(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Dalším přihlášeným s přednostním právem - pan poslanec Vít Bárta. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení občané, kteří máte trpělivost tady na nás koukat. Je dobré připomenout, že dnes jsou to tři roky, bez tří dnů, kdy Nečasova vláda požádala o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Je zajímavé poslouchat tady slova o tom, jak vlastně se tato vláda hodnotí. Nicméně za nejzásadnější z dnešního dne považuji poslouchat podle mě velmi nebezpečná slovíčka o tom, že pan prezident nerespektuje Ústavu, že pan prezident se pohybuje za hranicí Ústavy. Jinými slovy řečeno, že říkáme tady, na půdě Poslanecké sněmovny, že ústavní činitel se pohybuje mimo rámec pravidel hry. To pro už dnes naštvané občany České republiky dává opravdu možnost uvažovat o věcech, kterých bychom se opravdu všichni, co máme zájem na dodržování pravidel, zákonů a Ústavy, měli velmi a velmi vážně zamyslet, jestli takováto slova je odpovědné zde říkat.

Jestliže totiž si pravicové strany můžou říkat, že pan prezident, že ústavní činitel této země porušuje Ústavu, je potom oprávněnou otázkou, jestli ti naštvaní občané, kteří mají pocit, když Ústavní soud řekne, že Ministerstvo financí porušuje zákon v otázce lichvy, tak jestli když ať ta vláda, a nyní dokonce i ten prezident nerespektuje Ústavu a ta pravidla, zákony, no tak proč by je vlastně měli respektovat ti občané. Je možné, že tady přímo posloucháme návod k tomu, jakým způsobem vést destrukci tohoto státu? A jestliže tady z mého pohledu do dnešního dne byla jistá společenská autorita pana předsedy Schwarzenberga, která dávala alespoň nějaká drobná pozitiva jakési pseudopravicové stojedničky, která tady byla, tak dovolte mi konstatovat, že tím dnešním prohlášením pana předsedy ten zbytek byl pošlapán. Jestli pan předseda Schwarzenberg tady hovořil o tom, že pan prezident pošlapává Ústavu, pošlapává Masaryka, dovolte mi říci, že to, co tady z tohoto hlediska zaznívá, nejsou slova demokrata, ale jsou to slova aristokrata.

Jsem rád, pane předsedo, že jste na to hrdý, že jsou to slova aristokrata a nikoli demokrata, ale pro význam demokracie v této zemi je to podle mě elementární rovina. Podobně elementární, jako když z vašich úst dnes zaznělo, že se nebudete ohýbat před Pražským hradem. Kdybyste řekl, že se nebudete ohýbat před panem prezidentem, bylo by to možná odpustitelné. Ale ten Pražský hrad je starší než ten váš rod.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Já bych vás, pane poslanče, požádal, abyste se k panu poslanci obracel mým prostřednictvím. Děkuji.

 

Poslanec Vít Bárta: Ten Pražský hrad tady byl ještě hluboko předtím... (Hlas z řad ČSSD: A bude.) Doufám, že bude.

Jinými slovy řečeno, podívejme se tedy na to, co je vlastně pošlapáváno, a podívejme se na to, co všechno dnes patří k oné krizi, o které tady hovořil pan prezident Zeman.

K té krizi z mého pohledu patří to, že v prvé řadě tady dochází ze strany odpovědných konzervativních - prý pravicových - stran k zásadnímu zpochybňování Ústavy a pravidel, podle kterých máme fungovat. To je první a zásadní věc. Druhá věc, kterou je nicméně zapotřebí připomenout v této souvislosti, je to, že tu dochází ke zpochybňování - ne dnes, ale za celé poslední tři roky - vůbec významu toho, čemu můžeme říkat liberální ekonomické hodnoty. Byť TOP 09 kupříkladu tady systematicky zvyšovala daně a přitom říkala, že je pravicovou stranou. Vraždíte nejenom onen ústavní systém, ale vraždíte i jakoukoliv ideovou hodnotu, která v politice byla. Jak může dnes jakákoli vláda či politická strana přesvědčovat občany České republiky o tom, že nezvyšovat daně je v jejich zájmu! Jak? Když pravicová, respektive pseudopravicová koalice tady zvyšovala, ba dokonce i v kontextu těch dnešních dnů, které tady zaznívají, je zcela evidentní, že je úplně jedno, koneckonců pan Miroslav Kalousek to řekl úplně otevřeně, že prostě když tady bude jakákoli vláda, ve které on nebude sedět, tak že prostě nedojde k podpoře státního rozpočtu. Že prostě je odpovědností pana prezidenta Zemana, že tady budeme mít rozpočtové provizorium. Ale to je tak egoistický, to je tak účelový pohled na realitu, že tomu snad žádný občan České republiky, který jenom trošičku rozumí parlamentnímu systému, nemůže věřit. Je to, jako když jeden z partnerů, který prostě patří k oné rodině, prostě řekne - za ten rozvod může ten druhý. A to nikdy není pravdou. Vždyť ta zodpovědnost je společná.

Jinými slovy řečeno, dochází zde nejenom k porušování a zpochybňování Ústavy, ale i základních ideových hodnot, na kterých je ambicí něco stavět. A v tomto kontextu je zapotřebí znovu připomenout, že dle Věcí veřejných, právě na základě tohoto hlubokého bahna, kde se nacházíme, je zapotřebí apelovat znovu na to, aby Poslanecká sněmovna se snažila hledat dohodu o předčasných volbách. A to pozitivní z tohoto dneška, co se tady děje, je alespoň to, že jisté plamínky úvah o tom, že se půjde rychle k předčasným volbám, dnes z ODS i TOP 09 zaznívají.

Já pevně doufám, že pokud pan prezident zůstane tvrdý a neústupný na svých pozicích, že těch drobných plamínků úvah o předčasných volbách TOP 09 a ODS přibude natolik, že nakonec se konečně občané České republiky dočkají toho, po čem tak dominantně volají, a to znamená rychlých předčasných voleb.

Tou druhou věcí je, že nicméně než k těmto předčasným volbám dojde, je zapotřebí se zaměřit na dvě základní věci, o kterých tady pan prezident hovořil. To je zabránění ovlivňování vyšetřování, o tom hovořila za Věci veřejné naše předsedkyně poslaneckého klubu, o tom si myslím, že není zapotřebí více mluvit. Ale je zapotřebí více se zastavit u otázky toho, jakým způsobem v současné situaci dojde k odstřižení kmotrovské mafie v české exekutivě. A říkám "dojde". Protože jsem přesvědčen, že kromě několika drobných, a teď to nechci bagatelizovat, možná i relativně velkých krůčků z hlediska onoho odřezávání, jako je kupříkladu světlá chvíle odvolání generálního ředitele Českých drah, tady ještě v každém případě zdaleka nedošlo k odříznutí těch kmotrovských mafií o kterých tady pan prezident hovořil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP