(20.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Jsme přesvědčeni o tom, že ten, kdo chce skutečnou změnu, vrátit mandát do rukou občanům, aby znovu rozhodli o tom, jak to tady bude dále, tak ten bude hlasovat s námi pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka, pro co nejdřívější předčasné volby. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Miroslav Kalousek jménem poslaneckého klubu, mám to tak dobře. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane poslanče Kováčiku, máme oba dva premiéru. Za těch patnáct let, co se známe, je to poprvé, co vás u tohoto řečniště střídám jako opoziční poslanec poslance vládního. (Veselost v sále.) Hovořili jsme o mnoha precedentech tohoto dne a tohoto večera, tohle nechť je jedním z nich.

Dámy a pánové, dovolte mi ještě doplnit naše stanoviska, která jsme tu přednášeli během rozpravy celého tohoto bodu. Pan předseda Schwarzenberg a několik dalších z nás jsme se snažili vysvětlit, jak vnímáme dnešní den, jak vnímáme dnešní hlasování a o čem je podle našeho názoru tento politický zápas. Pevně věřím, že se nám to podařilo vysvětlit aspoň některým z vás, a pevně věřím, že se to podařilo vysvětlit alespoň významné části veřejnosti, pokud ne celé.

Nepokládali jsme za nutné zdůraznit, že kromě priorit, o které tady bojujeme a které předurčí další vývoj, se tu také mimo jiné rozhoduje o osudu další spolupráce v tomto volebním období mezi TOP 09, LIDEM a ODS. Nepokládali jsme to za nutné zdůraznit, protože jsme to pokládali za zcela samozřejmé. Všechny tři strany spolu jednaly, všechny tři strany formulovaly zcela jednoznačné závazky týkající se stoprocentní účasti a stoprocentního chování našich poslaneckých klubů. TOP 09, protože se zdá, že není úplné jisté, zda tyto závazky budou dodrženy, pokládá tedy za nutné doplnit naše stanovisko a říct, co dále je také v sázce.

TOP 09 se po celou dobu vládní krize vyjadřovala naprosto konzistentně. Byla velmi loajální ke svým koaličním partnerům a říkala, že dokud existuje politická 101 podpora jako minimum, nevidíme jediný důvod k předčasným volbám a jsme připraveni spolu s našimi koaličními partnery, popřípadě s dalšími politickými subjekty, zápasit za zachování stávajícího systému liberální parlamentní demokracie v této Sněmovně. 20. června jsem říkal, že si uvědomujeme rizika našeho postupu, ale my jsme si vsadili na to, že tato Sněmovna si s nájezdem autokratických choutek poradí lépe než Sněmovna příští. Nevím, jak moc si poradí Sněmovna příští, ale už v této chvíli nemohu říct, že jsem si jist, že si s tím lépe poradí tato Sněmovna.

Říkali jsme od začátku politické krize, že dokud bude 101, nevidíme důvod k předčasným volbám. Řekli jsme to panu prezidentovi, řekli jsme to veřejně, opakovali jsme to do celé řady sdělovacích prostředků. Jsme zcela konzistentní v tomto postoji a budeme v něm konzistentní až do konce. Nebude-li 101, což ukáže hlasování o vládě SPOZ, které se říká vláda Jiřího Rusnoka, nebude-li aktivních 101, pak stojednička evidentně neexistuje. Pak někdo, a já pořád mohu doufat, že se to nestane, ale obávám se, že se to stane, a nebude to TOP 09, nedodrží závazky, které jsme si dali, a protože nedodrží závazky, tak nemá nejmenší smysl uvažovat o tom, že bychom společně mohli efektivně podporovat životaschopnou vládu a že bychom mohli společně efektivně bránit nehorázným návrhům vlády SPOZ, které bude předkládat do této Sněmovny. Pak zcela v souladu s našimi stanovisky říkáme, že pokud nebude aktivních 101 hlasů ze stran TOP 09, LIDEM a ODS, přičemž garantuji všech 42 hlasů za TOP 09, potom platí, co říkáme půl roku, a pak ještě v tuto chvíli, deset minut po ukončení hlasování bude ležet na stole podpisový arch 42 poslanců TOP 09, kterým žádají svolání mimořádné schůze k rozpuštění Sněmovny.

Je to jediný logický závěr toho, co říkáme od začátku krize. Mohu říci jenom s jistým povzdechem, že když jsme se rozjížděli na dovolenou, napsal pan předseda Schwarzenberg všem členům strany mobilizační dopis, ve kterém se všem členům TOP 09 snažil vysvětlit, co je právě v tuto chvíli v sázce, a připojil svůj názor, že ostatní politické strany jsou v takovém stavu, že pravděpodobně v tomto zápase zůstaneme sami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP