(16.30 hodin)
(pokračuje Valachová)

Je to proto, že rodičovský příspěvek zcela prokazatelně jako téma, a jeho zvýšení, přinesla sociální demokracie. Je to jeden z důvodů, proč také vznikla tato vláda hnutí ANO a sociální demokracie, která má někdy své výhody, někdy své nevýhody, ale tohle rozhodně výhoda je. Je to výhoda pro mladé rodiny s dětmi. Celou schůzi, nejenom tuto, ale předchozí a předpředchozí si berete do úst sociální demokracii. Útočíte na soudržnost vládní koalice, která je menšinová. Děláte to opakovaně. Opakovaně si berete do úst sociální demokraty, opakovaně vydíráte a tváříte se, že jsme to my, kdo blokuje rodičovský příspěvek, jeho zvýšení. Nic z toho není pravda. Je to lež!

Co se týká mimořádné schůze, kterou svolala koalice sociální demokracie a hnutí ANO, je tam snad daňový balíček pouze? Od počátku, a vy to víte, je tam daňový balíček a je tam rodičovský příspěvek. Ta schůze má dva body. Vy blokujete to, aby se na rodičovský příspěvek nedostalo. (?)

A teď k tomu, co zmínil předseda sociální demokracie Jan Hamáček vaším prostřednictvím. A také se to týká sociální demokracie. Občané si vzpomínají, vzpomínají velmi dobře, když naše ministryně práce a sociálních věcí přišla se zvýšením příspěvku, rodičovského příspěvku pro mladé rodiny, a chtěla pro všechny, pro všechny zvýšení rodičovského příspěvku, tak si občané a občanky vzpomínají na tu litanii, že zešílela, že rozhazuje peníze, nemá na to peníze, kde na to vezme pro všechny atd. Následovala řada koaličních jednání. My v tuto chvíli máme dohodu se svým koaličním partnerem a také jsme na to zajistili finanční prostředky. Mimo jiné, nikoli pouze, ale mimo jiné skrze daňový balíček.

A najednou vám vadí ta hrůzostrašná představa, že by se sociální demokracie s hnutím ANO na něčem shodla, dokázala prosadit něco pro lidi a dokázala na to najít finanční prostředky, a naše ministryně nejenom že pomáhá mladým rodinám s dětmi, ale je také rozpočtově odpovědná. No to je skandální! To vás vážně štve! Proto neustále útočíte na to, jakým způsobem projednáváme jako vládní koalice dva zákony. My se snažíme prosadit na mimořádné schůzi. Všichni vědí, celá republika ví, že tam jsou tyto dva body, a vy to blokujete! (zvýšeným hlasem) Ano, pravicová opozice to blokuje. A protože tady na pultíku se před chvílí prostřednictvím předsedajícího ohrazoval Marek Výborný jako šéf KDU-ČSL, nutno přiznat, že je odlišný přístup Občanskodemokratické strany, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů z hlediska přístupu k rodičovskému příspěvku, k jeho zvýšení. To je pravda.

Také prostřednictvím předsedajícího ministryně financí to potvrdí, že pokud tady hovořila Alena Schillerová jako ministryně financí o tzv. nabídce opozice, že to byla skutečně nabídka pouze Občanskodemokratické strany a TOP 09. Je to tak? (Ministryně mimo mikrofon: Ano.) Chci, aby to tady zaznělo, aby to nebylo nefér vůči KDU-ČSL.

Stejně tak Pirátská strana neobstruuje daňový balíček. To, co provádíte v poslední době, zejména tedy Občanskodemokratická strana a TOP 09, je obstrukce. Mimo jiné jste se sami přiznali, když jste dostali hysterický záchvat z toho, že ministryně práce se opovážila vyjádřit ke všem pozměňovacím návrhům, které padly směrem ke zvýšení rodičovského příspěvku! (zvýšeným hlasem) Obstrukce! A vy jste to tady řekli! Vy jste to řekli pro Ústavní soud a pro stenozáznam! Čtyřicet pět minut je obstrukce. Obstrukce! Ale nemůžete si vybrat v jednom bodu, že to je obstrukce, a v druhém, že ne! Nemůžete říct, že patnáct příspěvků se odhlásí, proč ne, za pět vteřin, a v druhém, my jsme se přihlásili a chceme mluvit. Nemůžete si vybírat. Takhle to nefunguje.

Takže ano, vy si berete, Občanskodemokratická strana a TOP 09, tam je to velmi líto, jako rukojmí mladé rodiny s dětmi, a nic nebrání tomu, je poslední, poslední hlasování v daňovém balíčku, poslední hlasování, většina opozice už daňový balíček neobstruuje. Neobstruuje. Přestaňte, prohlasujme daňový balíček, já vím, že s tím nesouhlasíte, víme proč, je to otázka většiny a menšiny, a schvalme rodičovský příspěvek. Můžeme stihnout obé a můžeme to stihnout dnes.

Na závěr se omlouvám za překročení hlukových limitů, zejména směrem k některým kolegyním, protože jsem se nechala unést a možná to bylo nepříjemné zvukově. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tedy nyní pan místopředseda Filip s přednostním právem, poté pan místopředseda Okamura a poté pan místopředseda Kalousek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, už dlouho je po té půlhodině po začátku jednání, kdy se může navrhnout změna pořadů schůze. Těch návrhů moc nepadlo, můžeme je klidně odhlasovat a pokračovat. Ale dovolte mi říct přece jen dvě poznámky.

Tolik farizejství, polopravd a lží, co tady člověk slyší, je neuvěřitelných! Tady jsou dokumenty z let 2008, 2012 a dalších (potlesk zleva), kdy pracovala ODS tím způsobem, že každého obviňovala! Porušovala jednací řád, jenom aby prosadila své věci, které měly těžký dopad na občany České republiky! A teď budou někomu vyčítat, že tady chce prosadit nějaký návrh zákona? Prosím vás, o čem to mluvíme! Já bych se snad rozbrečel, když slyším Miroslava Kalouska! To je neuvěřitelné! Kdybych srovnal jeho slova jenom v pátek ráno a v pátek v poledne, tak bych se z toho musel zbláznit! Copak si opravdu nevidíte do úst?

Tady se ještě nestalo, aby se vedla rozprava, která není povolená, neexistuje žádné ustanovení jednacího řádu o rozpravě před závěrečným hlasováním! Žádné ustanovení! Žádná rozprava se nevede. Není v jednacím řádu jediné ustanovení o rozpravě a zatím jsme vždycky respektovali, že poslanecký klub řekne své stanovisko před závěrečným hlasováním. To je úzus, který není popsán, ale je respektován. Ale to stanovisko k tomu, jak bude klub TOP 09 hlasovat, řekl Miroslav Kalousek ve druhé větě svého vystoupení, takže ho známe.

O co tedy jde? V tom tisku 509, dobře, jestli ještě chtějí hovořit další, slyšeli jsme stanovisko KDU-ČSL, slyšeli jsme stanovisko ODS, slyšeli jsme stanovisko TOP 09. O co tedy jde? Proč má být předřazen rodičovský příspěvek před závěrečné hlasování o daňovém balíčku? Protože někdo tady chce obstruovat. Je to nad slunce jasnější a průhlednější než sklo!

On to tady totiž Zbyněk Stanjura říká vždycky nahlas. Vláda neumí vládnout, neumí prosadit vlastní návrh zákona. Jak toho pravicová opozice dosáhne? Že samozřejmě bude obstruovat tím, že celý pátek vyčlení pro třetí čtení, bude tady navrhovat pozměňovací návrhy k programu, třicet sedm vystoupení, někteří i dvakrát, aby zablokovali den pro třetí čtení. A potom tady klidně, bezostyšně řeknou, že nebylo tolik a tolik hodin pro debatu ve třetím čtení, protože se zpracoval ten čas na něco jiného!

Prosím vás, jestli tohle není obstrukce, tak já říkám - je to obstrukce! Ano, souhlasím, obstrukce je součást politiky. Ale aspoň si to přiznejte, že váš cíl je jediný! Protože nevládnete, tak poškodit občany České republiky! A je mi z vás opravdu špatně! (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobrý večer. Já tady mám teď nějaké pořadí. Nejdřív pan místopředseda Okamura a poté pan místopředseda Kalousek... pardon, pan předseda Kalousek, poté pan místopředseda Fiala, poté pan předseda...

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme půl páté odpoledne. My za SPD jsme tady ještě dnes ani jednou nevystoupili, protože se nemůžeme dívat na to, jak se tady hádáte všechny ostatní strany, téměř všechny, a nemůžeme se dobrat k tomu, abychom zvýšili rodičovský příspěvek zoufalým maminkám.

Já to shrnu. Jde principiálně pouze o dvě věci tady dneska celý den. Za prvé, vláda zvyšuje daně. Vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM zvyšuje daně a s tím my v SPD nesouhlasíme, ale neděláme tady žádné obstrukce, holt to musí vyhodnotit voliči ve volbách. A za druhé, vláda odmítá zvýšit rodičovský příspěvek například matkám samoživitelkám ve finanční nouzi. Takže tady jsou dvě fakta. A nevím, o čem se tady pořád přehadujete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP