(16.30 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já volně navážu. Pan kolega, pan docent Svoboda, je stíhán za politické rozhodnutí a já jsem přesvědčen, že za politické rozhodnutí máte nést politickou odpovědnost. Ano, voličům se to nemusí líbit, mohou říct: rozhodli se špatně, nebudu je volit. Ale ne trestněprávní odpovědnost.

Já bych chtěl opravit pana poslance Ferjenčíka. To nebylo rozhodnutí pana poslance Svobody. To bylo rozhodnutí Rady hlavního města Prahy, jestli se nepletu. A když se podíváte na ten průběh, tak najednou i ten soud - a je nezávislý, ale mohu se snad kriticky vyjádřit - řekne, že některé radní zbavil odpovědnosti a vlastně je vyvinil a některé ne. To mi přijde úplně absurdní. Úplně absurdní!

Takže já budu, a postupoval jsem tak i v minulosti, pokud je někdo stíhán za politické rozhodnutí, tak já hlasuji proti vydání. Máme dostatek jiných politických prostředků, abychom vedli polemiku na úrovni města, kraje, státu, zda to bylo dobře, nebo špatně, můžeme nabízet jiná řešení, můžeme i kritizovat, ale ne kriminalizovat. A to je kriminalizace politického rozhodnutí. A to není tím, že jsme nad občany. To tak přece vůbec není. Pokud máme pochybnost - a pro mě je to systémový přístup. Za politická rozhodnutí se nemá vést trestněprávní odpovědnost. Jinak to vede k alibismu, k nerozhodování, ke stagnaci a nakonec k úpadku města. Já trávím pracovní život v Praze, doma jsem v Opavě a úplně někde jinde, ale dnes a denně vidím tu stagnaci a úpadek a jedním z důsledků je ztráta odvahy rozhodovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Poprosím, faktickou poznámku, pan místopředseda Sněmovny Petr Fiala. Prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, také reaguji na vystoupení pana poslance Ferjenčíka, vaším prostřednictvím. Hodně toho řekl už pan předseda našeho poslaneckého klubu, ale ještě jednu věc bych podtrhl. Tím naším rozhodnutím a výrokem, ke kterému třeba Sněmovna dospěje, nechráníme jenom politiky. My právě chráníme občany, protože vážně bude narušena demokracie v České republice, pokud připustíme, aby se kriminalizovala politická rozhodnutí, a k tomu už delší dobu v tomto státě spějeme. A je naší odpovědností se tomu postavit všemi silami.

A pro ty, kteří si myslí, že kriminalizace politických rozhodnutí, no tak dobře, však ti politici riskují a dobře těm politikům tak, však kdo jde do politiky, tak je špatný, tak těm chci říct, že ono to má další a další důsledky na společnost. Jestliže kriminalizujete politické rozhodnutí, kdo za chvíli bude chtít být starostou? Odváží se ten starosta o něčem rozhodovat? A jde to dál. Kdo bude chtít být ředitelem zoologické zahrady, bude se bát vypsat nějakou veřejnou zakázku. Kdo bude chtít být ředitelem knihovny, ředitelem školy? Takto nemůžeme postupovat. Není možné kriminalizovat manažerské a politické rozhodnutí, které je uděláno v dobré vůli, bez osobního obohacení, na základě stanovisek úředníků, na základě právních posudků, jenom proto, že se to o dva tři roky později někomu prostě nelíbí. Jestli tohle v téhle zemi připustíme, tak vůbec nechráníme občany, ale naopak likvidujeme kvalitu naší demokracie.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji panu místopředsedovi Fialovi a na další faktickou poznámku prosím o vystoupení pana poslance Ivo Vondráka. Připraví se pan poslanec Marek Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Děkuji. Já bych k tomu chtěl říct jediné. Politika je proces rozhodování a já bych chtěl říct, že více hlasů neznamená více pravdy. Tak abychom si uvědomili, když vydáváme lidi a rozhodujeme o osudech lidí, tak bychom toto měli mít nějakým způsobem na paměti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane poslanče. Další faktická poznámka, pan poslanec Marek Výborný. Připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Výborný: Já jsem chtěl vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, reagovat na kolegu Ferjenčíka. Respektuji, je to vaše rozhodnutí, jak budete hlasovat, to samozřejmě je možné, ale domnívám se, že institut imunity, tak jak ho máme definovaný v naší Ústavě, v našem ústavním pořádku, tak je přesně pro tyto skutečnosti, kdy tady na základě politického rozhodnutí dochází k omezení mandátu těch, kteří jsou součástí parlamentu, a přesně proto to tam je. On to tady řekl pan místopředseda přede mnou a další velmi správně. Měli bychom toto zvažovat. A připomínám, že imunita tady není definována doživotně. To znamená, ta věc neskončí automaticky, bude pokračovat po skončení výkonu mandátu, ale my teď vydáváme nějaký signál a říkáme, že tady není možné omezovat politický mandát, který tady vznikl volbami. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane poslanče, a poslední zatím přihlášený do faktických poznámek je pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat na pana předsedu Fialu prostřednictvím pana předsedajícího. Myslím, že problém naší společnosti je spíš v tom, že právě politici nejsou odpovědní za svá rozhodnutí. A ten váš argument, že by se lidé nehlásili do těch veřejných funkcí, je zcela mylný. Rok od roku kandiduje víc stran, víc lidí v komunálních volbách. Zájem o veřejné funkce nikdy nebyl tak velký, jako je v posledních letech. Takže to tvrzení, že v reakci na občasnou - a skutečně občasnou - kriminalizaci některých rozhodnutí, a musím zdůraznit, že ta rozhodnutí jsou podle státních zástupců protizákonná a to je ten důvod, proč oni je napadli, tak to, že čas od času nějaký politik stojí před soudem, skutečně nevedlo v České republice k tomu, že by se lidé přestali hlásit do veřejných funkcí nebo by se báli rozhodovat. V některých případech je to naštěstí odradilo od toho, aby udělali nějaké velmi špatné rozhodnutí.

Piráti prosazují odpovědnost politiků za jejich rozhodnutí, a když poruší zákon, tak mají být odpovědní i soudně, ne jenom politicky. Já vím, že ODS má historii, kdy jejich poslanci se třeba vzdali mandátu výměnou za to, že pak udělali nějaké politické rozhodnutí, ale to je tradice vaší strany. My rozhodně takové věci dělat nechceme. A myslím si, že ta vaše vystupování obráceným směrem, že jsou politici nějací chudáčci, které tady justice šikanuje, je naprosto nepřiměřené v té reálné situaci, která v naší zemi panuje, což ostatně dokládá, že pan Bém před tím soudem nikdy nestál.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji za přesné dodržení času. A teď tady mám smršť faktických poznámek. Takže jako prvního mám přihlášeného pana poslance Pavla Blažka, připraví se pan poslanec Jan Zahradník. Takže vaše dvě minuty, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Já jenom stručně reakci na pana kolegu Ferjenčíka. Vy jste říkal větu, že vlastně politici tu odpovědnost nemají a měli by ji mít. Jenomže když se na ty (nesrozumitelné) podíváte, tak jsou to vlastně jenom politici, kteří mají nějakou odpovědnost. Jednou za čtyři roky nebo za pět, podle toho, jaké je období, jsou hodnoceni voliči, a když to dělají špatně, tak končí.

Ta debata je celá o tom - a teď řeknu jednoduchý příklad. Paní profesorka Válková tady řekla nějaká čísla. A ten problém je v tom, že čísla jsou docela děsivá, kolik bylo zproštěno obžaloby. A já vám garantuji, že ti, kteří tyto lidi vláčeli celé ty roky, těm se nestane vůbec nic, tam není žádná odpovědnost. My máme aspoň nějakou. Máme omezený časový mandát. Ti ostatní nemají a vůbec nebudou nijak postiženi za to, že někomu doslova zničili život, protože u těch politiků je to i medializace. A koneckonců to nemusí být jenom politik, může to být nějaká firma, zbrojař třeba. Když to zajímá média, úplně ho vyřídíte tím, když bude trestně stíhaný, pak zproštěný, to už je jedno, zakázky nedostane, lidi se s ním přestanou bavit atd. Těm se nestane nic. Ale my za tři roky, už za tři roky nejpozději budou nějaké kampaně, a odpovědnost máme mnohem větší než tyhle orgány. Ty jsou nepostižitelné. A v tom je ten problém.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji, pane poslanče. Takže teď o faktickou poznámku prosím pana Jana Zahradníka, a paní poslankyně Válková, jste teď pátá v pořadí ohledně faktické poznámky. Takže pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já jsem tady vystupoval k tomuhle tématu vydávání poslance docenta Svobody již před těmi čtyřmi nebo třemi a půl lety, a když si vzpomínám, co jsem tehdy říkal, tak popravdě na tom nemusím nic měnit. Upozornil jsem tenkrát na případy jihočeských starostů, starosty města Český Krumlov opakovaně stíhaného za rozhodování, které v těžkých dobách povodní 2002 učinil. Na starostu obce Lipno, který byl opakovaně stíhán za rozhodování, které jako člen rady a zastupitelstva učinil. Samozřejmě oba ti mužové byli zproštěni svých obvinění, byli shledáni nevinnými, ale na jejich životech to zanechalo nepopiratelně významné stopy.***




Přihlásit/registrovat se do ISP