(Jednání pokračovalo ve 12.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 12.30 hodin, budeme pokračovat v jednání Poslanecké sněmovny body, které jsme zařadili napevno. Jsou to volební body, já proto poprosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby sem přišel.

 

První bod, kterým se budeme zabývat, je

 

236.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Jednak vás všechny poprosím o klid, ať slyšíme, co nám říká pan předseda volební komise a o čem budeme hlasovat. Ještě jednou prosím o ztišení, ať můžeme pokračovat. Děkuji. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo a přeji vám dobré odpoledne. V prvním volebním bodu, Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, konstatuji, že volební komise do lhůty, která byla včera do 12 hodin, obdržela pouze tři návrhy, které přijala v usnesení číslo 139. Všechny tři návrhy jsou rezignace. Do stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky je to rezignace Pavla Bělobrádka za KDU-ČSL a Jana Farského za klub STAN. Ze stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny rezignace Jany Pastuchové. Žádné nové nominace kluby v tuto chvíli nepodaly. Předpokládám, že se tak stane někdy na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Tuto volbu provádí Sněmovna veřejnou volbou pomocí hlasovacího zařízení, tak to navrhla i volební komise. Nyní prosím pana předsedajícího o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Otevírám rozpravu. Písemně přihlášen není nikdo, nikdo se nehlásí ani z místa, rozpravu končím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. O návrhu na veřejné hlasování se nehlasuje, takže prosím, pane předsedající, nechat hlasovat o přečtených třech rezignacích poslanců.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, budeme hlasovat o rezignacích.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přihlášeno 186 poslanců, pro 157, proti nikdo. Návrh jsme schválili. A v tomto případě končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám bod

 

237.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

Jsme ve druhém kole. Pan předseda nás seznámí s průběhem a dalším postupem. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Do Rady Státního fondu kinematografie se nacházíme ve fázi první volby druhého kola. První kolo této volby proběhlo 10. července a byla zvolena paní Tereza Dvořáková a pan Ondřej Zach. Obsazujeme tři uvolněná místa. Nyní ve druhém kole zbývá obsadit jedno místo. Do druhého kola postoupil pan Lubor Dohnal s 80 hlasy a Jiří Voráč se 38 hlasy. Musím ještě doplnit, že pan Jiří Voráč dopisem ze dne 9. září odstoupil z této volby, to znamená, v tuto chvíli pro vás bude připraven na hlasovacím lístku pouze jeden kandidát, a to zmíněný pan Lubor Dohnal. Protože se jedná o druhé kolo tajné volby, rozprava není. Prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Přerušuji tento bod pro provedení tajné volby. Dále se budeme zabývat bodem

 

238.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

První kolo tajné volby proběhlo 25. září na 34. schůzi a teď jsme před druhým kolem. Prosím opět pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Potvrzuji, že jsme před druhým kolem, obsazujeme dvě místa, která se uvolnila 20. června. V prvním kole této volby 25. září byl zvolen pan David Soukup a nyní na obsazení jednoho místa budeme vybírat ze dvou kandidátů, kteří postoupili z prvního kola. Je to paní Angelika Bazalová navržená klubem Pirátů, v prvním kole měla 75 hlasů, a pan Michal Semín, navržen SPD, který v prvním kole získal 31 hlasů. Zvolenému členu započne jeho pětileté funkční období dnem volby. I zde, protože jsme ve druhém kole, prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, přerušuji tento bod pro provedení tajné volby.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je

 

239.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení

Jsme v podobné situaci. První kolo proběhlo 25. září na 34. schůzi Poslanecké sněmovny, a já prosím pana předsedu, ať nás seznámí s kandidáty, kteří postupují do druhého kola.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde je situace obdobná. Je to druhé kolo. Od 9. července jsou v Dozorčí radě Státního fondu rozvoje bydlení volná tři místa. My jsme 25. září v prvním kole nezvolili nikoho ze čtyř kandidátů, ale v předchozích volbách, v té první výzvě 10. července, bylo jedno místo obsazeno. Byl to pan Jan Babor. V tuto chvíli tedy ve druhém kole budeme obsazovat dvě místa a vybírat budete ze čtyř postupujících z kola prvního. Jan Hrnčíř, navržen SPD, který získal 34 hlasů. Jan Kubík, navržen ANO, získal 77 hlasů. Michal Kučera, TOP 09, 38 hlasů, a paní Jaroslava Nestěrová, nominovaná KSČM, která v prvním kole získala 81 hlasů. Ze čtyř kandidátů vybíráme tedy dva zbývající členy. Pokud budou zvoleni, jejich čtyřleté období začne dnem volby. I toto je druhé kolo a prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, pane předsedo, přerušuji tento bod pro provedení tajné volby. Než otevřu poslední volební bod, tak na žádost zpravodaje předcházejícího bodu pana poslance Kotta mu dám slovo, aby mohl něco říct k opravení stenozáznamu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se omlouvám, ale chybně jsem okomentoval pozměňovací návrhy kolegy Radka Holomčíka, kdy pro stenozáznam B1 je úprava poskytování informací směrem ke včelařům. A druhý, B2, je rozšíření systémového poradenství v oblasti rostlinolékařské péče. Já jsem to omylem načetl obráceně. Takže se za to omlouvám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji za toto upřesnění. A budeme pokračovat bodem

 

240.
Návrh na volbu člena Národní rozpočtové rady

Prosím pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Tady jsme u nové volby. Moje vysvětlení i pro stenozáznam bude malinko delší.

Je to Národní rozpočtová rada, kterou volíme na základě zákona číslo 23/2017 Sb. My jsme poprvé obsazovali tuto radu na začátku tohoto volebního období a podle zmíněného zákona volí Poslanecká sněmovna členy této rady jednoho na návrh Senátu a druhého na návrh České národní banky. Funkční období stávajícímu členu, panu prof. Janu Pavlovi končí 17. ledna 2020. My dnes tedy provedeme tajnou volbu člena nominovaného Českou národní bankou právě na tuto pozici. Je to nominace pana guvernéra Jiřího Rusnoka, která nám byla doručena 6. září. Je to poměrně s velkým předstihem a je to z toho důvodu, že podle § 25 zmíněného zákona má být člen této rady volen Poslaneckou sněmovnou do 60 dnů od předložení návrhu. A pokud tak není učiněno - teď cituji ze zákona - tak platí, že Poslanecká sněmovna s návrhem automaticky souhlasí. Z toho důvodu, abychom stihli řádně zmíněnou 60denní lhůtou projevit vůli Sněmovny, volební komise připravila volbu už na tuto říjnovou schůzi.

Pokud bude kandidát zvolen, bude jeho funkční období trvat šest let a logicky může začít až 18. ledna. Nominační dopis i životopis kandidáta byl všem předsedům klubů a členům volební komise doručen. Volební komise k tomu přijala 2. října usnesení per rollam číslo 138. V něm konstatuje, že

bod I - pro tuto volbu byl guvernérem ČNB Sněmovně navržen prof. Ing. Jan Pavel.

Bod II. Funkční období člena je šestileté.

Bod III. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví a volební komise navrhuje volbu tajnou.

Bod IV. Nově zvolený člen se ujme funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, ale nejdříve od 18. ledna.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a po rozpravě poprosím, abychom hlasovali o tom, že souhlasíme s návrhem volební komise na provedení tajné volby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP