(16.20 hodin)
(pokračuje Blažek)

A dovolte mi říct obecnou poznámku, teď toho využiji a obracím se na členy vlády: Víte, my jsme si tak nějak navykli pod tlakem asi nějakých různých článků a celkové atmosféry na to, že existuje nějaký do sebe uzavřený svět státního zastupitelství a soudnictví, kam vlastně vůbec nikdo nemůže. Když se o tom něco řekne, tak je to málem nemorální trestný čin, málem demokracie spadne. Jenomže pokud vláda nese odpovědnost za státní zastupitelství, tak selským rozumem to přece nemůže být tak, že se do toho nemůže plést.

Stávající právní úprava poskytuje mnoho možností, jakým způsobem se do toho prostřednictvím Nejvyššího státního zastupitelství, ale i vládními usneseními, jakým způsobem může vláda korigovat trestní politiku i v této soustavě. Problém je v tom, že to chce politickou odvahu, protože vždycky se objeví někteří, co budou říkat: on je to nějaký zásah. Není. V Rakousku, například, tam došlo k tomu před několika lety, kdy schválili něco, co bychom se u nás asi divili. Dokonce ministr běžně může v Rakousku volat na státní zastupitelství a ptát se jich, jak to je, jak to není, proč to dělá tamten státní zástupce, když mu to trvá tak dlouho, ať to dělá jiný. Tak v Rakousku v rámci toho, čemu se říká transparentnost, udělali jedinou věc: už to musí dávat písemně. Ale ne že se o tom nesmí bavit s těmi státními zástupci.

A já bych vás chtěl vyzvat, protože máte velmi slušný volební výsledek, máte jednobarevnou vládu, k jakési odvaze tu trestní politiku začít na tomto úseku dělat. Za sebe - teď to říkám za sebe, ale jsem opoziční poslanec - mohu vlastně dopředu slíbit, že pokud to bude v mezích zákona a bude to děláno rozumně, tak já určitě nebudu ten, který toho bude v politickém boji zneužívat. Naopak bych byl rád, aby se tou situací pan ministr spravedlnosti, ale i předseda vlády a vláda jako celek zabývali. Pokud to totiž neuděláte, tak my vás budeme muset hnát k odpovědnosti za to, co se tam děje, protože ta vláda odpovědná prostě je. A znovu říkám a zdůrazňuji to, když jsem za na něco odpovědný, tak to nemůže znamenat, že do toho nemohu zasahovat. To prostě selský rozum nemůže nikdy vzít. A ten zákon takový není. To je mýtus, který prostě vznikl. A já bych dokonce někdy... abych to řekl, to slovo nezávislost, mně se tam spíše líbí, abych tak řekl, nestrannost. Nic nemůže být nezávislé v jakémkoli státě. A pokud jsme republikou, tak voliči rozdají nějakým způsobem mandáty, vy máte odpovědnost a je vyloučeno, aby jakýkoli státní orgán - opakuji, jakýkoli státní orgán - byl nezávislý na tom, jak dopadnou volby, co rozhoduje tato Sněmovna a co rozhoduje tato vláda.

Takže já jenom prosím vládu, aby se tím někdy nějak zabývala. Protože naprosto chápu některé kolegy z hnutí ANO, když viděli některé věci zvnějšku, mám teď na mysli, viděli něco v televizi, četli o tom něco, tak jim některé věci připadaly, teď to řeknu obecně, určitým způsobem. Teď to vidí zevnitř a začínají zjišťovat, že některé věci, které si mysleli, některé dojmy, které měli, mohou být trošku posunuté směrem, který vám třeba vytvořila média. Takže já bych tady sám za sebe nabízel pomocnou ruku v té obecné rovině, aby se tím vláda opravdu zabývala a aby se ta trestní politika dělala.

Dovolte mi ještě, já to dělám nerad, ale musím připomenout, že když se tady mluví, a pan kolega Kalousek to říkal krásně a říkala to krásně paní kolegyně Válková, o tom, že nám trošku a příliš ty trestní orgány zasahují do práce samosprávy. Víte, ono to vzniklo tím, že naše bývalá kolegyně, kdysi nejvyšší státní zástupkyně, před mnoha lety vlastně tehdy vydala rozhodnutí a řekla: orgány činné v trestním řízení, vrhněte se na samosprávu, tam se dějí nekalé věci. To není nic jiného než politické zadání pro státní zastupitelství. V širším ohledu to byla tzv. akce Čisté ruce, což bylo také politické zadání pro orgány činné v trestním řízení. I když si o tomto já mohu myslet své, tak musím uznat - a to je to, o čem jsem mluvil před chvilkou -, takovéto zadání ta vláda dát může. Ne že nemůže, prostě může. To, že to tehdejší státní zástupkyně řekla a nasměrovala orgány činné v trestním řízení, to také může, problém je v tom, že to má po letech své důsledky. A ty důsledky jsou ty, že dneska je lepší nerozhodovat vůbec nic, protože nikdy nevíte, který státní zástupce či policista si jakýkoli váš krok vyloží způsobem, který vás dopředu nenapadne. Dohromady řečeno, je to stav právní nejistoty v orgánech, které rozhodují o docela podstatných věcech.

Nebudu vás dále nudit, ale jenom bych opravdu, a teď to říkám naprosto kolegiálně a prosím, abyste o tom v hnutí ANO a ve vládě přemýšleli, jakým způsobem se zabývat výkonem (s důrazem na slovo výkon) trestní politiky. Protože my neděláme jenom zákony, ale vláda má odpovědnost i za tu soustavu a paradoxně a přeneseně vlastně i za soudy. V momentu, kdy se stane něco na soudech, na koho budeme křičet? Na ministra spravedlnosti. Tam ale chápu, že to je samostatná moc, a tam se nedá mluvit o tom, že vláda měla určovat tam nějakou soudní politiku apod. Ale u těch státních zástupců nepochybně, a pokud to neudělá, tak je za to odpovědná.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji panu poslanci Pavlu Blažkovi. Jenom abych to zrekapituloval, tak tady mám tři přihlášky na faktické poznámky a dvě přihlášky do obecné rozpravy. Než začneme faktickými poznámkami a připraví se pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, tak tady přečtu dvě omluvy. Pan profesor Vyzula se omlouvá od 16.00 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pan poslanec David Kasal se omlouvá od 16.00 hodin do konce jednání z osobních důvodů.

Začneme faktickými poznámkami. Pane místopředsedo, máte slovo. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já jenom musím zareagovat na to nadšení, které tady v rozpravě zaznělo nad tím přiznáním, že se jedná o politické rozhodnutí. Samozřejmě že se jedná o politické rozhodnutí. Jsme politický orgán, jsme složeni z politiků, a tedy děláme politická rozhodnutí. Každé hlasování v této Sněmovně, v jejích orgánech, je politické rozhodnutí. Výjimky jsou opravdu vzácné. Pokud si mám nějakou vybavit, tak to bylo rozhodnutí o změně zpravodaje. To bylo možná nepolitické rozhodnutí, ale jinak děláme politická rozhodnutí, samozřejmě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane místopředsedo. Jako dalšího s faktickou poznámkou mám přihlášeného pana poslance Ferjenčíka. Prosím. A než se dostavíte k pultu, tak přečtu jednu omluvu. Dnes mezi 13. a 19. hodinou se omlouvá z důvodu nemoci pan poslanec Petr Beitl.

Takže pane poslanče Ferjenčíku, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Mně trochu přijde smutné, že dva bývalí ministři spravedlnosti se tady pozastavují nad stavem české justice a nad tím, jak strašně dlouho se táhnou soudní kauzy. To byla jejich práce s tím něco udělat. Každopádně to, že justice funguje špatně, přece nemůže být argument při posuzování poslanecké imunity. My posuzujeme, jestli to splňuje nějaké náležitosti, podle svědomí každého poslance. Podle naší představy, k čemu ta imunita slouží? Podle mě její smysl je, aby chránila poslance před nějakými politickými nebo hospodářskými nebo lobbistickými útoky ať už ze strany vlády, nebo ze stran nějakých korporací, ale rozhodně nemá sloužit k tomu, abychom zastavovali soudy, které vyšetřují kauzy, kde aspoň já jsem se v tomto případě nesetkal s tím, že by někdo zpochybňoval, že justice koná prostě proto, že si to myslí. Ale pan Svoboda není u soudu proto, že by na něj konkurenční strana dala nějaké udání. Tady prostě státní zástupci došli k tomu, že to řešení té situace s Opencard bylo natolik špatné, že má být trestně stíháno. A tohle podle mě má rozhodnout soud.

Myslím si, že vysíláme velmi špatný signál občanům, když říkáme, že politici jsou nad nimi, a protože se jim nelíbí, jak funguje justice, tak oni se jí nepodvolí a budou státní nad ní. Proto budu hlasovat pro vydání.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, pane poslanče. A další s faktickou poznámkou prosím paní poslankyni Pekarovou, připraví se s faktickou poznámkou pan poslanec Stanjura. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Už mi to trochu vzal pan místopředseda. Já jsem chtěla vaším prostřednictvím, pane předsedající, k panu poslanci Vondrákovi, protože se tady pokusil o vrcholnou manipulaci. Tak pokud jste si toho ještě nevšiml, tak my jsme politici. Poslanec je politik. Takže všechna rozhodnutí, která tady činíme, jsou opravdu politická. Maximálně tak jestli se v bufetu rozhodujete, jestli si dáte zrovna smaženku, nebo chlebíček, tak to asi politické rozhodnutí není, ale tady to hlasování, ať už se týká čehokoliv, tak je politické. Je to politické rozhodnutí naše.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji, paní poslankyně. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Zbyněk Stanjura a připraví se místopředseda sněmovny Petr Fiala s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP