(16.40 hodin)
(pokračuje Zahradník)

Co se ale změnilo? Já jsem pořád členem zastupitelstva v Českých Budějovicích. Přibylo takových vyjádření, která zaznívají v diskuzích k jednotlivým materiálům. Mnozí kolegové zdůvodňují svoji nevůli hlasovat pro ten který materiál ne proto, že by nesouhlasili s tím samotným záměrem, ale říkají, že mají obavu z toho, že by jejich hlasování mohlo pak být podrobováno trestnímu stíhání. S tím upozorněním tedy se zdržují hlasování, případně odcházejí, a té povinné většině ze všech zastupitelů - to není kvorum jako tady u nás přítomných, ale ze všech - pak způsobují nízký počet hlasujících pro daný materiál. A navíc kolegovi nebo kolegyni, kterému se dané rozhodnutí nelíbí, se často stane, nebo stalo se to, že podají trestní oznámení na ty zastupitele, kteří pro daný materiál hlasovali, a ti jsou pak minimálně tedy zatím podrobováni podáním vysvětlení, což je takový první stupeň (upozornění na čas) před případným trestním stíháním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Takže další v pořadí pan poslanec Zbyněk Stanjura, připraví se pan Petr Gazdík, pan poslanec, na faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl požádat pana poslance Ferjenčíka, aby vážil slova. Pan docent Svoboda není žádný chudáček politik. Je to člověk s úctyhodnou životní kariérou. Skvělý lékař, skvělý pedagog, Pražany hodnocen jako výborný primátor. Nemůžu přijmout tu revoluční tezi, že když se kácí les, tak lítají třísky. Není to žádný chudáček. A je kriminalizován, vláčen po soudech a třináct měsíců čekal na vyhotovení rozsudku.

A když už saháte do nějakých... a kritizujete Občanskou demokratickou stranu, tak to řekněte celé. Ano, mí bývalí kolegové byli vzati do vazby, nezákonně stíháni, stát se jim za to musel omluvit a vyplatit milionové částky. Zničené kariéry minimálně politické. Co se stalo těm, kteří to spískali? Ivo Ištvan. Pamatujete si tu tiskovku poté, co je uvrhl do vazby? Co se stalo jim? Kde je odpovědnost těchto lidí?

Tak nepoužívejte tak hloupé příklady. Zrovna jste použil příklad, kdy se stát omluvil, vyplatil odškodnění a je to rozhodnutí nezávislého soudu. Za prvé to není pravda, argumentujete stejně jako ti státní zástupci, kteří se tohoto protizákonného jednání dopustili. A podotýkám, opakuji, konstatoval to soud, že to bylo protizákonné jednání státních zástupců. Volal jste někdy po odpovědnosti těchto lidí? My všichni jsme zaplatili jejich chybu, protože to platilo Ministerstvo spravedlnosti z příslušné kapitoly. Já jsem neslyšel to volání po odpovědnosti. Pokud se pletu, tak se omlouvám. Mohl byste třeba dneska volat k odpovědnosti ty, kteří provedli nezákonné stíhání takovou metodou, že se stát musel omluvit a vyplatit odškodnění. (Pane poslanče, čas.) Takový hloupý příklad skutečně nepoužívejte! (Potlesk poslanců ODS).

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, děkuji a s další faktickou poznámkou pan poslanec Petr Gazdík a připraví se pan poslanec Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Já bych chtěl také reagovat na pana poslance Ferjenčíka prostřednictvím pana předsedajícího. Pane poslanče, prosím, důkladně prostudujte ty dva případy, které dnes tady máme na stole. To jsou přesně příklady, které mluví proti tomu, co jste řekl. Ale Rada hlavního města Prahy, kdyby tehdy neudělala nic nebo kdyby rozhodla jinak, tak velmi pravděpodobně prošustruje miliardu, a dále je tady veřejný zájem, že by milion Pražanů musel začít používat papírové kupony, nehledě na ztrátu důvěry toho, že si koupili nějakou kartu, do které investovali a která je zklamala. A patrně by také mohli být stíháni za to, že prošustrovali miliardu svým rozhodnutím nebo že nekonali. Oni nějak konali,

a v tom spise je nesmysl už v tom, že oni jsou viněni za to, že údajně měli uzavřít smlouvu s někým, kdo by to udělal levněji, podle tržní ceny. Určitě by to někdo jiný udělal levněji tržní cenou. Ale oni nemohli. Oni předchozími smlouvami byli vázáni, že to může dělat jenom ta jedna společnost. A to jen ten omyl, to zásadní, co svědčí proti tomu, co jste říkal. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, děkuji, pane poslanče, a nyní prosím na faktickou poznámku Marka Výborného a připraví se paní poslankyně Válková. Tak prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, jenom velmi krátce, Vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, ke kolegovi Ferjenčíkovi. Možná by opravdu bylo dobré, abyste si případně sehnal informace od členů mandátového a imunitního výboru z vaší strany. Pak byste skutečně nemohl tady bagatelizovat a útočit na starosty našich obcí, na komunální politiky a říkat, že pár starostů, možná někde chudáčků, apod. To prostě není pravda. To jsou desítky, resp. stovky komunálních politiků. A pokud potom slyšíte, že tady nebyla způsobena škoda, že tady nebyl prokázán úmysl a že jenom mám dojem, pocit, že by jako tady něco mohlo být a že se mi to nelíbí, a na základě toho běží trestní stíhání, tak já skutečně tvrdím, že toto je výsledek tady vytvořené protikorupční hysterie, která byla dohnána ad absurdum. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, děkuji, a nyní na faktickou poznámku paní poslankyně Válková. Prosím. A připraví se pan poslanec, pan místopředseda Sněmovny Fiala.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Předřečníci naštěstí, takže to budu mít docela lehké a snad i krátké, řekli většinu těch věcí, já bych tady jenom podtrhla to, co řekl pan kolega Výborný, pan poslanec Výborný.

Prosím vás, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, pane Ferjenčíku, máte zástupce v mandátovém a imunitním výboru, a právě proto jsme i my relativně - moc to tady nezaznělo dopoledne - k naší chybě hnutí ANO velkoryse souhlasili s tím, že se navýšily počty členů těch kontrolních výborů právě v těchto citlivých věcech. Čili chce to konzultovat vaše kolegy a oni by vám jistě řekli, jak to probíhalo a jak s odpuštěním nesmyslná je ta vaše kritická, nebo rádoby kritická připomínka vůči nám politikům. Ten případ sám o sobě stojí za to si ty informace opatřit.

Potom, pokud jde o odškodnění, to jsem ráda, že pan poslanec Stanjura, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, to zmínil, protože tady chybí jakýkoliv regres v podobě - po těch letech samozřejmě ani to nelze jako kárnou odpovědnost, když to trvá třeba tři, čtyři, pět roků, za ta rozhodnutí, a jsou to milionové částky, které se stále zvyšují. Tu statistiku z Ministerstva spravedlnosti k dispozici máme.

A poslední replika na to, co řekl, aby to bylo všem jasné, pan poslanec Blažek. S tím naprosto souzním, stejně jako on jsem bývalá ministryně spravedlnosti a vím velice dobře, že trestní politika se dá zaměřit vždycky na určité téma. Minulé období to byly oběti. Oběti mají teď velmi dobré postavení trestných činů. Předtím to bylo něco jiného. Samozřejmě to nebyla jenom tato tematika. Nechci zneužívat čas k faktické poznámce, ale chci říci, že je na čase změnit trestní politiku, a to dělá... (Paní poslankyně, čas.) Je za to odpovědný ministr spravedlnosti. Takže my mu to určitě řekneme. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, paní poslankyně, a na faktickou poznámku pan místopředseda Sněmovny Petr Fiala a připraví se pan poslanec Jakub Michálek. Rušíte faktickou poznámku. Takže pan poslanec Jakub Michálek. Prosím. A připraví se na faktickou poznámku pan poslanec Roman Onderka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já musím říct, že mě opravdu hodně pobavil výrok, že oběti trestných činů teď mají velmi dobré postavení. To si myslím, že je skvělý vzkaz pro všechny, komu se stane nějaká újma trestným činem.

Já jsem chtěl tady jenom věcně reagovat na tu mylnou informaci, a je to opravdu jenom faktická poznámka, o prošustrované miliardě. V té době už to byly utopené náklady. Opravdu neopakujme tady ten argument, protože není platný. My jsme tam seděli v roce 2014, když jsme tam přišli, s paní primátorkou Krnáčovou jsme to řešili, taky jsme udělali nějaké kroky, nasadili jsme papírové kupony, udělala se Lítačka, dalo se to zvládnout, ale chtělo by to, aby tam opravdu seděl někdo, kdo té věci rozumí. Není to hra na pískovišti. A bohužel v té době se k tomu přistupovalo ledabyle. To je prostě fakt a ten výsledek tomu odpovídá.

Mikuláš Ferjenčík tady reagoval na argumenty typu, že nikdo nebude kandidovat v komunálních volbách. Jenom prosím, zdržme se těchto argumentů, které prostě nedávají smysl, a věnujme se zpátky té věcné diskuzi, jestli tedy někdo k ní vůbec ještě má. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, děkuji, pane poslanče, za vaše vystoupení. A na další faktickou poznámku pan poslanec Roman Onderka. Prosím, pane poslanče, a je to zatím poslední faktická poznámka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP