bych chtěl k tomuhle tomu skutečně uvést, už skončete tu šarádu tady, pojďme pracovat, pojďme hlasovat. Je tady už opravdu neúnosný, co tady všichni předvádíte. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Kovářová prodlužuje svou omluvu z pracovních důvodů do 17 hodin.

A nyní prosím pana předsedu Kalouska s přednostním právem, pokud možno k věci.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Odpusťte prosím, ale musím zareagovat na osočení nebo vystoupení vůči mé osobě jak pana místopředsedy Filipa, tak paní poslankyně Valachové.

Pan místopředseda Filip si posteskl, že by se ze mě zbláznil, neboť nic v jednacím řádu nepředpokládá diskusi před závěrečným hlasováním. No to já vím taky. Nic podle něj v jednacím řádu nepředpokládá, že vystoupí předsedové klubů se stanovisky svých klubů, že se to jenom tady zvykově respektuje. No to už pravda není. Podle § 67 - a já si dovolím ho odcitovat - kdykoli o to požádají, udělí se slovo prezidentovi republiky, členovi vlády, předsedovi a místopředsedům Sněmovny, předsedovi poslaneckého klubu... Teď jsou tam další funkcionáři, já zůstanu u toho předsedy poslaneckého klubu, protože to jsem já. A mám na vás otázku, pane místopředsedo Filipe, vy jste tu déle než já, jste právník, zda byste mi řekl, jestli jednací řád nějakým způsobem omezuje délku vystoupení, jestli jednací řád nedovoluje sdělovat stanovisko poslaneckého klubu třeba déle než pět minut. No nic takového v tom zákoně není. Proč omezujete něco, co je zákonem povoleno? Když tak ten zákon změňte, ale neútočte na něj proto, že podle něj postupuji. To si myslím, že není úplně fér. Fakt je, že ještě více nefér je ten zákon porušit, jako jste udělali v případě daňového balíčku vy.

Paní poslankyně Valachová říkala: no kdo jiný přece než my, když jsme to celé prosadili a vymysleli a předložili, tak kdo jiný než my by měl mít zájem na schválení rodičovského příspěvku? No já vám to prostřednictvím předsedajícího, paní poslankyně, věřím, ale proč už jste to dávno neodhlasovali? A proč to nechcete hlasovat teď? Je to pořád dokola. Měli jste možnost to hlasovat, máte možnost to hlasovat teď, a vy to pořád nechcete hlasovat, protože říkáte: až bude odhlasován daňový balíček, dřív to pro nás nemá žádný smysl, protože je to provázané.

A teď já si dovolím položit vám a panu ministru Hamáčkovi a dalším nositelům tohoto úchvatného argumentu řečnickou otázku. Kdyby se stalo hypoteticky, byl by prohlasován rodičovský příspěvek i daňový balíček, daňový balíček by byl Senátem vrácen do Sněmovny, zatímco rodičovský příspěvek by byl Senátem schválen a ve Sněmovně by se pro daňový balíček nedostalo 100 hlasů a nakonec by ten daňový balíček schválen nebyl, vystoupila by sociální demokracie a řekla by "okamžitě musíme redukovat rodičovský příspěvek, protože daňový balíček nebyl schválen"? Nemusíte odpovídat, já vím, jaké by bylo vaše stanovisko. Odpovězte si sama sobě, jaké by bylo vaše stanovisko, a z toho snad každý pochopí, jak je vaše argumentace falešná, manipulativní a prolhaná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan místopředseda Fiala, poté pan předseda Výborný a pan místopředseda Filip. Prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane předsedající, já budu jenom stručně reagovat na vystoupení paní poslankyně Valachové. Paní poslankyně prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste se tak rozčílila, že jste Občanskou demokratickou stranu nazývala Občanskodemokratická strana. Tak jenom koriguji, jsme Občanská demokratická strana, ale kvůli tomu jsem samozřejmě nevystoupil.

Vy jste nás v tom svém příspěvku velmi ostře napadla. A já ani nebudu komentovat ty jednotlivé věci a ty výroky, ale všem lidem, kteří se na nás dívají, řeknu jednu jednoduchou věc, nebo dvě. Ta první je: Kdo navrhl, abychom o rodičovském příspěvku jednali a hlasovali teď? Občanská demokratická strana. Nám záleží na těch rodičích, které mají malé dítě, ne vám. A teď všichni uvidí, za chvíli, jak bude hlasovat ČSSD, jak bude hlasovat vládní koalice, jak se postaví k tomu našemu návrhu. Takže místo těch žvástů, abych použil slova premiéra, za to se omlouvám, ale použiji je, se ukáže na činech, kdo to myslí s mladými rodinami skutečně vážně a kdo o tom jenom žvaní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP