(16.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy pan předseda Výborný, jestli je přítomen. (Není.) Pokud není, tak prosím pana místopředsedu Filipa, a pak se mi ještě přihlásila v zastoupení za klub ČSSD paní poslankyně Valachová. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, byl jsem osloven, tak vaším prostřednictvím k panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Ti, kteří mají přednostní právo, ho mohou využívat. A pane poslanče Kalousku, mezi využitím přednostního práva a jeho zneužíváním je velký rozdíl. Slušní lidé jednací řád nezneužívají. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní paní poslankyně Valachová. Poté pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Nyní už mnohem klidnějším hlasem, nicméně stejně důrazně zareaguji na pana poslance Fialu i pana poslance Kalouska. Já myslím, že už jenom ta slova, která uvedli, ukazují, že i pro ně je boj o zvýšení rodičovského příspěvku velké téma, diplomaticky řečeno.

Zaujala mě myšlenka o činech. Činy - takže činem, který ukazuje, že chci zvýšit rodičovský příspěvek mladým rodinám s dětmi, je, že navrhnu na Poslanecké sněmovně jeho zařazení. To je statečný čin. To je statečný čin, opravdu. Pro mě je mnohem statečnější čin prosadit zvýšení rodičovského příspěvku do programového prohlášení, vstoupit do koalice s koaličním partnerem, získat pro něho důvěru, vládnout, udělat koaliční shodu a zajistit pro to daňové příjmy. To je takový nepatrný čin. Nepatrný čin.

A co se týká Sněmovny, tak ta rozhoduje hlasováním. Rozhoduje hlasováním většinou. Můžete mluvit, dávat ostrá slova, opakovat se donekonečna, pravda je taková, že vám víc záleží na tom obstruovat a zablokovat daňový balíček, je to pro vás ideová věc, než abyste přiznali, že máte menšinu, to je prostě fakt, než abyste přiznali, že už bylo řečeno vše, včetně podmínek schválení daňového balíčku. A vy v tuto chvíli víte, že na ně nepřistoupíme jako většina, ale vy budete blokovat daňový balíček, a tím blokujete, a ví to každý, tedy i ten druhý bod mimořádné schůze. Jinak stačí pouze jedno hlasování, když se bavíme o těch činech. Jedno hlasování. Takhle zvedneme ruku a můžeme jít na rodičovský příspěvek.

Je to hra. Vám jde o ideový spor, který já pokládám za politicky legitimní, ale vám jde o zvýšení daní. A pokud jsem volila ostrá slova nebo tón, víte, že to nemám ve zvyku, kolegové zprava, není to můj styl, tak je to proto, že jsem bránila sociální demokracii, protože my jsme něco odpracovali a my platíme, a hodně! Takže chceme zvýšit rodičovský příspěvek pro děti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A poslední v tuto chvíli přihlášený s přednostním právem je pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já už to nechci točit stále dokola, nicméně k jednacímu řádu a k tomu, co řekl pan místopředseda Filip. Jistě můžeme vést akademickou debatu o tom, kde je hranice postupu podle zákona, využívání zákona a zneužívání zákona. Na to můžou být různé subjektivní pohledy a není na to žádný exaktní výpočet. Ale máme tady stanovisko Ústavního soudu, co je porušení (důrazně) zákona o jednacím řádu. A toho vy jste se dopustili! A pak člověk, který se toho dopustí, jde a káže nám něco o zneužívání a využívání. To je komunistické chucpe! (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: To jsou už v tuto chvíli všechny záležitosti, takže svolám kolegy do sálu a přesuneme se k hlasování. Jsou před námi čtyři hlasování. Nejdříve je zde návrh na vyčlenění doby pro třetí čtení dnes od 16 do 19 hodin, jestli jsem to dobře zaznamenal. Poté bychom hlasovali o protinávrhu pana poslance Kubíčka, že zařadíme dnes... (Nesouhlasné hlasy zprava.) Já jsem to takhle převzal. Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Když navrhujeme zařazení nebo přeřazení bodu, tak nejsou žádné protinávrhy. Návrh pana poslance Kubíčka je legitimní, ale je jiný, než je můj, takže nejdřív by se mělo hlasovat o mém návrhu, pak o návrhu pana poslance Kubíčka. A nevím, který je ten čtvrtý, nechci teď říkat. Takhle se má postupovat. Já myslím, že jsme ve shodě i s předkladateli jednotlivých návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pokud proti tomu nebude protest, nejdříve bychom po případném vyčlenění času hlasovali o zařazení bodu 207 jako prvního bodu dnes, to znamená před již pevně zařazené body, které tam jsou, a poté o návrhu pana poslance Kubíčka před případné jiné pevně zařazené body, tedy na začátek. A čtvrtý návrh je návrh, abychom dnes jednali i po 19. a 21. hodině meritorně i procedurálně o případných běžných návrzích zákonů, nikoliv ve třetím čtení.

Je zde žádost o odhlášení. Já vás odhlásím, prosím přihlaste se znovu svými kartami. Pan předseda Michálek chce upřesnit svůj návrh.

 

Poslanec Jakub Michálek: Aby to všichni zaznamenali, v tom, jak jste naposledy četl poslední návrh, tak je to pouze ve vztahu k pevně zařazeným bodům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, k zařazeným bodům - exekuční řád. Jsou to body 49 a 50. Já myslím, že je zjevné, o čem budeme hlasovat. Ještě to vždycky řeknu.

 

Takže nejdříve o tom, že vyhradíme na dnešní den i dobu od 16 do 19 hodin pro... (Nesouhlasné hlasy ze sálu.)... třetí čtení. To, že jsme nějaký čas z toho již vyplýtvali, to je jiná otázka.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování pořadové číslo 215 je přihlášeno 176 poslanců a poslankyň, pro 175, proti nikdo. Návrh byl přijat. Čas jsme tedy vyhradili.

 

Nyní návrh, abychom jako první bod dnešního odpoledního jednání zařadili bod 207, je to sněmovní tisk 490. Jedná se o státní sociální podporu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování pořadové číslo 216 jsou přihlášeni 174 poslanci a poslankyně, pro 80, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

A nyní návrh pana poslance Kubíčka, abychom jako první bod dnešního odpoledního jednání zařadili bod 206, což je daňový balíček.

Zahajuji hlasování. (Námitka ze sálu, že chybí ještě bod 207.) Ten už tam není, to jsme hlasovali. Končím toto jednání jako zmatečné. (Výbuchy smíchu a potlesk napříč sálem.) Evidentně není shoda na tom, co nyní máme hlasovat. (Velký hluk a neklid v sále. Porada mimo mikrofon.) Já se omlouvám, já jsem v tu chvíli přebíral předsedání.

Takže ten návrh zní, že nejdříve 206 a poté 207. Já jsem to bral tak, že ať už zařadíme 207, nebo ne, tak je návrh zařadit jako první bod bod 206. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP