(Jednání pokračovalo ve 20.37 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý večer, dámy a pánové, prosím, abyste se posadili. Mám tady jako prvního přihlášeného pana poslance Miroslava Kalouska, který si... (Námitka od poslance Miroslava Kalouska.) Pan Kováčik byl dřív. Takže pan poslanec Kováčik je první přihlášený, pak se stanoviskem klubu Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, události posledních desítek minut mě - a nejenom mě, řadu z vás - určitě vedou k otázce, proč jsme vlastně dopoledne zařazovali bod 2, který je pracovně nazván potvrzení síly stojedničkové koalice, když, mám-li věřit médiím, žádná stojedničková koalice už neexistuje. Já bych se rád zeptal, jakou reálnou hodnotu má tedy, tak jak já dosud říkám, bůhvíjaká, pofidérní atd. atd. stojednička. Možná ani nechci slyšet odpověď, uvidíme ji sami za chvíli při hlasování.

Otázka je, jestli pan prezident skutečně neudělal moudře, když pověřil pana Rusnoka sestavením vlády a nedal na planá vyhlášení, že existuje přece nějaká parlamentní většina. A jak se ukazuje, nevydržela zřejmě ani do hlasování o důvěře vládě panem prezidentem jmenované. Ale to není to hlavní, co jsem teď chtěl sdělit. To jsem chtěl pouze jako drobný úvod.

Rád bych i k panu prezidentovi i k mnoha dalším, naposledy k panu kolegovi Bémovi, který si tady poněkud pateticky stěžoval, co vlastně všechno je příčinou té krize, všem těm, kteří tvrdí, že příčinou té krize je jakýsi policejní zásah na Úřadu vlády, chtěl říci, že to není příčina, to je pouze následek. A teď si odpovězte sami na otázku - následek čeho. Já tvrdím, že to vše, na co si stěžujete, jste sem přece v posledních dvaceti letech zavedli vy, co si stěžujete. A jen se zeptám, možná trošku řečnicky, snad ani nechci slyšet odpověď, protože ta je dávno známá: Kdo tady chtěl a de facto zhasínal v době, kdy se přerozděloval, pardon, přerozkrádal možná, majetek vytvořený generacemi? Kdo obohatil světový slovník o pojem tunnelling, tunel, tuneláři, tunelování? Kdo dal poněkud jiný význam tomu do té doby skoro bych řekl slušnému slovu kmotr? To jsou tři z mnoha symptomů toho, co vyústilo v následek oné politické a další, nejen politické, ale i ekonomické krize, krize důvěry v politiku, krize vůbec důvěry občanů ve státní instituce. Oni vědí, proč nedůvěřují. A najednou se tady vyskytla krize.

Komunistická strana Čech a Moravy nechce, aby se tyto věci vrátily. Proto komunističtí poslanci a poslankyně podpoří vládu Jiřího Rusnoka, budou hlasovat pro vyslovení důvěry. A věřte, nebylo to lehké rozhodování. Těch všelijakých pochybností tam taky bylo dost. A říkám na rovinu všem, za celou tu dobu polistopadového vývoje je to poprvé, co se Komunistická strana Čech a Moravy rozhodla dát nějaké vládě důvěru. Pro nás je to přelomové rozhodnutí a jsme si dobře vědomi odpovědnosti, která z toho plyne, a také možných následků, které to možná pro Komunistickou stranu Čech a Moravy a její volební výsledek v příštích volbách přinese. Navzdory tomu všemu to silnější je, že 90 procent - podle některých průzkumů, podle některých o něco méně, ale je to drtivá většina - občanů si nepřeje návrat těch poměrů, té situace, toho vládnutí, které tady bylo dosud. Proto komunisté podpoří vládu Jiřího Rusnoka.

Druhý důvod. Víte, že dlouhodobě říkáme, že nejčistším řešením oné situace, která tady nastala, jsou co nejrychlejší předčasné volby. Jedním z důvodů vedle těch, o kterých jsem hovořil tady, je také to, že ona pofidérní dosavadní - bývalá říkám - stojednička byla postavená na nelegitimní jedné části, straně, kterou nikdo nevolil, jejíž program voliči neznali, neslyšeli, anebo alespoň ne pod tím subjektem, ke kterému se hlásil. Co nejrychlejší předčasné volby, na tom trvám. A to je ten druhý důvod, proč budeme hlasovat pro vládu Jiřího Rusnoka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP