Středa 16. října 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

240.
Návrh na volbu člena Národní rozpočtové rady

Prosím pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Tady jsme u nové volby. Moje vysvětlení i pro stenozáznam bude malinko delší.

Je to Národní rozpočtová rada, kterou volíme na základě zákona číslo 23/2017 Sb. My jsme poprvé obsazovali tuto radu na začátku tohoto volebního období a podle zmíněného zákona volí Poslanecká sněmovna členy této rady jednoho na návrh Senátu a druhého na návrh České národní banky. Funkční období stávajícímu členu, panu prof. Janu Pavlovi končí 17. ledna 2020. My dnes tedy provedeme tajnou volbu člena nominovaného Českou národní bankou právě na tuto pozici. Je to nominace pana guvernéra Jiřího Rusnoka, která nám byla doručena 6. září. Je to poměrně s velkým předstihem a je to z toho důvodu, že podle § 25 zmíněného zákona má být člen této rady volen Poslaneckou sněmovnou do 60 dnů od předložení návrhu. A pokud tak není učiněno - teď cituji ze zákona - tak platí, že Poslanecká sněmovna s návrhem automaticky souhlasí. Z toho důvodu, abychom stihli řádně zmíněnou 60denní lhůtou projevit vůli Sněmovny, volební komise připravila volbu už na tuto říjnovou schůzi.

Pokud bude kandidát zvolen, bude jeho funkční období trvat šest let a logicky může začít až 18. ledna. Nominační dopis i životopis kandidáta byl všem předsedům klubů a členům volební komise doručen. Volební komise k tomu přijala 2. října usnesení per rollam číslo 138. V něm konstatuje, že

bod I - pro tuto volbu byl guvernérem ČNB Sněmovně navržen prof. Ing. Jan Pavel.

Bod II. Funkční období člena je šestileté.

Bod III. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví a volební komise navrhuje volbu tajnou.

Bod IV. Nově zvolený člen se ujme funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, ale nejdříve od 18. ledna.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a po rozpravě poprosím, abychom hlasovali o tom, že souhlasíme s návrhem volební komise na provedení tajné volby.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, otevřu rozpravu po přečtení jedné omluvy, která tady ještě přišla. Od 14.30 hodin do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

Otevírám rozpravu. Žádná přihláška do rozpravy není. Rozpravu končím a dávám slovo panu předsedovi volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. V tuto chvíli jsem tedy řekl vše, co bylo třeba. Nyní poprosím o přerušení... omlouvám se. Omlouvám se, prosím o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Budeme hlasovat o tajné volbě.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54. Přihlášeno 186 poslanců, pro 101, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní prosím o přerušení bodu. Na volební místnost, na vydávání lístků stanovuji čtrnáct minut, takže volební místnost bude otevřena do 12.55 hodin a výsledky oznámím ve 14.30 hodin.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Připomínám členům organizačního výboru, že organizační výbor se sejde ve 13.00 hodin, přerušuji projednávání tohoto bodu a končím dopolední jednání Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání přerušeno ve 12.41 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké odpoledne. Zahajuji odpolední program jednání Poslanecké sněmovny. Nejprve přečtu omluvy. Pan poslanec Václav Votava se omlouvá z dnešního jednání Poslanecké sněmovny od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, poslanec a předseda vlády Andrej Babiš se omlouvá mezi 14.30 a 15.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Jaroslav Bžoch se omlouvá mezi 14.30 a 21.00 z pracovních důvodů, pan poslanec Richter se omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Tak. Aha, už jste tady. Vidíte, já jsem vás... takže (se smíchem) pan poslanec a předseda vlády Andrej Babiš již je přítomen.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, než začneme projednávat pevně zařazené body 244 a 30, tak požádám předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před polední přestávkou. Prosím, máte slovo. Můžete.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo a zapnutí mikrofonu. Přeji vám dobré odpoledne, kolegyně a kolegové. Zde jsou výsledky dnešních voleb.

 

Prvním bodem je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP